odwzorowanie kolorów - eee 1201N

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
marcinulus
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

odwzorowanie kolorów - eee 1201N

Post autor: marcinulus »

witam,
mam temat z innej beczki ale umieszczam go celowo w dziale poświęconym netbookom...
właśnie przeglądam zdjęcia, które przed chwilą zrobiłem i widzę że ubuntu (nVidia - najnowsza wersja) strasznie "spłaszcza kolory" fotki zrobione canonem G11 wyglądają fatalnie, cera ludzi jest wręcz różowo blada....
odpaliłem te same zdjęcia na windowsie i różnica jest kolosalna.
Pytanie jest następujące - czy ktoś zwrócił na to uwagę i znalazł rozwiązanie

wolę zapytać niż po nagrzebaniu ponownie instalować X-y
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: odwzorowanie kolorów - eee 1201N

Post autor: e X t 7 3 »

To nie kwestia X'ów tylko badziewnej matrycy. Sam się z tym problemem męczyłem, udało mi się nawet wygrać "odpowiednie" nastawy kolorów podobne, jak stosuje win7, ale z kolei te nastawy tak przesuwają ustawiania kolorów, że tracisz część palety, co czasem komiczne wygląda. Testowałem na ok 1000 zdjęciach robionych zawodowo przez znajomą profesjonalnymi lustrzankami Nikona i Canona, w których obiektywy kosztowały powyżej 5000 zł. Zatem dałem sobie spokój, z badziewnej matrycy nic specjalnego nie wyciągniesz Waść. Przykładowo matryca w Lenovo s10 oddaje "prawie" całą paletę i tonalnie jest dość poprawna. Cóż, czymś Asus musi zejść z ceny :)

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
marcinulus
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

jestem troche zawiedziony.... Koncepcja netbookow asusa bardzo mi odpowiada,, technicznie sa dobre ale w szczegolach maja pewne niedociagniecia... Gdzies na forum wyczytalem pomagaja korekty gamma ale jak dla mnie efekt jest mierny... Szkoda.... Temat do zamkniecia...?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

hmm cóż aby mieć dobra matryce musisz wydać sporo więcej ... przeglądałem laptopy do 4000 tysięcy i nic dopiero, jak pracowałem na HP EliteBook 8740w, to mogę powiedzieć, że miał w miarę dobre odwzorowanie kolorów, ale i tak nie ma szans do monitorów na matrycach S-PVA, S-IPS, czy nawet P-MVA.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Ivn
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: Ivn »

Jeżeli chodzi o odwzorowanie kolorów w laptopach, to mimo tego, że fanem maców nie jestem (co nie znaczy, że nie cenię niektórych rozwiązań zawartych w Mac OSX), to do grafiki wciąż są jedną z najlepszych opcji, właśnie ze względu na matrycę i jeżeli patrzeć pod tym kątem, jak i oprogramowania preinstalowanego na nich, to cena jaką trzeba zapłacić za MacBooki Pro już nie wydaje się taka straszna...
marcinulus
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

miałem macbooka pro i komputer był prawie idealny, nie można o nim powiedzieć nic złego... ale do obłsugi serwerów (które w większości są na debianie) lepiej przydaje się linux. Dodatkowo nie podoba mi się trochę polityka appla - ostro trzymają rękę na swoich produktach (iTunes itd) pozbyłem się bo komputer był na core 2 duo, a już wchodziły i3, i5 i7 .... filozofia ubuntu mi odpowiada w 100% ale:
- kolorystyka matrycy
- wciąż nie mogę skonfigurować brothera DCP-770CW

ta drukarka doprowadza mnie do furii - ale to już nie w tym wątku
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”