Xp i Ubuntu 10.10 instalacja, partycje itp

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
micho1984
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Xp i Ubuntu 10.10 instalacja, partycje itp

Post autor: micho1984 »

Ponieważ jest to mój pierwszy post chciałbym się ze wszystkimi przywitać.

Kupiłem sobie netbooka na którym był zainstalowany Win 7. Ponieważ mam ambicję nauczyć się Linuxa po lekturze kilku forów zdecydowałem się na Ubuntu. Ściągnąłem i zainstalowałem z pendrivea wersję 10.10.

Wszystko jest ok ale zauważyłem że oba systemy są na jednej partycji. Co jakiś czas pojawiają się kłopoty i muszę uruchamiać Linuxa z pendriva. Więc przyszedł czas na format (przy okazji zmienię system na Xp)

I teraz moje pytanie. Jak przygotować sobie partycje?
Mam dysk 250.
Pomyślałem że 30GB zostawię na Linuxa. Ale wyczytałem na forum że te 30GB również trzeba podzielić na partycje dla Linuxa. Jakiej wielości mają one być i czy mam je utworzyć podczas formatowania i instalacji Xp?
Czy po prostu zostawić 30GB i przy instalacji Ubuntu to załatwić (proszę o wskazówki jak jeżeli takie mam przyjąć rozwiązanie)

Dodam tylko że chciałbym aby przy starcie komputera pojawiało się okno wyboru systemu z jakiego ma się uruchomić komputer.

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam wszystkich
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Odp: Xp i Ubuntu 10.10 instalacja, partycje itp

Post autor: igotit4free »

Lektura obowiązkowa oraz
to a także jeszcze nieostygłe to. Plus =>
Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Niniejsze zagadnienie zostało omówione w PORADNIKACH, PRZEWODNIKU lub START Z UBUNTUW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
pancernik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: pancernik »

Wcale nie musisz mieć 2, 3 czy nawet 4 partycji Linuksa.
Owszem osobna partycja np. /home powoduje, że w wypadku ewentualnego crushu systemu wystarczy ze zainstalujemy system ponownie jej nie formatując a ustawienia nam zostaną, ale nie jest ona wymagana. Partycja swap jak masz dużo ramu też nie musi istnieć.

Więc albo 15gb / i 15gb /home
lub 30gb /
Możesz też dodać swap jeśli jest ci on potrzebny, uszczuplając po równo partycje.
Zgodnie z zapewnieniem administratorów ranga "Wytworny Kaczor" nie ma podtekstu politycznego.
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Admc »

Swap raczej będzie potrzebny, bo ma netbooka i zapewne będzie chciał używać hibernacji. Aby hibernacja działała musisz mieć co najmniej tyle swapu co ramu.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Awatar użytkownika
m4n14k
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: m4n14k »

Ja mam notebooka z systemem Windows Vista, zainstalowałem u siebie wersje Ubuntu notebook 10.04 i u mnie podział na partycje wygląda tak

1. NTSF ( windows Vieśniak)
2. NTSF ( w windowsie dysk D)
3. EXT3 ( partycja na której leży Ubuntu Netbook) ok 20 gb
4. SWAP (partycja wymiany) <== jak pamiętam stare czasy to swap miał wynosić 2x twoją pamięć ram ale ja mam 4 gb ramu więc swapa ustawiłem 2 gb i śmiga wszystko super.

Jeżeli chodzi o samą instalację to jest ona bardzo prosta i nie wymaga znajomości niewiadomo jakiej wiedzy z dziedziny tych systemów operacyjnych, każdy nawet osoba która nigdy wcześniej nie instalowała tego systemu nie będzie mieć żadnych problemów instalator raz że jest po polsku a 2 to wszystko jest ładnie opisane co gdzie i jak.
Nastomiast co do wyboru późniejszych systemów to Ubuntu instaluje automatycznie program rozruchowy grub w którym jest możliwość wyboru miedzy naszym linuksem czy windowsem. Ja osobiście po instalacji edytowałem plik konfiguracyjny gruba i usuwałem zbędne wpisy. Ale jeżeli chcesz więcej wiedzieć na temat instalacji to watro poszukać na forum czy innych stronach internetowych w sieci jest tego po prostu mnóstwo
(-:
sna25
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: sna25 »

Weź włącz live-CD uruchom program GParted z menu na górnym pasku i sobie ustaw partycje tak jak Ci wygodnie, potem podczas instalacji wybierz opcję 4 samodzielna zmiana partycji i tylko ustaw tym które mają być widoczne w Linux (w tym partycjom NTFS) ustaw jej typ, np. typ NTFS to Linux ją zobaczy i daj punkty montowania np. /media/dysk_c/, A partycją linuksowym EXT3 / EXT4 czy jakie tam wolisz mieć, ustaw punkty montowania np. / - na system, /home na katalog domowy, choć ja wolę mieć wszystko razem, ale jak kto woli.

u mnie:

NTFS 60 GB - Windows Vista

NTFS 6 GB - na plik wymiany Visty aktualnie ustawiony na 2 GB ale partycja 6 GB bo już się przekonałem robiąc hobbystycznie dodatki 3D do gier (dokładniej levele) że ile by nie było pamięci to może być mało.

NTFS 120 GB - Gry

NTFS 70 GB - Zdjęcia które robię, Pliki własnej twórczości, kopie zapasowe zainstalowanych systemów

EXT3 10 GB - LINUX "/" - jest tu też /home, podobno lepiej mieć gdzie indziej bo w razie padnięcia systemu się nie traci /home, jednak ja mam kopie zapasową całego systemu zrobioną linuksowym programem PARTIMAGE i to z niej odzyskuje całość jak padnie system. A dane prywatne trzymam na partycji NTFS 70 GB, na pulpicie czy w dokumenty usera nie ma ani jednego pliku prywatnego ani w Windowsie ani w Linux wszystkie są na oddzielnej partycji.

EXT3 8 GB - To miało być do testowania różnych dystrybucji Linux, jednak ostatnio jak to robię to robię to w maszynie Wirtualnej (VirtualBox) więc pewnie niedługo scalę tą partycję z poprzednią.

Linux Swap 2GB
micho1984
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Kontakt:

Post autor: micho1984 »

Witam,
dzięki za rady.
Pobawiłem się trochę Ubuntu i bardzo spodobało mi się to środowisko. Szczególnie centrum pobierana aplikacji jest super.
Teraz postanowiłem wszystko wywalić z kompa. Wgrałem Win Xp (bo wcześniej miałem win 7) i więcej miejsca zostawiłem na Ubuntu. Mam świeżą, niesformatowaną partycję.
Czy mam ją wczęsniej sformatować w windowsie do ntsf czy podczas instalacji ubuntu.
I kolejne pytanie czy podczas instalacji mam wybrać opcję 1 czyli instalacja drugiego systemu czy radzicie jakoś inaczej to zrobić.
Dzięki
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
m4n14k
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: m4n14k »

jeżeli zainstalujesz windowsa XP teraz to z tego co pamiętam to winda usunie gruba jako domyślnego bootloadera i będzie się włączać automatycznie, ale zawsze można później odpalić coś lekkiego np gentoox by wejść do trybu konsoli i skonfigurować ponownie gruba i będzie wszystko śmigać
(-:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”