W każdym razie - procesor to nie wszystko co odpowiada za responsywną pracę systemu.
Mnie Atom330 urzekł niskim poborem energii elektrycznej i tym że miał pasywne (ciche) chłodzenie. I to jest prawda. Komputer miał pracować jako serwerek. Natomiast nie wziąłem pod uwagę, że producent płyty głównej zastosował chłodzenie aktywne na chipie graficznym, i że to niestety będzie słychać. Mój błąd i zdobyte doświadczenie.Dominbik pisze:właśnie miałem zamiar kupić kiedyś Asusa 1201n z Atomem 330 ale patrzyłem że od moje pentium 4 które ma 471 pkt w cpu mark a ten atom 633 to jakoś mnie to zniechęciło zwłaszcza w porównaniu do prostego Dual Core czy Core Duo np. T4400 który ma 1504. Dobrze wam chodzi to 10.04 na tym ?>
Czytać to czytałem, ale widocznie bez rozumieniadk75 pisze:945? No to się wkąpałeś - trzeba było poczytać przed kupnem...
Fluxbuntu to tak naprawdę martwy projekt - a więc poniekąd sam odpowiedziałeś na swoje pytanie. Na taki komputer proponuję Lubuntu - nie będzie to demon szybkości, ale powinno w miarę sprawnie działać.przemek_2007 pisze:muszę ożywić kompa taty, zainstalowałem mu na odczepnego Xp-ka, ale zamula strasznie:/
sam używam Kubuntu także wolałbym coś z Ubuntowatych i zastanawiam się pomiędzy Lubuntu, a Fluxbuntu, który sprawia mniej problemów i hmm jest subiektywnie lepszy?:)
chodzi mi o to żeby postawić i skonfigurować to szybko i bezproblemowo bo nie mam czasu na zabawy;) komp będzie głównie służył do internetu, sprawdzenia poczty albo oglądania filmów (na pewno nie HD;))
komp to: Athlon 1Ghz, 384 Ram, Geforce 440 mx, hdd 40 Giga:)
To nie wiem,co to za komputer.Ja mam PIV2.8 i aktualnie siedzę na 10.10 i jakoś nie narzekam.Druga sprawa,że porównujecie najnowsze Ubuntu do xp,systemu sprzed dekady.womperm pisze:@EF, szkoda klawiatury. Ubuntu ledwo chodzi mi na P IV 2.8GHz (800MHz FSB, 512KB Cache L2) . Nie mów jak nie testowałeś. Tiny Core chodził mi jak win 98, ale bez błędów i tej brzydkiej licencji
Tylko że 6.06 nie jest wspierany już od dawna o ile się nie mylę. To system przedpotopowy. Już lepszy Debian z jakimś Fluxboksem czy innym podobnym. Albo jakiś lekki typu Chrunchbang albo DamnSmall.dk75 pisze:A ja proponuję Ubunut 6.06.2 LTS - bez UDEV i bez HAL a więc bardzo szybki i nie przymulający, bez niepotrzebnych widżetów i demonów w tle - to tak apropo LTS'a ale "nie 10.04 bo przymula".
U mnie chodzi na 1GHz Pentium III z 510 MB Ram i to całkiem sprawnie...więc nie przesadzajmyDominbik pisze:Standardowo Ubuntu 10.04 z GNOME potrzebuje czegoś więcej niż Pentium IV bo na tym procesorze w porównaniu z XP pracuje marnie, ale jak już ma dobry procek to stabilny i szybki bardzo. oj bardzo
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości