Nie mogę usunąć bootloadera z W7, Ubuntu mi fiksuje

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
RoninNippon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Nie mogę usunąć bootloadera z W7, Ubuntu mi fiksuje

Post autor: RoninNippon »

Witam serdecznie
Jako że cholery już dostawałem przez XPka, mimo że nosiłem się z zamiarem od dłuższego czasu przejścia na Ubuntu (pracowałem już na Nim dłuższy czas), postanowiłem ja głupi jeszcze spróbować W7. Na kilka dni. Dla testu. Ależ mi boruty narobił... Nie będę opisywał, bo szkoda miejsca. Tylko tak sygnalizacyjnie: nie dość że wywaliłem go (W7) zgodnie ze sztuką i mając wcześniej zrobiony obrys GHOSTem nie mogłem odzyskać partycji - nie mogłem zaznaczyć wcześniej zajmowanej partycji przez XP, to miałem rewelacje z uruchomieniem XP w końcu, jak udało mi się po repartycjonowaniu dysku i fizycznym przeniesieniu danych w inne miejsce HD.
Klamka zapadła, dla potrzeb konwersji masy danych i spraw związanych z archiwizacją różnej maści materjałów, postanowiłem że XP z miesiąc będzie jeszcze obecny, a Ubuntu staje się głównym sysem. No i zaczęło się! Ubuntu (10.04) w pewnym momencie instalacji pyta, "czy udostępnić profile" z... ...Bootloader Windows 7 :shock: O nie, co to to nie. Mimo że wykonałem po W7:
1. format partycji - restart
2. format dwóch pozostałych partycji po zbackupowaniu danych - restart
3. Rzeź niewiniątek - Delete partition - restart
4. Założenie nowych o zmienionym rozmiarze partycji - restart
5. Format wszystkich trzech partycji - w tym założenie ext2 Home i SWAP dla Lina - restart
6. Przywróciłem zarchiwizowanego XP na partycję 1,
Instaluję Ubuntu, a tu znów powraca temat z Bootloaderem Windows 7 :craz:
OK. Jeszcze raz masakruję HD w podobny sposób. Do tego stosuję
1. Fixmbr - restart
2. Fixboot - restart.... etc
Znów próbuję instalować Ubuntu - tym razem na czysto, bez XP - a tu BACH! "Czy udostępnić profile z innego systemu - Bootloader Windows 7" czy jakoś tak...
Panie, Panowie... Wymiękłem. Co prawda nie jestem w Linuxie The Best, ale w ogóle w temacie kompów i systemu raczej na poziomie wyższej półki stanów średnich :razz: Ale tu, wymiękam. Po co mi był ten %@#&#$ made in Microsoft ?!
Proszę o poradę, bo nie mogę namierzyć, jak z dysku WYWALIĆ bootloader Windows 7
Chodzi o to, że wśród tej paniki miałem po zainstalowaniu Ubuntu takie coś, że W OGÓLE nie startował Ubuntu :wall: Nic wtedy nie startowało...
Pytanie: jak namierzyć i wywalić bootloader Windows7 ? Bo po instalacji Ubuntu NIE STARTUJE mi się ON! A po kilkukrotnym waleniu pięścią w ENTER następuje 'czasem' - nie zawsze - GRUB2 i w menu mam jak byk - Windows 7 :-| Science Fiction. Toż to jakaś paranoja...
Pożegnałem się z produktami Microsoftu, chcę jedynie XP zachować puki nie zarchiwizuję pewnych danych, ale na UBUNTU chcę pracować, no i nie mogę.
Jest jakowyś linuxowy "bootloader edytor" czy cóś takowego ?

Pozdrawiam
womperm
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Odp: Nie mogę usunąć bootloadera z W7, Ubuntu mi fiksuje

Post autor: womperm »

Hmm, na Ultimate CD jest takowe narzędzie do obsługi MBR.
Osobiście zamast formatowania bym wybrał MHDD, dla dysku będzie lepiej.
Awatar użytkownika
mutopompka
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: mutopompka »

Gwoli ścisłości. Formatowanie, partycjonowanie, zmiana rozmiarów/klastrów na partycjach NIE WPŁYWA NA SEKTOR MBR!!!!! A to właśnie MBR (MAster Boot Record) odpowiada z za odpalenie systemu z dysku.

Więc jeśli instalujesz ubuntu i dochodzisz do miejsca formatowania/przydzielania dysku/partycji kliknij na zaawansowane i wybierz, aby ubuntu instalnął swojego MBR-ka.

Kod: Zaznacz cały

Usunięcie MBR [edytuj]

Uwaga: Wykonanie poniższego polecenia wiąże się z utratą tablicy partycji, a tym samym zgromadzonych na dysku danych.

Jeżeli chcemy wyczyścić MBR to wystarczy uruchomić komputer używając dowolnej dystrybucji Linux LiveCD i z wiersza poleceń wydać polecenie:

dd if=/dev/zero of=/dev/hdX bs=512 count=1

gdzie za X wstawiamy literę a, b, c lub d - odpowiadającą kolejności podpięcia dysków do komputera.

Lepszym rozwiązaniem jest usunięcie samego programu rozruchowego znajdującego się na pierwszych 446 bajtach dysku twardego.

dd if=/dev/zero of=/dev/hdX bs=446 count=1

Podany cytat pochodzi z Wikipedii, więc jak masz gdzie -> rób kopię zapasową danych i jedziesz z dd :] Wtedy na pewno pozbędziesz się "windowsa" raz na zawsze.
Awatar użytkownika
RoninNippon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: RoninNippon »

Czizes Krajs Super Star! Może wreszcie odniesiemy skutek :roll: Już Wam dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
womperm: MHDD i jego że tak powiem image nieco mnie przeraża ;) Zbyt dużo opcji i kowbojskie obłożenie komend jak i komunikatów. Ale jak się przyglądnąć, to cholernie duuużo to małe ustrojstwo potrafi. Zainteresuję się nim.
mutopompka: Czy druga komenda z tych podanych przez Ciebie, tj.
...Lepszym rozwiązaniem jest usunięcie samego programu rozruchowego znajdującego się na pierwszych 446 bajtach dysku twardego.

dd if=/dev/zero of=/dev/hdX bs=446 count=1
...wywali bootloader W7 ? Bo jej pierwsza forma z pewnością. No i ważna kwestia: po wyzerowaniu w ten czy tamten sposób co uczynić, by jeszcze przez ten ok. miesiąc mieć XP - no muszę podokańczać to i owo... Czyli jak rozumiem:
1. uruchamiam LiveCD
2. stosuję tą czy tamtą wersję polecenia
3. odzyskuję ponownie partycję GHOSTem
4. instaluję ponownie Ubuntu (muszę mieć jeszcze dwa systemy)
...i czy to mi ruszy ? Przeca wywaliłem MBR (wyzerowałem) a GHOST raczej nie backupuje partycji z MBR... Czy zatem między pkt. 3 a 4 mam zafiksować MBR ?

Pozdrawiam

p.s. Eeeejże, pewnie jest również komenda zapisująca standardowy MBR - przeciwieństwo powyższej... Jeśli już będę w konsoli... Bo jeśli nie, to inaczej też to zrobię. Ale przeca jestem w trybie konsoli i zeruję to świństwo z W7, to od razu zapisałbym standardowy...
Awatar użytkownika
jacek8s
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: jacek8s »

RoninNippon pisze:Panie, Panowie... Wymiękłem. Co prawda nie jestem w Linuxie The Best, ale w ogóle w temacie kompów i systemu raczej na poziomie wyższej półki stanów średnich :razz: Ale tu, wymiękam. Po co mi był ten %@#&#$ made in Microsoft ?!
Poziom wyższej półki stanów średnich pozwolił Ci zrozumieć, że Linux jest przyjaźniejszym systemem. Więc zacznij wszystko od nowa bo tak w twoim przypadku będzie najbezpieczniej.
Ponowna instalacja Ubuntu. Zaznacz aby instalator zainstalował swój program rozruchowy Grub. To wszystko. Około 20 minut czasu zajmuje ponowna instalacja. Powodzenia!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”