Dlaczego Linux nie wygra z Windows?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
jacek8s
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Dlaczego Linux nie wygra z Windows?

Post autor: jacek8s »

laik pisze: Dystrybutor zastrzega system na jakim jego produkt będzie działać i nie jest to linux.
Śmieszne! Gdybym słuchał dystrybutorów to kupno komputera wraz z oprogramowaniem kosztowało by mnie tysiące złotych. Dla przykładu: laptop 3000zł, system Windows7 450zł, program antywirusowy 150zł, pakiet biurowy 1000zł itd., itd.
Uwzględniając korzystanie z Linuxa, płacimy za sam sprzęt, czyli sporo kasy mniej.
mario1000
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86_64

Post autor: mario1000 »

Akurat w wypadku netbooka mojego taty iPlus to była jedyna rzecz która działała lepiej po tym jak windowsowy iPlus rozwalił system :D. Ale i tak wrócił do XP-eka.
Śmieszne! Gdybym słuchał dystrybutorów to kupno komputera wraz z oprogramowaniem kosztowało by mnie tysiące złotych. Dla przykładu: laptop 3000zł, system Windows7 450zł, program antywirusowy 150zł, pakiet biurowy 1000zł itd., itd.
Uwzględniając korzystanie z Linuxa, płacimy za sam sprzęt, czyli sporo kasy mniej.
A w życiu. Dystrybutorom sprzętu nie należy na podbijaniu ceny swoich produktów żeby zniechęcić do niego klientów.
Moja mama ma pod siedemdziesiątkę, ja jestem trzydziestoparolatkiem. Ten koleś zapewne też.
Chamstwo, chamstwo chamstwo...
Nie obwiniaj wszystkich użytkowników forum tylko jednego.
Tak, to jest piękne.... piękne jest to, że w naszych szeregach szybko nie zagościcie

No niestety panowie, system Linux wymaga od użytkownika choć krzty rozumu, minimalnej wiedzy (chociaż o posiadanym sprzęcie - że o architekturze procesora lub szybkości szyny nie śmiałbym zapytać ) i zaangażowania na poziomie choćby małego dziecka szukającego nocnika, co by już tyłka sobie więcej nie osr#ć.

Proponuję Wam zostać przy M$ i sponsorować nadal swoich ziomów z Redmond
A mogę spytać do czego według Ciebie służy system operacyjny ? I co rozumiesz przez sponsorowanie ziomków z M$ ? Ja często używam Google, piję kawę Jacobs, jeżdżę autobusami i taksówkami i na dodatek lub zjeść pizzę i wypić piwo ze znajomymi raz na jakiś czas. Oczywiście z każdą z tych firm podpisałem kontrakt na bycie sponsorem i wspieram ich faszystowskie działania.
Awatar użytkownika
jacek8s
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

mario1000 pisze:A w życiu. Dystrybutorom sprzętu nie należy na podbijaniu ceny swoich produktów żeby zniechęcić do niego klientów
Nie zrozumiałeś mnie. W systemie windows instalujesz programy komercyjne, w linuxie masz darmowe.
marcinmarv
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: marcinmarv »

Nie obwiniaj wszystkich użytkowników forum tylko jednego.
bez komentarza.. czytaj ze zrozumieniem
Ja często używam Google, piję kawę Jacobs, jeżdżę autobusami i taksówkami i na dodatek lub zjeść pizzę i wypić piwo ze znajomymi raz na jakiś czas. Oczywiście z każdą z tych firm podpisałem kontrakt na bycie sponsorem i wspieram ich faszystowskie działania.
Jak możesz to jest.. złe :-P
Awatar użytkownika
123wilk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: 123wilk »

Ubuntu 10.10 mnie zawiodło ponieważ mi nie działa, z powodu tego że Canonical ma gdzieś użytkowników starych kompów i wywala sobie sterowniki do ich kart graficznych, dopiero instalacja w trybie awaryjnym starszej wersji jądra mi pomogła, i niech mi ktoś wyskoczy że Ubuntu jest na stare kompy, no chyba że mu działa. W Mincie 10.10 RC sprawa wygląda gorzej, nie mogę go w ogóle zainstalować. Jak tak ma wyglądać wsparcie dla starszych komputerów że strony Canonica to ja dziękuje za takie wsparcie. Na szczęście aktualizacja systemu do nowszej wersji nie jest przymusowa. Ale poruszając ten temat Ubuntu 10.10 i stare PC to nieporozumienie.
Awatar użytkownika
rafaloo
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: rafaloo »

123wilk
nie tylko Ubuntu jest na świecie, jest tyle możliwości, że nie musisz się opierać przy Ubuntu. Całkiem niedawno instalowałem debka na kompie na którym ledwo win 98 byś zainstalował i działał dobrze.
Więc po to jest dystrybucji by każdy dobrał coś dla siebie, a cały temat jest śmieszny. Bo Linux nie wygra z Windows nie ma szans, ale jakiś procent użytkowników zawsze będzie wybierało tą alternatywę i Windows tego raczej nie zmieni.
Reasumując:
Linux nie wygra z Windows.
Windows nie wygra z Linuksem.
Paradoks?
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW. Niech inni na tym skorzystają.
Inny OS Gentoo/Debian/*BSD
tydell
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: tydell »

wysyłanie do 40 darmowych SMS-ów w miesiącu
Cóż, ja się nie ograniczam do 40 i korzystam z bramek internetowych, Polska i część Europy dostaje ode mnie smsy darmo.
Co do sterowników na modemie to się zgodzę, aczkolwiek wierz mi lub nie, pomimo tego że tam są i wystarczy tylko modem wpiąć do gniazda usb i jak z pendrive'a je zainstalować to wiele osób nie wie, że sterowniki ma pod ręką w ten sposób.
Nadal nie napisałeś jaki masz modem, może da się zaradzić by również i na linuksie działał Ci internet bezproblemowo.
Awatar użytkownika
jacek8s
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

123wilk pisze:Ubuntu 10.10 mnie zawiodło ponieważ mi nie działa, z powodu tego że Canonical ma gdzieś użytkowników starych kompów i wywala sobie sterowniki do ich kart graficznych, dopiero instalacja w trybie awaryjnym starszej wersji jądra mi pomogła, i niech mi ktoś wyskoczy że Ubuntu jest na stare kompy, no chyba że mu działa. W Mincie 10.10 RC sprawa wygląda gorzej, nie mogę go w ogóle zainstalować. Jak tak ma wyglądać wsparcie dla starszych komputerów że strony Canonica to ja dziękuje za takie wsparcie. Na szczęście aktualizacja systemu do nowszej wersji nie jest przymusowa. Ale poruszając ten temat Ubuntu 10.10 i stare PC to nieporozumienie.
Mam dwa kompy, na każdym Windows XP Home oraz Ubuntu.
Na słabszym sprzęcie: procesor 1000MHz, 256 MB/RAM, karta graficzna ma 10 lat, Ubuntu 10.04 LTS, środowisko graficzne XFC. Nie narzekam, Ubuntu sprawuje się przyzwoicie.
mario1000
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie zrozumiałeś mnie. W systemie windows instalujesz programy komercyjne, w linuxie masz darmowe.
Nigdy nie zauważyłem takiej zależności. Poza tym co znaczy komercyjne ?
Awatar użytkownika
jacek8s
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

mario1000 pisze:Nigdy nie zauważyłem takiej zależności. Poza tym co znaczy komercyjne ?
Komercyjne to znaczy płatne. Instalując program płatny ale w wersji z crackiem itp. stajesz się piratem. W Linuxie piratem nie będziesz bo oprogramowanie jest wolne od opłat i możesz spać spokojnie.

EDIT:
'[r4 pisze:]Możesz mi podać producenta i model tego routera? Taki z obsługą WiFi?
Rooter Wi-Fi Asmax 1004g
mario1000
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Komercyjne to znaczy płatne. Instalując program płatny ale w wersji z crackiem itp. stajesz się piratem. W Linuxie piratem nie będziesz bo oprogramowanie jest wolne od opłat i możesz spać spokojnie.
No ale jeszcze raz pytam czemu mówisz, że pod Windowsem instaluje programy komercyjne ? Nikt Ciebie nie zmusza żeby pod Windowsem używać programów komercyjnych. Jakoś w naszym kraju większość ludzi używa Firefoxa, OpenOffice'a, GIMPa, Winampa, jakiegoś darmowego Torrenta, odtwarzacza itp itd. Masz te same biblioteki graficzne, Jave, nawet konsolowe narzędzia typu cmd.exe, PowerShell. A jak Ci nie starczy to możesz na luzie zainstalować Cygwina i bez żadnych problemów mieć basha.

Po za tym jak dla mnie oprogramowanie komercyjne to znaczy pisane w celu przynoszeniu zysku. A Linux zaczął już podchodzić pod tą definicje.
Awatar użytkownika
jacek8s
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Oprogramowanie bezpłatne pod windows to w większości okrojone wersje komercyjnych odpowiedników. W przykładzie programów antywirusowych te bezpłatne są bardzo okrojone, w programach do obróbki video te bezpłatne są również na tyle okrojone, że niewiele można edytowac w pliku a tym bardziej w strumieniu video.
Awatar użytkownika
Sueroski
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: Sueroski »

jacek8s pisze:Komercyjne to znaczy płatne. Instalując program płatny ale w wersji z crackiem itp. stajesz się piratem. W Linuxie piratem nie będziesz bo oprogramowanie jest wolne od opłat i możesz spać spokojnie.
http://www.gnu.org/philosophy/words-to- ... Commercial

Sporo wolnego oprogramowania jest komercyjnego.
Lepiej! Istnieją płatne dystrybucje GNU/Linux'a, które są nawet płatne np. Red Hat, SUSE i na pewne wiele innych, o których nie pamiętam, albo nie miałem okazji słyszeć.

Zmierzam do tego, że oprogramowanie w GNU/Linux'ie nie musi być wolne od opłat (choć zazwyczaj takie ono jest), ale wolne w kontekście wolności.

BTW większość programów z GNU/Linux'a możesz zainstalować na Windows, więc nie musisz od razu lecieć z crackiem ;] choć przeciętny użytkownik Windows'a, aby wykadrować zdjęcie woli zcrackować Photoshop'a, niż pobrać legalnie GIMP'a... taki kraj
Inny OS = Trisquel 4.5
Awatar użytkownika
jacek8s
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Należało by podsumować ten wątek:
Windows nigdy nie wygra z Linuxem, Linux nigdy nie wygra z Windowsem!
Chcesz zapłacić to miej Windows + Linux na kompie, nie chcesz płacić to korzystaj z samego Linuxa.
Nie o to chodzi aby dwa systemy operacyjne prowadziły "świętą wojnę", ale o wzajemne ich uzupełnianie.
Temat uważam za zakończony! Pozdrawiam wszystkich na forum Ubuntu!
Awatar użytkownika
molibden
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: molibden »

Anonym pisze: Przyjacielu...., wskaż mi jedną firmę, jednego drobnego rzemieślnika albo kowala, który służbowo pracuje na Linuxie, tylko jednego...
W mojej kancelarii jest siedem komputerów, na sześciu jest Ubuntu. Dziękuję :)

Żeby mój post nie był kompletnie nie na temat, napiszę tylko, że z Windows korzystam rzadko (raz na kilka miesięcy) i tylko jeżeli nie mam wyboru - np. aktualizacja map w GPS, aktualizacja firmware w telefonie, itp.
W kapitaliźmie wszyscy gotowi są zawsze na najgorsze, u nas na najlepsze.
Awatar użytkownika
jacek8s
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

molibden pisze:W mojej kancelarii jest siedem komputerów, na sześciu jest Ubuntu. Dziękuję :)

Żeby mój post nie był kompletnie nie na temat, napiszę tylko, że z Windows korzystam rzadko (raz na kilka miesięcy) i tylko jeżeli nie mam wyboru - np. aktualizacja map w GPS, aktualizacja firmware w telefonie, itp.
Oto przykład na uzupełnianie się systemów. Zakończmy już to przedrzeźnianie się i ten wątek.
gramin
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: gramin »

Tak sobie czytam tą dość jałową dyskusję i na marginesie zastanawiam się, czy aby pewien dość aktywny antylinuksowy troll o nikach ramones59, ŁukaszMS, Lukassuss, Luka2000 i jeszcze kilku innych nie pojawił się na naszym forum?
Zarówno styl wypowiedzi, jak i sposób "argumentacji" dość mocno mi bowiem podchodzą pod owego osobnika. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko określeń w stylu sweterki, dzieciaki itp. ;)
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Witam.
@gramin
Całkiem możliwe, że masz rację. W portalu http://idg.pl/ ten osobnik w 6! osobach walczy już od dawna. Ostatnio przypuszcza ofensywę na vortalu http://dobreprogramy.pl/, teraz widocznie rozwija skrzydła i tutaj :P
Awatar użytkownika
jacek8s
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Być może jest i tutaj, więc zamknijmy wątek, skierujmy swe działania na tych co faktycznie potrzebują pomocy. Mam jeszcze jedną sugestię, może autor wątku zasiał ziarno dyskusji i to właśnie On jest tą osobą? Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
Mark1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: Mark1 »

Już pisałem - sorry mentosh (NIE CZYTAJ TEGO !) - że dla mnie (to jest moje zdanie) Linux jest trochę trudny (może na początku), w porównaniu do windowsa jest mniej "przyjazny" (może to wynika z przyzwyczajenia). Jeden przykład: Zobaczcie ile jest w
wątków na forum z instalacją FLASH-a, w Windows problem instalacji Flash Playera nie istnieje.

Nie chce żebyście odczytali, że jestem przeciwnikiem Linuxa!!! Od kilku tygodni 80% czasu spędzam na kompie przy Ubuntu lub Fedorze. Windowsa seven odpalam coraz rzadziej :)

To co mnie trzyma jeszcze tak naprawdę przy Windows to: kilkanaście programów których w Linux nie ma (np. Visual Studio i z 12-15 innych, np. do telefonu czy czytnik poczty TheBat!).

Myślę, że wiele osób które mają Linuxa i Windows jednocześnie trzyma przy oknach kilka czy kilkanaście programów, tylko problem że wiele osób "trzymają"" inne programy :)
W obu systemach są darmowe i komercyjne. Faktem jest, że darmowe przeważają w Linux.
To co martwi, ze niektóre firmy (mające soft komercyjny) wycofują się z Linuxa :(
Windows 7 & Ubuntu & Fedora powered by INTEL Core i7.
Android OS powered by SE Xperia X8.
Ubuntu for Netbook powered by INTEL Atom
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”