net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn
Moderator: e X t 7 3
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma
Przy wykonywaniu skryptu instalacji kernela ze sterownikami broadcom wyskoczył mi błąd "instalacja lub aktualizacja pakietu 'bcmwl-kernel-source' nie powiodła się". W raporcie opisane jest to mniej więcej tak "Title - package bcmwl-kernel-source 5.60.48.36+bdcom-0ubuntu3 failed to install/upgrade: bcmwl kernel module failed to build." Maszyna to eee pc 1015
edit: system uruchomił się bez problemu z nowego kernela więc zastanawiam się czy opisany błąd ma jakikolwiek wpływ na działanie systemu
edit: system uruchomił się bez problemu z nowego kernela więc zastanawiam się czy opisany błąd ma jakikolwiek wpływ na działanie systemu
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma
Nie obecnie laptop-tools moim zdaniem albo w ogóle, albo wybiórczo. Postaram sie niedługo to usystematyzować.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
e x t 7 3
Twoje paczki nie rozwiązały problemu z połączeniem :/
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Po prostu masz zainstalowane źródła starego sterownika, który przez dkms próbuje się zainstalować ... ale nie rozpoznaje kernela i stąd te błędy. Pomimo to wszystko powinno działać bezproblemowo.pchelas pisze:Przy wykonywaniu skryptu instalacji kernela ze sterownikami broadcom wyskoczył mi błąd "instalacja lub aktualizacja pakietu 'bcmwl-kernel-source' nie powiodła się". W raporcie opisane jest to mniej więcej tak "Title - package bcmwl-kernel-source 5.60.48.36+bdcom-0ubuntu3 failed to install/upgrade: bcmwl kernel module failed to build." Maszyna to eee pc 1015
Pozdrawiam
EDIT:
Witaj, jak się przyglądałem Twojemu lsmod nie widziałem modułu wl ???? ... spróbuj wykonać w konsoli:drabowicz pisze:e x t 7 3
sudo modprobe wl
Zobaczymy.
Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
Witam,
Po zainstalowaniu kernela 9.9 na 1201n nie działa wifi, wyniki jakich poleceń wkleić??
Pozdrawiam.
Po zainstalowaniu kernela 9.9 na 1201n nie działa wifi, wyniki jakich poleceń wkleić??
Pozdrawiam.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Witam ... w ogóle sieci nie ma ? czy się z nią nie łączy ?
jeśli sterownik nie załadowany spróbuj proszę wykonać w konsoli:
sudo modprobe r8192se_pci
Pozdrawiam
jeśli sterownik nie załadowany spróbuj proszę wykonać w konsoli:
sudo modprobe r8192se_pci
Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
Nie ma wogóle sieci
wynik modprobe
Pozdrawiam.
wynik modprobe
próbowałem instalować z tej paczki deb ręcznie ale pokazuje że operacja zakończyla się niepowodzeniem na kernelu 9.0 śmiga wszystko pięknie.FATAL: Module r8182se_pci not found.
Pozdrawiam.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
hmm dziwne ... może miał jakieś problemy z dociągnięciem paczki ?!?!
Spróbuj proszę ściągnąć samą paczkę i w konsoli:
sudo dpkg -i --force-all rtl8192se-linux-2.6.35.6-zen3-ext73-f1-9.9-atom-bfs_0018-1.1_i386.deb
Jeśli napisze, że wymusił i dokonał nadpisania to oki, powinno działać.
Pozdrawiam
ps. już wiem skrypt zawierał błąd ! Już poprawiłem.
Spróbuj proszę ściągnąć samą paczkę i w konsoli:
sudo dpkg -i --force-all rtl8192se-linux-2.6.35.6-zen3-ext73-f1-9.9-atom-bfs_0018-1.1_i386.deb
Jeśli napisze, że wymusił i dokonał nadpisania to oki, powinno działać.
Pozdrawiam
ps. już wiem skrypt zawierał błąd ! Już poprawiłem.

-
- Piegowaty Guziec
Sprawdziłem od razu i po restarcie. Lipa.e X t 7 3 pisze: Witaj, jak się przyglądałem Twojemu lsmod nie widziałem modułu wl ???? ... spróbuj wykonać w konsoli:
sudo modprobe wl
Zobaczymy.
Pozdrawiam
Jakich danych Ci potrzeba, aby było dobrze? Z chęcią je przedstawie..
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
daj
Kod: Zaznacz cały
modprobe -l | grep r819
Wolność wyboru to mit, bo zawsze znajdzie się argument, dlaczego źle wybrałeś nie wybierając Linuksa.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
Udało Ci się może coś wymyśleć z moim problemem rozłączania Internetu?e X t 7 3 pisze:Co do problemów Kolegi Loup ... mam prośbę wykonaj komendę, jak sieć działa (np. coś ściągasz, albo masz włączoną przeglądarkę). Wygląda, jakby pod moim sieć w ogóle nie była włączona.
Dzisiaj zainstalowałem Ubuntu 10.10 i problem niestety jest nadal, teraz nawet na genericu.
Co ciekawe, zaobserwowałem, że rozłącza mi Internet najczęściej jak mam włączonego Facebook'a lub Gmaila - przed chwilą słuchałem radia internetowego przez Exaile i było wszystko ok, odpaliłem FB i momentalnie się rozłączyło.
Dodam, że jest tak zarówno z Firefoxem jak i Ironem. Zmieniłem także network-managera na wicd, ale bez skutku. Ktoś ma jakiś pomysł co to może być??
- FadeMind
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Witaj ext73
Zainstalowałem właśnie Kernel 2.6.35.6-zen3-ext73-f1-9.9-atom-bfs na acerku
WiFi działa
(Broadcom). Dodałem też wpisy do GRUB
Pytanko mam 
Czy nadal aktualny jest tutorial z pierwszych postów niniejszego wątku? Mam na myśli ustawienia w plikach konfiguracyjnych LAPTOP MODE i ACPI
Czy jest jakikolwiek sposób na ładne logo bootowania na intel GMA?
Pozdrowił

Czy nadal aktualny jest tutorial z pierwszych postów niniejszego wątku? Mam na myśli ustawienia w plikach konfiguracyjnych LAPTOP MODE i ACPI

Pozdrowił

gravatar.com/fademind
-
- Piegowaty Guziec
Czesc Ext,
Zainstalowalem Twoj kernel 9.9 na 1201n, wszystko chodzi ok, jednakze po kilkunastu minutach karta wifi (realtek) sie rozpina i traci zasieg, nie moze sie ponownie podpiac. Na poprzednim kernelu 9.0 wszystko chodzi jak trzeba.
pozdr,
K
Zainstalowalem Twoj kernel 9.9 na 1201n, wszystko chodzi ok, jednakze po kilkunastu minutach karta wifi (realtek) sie rozpina i traci zasieg, nie moze sie ponownie podpiac. Na poprzednim kernelu 9.0 wszystko chodzi jak trzeba.
pozdr,
K
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Zatem co do broadcoma ... są nowe sterowniki - 5.60.246.2 ... zbuduje i dodam nowy build do kernela 9.9. Sprawdzisz i zdasz Pan relacje.Loup pisze:Udało Ci się może coś wymyśleć z moim problemem rozłączania Internetu?
Dzisiaj zainstalowałem Ubuntu 10.10 i problem niestety jest nadal, teraz nawet na genericu.
Co ciekawe, zaobserwowałem, że rozłącza mi Internet najczęściej jak mam włączonego Facebook'a lub Gmaila - przed chwilą słuchałem radia internetowego przez Exaile i było wszystko ok, odpaliłem FB i momentalnie się rozłączyło.
Dodam, że jest tak zarówno z Firefoxem jak i Ironem. Zmieniłem także network-managera na wicd, ale bez skutku. Ktoś ma jakiś pomysł co to może być??
Pozdrawiam
EDIT:
Zatem, co do laptop-mode to na chwile obecną NIE ZALECAM już tego ruszać. Niedługo postaram się usystematyzować wszystkie informacje i udostępnić razem z kernelem ... chciałbym to do odrębnego wątku, przyklejonego, bez możliwości dyskusji. Zobaczymy, czy Włodarze Ubuntu.pl wyraża zgodęFadeMind pisze:Witaj ext73Zainstalowałem właśnie Kernel 2.6.35.6-zen3-ext73-f1-9.9-atom-bfs na acerku
WiFi działa
(Broadcom). Dodałem też wpisy do GRUB
Pytanko mam
Czy nadal aktualny jest tutorial z pierwszych postów niniejszego wątku? Mam na myśli ustawienia w plikach konfiguracyjnych LAPTOP MODE i ACPI![]()
Pozdrowił

Pozdrawiam
EDIT:
Witaj ... chyba sterowniki 0018 są trefne, zbuduje wersje 0017 - ten działał bez problemu.karollos pisze:Czesc Ext,
pozdr,
K
Pozdrawiam
EDIT:
Powtórka po modyfikacjach
############### Kernel 2.6.35.6-zen3-ext73-f1-9.9-atom-bfs - Ubuntu 10.04 oraz 10.10 ###############
UWAGA tylko Ubuntu 10.04 oraz 10.10 ... te skrypty, będą błędnie działać na 9.10
Niniejszy wpis zostanie zmodyfikowany. Chciałbym, aby był bardziej przejrzysty oraz łatwiej dostępny. Na chwilę obecną pozostawiam go w takiej formie, aby nie opóźniać (ponownie) udostępnienia nowej wersji kernela. Jeśli tylko znajdę czas, przebuduje, rozbuduje oraz postaram się uprościć cały proces instalacji i optymalizacji (przez odpowiedni opis poszczególnych działań).
Zmodyfikowałem (włączyłem) wymagane opcje debugingu. Zatem poniższy kernel pozwala na uruchomienie PowerTOP.
############### Kernel 2.6.35.6-zen3-ext73-f1-9.9-atom-bfs - Ubuntu 10.04 oraz 10.10 ###############
UWAGA tylko Ubuntu 10.04 oraz 10.10 ... te skrypty, będą błędnie działać na 9.10
Niniejszy wpis zostanie zmodyfikowany. Chciałbym, aby był bardziej przejrzysty oraz łatwiej dostępny. Na chwilę obecną pozostawiam go w takiej formie, aby nie opóźniać (ponownie) udostępnienia nowej wersji kernela. Jeśli tylko znajdę czas, przebuduje, rozbuduje oraz postaram się uprościć cały proces instalacji i optymalizacji (przez odpowiedni opis poszczególnych działań).
Zmodyfikowałem (włączyłem) wymagane opcje debugingu. Zatem poniższy kernel pozwala na uruchomienie PowerTOP.
Poniżej skrypty instalacyjne - w przypadku, gdy po dwukrotnym kliknięciu na skrypt, nie pojawi się okno wyboru (w tym wykonaj w terminalu), nadajmy mu prawo wykonalności:
Nagłówki, kernel. Dla tych użytkowników, którzy używają otwartych sterowników sieciowych (wifi), zawartych w samym kernelu:
instalator-linux-imege-headres-v.9.9-atom
Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Broadcoma. Przykładowo dla Lenovo s10:
instalator-linux-imege-headres-broadcom-v.9.9-atom - nowa wersja sterownika 5.60.246.2
Deinstalator starej wersji oraz instalator nowej wersji sterownika Broadcom-sta-wifi:
instalator-broadcom-wifi-sta-wl-kernel-v.9.9-atom - nowa wersja sterownika 5.60.246.2 ] - skrypt ten wykonujemy, jeśli już zainstalowaliśmy wersje kernela ze starszą wersją sterownika (instalacja nastąpiła przed 28.10.2010).
Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Realteka, dla układu rtl8192se. Przykładowo dla Asusa 1201n:
instalator-linux-imege-headres-realtek-v.9.9-atom
instalator-linux-imege-headres-realtek-0017-v.9.9-atom - starsza od powyższej [0018] wersja sterownika 0017. Jeśli pojawiają sie problemy w funkcjonowaniu wersji 0018, zalecam instalacje 0017.
Deinstalator nowej [0018] wersji oraz instalator starej [0017] wersji sterownika :
instalator-realtek-0017-v.9.9-atom - skrypt ten wykonujemy, jeśli już zainstalowaliśmy wersje kernela z 0018 i pojawiają sie problemy (mniejszy zasięg, zrywanie połączeń).
Nagłówki, kernel oraz środowisko ndiswrapper dla sterowników wifi przeznaczonych dla Windows. Wielu użytkowników MSI Wind korzysta z tego rozwiązania:
instalator-linux-imege-headres-ndiswrapper-v.9.9-atom
Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Ralinka, dla układu rt3090sta. Ten instalator tworzy odpowiedni katalog, plik .dat oraz dodaje do blacklisty rt2860sta:
instalator-linux-imege-headres-rt3090-v.9.9-atom
!!!!! UWAGA !!!!!
Do poniższych skryptów grub-acpi oraz splash-nvidia-ati dodałem wpisy poprawiające działanie ACPI (m.in. powinny działać odczyty z czujników, których do tej pory system nie widział) oraz mające na celu zarezerwowanie większej ilości pamięci na sterowniki, co powinno i z moich obserwacji wynika, że tak się dzieje - poprawić wydajność i resposnywność systemu.GRUB - włączanie/wymuszanie ACPI:
grub-acpi - NOWY !
Powyższy skrypt zastępuje oryginalny plik grub, na zmodyfikowany przeze mnie. Wprowadza on zmiany, polegające na dodaniu wpisów wymuszających włączenie obsługi ACPI. Oryginalny plik zostaje zapisay do /var/backups/, jako grub-oryginał. Skrypt ten szczególnie polecam wszystkim użytkownikom maszyn z rodziny eeepc. Jednakże, jeśli nie działają wam skróty klawiszowe, wentylator na procesorze "szaleje", zalecam wykonanie skryptu, także na innych maszynach.
Skrypt zapewniający ładny wygląd Splasha - Plumouth
Poniższe skrypty przeznaczone są dla korzystających ze sterowników Nvidia i Ati (właśnościowych = zamkniętych) - TYLKO i WYŁĄCZNIE - nie stosować na chipach GMA Intela. Jak wiemy w przypadku korzystania ze sterownika np. Nvidii dla układów GeForce oraz ION, wygląd splasha jest tragiczny. Skrypty poniższe pozwalają na obejście problemów. Instalacja jest możliwa tylko wtedy, gdy mamy dostęp do sieci ! Konieczność ściągnięcia jednego pakietu. Działa zarówno w Ubuntu 9.10, jak i 10.04.
Poniżej dwie wersje - jedna zawierająca wpisy wymuszające określone nastawy ACPI (o czym mowa powyżej), jak już wspominałem przede wszystkim dla maszyn eeepc oraz skrypt, który nie wprowadza tego rodzaju zmian. Skrypty kopiują oryginalne pliki grub i modules do katalogu /var/backups/, jako grub-oryginał oraz modules-oryginał. Paczkę rozpakowujemy i klikamy na skrypt - wykonaj w terminalu.
splash-nvidia-ati - NOWY!
splash-nvidia-ati-bez-acpi
Deinstalator apparmor
Poniżej skrypt usuwający usługę oraz pakiety i pliki konfiguracyjne apparmor. Jak wiadomo, nie wdrażam tego rozwiązania w swoich kenelach - zbyt wolne (obciąża system, co przy netbookach jest już niebagatelnym ograniczeniem) - moim zdaniem nie daje w zamian mocnej ochrony. Dlatego jeśli używacie mojego kernela zalecam jego odinstalowanie - najlepiej skryptem, szybko i sprawnie:
apparmor-remove
Pozdrawiam

-
- Sędziwy Jeż
Niestety nadal to samo. Broadcom to sterowniki tylko do WIFI czy do kabla też? Bo problemy z rozłączaniem mam na kablu, problemy z Wifi (na uczelni) to inna para kaloszy.e X t 7 3 pisze:Zatem co do broadcoma ... są nowe sterowniki - 5.60.246.2 ... zbuduje i dodam nowy build do kernela 9.9. Sprawdzisz i zdasz Pan relacje.
Pozdrawiam
Pozdr.
Loup
EDIT:
Znalazłem (chyba) rozwiązanie na tej stronie
Ponoć pomógł upgrade kernela do 2.6.36 , czy Kolega eXt73 nie pracuje może przypadkiem nad swoim kernelem bazującym na nim?

Bo nie wiem czy instalować generica czy chwilę poczekać
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Oczywiście testowo już zbudowałem, ale jeszcze pewne elementy patcha ZEN muszą zostać dopracowane, abym mógł wypuścić kernel oparty na linii 2.6.36.x. Na teraz mógłbym zbudować kernel w oparciu jedynie o patche Cona Kolivasa.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 17.04
W jakiej kolejności mam instalować składniki z postu nr 1054, po zainstalowaniu Ubuntu 10.10 na Asus EEPC 1001 ha ? ext73 możesz napisać jaką kolejność zachować?
- muchar
- Sędziwy Jeż
WItam., KOlego eXt73, podpowiedz mi prosze co może byc powodem ze po zainstalowaniu UBU10.10 w Asusie 1201HA nie widac w systemie kamery? polecenie lsusb nie wyświetla żadnych urządzeń z opisem camera. Uruchomienie camstream wyświetla paski na ekranie, bez obrazu z kamery i kamera sie nie uruchamia. Sprawdzałem w BIOSie czy przypadkiem nie ma opcji włączania kamery i nic takiego nie znalazłem. Jak to uruchomic , można jakoś zapakować sterowniki dla windy np. przez Wine? chiałbym studiować online, ale jak na razie nie bardzo mogę z wykorzystaniem linuxa , a nie chce wracać do windy.
podpowiedz, jak mozna to rozwiązać.
ps. po zainstalowaniu ubu10.10 działają wszystkie klawisze funkcyjne Fn, nie działa tylko wstrzymanie sytemu i hibernacja. zmodyfikowałem wpis Xorg dla GMA 500 (zgodnie z twoimi pierwszysmi postami w tym temacie) i powiem że smiga teraz pięknie, nawet filmy sie nie przycinają, a strony w firefoxie przewijają sie równie płynnie jak pod windą.
pozdrawiam
podpowiedz, jak mozna to rozwiązać.
ps. po zainstalowaniu ubu10.10 działają wszystkie klawisze funkcyjne Fn, nie działa tylko wstrzymanie sytemu i hibernacja. zmodyfikowałem wpis Xorg dla GMA 500 (zgodnie z twoimi pierwszysmi postami w tym temacie) i powiem że smiga teraz pięknie, nawet filmy sie nie przycinają, a strony w firefoxie przewijają sie równie płynnie jak pod windą.
pozdrawiam
muchar
UBU10.10, Intel 1.33MHz, GMA500 Asus 1201HA
-
- Sędziwy Jeż
@muchar zapodaj wynik
dmesg
- muchar
- Sędziwy Jeż
to wynik dmseg:
[ 0.004633] Initializing cgroup subsys devices
[ 0.004640] Initializing cgroup subsys freezer
[ 0.004648] Initializing cgroup subsys net_cls
[ 0.004710] CPU: Physical Processor ID: 0
[ 0.004716] CPU: Processor Core ID: 0
[ 0.004724] mce: CPU supports 5 MCE banks
[ 0.004741] CPU0: Thermal monitoring enabled (TM2)
[ 0.004751] using mwait in idle threads.
[ 0.004768] Performance Events: PEBS fmt0+, Atom events, Intel PMU driver.
[ 0.004795] ... version: 3
[ 0.004800] ... bit width: 40
[ 0.004806] ... generic registers: 2
[ 0.004812] ... value mask: 000000ffffffffff
[ 0.004819] ... max period: 000000007fffffff
[ 0.004825] ... fixed-purpose events: 3
[ 0.004831] ... event mask: 0000000700000003
[ 0.010690] ACPI: Core revision 20100428
[ 0.036049] ftrace: converting mcount calls to 0f 1f 44 00 00
[ 0.036068] ftrace: allocating 21758 entries in 43 pages
[ 0.040128] Enabling APIC mode: Flat. Using 1 I/O APICs
[ 0.040471] ..TIMER: vector=0x30 apic1=0 pin1=2 apic2=-1 pin2=-1
[ 0.080615] CPU0: Intel(R) Atom(TM) CPU Z520 @ 1.33GHz stepping 02
[ 0.084000] Booting Node 0, Processors #1 Ok.
[ 0.008000] Initializing CPU#1
[ 0.172038] Brought up 2 CPUs
[ 0.172049] Total of 2 processors activated (5325.20 BogoMIPS).
[ 0.172475] devtmpfs: initialized
[ 0.176557] regulator: core version 0.5
[ 0.176598] Time: 19:32:40 Date: 10/29/10
[ 0.176707] NET: Registered protocol family 16
[ 0.176802] Trying to unpack rootfs image as initramfs...
[ 0.177274] EISA bus registered
[ 0.177305] ACPI: bus type pci registered
[ 0.177565] PCI: MMCONFIG for domain 0000 [bus 00-ff] at [mem 0xe0000000-0xefffffff] (base 0xe0000000)
[ 0.177578] PCI: not using MMCONFIG
[ 0.177892] PCI: PCI BIOS revision 3.00 entry at 0xf0031, last bus=3
[ 0.177900] PCI: Using configuration type 1 for base access
[ 0.182813] bio: create slab <bio-0> at 0
[ 0.189943] ACPI: EC: Look up EC in DSDT
[ 0.197191] ACPI: Executed 1 blocks of module-level executable AML code
[ 0.223700] ACPI Warning: Incorrect checksum in table [OEMB] - 0xF0, should be 0x40 (20100428/tbutils-314)
[ 0.224795] ACPI: SSDT 7f670270 001FA (v01 PmRef Cpu0Ist 00003000 INTL 20060113)
[ 0.226728] ACPI: Dynamic OEM Table Load:
[ 0.226743] ACPI: SSDT (null) 001FA (v01 PmRef Cpu0Ist 00003000 INTL 20060113)
[ 0.227702] ACPI: SSDT 7f670500 0065D (v01 PmRef Cpu0Cst 00003001 INTL 20060113)
[ 0.229552] ACPI: Dynamic OEM Table Load:
[ 0.229567] ACPI: SSDT (null) 0065D (v01 PmRef Cpu0Cst 00003001 INTL 20060113)
[ 0.231018] ACPI: SSDT 7f6701a0 000CC (v01 PmRef Cpu1Ist 00003000 INTL 20060113)
[ 0.232909] ACPI: Dynamic OEM Table Load:
[ 0.232924] ACPI: SSDT (null) 000CC (v01 PmRef Cpu1Ist 00003000 INTL 20060113)
[ 0.233459] ACPI: SSDT 7f670470 00085 (v01 PmRef Cpu1Cst 00003000 INTL 20060113)
[ 0.235302] ACPI: Dynamic OEM Table Load:
[ 0.235317] ACPI: SSDT (null) 00085 (v01 PmRef Cpu1Cst 00003000 INTL 20060113)
[ 0.236398] ACPI: Interpreter enabled
[ 0.236415] ACPI: (supports S0 S3 S4 S5)
[ 0.236513] ACPI: Using IOAPIC for interrupt routing
[ 0.236711] PCI: MMCONFIG for domain 0000 [bus 00-ff] at [mem 0xe0000000-0xefffffff] (base 0xe0000000)
[ 0.244968] PCI: MMCONFIG at [mem 0xe0000000-0xefffffff] reserved in ACPI motherboard resources
[ 0.244981] PCI: Using MMCONFIG for extended config space
[ 0.264984] ACPI: BIOS _OSI(Linux) query honored via cmdline
[ 0.272224] ACPI: EC: GPE = 0xd, I/O: command/status = 0x66, data = 0x62
[ 0.273089] ACPI: No dock devices found.
[ 0.273105] PCI: Using host bridge windows from ACPI; if necessary, use "pci=nocrs" and report a bug
[ 0.273752] ACPI: PCI Root Bridge [PCI0] (domain 0000 [bus 00-ff])
[ 0.274956] pci_root PNP0A08:00: host bridge window [io 0x0000-0x0cf7]
[ 0.274970] pci_root PNP0A08:00: host bridge window [io 0x0d00-0xffff]
[ 0.274982] pci_root PNP0A08:00: host bridge window [mem 0x000a0000-0x000bffff]
[ 0.274994] pci_root PNP0A08:00: host bridge window [mem 0x000d0000-0x000dffff]
[ 0.275005] pci_root PNP0A08:00: host bridge window [mem 0x7f800000-0xdfffffff]
[ 0.275017] pci_root PNP0A08:00: host bridge window [mem 0xf0000000-0xffffffff]
[ 0.275176] pci 0000:00:02.0: reg 10: [mem 0xf3f80000-0xf3ffffff]
[ 0.275193] pci 0000:00:02.0: reg 14: [io 0xc880-0xc887]
[ 0.275209] pci 0000:00:02.0: reg 18: [mem 0xd0000000-0xdfffffff]
[ 0.275224] pci 0000:00:02.0: reg 1c: [mem 0xf3f40000-0xf3f7ffff]
[ 0.275377] pci 0000:00:1b.0: reg 10: [mem 0xf3f38000-0xf3f3bfff 64bit]
[ 0.275443] pci 0000:00:1b.0: PME# supported from D0 D3hot
[ 0.275455] pci 0000:00:1b.0: PME# disabled
[ 0.275561] pci 0000:00:1c.0: PME# supported from D0 D3hot D3cold
[ 0.275574] pci 0000:00:1c.0: PME# disabled
[ 0.275688] pci 0000:00:1c.1: PME# supported from D0 D3hot D3cold
[ 0.275700] pci 0000:00:1c.1: PME# disabled
[ 0.275781] pci 0000:00:1d.0: reg 20: [io 0xb880-0xb89f]
[ 0.275865] pci 0000:00:1d.1: reg 20: [io 0xc080-0xc09f]
[ 0.275948] pci 0000:00:1d.2: reg 20: [io 0xc480-0xc49f]
[ 0.276064] pci 0000:00:1d.7: reg 10: [mem 0xf3f37c00-0xf3f37fff]
[ 0.276161] pci 0000:00:1d.7: PME# supported from D0 D3hot D3cold
[ 0.276175] pci 0000:00:1d.7: PME# disabled
[ 0.276318] pci 0000:00:1f.1: reg 20: [io 0xffa0-0xffaf]
[ 0.276474] pci 0000:03:00.0: reg 10: [mem 0xfbfc0000-0xfbffffff 64bit]
[ 0.276496] pci 0000:03:00.0: reg 18: [io 0xe880-0xe8ff]
[ 0.276595] pci 0000:03:00.0: PME# supported from D0 D1 D2 D3hot D3cold
[ 0.276609] pci 0000:03:00.0: PME# disabled
[ 0.284076] pci 0000:00:1c.0: PCI bridge to [bus 03-03]
[ 0.284095] pci 0000:00:1c.0: bridge window [io 0xe000-0xefff]
[ 0.284109] pci 0000:00:1c.0: bridge window [mem 0xfbf00000-0xfbffffff]
[ 0.284123] pci 0000:00:1c.0: bridge window [mem 0xfff00000-0x000fffff pref] (disabled)
[ 0.284269] pci 0000:01:00.0: reg 10: [mem 0xfbef0000-0xfbefffff 64bit]
[ 0.284371] pci 0000:01:00.0: supports D1
[ 0.284381] pci 0000:01:00.0: PME# supported from D0 D1 D3hot D3cold
[ 0.284394] pci 0000:01:00.0: PME# disabled
[ 0.292089] pci 0000:00:1c.1: PCI bridge to [bus 01-02]
[ 0.292111] pci 0000:00:1c.1: bridge window [io 0xd000-0xdfff]
[ 0.292125] pci 0000:00:1c.1: bridge window [mem 0xf4000000-0xfbefffff]
[ 0.292139] pci 0000:00:1c.1: bridge window [mem 0xcc000000-0xcfffffff pref]
[ 0.292168] pci_bus 0000:00: on NUMA node 0
[ 0.292209] ACPI: PCI Interrupt Routing Table [\_SB_.PCI0._PRT]
[ 0.292753] ACPI: PCI Interrupt Routing Table [\_SB_.PCI0.POP4._PRT]
[ 0.292962] ACPI: PCI Interrupt Routing Table [\_SB_.PCI0.POP5._PRT]
[ 0.320149] ACPI: PCI Interrupt Link [LNKA] (IRQs 3 4 5 6 7 10 *11 12 14 15)
[ 0.320629] ACPI: PCI Interrupt Link [LNKB] (IRQs 3 4 5 6 7 *10 11 12 14 15)
[ 0.321115] ACPI: PCI Interrupt Link [LNKC] (IRQs *3 4 5 6 7 10 11 12 14 15)
[ 0.321582] ACPI: PCI Interrupt Link [LNKD] (IRQs 3 4 5 6 7 10 11 12 14 *15)
[ 0.322064] ACPI: PCI Interrupt Link [LNKE] (IRQs 3 *4 5 6 7 10 11 12 14 15)
[ 0.322534] ACPI: PCI Interrupt Link [LNKF] (IRQs 3 4 5 6 *7 10 11 12 14 15)
[ 0.323020] ACPI: PCI Interrupt Link [LNKG] (IRQs 3 4 *5 6 7 10 11 12 14 15)
[ 0.323494] ACPI: PCI Interrupt Link [LNKH] (IRQs 3 4 5 *6 7 10 11 12 14 15)
[ 0.323725] HEST: Table is not found!
[ 0.324065] vgaarb: device added: PCI:0000:00:02.0,decodes=io+mem,owns=io+mem,locks=none
[ 0.324096] vgaarb: loaded
[ 0.324780] SCSI subsystem initialized
[ 0.325073] libata version 3.00 loaded.
[ 0.325335] usbcore: registered new interface driver usbfs
[ 0.325421] usbcore: registered new interface driver hub
[ 0.325527] usbcore: registered new device driver usb
[ 0.326515] ACPI: WMI: Mapper loaded
[ 0.326526] PCI: Using ACPI for IRQ routing
[ 0.326600] PCI: pci_cache_line_size set to 64 bytes
[ 0.326725] reserve RAM buffer: 000000000009fc00 - 000000000009ffff
[ 0.326736] reserve RAM buffer: 000000007f650000 - 000000007fffffff
[ 0.327114] NetLabel: Initializing
[ 0.327123] NetLabel: domain hash size = 128
[ 0.327130] NetLabel: protocols = UNLABELED CIPSOv4
[ 0.327177] NetLabel: unlabeled traffic allowed by default
[ 0.327331] HPET: 3 timers in total, 0 timers will be used for per-cpu timer
[ 0.327346] hpet0: at MMIO 0xfed00000, IRQs 2, 8, 0
[ 0.327365] hpet0: 3 comparators, 64-bit 14.318180 MHz counter
[ 0.336098] Switching to clocksource tsc
[ 0.371163] AppArmor: AppArmor Filesystem Enabled
[ 0.371219] pnp: PnP ACPI init
[ 0.371286] ACPI: bus type pnp registered
[ 0.380366] pnp: PnP ACPI: found 14 devices
[ 0.380377] ACPI: ACPI bus type pnp unregistered
[ 0.380390] PnPBIOS: Disabled by ACPI PNP
[ 0.380441] system 00:01: [mem 0x7f800000-0x7fffffff] has been reserved
[ 0.380473] system 00:06: [io 0x0374-0x0375] has been reserved
[ 0.380485] system 00:06: [io 0x03f4-0x03f5] has been reserved
[ 0.380497] system 00:06: [io 0x0380-0x0387] has been reserved
[ 0.380509] system 00:06: [io 0x09f4-0x09ff] has been reserved
[ 0.380522] system 00:06: [io 0x04d0-0x04d1] has been reserved
[ 0.380534] system 00:06: [io 0x0900-0x09f3] has been reserved
[ 0.380547] system 00:06: [io 0x0400-0x043f] has been reserved
[ 0.380559] system 00:06: [io 0x0480-0x04bf] has been reserved
[ 0.380572] system 00:06: [mem 0xf0000000-0xf0003fff] has been reserved
[ 0.380585] system 00:06: [mem 0x00000384-0x00000387] could not be reserved
[ 0.380620] system 00:0a: [mem 0xfec00000-0xfec00fff] could not be reserved
[ 0.380633] system 00:0a: [mem 0xfee00000-0xfee00fff] has been reserved
[ 0.380655] system 00:0c: [mem 0xe0000000-0xefffffff] has been reserved
[ 0.380678] system 00:0d: [mem 0x00000000-0x0009ffff] could not be reserved
[ 0.380690] system 00:0d: [mem 0x000c0000-0x000cffff] could not be reserved
[ 0.380703] system 00:0d: [mem 0x000e0000-0x000fffff] could not be reserved
[ 0.380715] system 00:0d: [mem 0x00100000-0x7f7fffff] could not be reserved
[ 0.422352] pci 0000:00:1c.0: BAR 15: assigned [mem 0x80000000-0x801fffff pref]
[ 0.422368] pci 0000:00:1c.0: PCI bridge to [bus 03-03]
[ 0.422379] pci 0000:00:1c.0: bridge window [io 0xe000-0xefff]
[ 0.422395] pci 0000:00:1c.0: bridge window [mem 0xfbf00000-0xfbffffff]
[ 0.422408] pci 0000:00:1c.0: bridge window [mem 0x80000000-0x801fffff pref]
[ 0.422424] pci 0000:00:1c.1: PCI bridge to [bus 01-02]
[ 0.422435] pci 0000:00:1c.1: bridge window [io 0xd000-0xdfff]
[ 0.422449] pci 0000:00:1c.1: bridge window [mem 0xf4000000-0xfbefffff]
[ 0.422462] pci 0000:00:1c.1: bridge window [mem 0xcc000000-0xcfffffff pref]
[ 0.422514] alloc irq_desc for 16 on node -1
[ 0.422523] alloc kstat_irqs on node -1
[ 0.422546] pci 0000:00:1c.0: PCI INT A -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 16
[ 0.422561] pci 0000:00:1c.0: setting latency timer to 64
[ 0.422586] alloc irq_desc for 17 on node -1
[ 0.422594] alloc kstat_irqs on node -1
[ 0.422610] pci 0000:00:1c.1: PCI INT B -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17
[ 0.422624] pci 0000:00:1c.1: setting latency timer to 64
[ 0.422639] pci_bus 0000:00: resource 4 [io 0x0000-0x0cf7]
[ 0.422650] pci_bus 0000:00: resource 5 [io 0x0d00-0xffff]
[ 0.422660] pci_bus 0000:00: resource 6 [mem 0x000a0000-0x000bffff]
[ 0.422670] pci_bus 0000:00: resource 7 [mem 0x000d0000-0x000dffff]
[ 0.422681] pci_bus 0000:00: resource 8 [mem 0x7f800000-0xdfffffff]
[ 0.422692] pci_bus 0000:00: resource 9 [mem 0xf0000000-0xffffffff]
[ 0.422703] pci_bus 0000:03: resource 0 [io 0xe000-0xefff]
[ 0.422713] pci_bus 0000:03: resource 1 [mem 0xfbf00000-0xfbffffff]
[ 0.422723] pci_bus 0000:03: resource 2 [mem 0x80000000-0x801fffff pref]
[ 0.422735] pci_bus 0000:01: resource 0 [io 0xd000-0xdfff]
[ 0.422745] pci_bus 0000:01: resource 1 [mem 0xf4000000-0xfbefffff]
[ 0.422755] pci_bus 0000:01: resource 2 [mem 0xcc000000-0xcfffffff pref]
[ 0.422887] NET: Registered protocol family 2
[ 0.423116] IP route cache hash table entries: 32768 (order: 5, 131072 bytes)
[ 0.424181] TCP established hash table entries: 131072 (order: 8, 1048576 bytes)
[ 0.425610] TCP bind hash table entries: 65536 (order: 7, 524288 bytes)
[ 0.426432] TCP: Hash tables configured (established 131072 bind 65536)
[ 0.426450] TCP reno registered
[ 0.426472] UDP hash table entries: 512 (order: 2, 16384 bytes)
[ 0.426509] UDP-Lite hash table entries: 512 (order: 2, 16384 bytes)
[ 0.426887] NET: Registered protocol family 1
[ 0.426947] pci 0000:00:02.0: Boot video device
[ 0.427114] PCI: CLS 32 bytes, default 64
[ 0.427920] cpufreq-nforce2: No nForce2 chipset.
[ 0.428058] Scanning for low memory corruption every 60 seconds
[ 0.428506] audit: initializing netlink socket (disabled)
[ 0.428540] type=2000 audit(1288380759.424:1): initialized
[ 0.457531] highmem bounce pool size: 64 pages
[ 0.457553] HugeTLB registered 4 MB page size, pre-allocated 0 pages
[ 0.464139] VFS: Disk quotas dquot_6.5.2
[ 0.464394] Dquot-cache hash table entries: 1024 (order 0, 4096 bytes)
[ 0.467020] fuse init (API version 7.14)
[ 0.467432] msgmni has been set to 1539
[ 0.468890] Block layer SCSI generic (bsg) driver version 0.4 loaded (major 253)
[ 0.468905] io scheduler noop registered
[ 0.468913] io scheduler deadline registered
[ 0.468990] io scheduler cfq registered (default)
[ 0.469345] pcieport 0000:00:1c.0: setting latency timer to 64
[ 0.469566] pcieport 0000:00:1c.1: setting latency timer to 64
[ 0.469893] pci_hotplug: PCI Hot Plug PCI Core version: 0.5
[ 0.470257] pciehp: PCI Express Hot Plug Controller Driver version: 0.4
[ 0.470646] intel_idle: MWAIT substates: 0x3020220
[ 0.470654] intel_idle: v0.4 model 0x1C
[ 0.470661] intel_idle: lapic_timer_reliable_states 0x6
[ 0.470683] Marking TSC unstable due to TSC halts in idle states deeper than C2
[ 0.471262] ACPI: AC Adapter [AC0] (off-line)
[ 0.471606] input: Lid Switch as /devices/LNXSYSTM:00/LNXSYBUS:00/PNP0C0D:00/input/input0
[ 0.472008] Switching to clocksource hpet
[ 0.477204] ACPI: Lid Switch [LID]
[ 0.477441] input: Sleep Button as /devices/LNXSYSTM:00/LNXSYBUS:00/PNP0C0E:00/input/input1
[ 0.477461] ACPI: Sleep Button [SLPB]
[ 0.477650] input: Power Button as /devices/LNXSYSTM:00/LNXSYBUS:00/PNP0C0C:00/input/input2
[ 0.477667] ACPI: Power Button [PWRB]
[ 0.478560] ACPI: acpi_idle yielding to intel_idle
[ 0.499190] thermal LNXTHERM:01: registered as thermal_zone0
[ 0.499226] ACPI: Thermal Zone [TZ00] (36 C)
[ 0.499577] ERST: Table is not found!
[ 0.500298] Serial: 8250/16550 driver, 4 ports, IRQ sharing enabled
[ 0.506447] brd: module loaded
[ 0.508941] loop: module loaded
[ 0.510015] pata_acpi 0000:00:1f.1: setting latency timer to 64
[ 0.511595] Fixed MDIO Bus: probed
[ 0.511784] PPP generic driver version 2.4.2
[ 0.511996] tun: Universal TUN/TAP device driver, 1.6
[ 0.512005] tun: (C) 1999-2004 Max Krasnyansky <maxk@qualcomm.com>
[ 0.512337] ehci_hcd: USB 2.0 'Enhanced' Host Controller (EHCI) Driver
[ 0.512410] alloc irq_desc for 19 on node -1
[ 0.512419] alloc kstat_irqs on node -1
[ 0.512442] ehci_hcd 0000:00:1d.7: PCI INT D -> GSI 19 (level, low) -> IRQ 19
[ 0.512491] ehci_hcd 0000:00:1d.7: setting latency timer to 64
[ 0.512504] ehci_hcd 0000:00:1d.7: EHCI Host Controller
[ 0.512642] ehci_hcd 0000:00:1d.7: new USB bus registered, assigned bus number 1
[ 0.512722] ehci_hcd 0000:00:1d.7: debug port 1
[ 0.516631] ehci_hcd 0000:00:1d.7: cache line size of 32 is not supported
[ 0.516691] ehci_hcd 0000:00:1d.7: irq 19, io mem 0xf3f37c00
[ 0.520710] isapnp: Scanning for PnP cards...
[ 0.613596] ehci_hcd 0000:00:1d.7: USB 2.0 started, EHCI 1.00
[ 0.614090] hub 1-0:1.0: USB hub found
[ 0.614110] hub 1-0:1.0: 8 ports detected
[ 0.614363] ohci_hcd: USB 1.1 'Open' Host Controller (OHCI) Driver
[ 0.614429] uhci_hcd: USB Universal Host Controller Interface driver
[ 0.614549] alloc irq_desc for 20 on node -1
[ 0.614559] alloc kstat_irqs on node -1
[ 0.614585] uhci_hcd 0000:00:1d.0: PCI INT A -> GSI 20 (level, low) -> IRQ 20
[ 0.614608] uhci_hcd 0000:00:1d.0: setting latency timer to 64
[ 0.614619] uhci_hcd 0000:00:1d.0: UHCI Host Controller
[ 0.614793] uhci_hcd 0000:00:1d.0: new USB bus registered, assigned bus number 2
[ 0.614888] uhci_hcd 0000:00:1d.0: irq 20, io base 0x0000b880
[ 0.615372] hub 2-0:1.0: USB hub found
[ 0.615392] hub 2-0:1.0: 2 ports detected
[ 0.615579] alloc irq_desc for 21 on node -1
[ 0.615588] alloc kstat_irqs on node -1
[ 0.615606] uhci_hcd 0000:00:1d.1: PCI INT B -> GSI 21 (level, low) -> IRQ 21
[ 0.615626] uhci_hcd 0000:00:1d.1: setting latency timer to 64
[ 0.615637] uhci_hcd 0000:00:1d.1: UHCI Host Controller
[ 0.615799] uhci_hcd 0000:00:1d.1: new USB bus registered, assigned bus number 3
[ 0.615890] uhci_hcd 0000:00:1d.1: irq 21, io base 0x0000c080
[ 0.616413] hub 3-0:1.0: USB hub found
[ 0.616433] hub 3-0:1.0: 2 ports detected
[ 0.616628] alloc irq_desc for 18 on node -1
[ 0.616636] alloc kstat_irqs on node -1
[ 0.616657] uhci_hcd 0000:00:1d.2: PCI INT C -> GSI 18 (level, low) -> IRQ 18
[ 0.616678] uhci_hcd 0000:00:1d.2: setting latency timer to 64
[ 0.616689] uhci_hcd 0000:00:1d.2: UHCI Host Controller
[ 0.616845] uhci_hcd 0000:00:1d.2: new USB bus registered, assigned bus number 4
[ 0.616921] uhci_hcd 0000:00:1d.2: irq 18, io base 0x0000c480
[ 0.617473] hub 4-0:1.0: USB hub found
[ 0.617492] hub 4-0:1.0: 2 ports detected
[ 0.617944] PNP: PS/2 Controller [PNP0303:PS2K,PNP0f13:PS2M] at 0x60,0x64 irq 1,12
[ 0.666921] ACPI: Battery Slot [BAT0] (battery present)
[ 0.714648] serio: i8042 KBD port at 0x60,0x64 irq 1
[ 0.714778] serio: i8042 AUX port at 0x60,0x64 irq 12
[ 0.715325] mice: PS/2 mouse device common for all mice
[ 0.716271] rtc_cmos 00:02: RTC can wake from S4
[ 0.716439] rtc_cmos 00:02: rtc core: registered rtc_cmos as rtc0
[ 0.716491] rtc0: alarms up to one month, y3k, 114 bytes nvram, hpet irqs
[ 0.717053] device-mapper: uevent: version 1.0.3
[ 0.766846] input: AT Translated Set 2 keyboard as /devices/platform/i8042/serio0/input/input3
[ 0.805159] device-mapper: ioctl: 4.17.0-ioctl (2010-03-05) initialised:
muchar