Wolno otwierają się aplikacje, komputer zwalnia w Ubuntu Netbook remix (ASUS 1201HA)
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Wolno otwierają się aplikacje, komputer zwalnia w Ubuntu Netbook remix (ASUS 1201HA)
Zainstalowałem Ubuntu i myślałem, że będzie chodził szybciej niż Windows XP. Działa jednak bardzo wolno, sporo czasu zajmuje uruchomienie np. Firefoxa czy OpenOffice'a. Czas pracy baterii to około 3-4h a na Windowsie miałem około 8h. Posiadam netbook: ASUS 1201HA, Intel Atom Z520 1,3Ghz, 1 GB Ram, Intel GMA 500. Przejrzałem ten wątek: viewtopic.php?t=109452 jednak nic z niego nie rozumiem. Nie wiem co to kernel ani jak wpisać poszczególne komendy.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Odp: Ubuntu działa wolno
Jak masz netbooka, to zainstaluj odpowiednią wersję Ubuntu, specjalnie przystosowaną pod te maszyny.
Ubuntu Netbook Edition
Ubuntu Netbook Edition
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Sędziwy Jeż
Mam zainstalowaną wersję netbook remix. Wszystko działa wolno.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Zainstaluj mój kernel 7.5 i 8.0 zobacz (w wątku o optymalizacji), który będzie działał szybciej. Powinieneś odczuć różnicę na plus.
Podam też za chwilę xorg.conf dla intela.
Pozdrawiam
PS. moim zdaniem wersja netbook to na chwilę obecna porażka Canonical. Wolniejsza od Desktop ... w szczególności na netbookach ;/
Podam też za chwilę xorg.conf dla intela.
Pozdrawiam
PS. moim zdaniem wersja netbook to na chwilę obecna porażka Canonical. Wolniejsza od Desktop ... w szczególności na netbookach ;/
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Sędziwy Jeż
Z ciekawości wpisałem w google z Twojego profilu: LXDE i wyczytałem, że np. Lubuntu jest bardzo lekką dystrybucją przeznaczoną m.in. na netbooki. Warto to instalować skoro narazie Ubuntu Netbook działa mi wolno? Temat zaraz poprawię.
- k2cl
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Odp: Wolno otwierają się aplikacje, komputer zwalnia w Ubuntu Netbook remix (ASUS 120
Lubuntu powinno działać zdecydowanie sprawniej niż zwykłe Ubuntu - szczególnie wersja Netbook Edition. Używam tego środowiska na "normalnym" sprzęcie, ale wiele osób wykorzystuje je na słabszych maszynach i generalnie z tego co widzę, większość użytkowników jest zadowolona.
Porady eXt73 nie pomogły?
Porady eXt73 nie pomogły?
Work less, climb more 

-
- Sędziwy Jeż
Odp: Wolno otwierają się aplikacje, komputer zwalnia w Ubuntu Netbook remix (ASUS 120
Zaraz je wypróbuję. Chodzi o porady w tym poście? viewtopic.php?p=765246#p765246
Co do Lubuntu to najlepiej pobrać z tego tematu tę dystrubucję?
viewtopic.php?t=128193
Co do Lubuntu to najlepiej pobrać z tego tematu tę dystrubucję?
viewtopic.php?t=128193
- k2cl
- Przyjaciel
Tak, chodzi między innymi o te porady 
Odnośnie Lubuntu - nie miałem styczności z remiksem wykonanym przez jednego z użytkowników forum, kiedyś natomiast bawiłem się "zwykłym" Lubuntu i wrażenia były dosyć pozytywne.

Odnośnie Lubuntu - nie miałem styczności z remiksem wykonanym przez jednego z użytkowników forum, kiedyś natomiast bawiłem się "zwykłym" Lubuntu i wrażenia były dosyć pozytywne.
Work less, climb more 

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Jak obiecałem poniżej link do mojego xorg.conf dla chipsetów Intela. Aplikujesz go do katalogu /etc/X11. Następnie restart X`ów [Ctrl+Alt+Bsp], a jeśli nie masz tego włączonego, to po prostu restart komputera. Po tym zabiegu powinieneś odczuć wzrost wydajności i responsywności maszyny.
xorg.conf dla GMA Intela
Pozdrawiam
xorg.conf dla GMA Intela
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 

-
- Sędziwy Jeż
Czytam coraz więcej, zapoznaje się z systemem i mam pytanie, czy powodem wolnego działania może być brak partycji wymiany (swap)? Podczas instalacji nie utworzyłem takiej mimo, że instalator poprosił mnie o to. Ile taka partycja powinna mieć pojemności?
- k2cl
- Przyjaciel
Przy 1gb ramu proponuję tyle samo miejsca poświęcić na partycję swap. Sposób jej dodawania PO instalacji był już opisywany na forum...
Work less, climb more 

-
- Sędziwy Jeż
Niestety rezygnuje z Ubuntu i Linuxa na bliżej nieokreślony czas :/ System działa lepiej po wgraniu sterowników do karty graficznej Intel GMA 500 ale jest jeszcze nadal wolny i są problemy z wyświetlaniem obrazu i stabilnością systemu. Szkoda, że dalej muszę być przywiązany do produktu Microsoftu i nie ma żadnej alternatywy :/ Próbowałem, instalowałem ale niestety na mojej konfiguracji sprzętowej Linux nie działa. Dzięki za pomoc.
- pads1
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
oj chlopie, nie poddawaj się. do linuxa nie mozna tak podejsc ze wszystko juz bedziesz wiedzial ze startu. to inny system, trzeba sie troche pomeczyc i poswiecic czasu a netbooki to nie sa superszybkie komputery. jakbys poczytal dokladnie podane rady to bys wiedzial co trzeba zrobic.
ububtu netbook remix to niestety nietrafiony pomysl - albo raczej jest zbyt wczesnie by mowic o jego optymalnym dzialaniu.
tak wiec jak juz sie przekonasz ze na windowsie nie bedziesz mial lepiej - to zainstaluj normalna wersje ubuntu i zrob wszystkie rzeczy z watku o optymalizacji. u mnie wszystko dziala z predkoscia swiatla
powodzenia.
ububtu netbook remix to niestety nietrafiony pomysl - albo raczej jest zbyt wczesnie by mowic o jego optymalnym dzialaniu.
tak wiec jak juz sie przekonasz ze na windowsie nie bedziesz mial lepiej - to zainstaluj normalna wersje ubuntu i zrob wszystkie rzeczy z watku o optymalizacji. u mnie wszystko dziala z predkoscia swiatla

powodzenia.
-
- Sędziwy Jeż
@pads1 Korzystasz z karty graficznej Intel GMA 500? Udało Ci się do niej wgrać dobre sterowniki?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
@Ron
Możesz albo wgrać sterowniki zgodnie z instrukcją z tej strony:
https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupport ... dsPoulsbo/
albo zainstalować wersję Ubuntu stworzoną przez użytkowników Ubuntuforums.org , która już te sterowniki posiada: http://linuxtracker.org/download.php?id ... b1.torrent
używam ich, szału nie ma, ale da się bezproblemowo pracować.
Możesz albo wgrać sterowniki zgodnie z instrukcją z tej strony:
https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupport ... dsPoulsbo/
albo zainstalować wersję Ubuntu stworzoną przez użytkowników Ubuntuforums.org , która już te sterowniki posiada: http://linuxtracker.org/download.php?id ... b1.torrent
używam ich, szału nie ma, ale da się bezproblemowo pracować.