WoW - zawiesza sie podczas zrzucania, ustawienia grafiki sa poblokowane
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
WoW - zawiesza sie podczas zrzucania, ustawienia grafiki sa poblokowane
Witam, posiadam od kilku dni linuxa. Mam rowniez windowsa, ale chcialbym calkowicie przesiasc sie na ubuntu. Ze wszystkim sobie poradzilem do tej pory co potrzebowalem, ale mam jeden problem.
Zainstalowalem Wine + WoW'a. Na ori sterach nie bylo widac postaci w grze wiec zainstalowalem wlasnosciowe. Na directx podczas ladowania sie gry nagle caly ekran zmienia sie w skupisko kwadratow. Po zmianie na OpenGL jest malina, aczkolwiek mam dwa problemy:
1. Wchodze w opcje video i ta kreska na ktorej sie ustawia low/medium/high/ultra jest cala czerwona i nie moge jej zmienic. Wiele opcji mam zablokowanych i nie moge dac powyzej medium choc na windowsie moglem dac wszystko na ultra.
2. Nie moge zrzucic gry a jak juz mi sie sama zrzuci bo naprzyklad mnie nie ma 5 min i sie wygaszacz wlaczy to pozniej juz nie chce sie wlaczyc spowrotem tylko lezy na pasku sobie.
Moj laptop to Compal KHLB2 T9600 Radeon 4650 i 4GB DDR3. System 10.10 64bit.
Pozdrawiam
Zainstalowalem Wine + WoW'a. Na ori sterach nie bylo widac postaci w grze wiec zainstalowalem wlasnosciowe. Na directx podczas ladowania sie gry nagle caly ekran zmienia sie w skupisko kwadratow. Po zmianie na OpenGL jest malina, aczkolwiek mam dwa problemy:
1. Wchodze w opcje video i ta kreska na ktorej sie ustawia low/medium/high/ultra jest cala czerwona i nie moge jej zmienic. Wiele opcji mam zablokowanych i nie moge dac powyzej medium choc na windowsie moglem dac wszystko na ultra.
2. Nie moge zrzucic gry a jak juz mi sie sama zrzuci bo naprzyklad mnie nie ma 5 min i sie wygaszacz wlaczy to pozniej juz nie chce sie wlaczyc spowrotem tylko lezy na pasku sobie.
Moj laptop to Compal KHLB2 T9600 Radeon 4650 i 4GB DDR3. System 10.10 64bit.
Pozdrawiam
- Heos
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
Odp: WoW - mala pomoc potrzebna
Jakim poleceniem odpalasz WoWa?
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
-
- Piegowaty Guziec
Odp: WoW - problem ze zrzucaniem i opcjami grafiki
Poprawione. Problem jeden rozwiazalem wpisalem drugi ktory sie pojawil w ciagu uzytkowania.
Chatu nie bylo widac bo sie same opcje zmienily prawy na chat i reset chat trzeba dac ;/
Chatu nie bylo widac bo sie same opcje zmienily prawy na chat i reset chat trzeba dac ;/
- oscarr
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Odp: WoW - zawiesza sie podczas zrzucania, ustawienia grafiki sa poblokowane
Nie wiem jak na ATI ale na kartach NVidii WOW chodzi bardzo dobrze na DirectX. Nie ma problemu z przełączaniem ekranów itd. Oczywiście kilka opcji graficznych jest niedostępnych - stąd czerwony pasek.
Nie należy się tym przejmować bo większość ustawień można dać nawet na ULTRA.
Problemem jest to, że pasek od "presetów" pokazuje jakie ustawienia można wczytać na danym komputerze. Jeżeli choć jedna z opcji wymagana np w presecie "Ultra" jest niedostępna, nie będzie się dało ustawić tego presetu.
Oczywiście nie jest to problemem, bo wszystko można ustawić ręcznie, a ograniczenia dotyczą z tego co pamiętam tylko efektów "sunschafts" i niektórych efektów dotyczących wody.
Nie wiem jak na innych komputerach, ale na moim włączenie zaawansowanego cieniowania skutkuje spadkiem framerate i to dość drastycznym. Gram więc na ustawieniach max, poza cieniowaniem i tym czego na DirectX (pod wine) nie da się ustawić.
Nie należy się tym przejmować bo większość ustawień można dać nawet na ULTRA.
Problemem jest to, że pasek od "presetów" pokazuje jakie ustawienia można wczytać na danym komputerze. Jeżeli choć jedna z opcji wymagana np w presecie "Ultra" jest niedostępna, nie będzie się dało ustawić tego presetu.
Oczywiście nie jest to problemem, bo wszystko można ustawić ręcznie, a ograniczenia dotyczą z tego co pamiętam tylko efektów "sunschafts" i niektórych efektów dotyczących wody.
Nie wiem jak na innych komputerach, ale na moim włączenie zaawansowanego cieniowania skutkuje spadkiem framerate i to dość drastycznym. Gram więc na ustawieniach max, poza cieniowaniem i tym czego na DirectX (pod wine) nie da się ustawić.
- Heos
- Zakręcona Traszka
Moje pytanie jest nada aktualne, dla drugiego punktu także.
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
-
- Piegowaty Guziec
No wlasnie na directx nie smiga wogole, krzaczy sie.
Odpalam klikajac dwa razy na wow.exe
Odpalam klikajac dwa razy na wow.exe

- oscarr
- Serdeczny Borsuk
W zasadzie wszystko co trzeba wiedzieć i co większość z nas wie o WOW zawarte jest
tutaj.
tutaj.
-
- Piegowaty Guziec
No wlasnie tym sie kierowalem przy instalacji ^^ no nic czekam dalej, moze ktos wie co mam zrobic zebym mogl zrzucac wowa 
Dodam jeszcze jedna stronke z ktorej korzystalem dla potomnych:
http://appdb.winehq.org/objectManager.p ... &iId=20549

Dodam jeszcze jedna stronke z ktorej korzystalem dla potomnych:
http://appdb.winehq.org/objectManager.p ... &iId=20549
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
Podstawowa sprawa - najnowsze Wine (w chwili pisania: 1.3.10), a najlepiej WinePulse: https://launchpad.net/~c-korn/+archive/ppa
WinePulse to Wine z łatką, która dodaje obsługę PulseAudio (pojawia się dodatkowa opcja w winecfg w zakładce dźwięk, którą trzeba wybrać).
Co do przełączania między oknami - w opcjach Video ustaw tryb wyświetlania na "zmaksymalizowane okno" (maximized window, czy jakoś tak).
W chwili obecnej tryb DirectX jest najrozsądniejszym wyborem, gdyż OpenGL w wersji windowsowej jest o wiele uboższy - nie zawiera wielu efektów, a przyspieszenia znacznego nie daje. Miej na uwadze, że nie wszystkie efekty są przez Wine obsługiwane (choć są dostępne) i ustawienie wszystkiego na Ultra może powodować niestabilne działanie.
WinePulse to Wine z łatką, która dodaje obsługę PulseAudio (pojawia się dodatkowa opcja w winecfg w zakładce dźwięk, którą trzeba wybrać).
Co do przełączania między oknami - w opcjach Video ustaw tryb wyświetlania na "zmaksymalizowane okno" (maximized window, czy jakoś tak).
W chwili obecnej tryb DirectX jest najrozsądniejszym wyborem, gdyż OpenGL w wersji windowsowej jest o wiele uboższy - nie zawiera wielu efektów, a przyspieszenia znacznego nie daje. Miej na uwadze, że nie wszystkie efekty są przez Wine obsługiwane (choć są dostępne) i ustawienie wszystkiego na Ultra może powodować niestabilne działanie.
- Heos
- Zakręcona Traszka
U niektórych osób jednak ta wersja działa lepiej:
A jak nadal nie, to ten poradnik jest przyzwoity, sam z niego korzystałem.
http://gry.ubuntu.pl/wiki/index.php?tit ... f_Warcraft
Kod: Zaznacz cały
wine 'ścieżka do pliku wow.exe' - opengl
http://gry.ubuntu.pl/wiki/index.php?tit ... f_Warcraft
- oscarr
- Serdeczny Borsuk
Co do wersji Wine z PulseAudio. Ciekawe dlaczego autor tego rozwiązania nie dołączył tego do oficjalnej wersji. W końcu wine jest otwartym projektem i chyba każdy może w nim wziąć udział. Poza tym ja na przykład używałem ubuntu 32bit 10.04, 10.10 teraz używam 10.10 64 bit i w raczej nie spotkałem się z problemami z dźwiękiem (coś tam było chyba na 10.04 ale później się poprawiło chyba przy aktualizacji wine).
Przy okazji na WineHQ zalecają używać do WOW nie bety (1.3.10), a najnowszej stabilnej wersji wine (1.2.2). Moim zdaniem z bety można spróbować korzystać jeżeli wersja stabilna nie działa jak należy.
PS. czy komuś się udało zainstalować wine beta 1.3.10 w wersji 64 bit ? U mnie po dodaniu repozytorium ze stronki wine. zainstalowała się beta (???) 1.2.2
Przy okazji na WineHQ zalecają używać do WOW nie bety (1.3.10), a najnowszej stabilnej wersji wine (1.2.2). Moim zdaniem z bety można spróbować korzystać jeżeli wersja stabilna nie działa jak należy.
PS. czy komuś się udało zainstalować wine beta 1.3.10 w wersji 64 bit ? U mnie po dodaniu repozytorium ze stronki wine. zainstalowała się beta (???) 1.2.2

- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Bo zainstalowałeś pakiet wine1.2 a nie wine1.3, proste. A w oficjalnym wine nie ma jeszcze obsługi PulseAudio, bo jest to na razie funkcja eksperymentalna.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
- oscarr
- Serdeczny Borsuk
Re: WoW - zawiesza sie podczas zrzucania, ustawienia grafiki sa poblokowane
Wczoraj zainstalowałem sobie wine 1.3.17 i zaskoczyła mnie dostępność wszystkich efektów graficznych w trybie directx (już nie ma czerwonego paska w ustawieniach).
Niestety na ULTRA nawet na moim GTS 250 ilość FPS spada do 5-15
Zauważyłem, że w odróżnieniu od WOW 3.x (gdzie znaczenie miały tylko distance i shadow), teraz spore znaczenie mają również detale środowiska i dokładność wyświetlania trawy.
Z tego zapewne wynika również spora różnica w osiągach wowa pod Dx3D i OpenGL.
W trybie OpenGL nie można włączyć cieniowania poza najgorszym, niedostępne są również tryby wyświetlania trawy (poza najsłabszym).
W efekcie, maksymalne możliwe ustawienia dla OpenGL dają iluzję dobrych osiągów, a tak na prawdę są bardzo średnie z punktu widzenia Dx3D. Z resztą Dx3D w ustawieniach takich jak OpenGL działa niewiele wolniej, tylko że gdy można jeszcze włączyć to i owo ... no włącza się, bo to kusi.
U mnie do tego, cały czas występuje problem ze stabilnością pod OpenGL. W grze wszystko działa, ale przejście do innego zadania powoduje zamarznięcie WOWa na dobre. Powrót do ekranu WOW jest możliwy, ale gra nie odpowiada.
Niestety na ULTRA nawet na moim GTS 250 ilość FPS spada do 5-15
Zauważyłem, że w odróżnieniu od WOW 3.x (gdzie znaczenie miały tylko distance i shadow), teraz spore znaczenie mają również detale środowiska i dokładność wyświetlania trawy.
Z tego zapewne wynika również spora różnica w osiągach wowa pod Dx3D i OpenGL.
W trybie OpenGL nie można włączyć cieniowania poza najgorszym, niedostępne są również tryby wyświetlania trawy (poza najsłabszym).
W efekcie, maksymalne możliwe ustawienia dla OpenGL dają iluzję dobrych osiągów, a tak na prawdę są bardzo średnie z punktu widzenia Dx3D. Z resztą Dx3D w ustawieniach takich jak OpenGL działa niewiele wolniej, tylko że gdy można jeszcze włączyć to i owo ... no włącza się, bo to kusi.
U mnie do tego, cały czas występuje problem ze stabilnością pod OpenGL. W grze wszystko działa, ale przejście do innego zadania powoduje zamarznięcie WOWa na dobre. Powrót do ekranu WOW jest możliwy, ale gra nie odpowiada.
-
- Przebojowy Jelonek
Ustaw tryb w oknie, rozciągnięte do wymiarów ekranu - takie są opcje w konfiguracji WoWa. I ustaw, aby dźwięk grał mimo minimalizacji Wowa. Wtedy będzie działał LALT+TAB, CTRL+LALT+strzałki, a gra nie będzie się zawieszała. Będzie można nawet w przeglądarce siedzieć podczas wczytywania mapy w Wowie;)
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
- oscarr
- Serdeczny Borsuk
Tylko po co to, skoro w trybie DX mam lepszą jakość, brak wymienionych problemów i tylko minimalnie gorsze osiągi (zapewne spowodowane ustawieniami grafiki).
Nie jest to jakiś problem. Po prostu ciekawi mnie, dlaczego WOW niezależnie od użytego trybu graficznego jest mimo wszystko sporo wolniejszy niż na WinXP.
Wąskim gardłem wydaje mi się procesor. Pierwsze myślałem, że wine nie obsługuje wielu rdzeni i wow "jedzie" tylko na jednym, ale ostatnio przeczytałem że jednak wszystkie rdzenie są używane.
Teraz myślę, że jakaś biblioteka windowsowa w wersji wine nie jest tak zoptymalizowana jak w oryginale, no bo co może być innego ?
Procesor Athlon64 x2 4800 na podstawce AM2, DDR2 2GB, GTS250 i wow z ustawieniami ultra ledwie 10 FPS w niezaludnionym terenie. Strach wejść do Stormwindu.
Przy ustawieniach maksymalnych dla OpenGL mam w tych samych lokacjach no może 30FPS (pod XP 50FPS) po przełączeniu na DX z zachowaniem ustawień mam 25-28FPS.
Wiem, że mój komputer to nie jest jakiś tam wypas, ale WOW to gra mająca 7 lat i wymagania tego silnika nie są jakieś kosmiczne.
Nie jest to jakiś problem. Po prostu ciekawi mnie, dlaczego WOW niezależnie od użytego trybu graficznego jest mimo wszystko sporo wolniejszy niż na WinXP.
Wąskim gardłem wydaje mi się procesor. Pierwsze myślałem, że wine nie obsługuje wielu rdzeni i wow "jedzie" tylko na jednym, ale ostatnio przeczytałem że jednak wszystkie rdzenie są używane.
Teraz myślę, że jakaś biblioteka windowsowa w wersji wine nie jest tak zoptymalizowana jak w oryginale, no bo co może być innego ?
Procesor Athlon64 x2 4800 na podstawce AM2, DDR2 2GB, GTS250 i wow z ustawieniami ultra ledwie 10 FPS w niezaludnionym terenie. Strach wejść do Stormwindu.
Przy ustawieniach maksymalnych dla OpenGL mam w tych samych lokacjach no może 30FPS (pod XP 50FPS) po przełączeniu na DX z zachowaniem ustawień mam 25-28FPS.
Wiem, że mój komputer to nie jest jakiś tam wypas, ale WOW to gra mająca 7 lat i wymagania tego silnika nie są jakieś kosmiczne.