Ubuntu 10.10 - Jak się pozbyć Firefox i Epiphany?
- SirLancelot
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Ubuntu 10.10 - Jak się pozbyć Firefox i Epiphany?
Witam
Przesiadłem się na Ubuntu 10.10 i mam osobliwy problem. Używam od jakiegoś czasu Google Chrome i nie potrzebuję stale istniejącej w systemie alternatywy w postaci Firefox.
Nie wiem czy to wina mojego systemu czy czego ale przy próbie odinstalowania Firefox automatem instaluje mi Epiphany a przy próbie usunięcia Epiphany wrzuca mi Firefox.
Nie potrzebuję mając Chrome ani Epiphany ani Firefox. Próbowałem to wyrzucić w Centrum Oprogramowania, Synapticu, Terminalu wszędzie przy próbie usunięcia jednego wrzuca mi drugie.
Po co i dlaczego nie wiem. Jak to usunąć?
Przesiadłem się na Ubuntu 10.10 i mam osobliwy problem. Używam od jakiegoś czasu Google Chrome i nie potrzebuję stale istniejącej w systemie alternatywy w postaci Firefox.
Nie wiem czy to wina mojego systemu czy czego ale przy próbie odinstalowania Firefox automatem instaluje mi Epiphany a przy próbie usunięcia Epiphany wrzuca mi Firefox.
Nie potrzebuję mając Chrome ani Epiphany ani Firefox. Próbowałem to wyrzucić w Centrum Oprogramowania, Synapticu, Terminalu wszędzie przy próbie usunięcia jednego wrzuca mi drugie.
Po co i dlaczego nie wiem. Jak to usunąć?
Pozdrawiam serdecznie.
Łukasz Graczyk
http://fishchips.pl/
Łukasz Graczyk
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Odp: Ubuntu 10.10 - Jak się pozbyć Firefox?
Może:
Sprawdziłem u siebie na 10.04 - Firefox odinstalowuje się z Synaptica bez potrzeby doinstalowywania Epiphany.
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get remove firefox epiphany
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
- SirLancelot
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Wpisałem:
Dało:
A w:
Mam:
i nawet działa.
A za pomocą Synaptic zaznaczając do usunięcia Epiphany daje mi komunikat:

Próbuję wywalić w Synapticu Firefox który nie wiem po co mi się zainstalował to:

Do "Całkowitego usunięcia" zaznaczyłem pakiet:
a nie jak na screenie:
Pomocy!
sudo apt-get remove firefox epiphany
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Pakiet epiphany nie jest zainstalowany, więc nie zostanie usunięty.
Pakiet firefox nie jest zainstalowany, więc nie zostanie usunięty.
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Programy > Internet
Przeglądarka WWW Epiphany
A za pomocą Synaptic zaznaczając do usunięcia Epiphany daje mi komunikat:

Próbuję wywalić w Synapticu Firefox który nie wiem po co mi się zainstalował to:

Do "Całkowitego usunięcia" zaznaczyłem pakiet:
firefox
firefox-branding
Pozdrawiam serdecznie.
Łukasz Graczyk
Łukasz Graczyk
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
A spróbuj:
sudo apt-get remove firefox epiphany-browser
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
- Root Grapefruit
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Moim zdaniem trzeba tak - wtedy pójdą wszystkie pliki konfiguracyjne i po lisku ani widu ani słychu:
Albo przez synaptica, ale jak kto woli...
sudo apt-get purge firefox
sudo apt-get autoremove --purge
sudo apt-get clean
Proc: AMD Sempron 2800+ 1,6 GHz | Grafa: Radeon HD 3650 | RAM: 1,5 GB | Mobo: ASRock K8NF3-VSTA | HD: 160 GB | OS: Debian GNU/Linux 5.0 "Lenny"
- SirLancelot
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Po komendzie:
W systemie mam w pełni gotowy do użycia Firefox.
Komenda:
Daje:
Paranoja!
sudo apt-get remove firefox epiphany-browser
Komenda:
sudo apt-get purge firefox
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Zostaną zainstalowane następujące dodatkowe pakiety:
epiphany-browser epiphany-browser-data gir1.0-atk-1.0 gir1.0-clutter-1.0
gir1.0-freedesktop gir1.0-gdkpixbuf-2.0 gir1.0-gstreamer-0.10 gir1.0-gtk-2.0
gir1.0-json-glib-1.0 gir1.0-pango-1.0 gnome-js-common libseed0
Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE:
firefox* firefox-branding*
Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety:
epiphany-browser epiphany-browser-data gir1.0-atk-1.0 gir1.0-clutter-1.0
gir1.0-freedesktop gir1.0-gdkpixbuf-2.0 gir1.0-gstreamer-0.10 gir1.0-gtk-2.0
gir1.0-json-glib-1.0 gir1.0-pango-1.0 gnome-js-common libseed0
0 aktualizowanych, 12 nowo instalowanych, 2 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Konieczne pobranie 7162kB archiwów.
Po tej operacji zostanie zwolnione 11,8MB miejsca na dysku.
Kontynuować [T/n]?
Pozdrawiam serdecznie.
Łukasz Graczyk
Łukasz Graczyk
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Odp: Ubuntu 10.10 - Jak się pozbyć Firefox i Epiphany?
nie rozumiem potrzeby wyinstalowania jednego programu dla lepszego samopoczucia,ale jesli przy tym co robisz zalezności gonią zależnosci i nijak nie da się zrobic tego czego oczekujesz to jest tylko jedno rozwiazanie,wywalenie ręczne FF.Synaptic prawdopodobnie nie połapie się,a tobie zniknie lisek.Połowiczne,bezsensowne ale skuteczne 
Edit
prawdopodobnie plikiem ktory pociaga za soba przymus instalowania FF jest xulrunner.Prawdopodobnie usuniecie go spowoduje ze nic nie upomni sie o FF,tyle ze może to skutkowac tym,ze po deinstalacji xulrunner poleci jeszcze cos,cos spowoduje że z kolei ten bedzie instalował albo usuwał cos jeszcze itd.. Dojdziesz do momentu ze wywalisz system i tyle z zabawy firefoxem.

Edit
prawdopodobnie plikiem ktory pociaga za soba przymus instalowania FF jest xulrunner.Prawdopodobnie usuniecie go spowoduje ze nic nie upomni sie o FF,tyle ze może to skutkowac tym,ze po deinstalacji xulrunner poleci jeszcze cos,cos spowoduje że z kolei ten bedzie instalował albo usuwał cos jeszcze itd.. Dojdziesz do momentu ze wywalisz system i tyle z zabawy firefoxem.
- SirLancelot
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Ja rozumiem że ludzie kreujący tę dystrybucję dążą do jakiejś stabilizacji założeń co do standardowych aplikacji. Widać że uparli się na Firefox w kwestii przeglądarki WWW skoro pojawiły się pakiety brandujące i integrujące z systemem ale ludzie nigdy nie spotkałem się z sytuacją że MUSZĘ mieć w systemie pakiet użytkowy którego nie mam zamiaru używać.
Dochodzi do absurdu że instalując Ubuntu mogę sobie zmienić Gnome na KDE, Fluxbox itp. a nie mogę się pozbyć Firefoxa tak żeby nie dostać w zamian Epiphany lub nie sprawić że z wyboru pousuwam pakiety czyniąc swój system "upośledzonym" pod jakimś względem.
Firefox się widzę staje w Ubuntu jak IE w Windzie. Można go nie chcieć ale żeby go usunąć całkowicie i skutecznie to już nie tak prosto. Przynajmniej w kwestii IE tak do niedawna było. Czyżby więc MS był w kwestii elastyczności systemu o krok przed Ubuntu który zawsze był bardziej elastyczny?
Dochodzi do absurdu że instalując Ubuntu mogę sobie zmienić Gnome na KDE, Fluxbox itp. a nie mogę się pozbyć Firefoxa tak żeby nie dostać w zamian Epiphany lub nie sprawić że z wyboru pousuwam pakiety czyniąc swój system "upośledzonym" pod jakimś względem.
Firefox się widzę staje w Ubuntu jak IE w Windzie. Można go nie chcieć ale żeby go usunąć całkowicie i skutecznie to już nie tak prosto. Przynajmniej w kwestii IE tak do niedawna było. Czyżby więc MS był w kwestii elastyczności systemu o krok przed Ubuntu który zawsze był bardziej elastyczny?
Pozdrawiam serdecznie.
Łukasz Graczyk
Łukasz Graczyk
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
U mnie jest dokładnie to samo - próbowałem wszystkich opisanych tu kombinacji, zawsze jednak jedna z tych dwóch przeglądarek pozostaje. Zatem nie jest to wina Twojego systemu." pisze:Nie wiem czy to wina mojego systemu czy czego ale przy próbie odinstalowania Firefox automatem instaluje mi Epiphany a przy próbie usunięcia Epiphany wrzuca mi Firefox.
A ja nie rozumiem potrzeby posiadania kilku programów użytkowych do wykonywania dokładnie tych samych czynności. Dla Ciebie to kwestia samopoczucia, dla mnie konieczność trzymania na dysku programu, którego nie używam. Bo nie mam takiej wiedzy, żeby usunąć go bez ryzyka destabilizacji systemu." pisze:nie rozumiem potrzeby wyinstalowania jednego programu dla lepszego samopoczucia...
Wystarczy sobie wyobrazić, że w kolejnych wersjach Ubuntu pojawiają się kolejne, domyślnie "nietykalne", pary programów. Niemożliwe? No cóż, właśnie masz przykład, że możliwe. I wtedy rezerwujesz kolejne megabajty dysku twardego tylko po to, żeby być szczęśliwym posiadaczem kolejnych, nieużywanych aplikacji.
Pozdrawiam
W pracy: Ubuntu 9.04 x86 ---> 10.04 x86
W domu: Ubuntu 10.04 x86_64 --> 10.10 x86_64
W planie: Sabayon 5.4 G amd64
-
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Inne
Następnym razem użyjcie aptitude. Nie będzie takich problemów
-
- Piegowaty Guziec
...będą za to problemy z niespełnioną zależnością xul-ext-ubufox i ubuntu-desktop. Pierwsza z nich nie powinna być problemem - są w niej zawarte modyfikacje do Firefoxa używanego w Ubuntu. Jednak usunięcie metapaczki ubuntu-desktop ma sens tylko wtedy, gdy z założenia nie chce się w przyszłości przenosić na kolejne wersje Ubuntu.norvoles pisze:Następnym razem użyjcie aptitude. Nie będzie takich problemów
I oczywiście jeśli jest się gotowym na wszystkie ewentualne dalsze "niespodziewanki", bo pewności że takowe się nie pojawią nie ma:
https://help.ubuntu.com/community/CommonQuestions

Teoretycznie zatem problem jest rozwiązany - wywalamy liska wraz z ubuntu-desktop oraz xul-ext-ubufox i liczymy na to, że system nie straci stabilności:).
Pozdrawiam
- SirLancelot
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Czyli nadal rozwiązania nie naruszającego zależności systemu teraz bądź w przyszłości nie ma?
Pozdrawiam serdecznie.
Łukasz Graczyk
Łukasz Graczyk
-
- Piegowaty Guziec
Z wrzuconego wyżej linku:SirLancelot pisze:Czyli nadal rozwiązania nie naruszającego zależności systemu teraz bądź w przyszłości nie ma?
Zatem teoretycznie mógłbyś np. usunąć ubuntu-desktop, następnie usunąć Firefoxa i po prostu pamiętać o wklepaniu:It is technically just fine to remove a meta-package[ubuntu-desktop - dop. mój], if required, and this shouldn't necessarily cause any problems. However, it is strongly recommended that you reinstall that package if you decide to manually upgrade to another version of Ubuntu. The package manager requires those packages to be installed for it to successfully perform the upgrade.
sudo apt-get ubuntu-dektop
Trzeba jednak pamiętać, że ubuntu-desktop ma o wiele więcej zależności. Żeby je wyświetlić wpisz:
aptitude show ubuntu-desktop
Warto? Na to już musisz sam sobie odpowiedzieć
Dla mnie - początkującego użytkownika - taka "zabawa" nie ma większego sensu. To są programy "domyślne", na umiejętne dokonanie modyfikacji - bez ryzyka destabilizacji systemu - mam za małą wiedzę. Na dysku została Epiphany, bo zajmuje mniej miejsca
Pozdrawiam