jak odzyskać przypadkowo usunięty katalog z danymi

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
zeniek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

jak odzyskać przypadkowo usunięty katalog z danymi

Post autor: zeniek »

Przypadkowo skasowałem katalog z danymi. Chciałem sprawdzić ile miejsca zajmuje katalog a ręka mi się omsknęła i skasowałem go. Ikona kosza sygnalizuje, że coś w nim jest ale w samym koszu jest pusto i jeden jedyny przycisk [Opróżnij kosz]. Katalog wraz podkatalogami i plikami zajmował jakieś 9,5 GB i znajdował się na partycji windows NTFS. Wiem są podobne tematy ale nigdzie nie doczytałem o podobnych objawach usunięcia plików.

Problem rozwiązany a sposób jest banalny o ile ma się oprócz linuksa system windows i nie opróżniało się kosza na śmieci w Ubuntu. Po próbie odzyskania skasowanych plików przy urzyciu różnorakich programów zerknąłem na dysk na którym miałem wcześniej skasowane pliki. Oprócz znanych mi katalogów, które sam założyłem znajdował się katalog o nazwie ".Trash-1000" a w nim... mój przypadkowo skasowany katalog. Teraz wystarczyło przenieść go na właściwe miejsce i bez problemu i roboty odzyskałem to co przypadkowo usunąłem. Należy pamiętać aby odzyskiwać z poziomu systemu windows. Przede mną jest jeszcze wiele nauki, szczególnie jak sobie radzić bez windowsa ale dobre i to... proste i skuteczne

Temat do zamknięcia...
john_clock
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: jak odzyskać przypadkowo usunięty katalog z danymi

Post autor: john_clock »

A zanim zostanie zamknięty, to coś dodam.
Nie trzeba koniecznie odzyskiwać z poziomu Windowsa. W Linuksie pliki i katalogi, których nazwy zaczynają się od kropki, są ukryte. Wystarczy w menedżerze plików włączyć pokazywanie ukrytych plików, lub pod konsolą wyświetlić je poprzez

Kod: Zaznacz cały

ls -l
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”