Ciągle włącza się wifi
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Ciągle włącza się wifi
Hejka,
mam samsunga r720. Nie ma tam wyłącznika wifi jak to miałem w dellu. I jak odpalam kubuntu to zawsze za każdym razem mam włączone wifi, nawet gdy jestem podpięty kabelkiem. Muszę klikać w network managera i wyłączać połączenie bezprzewodowe. I mimo, ze wyłączę to połączenie, to po restarcie kubuntu znowu mam włączone i znowu muszę wyłączać. Idzie coś z tym zrobić?
mam samsunga r720. Nie ma tam wyłącznika wifi jak to miałem w dellu. I jak odpalam kubuntu to zawsze za każdym razem mam włączone wifi, nawet gdy jestem podpięty kabelkiem. Muszę klikać w network managera i wyłączać połączenie bezprzewodowe. I mimo, ze wyłączę to połączenie, to po restarcie kubuntu znowu mam włączone i znowu muszę wyłączać. Idzie coś z tym zrobić?
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
Odp: Ciągle włącza się wifi
Tak niestety jest to zrealizowane w nowych wersjach Ubuntu, że zarówno Wi-Fi jak i Bluetooth jeśli laptop je posiada to są domyślnie włączane podczas uruchamiania systemu. Oczywiście dotyczy to tylko laptopów w których wyłączniki są programowe a nie sprzętowe. Jeśli się nie mylę to ta zmiana pojawiła się w Ubuntu 9.04. Wcześniej podczas uruchamiania systemu stan przełączników nie był zmieniany i wiele osób miało potem problem z uruchomieniem kart bezprzewodowych.
Jeśli chcesz mieć wyłączone Wi-Fi podczas uruchomienia systemu to musisz odnaleźć w systemie przełącznik który odpowiada za stan Wi-Fi i napisać prosty skrypt do jego wyłączania. Taki skrypt najlepiej umieścić w pliku rclocal, który jest przetwarzany podczas uruchamiania systemu. W laptopach acer takie przełączniki domyślnie znajdują się w /sys/devices/platform/acer-wmi/rfkill. Jeśli chodzi o twojego laptopa to sam musisz zrobić dochodzenie.
Jeśli chcesz mieć wyłączone Wi-Fi podczas uruchomienia systemu to musisz odnaleźć w systemie przełącznik który odpowiada za stan Wi-Fi i napisać prosty skrypt do jego wyłączania. Taki skrypt najlepiej umieścić w pliku rclocal, który jest przetwarzany podczas uruchamiania systemu. W laptopach acer takie przełączniki domyślnie znajdują się w /sys/devices/platform/acer-wmi/rfkill. Jeśli chodzi o twojego laptopa to sam musisz zrobić dochodzenie.
-
- Piegowaty Guziec
O zgrozo.... No nic, dzięki za wyjaśnienie 

- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Kontakt:
Zainstaluj program Jupiter.
Pamięta ostatni stan urządzenia i tak je ustawia wraz ze startem systemu..
Jupiter ma jedną wadę z którą nie poradziłem sobie.
Raz zainstalowany musi być na stałe. Po odinstalowaniu system ustawia mi tryb proca na MAXIMUM PERFROMANCE przy starcie i ręcznie muszę ustawić na ondemand
Pamięta ostatni stan urządzenia i tak je ustawia wraz ze startem systemu..
Jupiter ma jedną wadę z którą nie poradziłem sobie.
Raz zainstalowany musi być na stałe. Po odinstalowaniu system ustawia mi tryb proca na MAXIMUM PERFROMANCE przy starcie i ręcznie muszę ustawić na ondemand
Acer Aspire 6930G - intel P 7450/GF 9600 GS/4GB DDR2/
-
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Inne
Możesz się pozbyć swojego problemu na kilka sposobów. Sprawdź, jaki moduł jest odpowiedzialny za ładowanie wifi (lspci -vvv, lshw) i dodaj go do blacklisty (/etc/modprobe.d/) lub dodaj odpowiedni wpis w rc.local, który będzie go wyłączał przy starcie (rmmod nazwa_modułu).
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Zapomniałeś dodać,że po tym będzie miał nieaktywne wi-fi pod windowsem.
Po co kombinować,skoro jest program,który zrobi to automatycznie.
Chcę Wi-fi - naciskam guzik ( w innych lapach jakiś skrót)
Nie chcę,naciskam.Proste
Bez konsoli i podawania :
sudo modprobe iwlagn
sudo rmmod iwlagn
Po co kombinować,skoro jest program,który zrobi to automatycznie.
Chcę Wi-fi - naciskam guzik ( w innych lapach jakiś skrót)
Nie chcę,naciskam.Proste
Bez konsoli i podawania :
sudo modprobe iwlagn
sudo rmmod iwlagn
-
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Inne
Choćby z tego powodu. Alternatywnym wyjściem może być Menadżer ustawień CompizConfig i wtyczka "Polecenia" (ustawić odpowiednie skróty klawiatury do "gksu modprobe" i "gksu rmmode").Foka0111 pisze: Raz zainstalowany musi być na stałe. Po odinstalowaniu system ustawia mi tryb proca na MAXIMUM PERFROMANCE przy starcie i ręcznie muszę ustawić na ondemand
Jak już pisałem, obejść można to na wiele sposobów.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Wszystko co piszesz OKy , ale tu chodzi o automatykę i wygodę użytkownika.
Też na początku wyłączyłem moduł WiFi (bluetooth nie udało mi się) w blacklist.
Jednakże producent laptopa wyposażył go w przyciski (WiFi , Bluetooth) w jakimś celu,nie.
Moduł ładowany jest z jądrem sys. i uruchamiany w razie potrzeby natychmiast przyciskiem a nie skrótem,komendą skryptem itp.
Windows 7 "pamięta " stany modułów i taką funkcjonalność daje właśnie jupiter w linuksie.
Nie trzeba go odinstalowywać,robi swoje.
Też na początku wyłączyłem moduł WiFi (bluetooth nie udało mi się) w blacklist.
Jednakże producent laptopa wyposażył go w przyciski (WiFi , Bluetooth) w jakimś celu,nie.
Moduł ładowany jest z jądrem sys. i uruchamiany w razie potrzeby natychmiast przyciskiem a nie skrótem,komendą skryptem itp.
Windows 7 "pamięta " stany modułów i taką funkcjonalność daje właśnie jupiter w linuksie.
Nie trzeba go odinstalowywać,robi swoje.
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
Podpowiem jeszcze, ze pod Ubuntu/Kubuntu w swoim laptopie Toshiba mam manualny wlacznik karty Wi-fi i obojetnie jaka on ma pozycje On/Off, pali/nie pali sie dioda mam po starcie systemu wlaczone Wi-fi.anthrax pisze:Tak niestety jest to zrealizowane w nowych wersjach Ubuntu, że zarówno Wi-Fi jak i Bluetooth jeśli laptop je posiada to są domyślnie włączane podczas uruchamiania systemu. Oczywiście dotyczy to tylko laptopów w których wyłączniki są programowe a nie sprzętowe. Jeśli się nie mylę to ta zmiana pojawiła się w Ubuntu 9.04. Wcześniej podczas uruchamiania systemu stan przełączników nie był zmieniany i wiele osób miało potem problem z uruchomieniem kart bezprzewodowych.
-
- Piegowaty Guziec
Ta wada jupitera też mi się nie podoba :/
A gdy zrobie:
sudo rmmod iwlagn
to będę mógł włączyć wifi jak teraz przez networkmanager? Czy będę jednak musił uzyc
sudo modprobe iwlagn?
A gdy zrobie:
sudo rmmod iwlagn
to będę mógł włączyć wifi jak teraz przez networkmanager? Czy będę jednak musił uzyc
sudo modprobe iwlagn?
-
- Serdeczny Borsuk
Tak jak napisałem w swoim poprzednim poście podejdź do sprawy od innej strony. Trzeba odnaleźć w systemie przełącznik odpowiadający za stan wifi. Takie przełączniki mają postać pliku którego zawarość można odczytać poleceniem cat, a wpisać poleceniem echo.
Wpisz w terminalu:
a następnie wklej wynik tej komendy.
Jeśli uda się odnaleźć ten przełącznik to będzie można kontrolować jego stan przy pomocy konsoli lub skryptów basha.
Wpisz w terminalu:
Kod: Zaznacz cały
find /sys -iname rfkill
Jeśli uda się odnaleźć ten przełącznik to będzie można kontrolować jego stan przy pomocy konsoli lub skryptów basha.
-
- Piegowaty Guziec
/sys/devices/virtual/misc/rfkill
/sys/class/misc/rfkill
/sys/class/rfkill
/sys/module/rfkill
/sys/class/misc/rfkill
/sys/class/rfkill
/sys/module/rfkill
-
- Serdeczny Borsuk
Wejdź do katalogu /sys/class/rfkill i wykonaj polecenie ls. Tam powinny znajdować się foldery o nazwach: rfkill0, rfkill1 itp. Wewnątrz każdego folderu znajduje się kilka plików. Nas interesują tylko dwa pliki: name oraz state. W folderach rfkill szukasz pliku o nazwie name który wewnątrz zawiera słowo wifi, wireless lub coś podobnego. Zawartość pliku sprawdza się poleceniem cat tzn.
Jak znajdziesz taki plik to napisze ci co zrobić dalej.
cat name
-
- Piegowaty Guziec
Mam tylko katalogi: rfkill0, rfkill1
rfkill0/name zawiera: hci0
rfkill1/name zawiera: phy0
rfkill0/name zawiera: hci0
rfkill1/name zawiera: phy0
- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Ja znalazłem !!!!!
Co dalej ?
Co dalej ?

-
- Serdeczny Borsuk
pajac: u ciebie w tym katalogu nie ma niestety odpowiedniego przełącznika. nie można tego zrobić w ten sposób.
Foka0111: skoro znalazłeś odpowiedni katalog to wejdź do niego i wpisz w terminalu polecenie:
Jeśli masz włączone wifi to powinno zwrócić wartość 1
Jeśli chcesz wyłączyć wifi to musisz zalogować się na konto roota poleceniem:
po podaniu hasła wpisz komendę:
Po tym poleceniu wifi powinno się wyłączyć. Czasami zdaża się że nie za każdym razem komputer zareaguje na to polecenie więc w takich przypadkach trzeba wpisywać aż do skutku. Po zmianie stanu trzeba wylogować się z konta roota bo operowanie na nim jest niebezpieczne. Można to zrobić poleceniem:
Foka0111: skoro znalazłeś odpowiedni katalog to wejdź do niego i wpisz w terminalu polecenie:
cat state
Jeśli chcesz wyłączyć wifi to musisz zalogować się na konto roota poleceniem:
sudo -s
echo 0 > state
exit
-
- Piegowaty Guziec
No trudno. Dzięki za pomoc. Pomału się już przyzwyczajam do tego wifi.pajac: u ciebie w tym katalogu nie ma niestety odpowiedniego przełącznika. nie można tego zrobić w ten sposób.