Wolno otwierają się aplikacje, komputer zwalnia w Ubuntu Netbook remix (ASUS 1201HA)

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
Ron
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Wolno otwierają się aplikacje, komputer zwalnia w Ubuntu Netbook remix (ASUS 1201HA)

Post autor: Ron »

Zainstalowałem Ubuntu i myślałem, że będzie chodził szybciej niż Windows XP. Działa jednak bardzo wolno, sporo czasu zajmuje uruchomienie np. Firefoxa czy OpenOffice'a. Czas pracy baterii to około 3-4h a na Windowsie miałem około 8h. Posiadam netbook: ASUS 1201HA, Intel Atom Z520 1,3Ghz, 1 GB Ram, Intel GMA 500. Przejrzałem ten wątek: viewtopic.php?t=109452 jednak nic z niego nie rozumiem. Nie wiem co to kernel ani jak wpisać poszczególne komendy.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Odp: Ubuntu działa wolno

Post autor: bear7 »

Jak masz netbooka, to zainstaluj odpowiednią wersję Ubuntu, specjalnie przystosowaną pod te maszyny.
Ubuntu Netbook Edition
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Ron
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Mam zainstalowaną wersję netbook remix. Wszystko działa wolno.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Zainstaluj mój kernel 7.5 i 8.0 zobacz (w wątku o optymalizacji), który będzie działał szybciej. Powinieneś odczuć różnicę na plus.

Podam też za chwilę xorg.conf dla intela.

Pozdrawiam

PS. moim zdaniem wersja netbook to na chwilę obecna porażka Canonical. Wolniejsza od Desktop ... w szczególności na netbookach ;/
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Ron
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Z ciekawości wpisałem w google z Twojego profilu: LXDE i wyczytałem, że np. Lubuntu jest bardzo lekką dystrybucją przeznaczoną m.in. na netbooki. Warto to instalować skoro narazie Ubuntu Netbook działa mi wolno? Temat zaraz poprawię.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Odp: Wolno otwierają się aplikacje, komputer zwalnia w Ubuntu Netbook remix (ASUS 120

Post autor: k2cl »

Lubuntu powinno działać zdecydowanie sprawniej niż zwykłe Ubuntu - szczególnie wersja Netbook Edition. Używam tego środowiska na "normalnym" sprzęcie, ale wiele osób wykorzystuje je na słabszych maszynach i generalnie z tego co widzę, większość użytkowników jest zadowolona.
Porady eXt73 nie pomogły?
Work less, climb more :D
Ron
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Odp: Wolno otwierają się aplikacje, komputer zwalnia w Ubuntu Netbook remix (ASUS 120

Zaraz je wypróbuję. Chodzi o porady w tym poście? viewtopic.php?p=765246#p765246

Co do Lubuntu to najlepiej pobrać z tego tematu tę dystrubucję?

viewtopic.php?t=128193
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel

Tak, chodzi między innymi o te porady :)

Odnośnie Lubuntu - nie miałem styczności z remiksem wykonanym przez jednego z użytkowników forum, kiedyś natomiast bawiłem się "zwykłym" Lubuntu i wrażenia były dosyć pozytywne.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Jak obiecałem poniżej link do mojego xorg.conf dla chipsetów Intela. Aplikujesz go do katalogu /etc/X11. Następnie restart X`ów [Ctrl+Alt+Bsp], a jeśli nie masz tego włączonego, to po prostu restart komputera. Po tym zabiegu powinieneś odczuć wzrost wydajności i responsywności maszyny.

xorg.conf dla GMA Intela

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Ron
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Czytam coraz więcej, zapoznaje się z systemem i mam pytanie, czy powodem wolnego działania może być brak partycji wymiany (swap)? Podczas instalacji nie utworzyłem takiej mimo, że instalator poprosił mnie o to. Ile taka partycja powinna mieć pojemności?
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel

Przy 1gb ramu proponuję tyle samo miejsca poświęcić na partycję swap. Sposób jej dodawania PO instalacji był już opisywany na forum...
Ron
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Niestety rezygnuje z Ubuntu i Linuxa na bliżej nieokreślony czas :/ System działa lepiej po wgraniu sterowników do karty graficznej Intel GMA 500 ale jest jeszcze nadal wolny i są problemy z wyświetlaniem obrazu i stabilnością systemu. Szkoda, że dalej muszę być przywiązany do produktu Microsoftu i nie ma żadnej alternatywy :/ Próbowałem, instalowałem ale niestety na mojej konfiguracji sprzętowej Linux nie działa. Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
pads1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: pads1 »

oj chlopie, nie poddawaj się. do linuxa nie mozna tak podejsc ze wszystko juz bedziesz wiedzial ze startu. to inny system, trzeba sie troche pomeczyc i poswiecic czasu a netbooki to nie sa superszybkie komputery. jakbys poczytal dokladnie podane rady to bys wiedzial co trzeba zrobic.

ububtu netbook remix to niestety nietrafiony pomysl - albo raczej jest zbyt wczesnie by mowic o jego optymalnym dzialaniu.

tak wiec jak juz sie przekonasz ze na windowsie nie bedziesz mial lepiej - to zainstaluj normalna wersje ubuntu i zrob wszystkie rzeczy z watku o optymalizacji. u mnie wszystko dziala z predkoscia swiatla :)

powodzenia.
Ron
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

@pads1 Korzystasz z karty graficznej Intel GMA 500? Udało Ci się do niej wgrać dobre sterowniki?
Pumex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Pumex »

@Ron

Możesz albo wgrać sterowniki zgodnie z instrukcją z tej strony:
https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupport ... dsPoulsbo/

albo zainstalować wersję Ubuntu stworzoną przez użytkowników Ubuntuforums.org , która już te sterowniki posiada: http://linuxtracker.org/download.php?id ... b1.torrent

używam ich, szału nie ma, ale da się bezproblemowo pracować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”