wyjście tylko na tv-out - nvidia

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
dolin2k
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86
Kontakt:

wyjście tylko na tv-out - nvidia

Post autor: dolin2k »

witam!
za chwilę zaczynam instalować ubuntu na domowej stacjonarce i mam takie pytanie - otóż znajduje się tam karta graficzna nvidii i cały widz polega na tym, że komputer będzie pracował podłączony tylko pod telewizor (póki co, do instalacji mam monitor - ale tylko dziś). pytanie brzmi, czy da się to w miarę prosto i szybko skonfigurować, żeby startowało od razu na tv-out (bez żadnego dzielenia ekranu, odtwarzania filmów na osobnym monitorze etc)? jeśli tak to jak? : D

z góry dzięki
dolin
www.nasze-netbooki.pl - Pierwsze w Polsce forum użytkowników komputerów ultramobilnych. Zapraszam serdecznie :-)
cb1986ster
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Odp: wyjście tylko na tv-out - nvidia

Post autor: cb1986ster »

Na własnej stacjonarce zdarzyło mi się instalować Ubuntu(chyba 9.04, lub coś koło tego) bez monitora na samym telewizorze podłączonym przez S-Video. Karta Nvidia GF4 MX. Po włączeniu komputera już od biosu widziałem co się dzieje tak samo jak był by to zwykły monitor. Po prostu miałem 1024x768 jako maksymalną rozdzielczość.
Patrząc od drugiej strony, obecnie posiadam w tym samym komputerze Ubuntu 10.04(instalowany "normalnie") i zdarza mi się włączyć komputer i sam telewizor. Nie jest to żadnym problemem, oczywiście pomijając rozdzielczość. Posiadam własnościowe sterowniki nVidi, w których mam ustawione:
TwinView
Rozdzielczość 1024x768(dla monitora i TV)
Pozycje ekranu na Absolutną +0+0(dla monitora i TV)
W ten sposób obraz po prostu "klonuje się" z monitora na TV.
Każdy młody masochista
instaluje \/\/indows \/ista!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”