laptop, czy odpalę na nim ubuntu

Porady sprzętowo-handlowe
Puszek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

laptop, czy odpalę na nim ubuntu

Post autor: Puszek »

http://www.x-kom.pl/p/59563-notebook-la ... vd-rw.html

cobyście nie musieli w linka klikać: Asus K52JE-EX032D, google nic nie wie albo nie potrafię sformułować mu prawidłowego zapytania. Wiem, że gdzieś był jeszcze taki temat gdzie wypisywaliście jaki lapek gra z ubuntu ale nie mogę go znaleźć. Swoją drogą, dobry wybór?
menthosh
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: laptop, czy odpalę na nim ubuntu

Post autor: menthosh »

Oczywiście. Wybór raczej przeciętny, mierny powiedziałbym.
Puszek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

fajnie, uspokoiłeś mnie ale... dlaczego przeciętny?. Co lepszego znajdę za 2100 zł, czasem do gry, dość wydajne, do klepania kodu.
Awatar użytkownika
pancernik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: pancernik »

Nie polecam ze względu na kartę AMD/ATI
Zgodnie z zapewnieniem administratorów ranga "Wytworny Kaczor" nie ma podtekstu politycznego.
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: kris55 »

Witam.
Sam się nad takim podobnym (Asus K70IC-TY010 T4300 320GB, 4GB, NVIDIA GeForce GT220M 1GB) zastanawiałem, ale brałem pod uwagę grafikę tylko GeForce, pamiętając moje wcześniejsze boje z ATI. Ostatecznie zdecydowałem się na Dell-a Inspiron 1764 z grafiką GeForce.
Pozdrawiam
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
Puszek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

w takim razie, co powinienem kupić mając max 2250 zł. Tego Della w sklepach już nie ma.

znalazłem coś takiego:

Asus K70ID-TY019-4
http://www.x-kom.pl/p/53665-notebook-la ... vd-rw.html

za przesyłkę nie płacę więc cena w sam raz. Martwi mnie jednak, że ma on tylko 1MB cache. Powinienem się tym aż tak martwić?. Żeby się nie dławił...
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Post autor: makson »

Puszek pisze:...Wiem, że gdzieś był jeszcze taki temat gdzie wypisywaliście jaki lapek gra z ubuntu ale nie mogę go znaleźć.
Tutaj jest temat, którego szukałeś.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: kris55 »

Witam ponownie
@Puszek
"...w takim razie, co powinienem kupić mając max 2250 zł. Tego Della w sklepach już nie ma." - iść do sklepu, tak jak ja zrobiłem i uzgodnić wszystko osobiście, właśnie kupowałem w tej firmie (podałeś link w 1 poście), możesz złożyć zamówienie, poczekać 2-3 dni (ja czekałem 1 dzień) i odebrać to co chcesz (ważne żebyś wiedział co chcesz i miał gotową wymaganą konfigurację, ja np. wymagałem aby była klawiatura numeryczna (Nvidia i 64 bit) i tylko te modele brałem pod uwagę). Jak Ci za mało ramu, zamów więcej (jak cena za wysoka to zamów mniej), wszystko możesz uzgodnić telefonicznie - poza jednym, nie obejrzysz wybranego modelu. A w moim przypadku okazało się, to bardzo ważne, różnica między 17" Asusa i Della jest taka, że Asus jest bardzo delikatny (moje wrażenie) i jak naciskasz na środek klawiatury to się cała klawiatura "ugina" a w Dellu tego efektu nie ma. Również informacja podawana w różnych opisach mówiąca że Delle są hałaśliwe, okazała się fałszem, wcale nie są bardziej hałaśliwe od Asusa (ale rzeczywiście Asusy są ciche). No i w tej firmie mogłem zamówić i kupić laptopa bez systemu (bez problemów), inni sprzedawcy na siłę wciskali mi i wmawiali mi że musi być z Windowsem 7 !
I jeszcze jedna uwaga, są różne ceny konkretnego modelu u różnych sprzedawców, he he, nie ma nic za darmo, w tym samym modelu może być różne wyposażenie (uwaga na: dyski, pamięć ram, grafikę, gwarancję - a jak cena jest podejrzanie niska to na wszystko).
Powodzenia

dopisane: http://www.x-kom.pl/p/53665-notebook-la ... vd-rw.html jest niezły (no i ma dobrą grafikę: NVIDIA GeForce GT 320M), i raczej będziesz zadowolony, jakie dławienie ? przy tej konfiguracji ? mało realne, że aż nieprawdopodobne. Mam prawie identyczną konfigurację i nie zdarzyło mi się od kwietnia kiedy go kupiłem aby laptop się "dławił". No i Tobie przy zastosowaniu :..."do klepania kodu. " raczej nie ma szans, no chyba żebyś rakiety kosmiczne projektował albo nowe gwiezdne wojny.
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
Puszek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Zakupiony, mam nadzieję, że będę zadowolony :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”