football manager 2010 nie działa

Gry, do uruchomienia których potrzebne są programy typu Wine/Cedega/CrossOver albo jakieś emulatory.
towarzysz

football manager 2010 nie działa

Post autor: towarzysz »

na ubuntu 10.04 fm 10 nie działa na wine. jak włączam na terminalu to wyskakuje
fixme:powrprof:GetActivePwrScheme (0x32fb10) stub!
err:ole:CoGetClassObject class {9a5ea990-3034-4d6f-9128-01f3c61022bc} not registered
err:ole:CoGetClassObject no class object {9a5ea990-3034-4d6f-9128-01f3c61022bc} could be created for context 0x1

EDIT:
i potem milion razy wyskoczyło
fixme:d3d_surface:IWineD3DBaseSurfaceImpl_Blt Filters not supported in software blit
Awatar użytkownika
enssne
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: football manager 2010 nie działa

Post autor: enssne »

Witam.

Zainstalowałem FM10 przez PlayOnLinux z oryginalnego nośnika. Problem w tym, że uruchomienie gry nie udaje się. Pomimo uruchamiania jej przez PlayOnLinux nie widać żadnej reakcji. Gdy próbuje drugi raz uruchomić, pokazuje mi komunikat, że Fm10 jest już uruchomiony - jednak żadnego okienka ani nic innego nie ma.

Czy ktoś jest mi w stanie krok po kroku pomóc jak rozwiązać ten problem?

Ubuntu 10.4
c2d 1.46 / 4 ram / gf 8400m

Dziękuje i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Ruus
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Ruus »

Nie wiem jak w wersji 10.04, ale na Ubuntu 9.10 Football Manager uruchamia się bez żadnych problemów i chodzi lepiej niż na Windowsie (przynajmniej u mnie). Nie instalowałem go przez PlayOnLinux, a normalnie przez wine. Aby gra działała dobrze należy włączyć emulację wirtualnego pulpitu i to wszystko.
Awatar użytkownika
enssne
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: enssne »

@Ruus

Zainstalowałem przez Wine.
Uruchomiłem emulację wirtualnego pulpitu (dzięki).
Gra odpaliła się do głównego menu.
Brak kursora.

Zmieniłem Wine na starszą wersje i był już kursor :)

Zainstalowałem 10.3 update do FM10 i niestety... uruchamia mi się tylko błękitny ekran zamiast startowego fm'a :(

Czy ktoś miał podobny przypadek?

Odinstalować ani zainstalować ponownie FM10 nie mogę bo mam błąd i operacja nie może zostać zakończona w tym systemie.

Czy jest jakieś inne rozwiązanie tego przypadku niż instalacja od nowa ubuntu + wine + fm10 i granie bez update? :/
Awatar użytkownika
123wilk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: 123wilk »

Poczytaj to http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 ... ucid-lynx/ , może football manager 2010 jest tam dostepny, wtedy sama aplikacja ci go zainstaluje i bedzie działać
Awatar użytkownika
Ruus
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: Ruus »

Nie polecam instalacji FM 10 przez PlayOnLinux, tak jak polecił 123wilk. Dla mnie FM na Ubuntu to priorytet, więc poszperałem, poszukałem i znalazłem sposób na uruchomienie FM 10 na patchu 10.0.3 na Ubuntu. Oczywiście wszystko testowane na Ubuntu 9.10 więc nie wiem czy na 10.04 wszystko będzie działać, choć wersja systemu jest tu najmniej ważna, dużo ważniejsza jest wersja Wine. U mnie wszystko działa poprawnie na Wine wersja 1.2.
A więc jeśli masz już Wine 1.2 i jesteś już po instalacji patcha, to skonfiguruj Wine w następujący sposób:
1. W aplikacjach naciśnij dodaj aplikację i tam program files/sports interactive/fm10 i dodaj plik fm.exe. Gdy ten plik będzie już na liście zaznacz go i ustaw wersje windows na Windows Vista.
2. Przejdź do zakładki Grafika, tam ustaw emulację wirtualnego pulpitu obsługę Vertex Shader na sprzętową i zaznacz opcję obsługuj Pixel Shader.
3. Przejdź do zakładki dźwięk i ustaw Przyśpieszenie sprzętowe na emulacja.
Z tak skonfigurowanym Wine wszystko powinno Ci chodzić. Jeśli będziesz miał jakieś problemy z FM to śmiało pisz do mnie, a spróbuję Ci pomóc.
Kruger85
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: Kruger85 »

Ja zainstalowałem przez PlayOnLinux bo wcześniej męczyłem się z instalacja przez samo wine, system pokazywał ze gra ruszyła ale nic się nie pokazywało na ekranie. Wiec usunąłem Wine zainstalowałem wersje nowsza z synaptica 1.3.0 ale nie instalowałem gry tylko dograłem PlayOnLinux i zainstalowałem a dokładnie wybierając z pozycji w POL gry fm'a 2010 i poszło a żeby patcha wgrać musiałem w POL kliknąć na dole instalacja aplikacji nie wspierającej i tez poszło wybierając przy wyborze systemu aktualna wersje i zaznaczalem tam FM. POL sam instaluje sobie wine z tego co widziałem I konfiguruje winetricks. Prubowałem na różnych dystrybucjach uruchomic przez wine FM'a i nawet przez Cedege ale nie dałem rady a tu prosze przez POL poszło bez jakiś tam konfiguracji i używania polecen w terminalu.
Kostucha
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Kostucha »

Witam,
widzę, że Panowie nie macie większych problemów z instalacją popularnego FM ;) Nie mniej prosiłbym o pomoc w moim problemie:

http://img843.imageshack.us/img843/7612 ... kranuv.png
http://img148.imageshack.us/img148/1219 ... ranu1x.png
http://img163.imageshack.us/img163/2210 ... ranu2t.png

Korzystam z wine 1.1.42 i takie rzeczy mi się dzieją. To mój pierwszy tak poważny linux więc ciężko mi sobie samemu poradzić z tym palącym problemem ;P
Ubuntu w wersji najnowszej, tj 10.04 architektura bodaj x32(niestety ale znajomy m instalował a nie jestem pewien jak to zweryfikować). Sprzęt to laptop. Instalacja następuje z wirtualnego cd poprzez gmount-iso.

Męczę i szukam 4 dzień więc prosiłbym bardzo bardzo mocno o pomoc;)

EDIT:
Hmmm to już koniec rad?;)
Jestem zielony :P Al jestem optymistą :)
hidalgo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: hidalgo »

Mam wine 1.2, skonfigurowałem je jak radził @Ruus, lecz nadal brak reakcji przy uruchamianiu. Najpierw sobie kilka razy "miga" ekran, a potem otwiera się coś co rozpakowuje instalatora, a potem nie dzieje się już nic. Jakieś pomysły? Mam Ubuntu 9.04 ze środowiskiem graficznym KDE. Czy środowisko ma jakieś znaczenie?

Liczę na pomoc.
Awatar użytkownika
pawelloss
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Blackbox
Architektura: PPC
Kontakt:

Post autor: pawelloss »

Cześć, mam problem z uruchomieniem fm 10 na ubuntu wersja 10.10.
Wszystko jest dobrze, zainstalowałem grę ale nie da się uruchomić. \
Uruchamiam a nic nie ma . Jak jeszcze raz próbuje to wyskakuje okno z napisem że gra jest już uruchomiona.Proszę o pomoc.
Gra była instalowana przez PlayOnLinux.

Pozdrawiam.
menthosh
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: menthosh »

Uruchom ją w terminalu i wklej to co wypluł. Zresztą kilka postów wyżej ktoś mówił żeby nie instalować przez PlayOnLinux a na czystym wine (bodajże 1.2).

Zapraszam tutaj: http://appdb.winehq.org/objectManager.p ... &iId=10464. Macie po ludzku napisane co i jak uruchomić żeby działało.
p3jot
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Re: football manager 2010 nie działa

Post autor: p3jot »

Witam.

Od kilku dni nadal męczę się z problemem uruchomienia FMa 2010 pod Ubuntu poprzez Wine.

Wersja Wine jaką posiadam to 1.2.

W ustawieniach mam

-ustawioną wersję Windows jako XP
- biblioteka d3dx9_36 jest dodana jako zewnętrzna, wbudowana
- zakładka Grafika: włączona emulacja pulpitu, obsługę Vertex Shadera jako sprzętową oraz zaznaczoną opcję obsługi Pixel Shadera

I nadal nie ma rezultatów. Wine uruchamia się z błękitnym tłem i zero reakcji.

Czy coś ruszyło w temacie uruchamiania tej gry na Ubuntu 10.10?

Będę wdzięczny za czas i pomoc.

-- 15 paź 2011, o 10:49 --

nikt nie ma pomysłu?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Z innych systemów”