grub error 22
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
grub error 22
Witam wszystkich !
Mam klopot z laptopem marki acer, otoz mam wgrane dwa systemy xp na dysku "C" i ubuntu na "d" oba dyski maja po 20GB , chodzi o to ze usunolem ubuntu poprzez narzedzia administracyjne - zarzadzanie komputerm , wybralem partycje gdzie jest ubuntu czyli "d" klikajac prawym myszy po prostu ja usunelem na dobre. teraz przy wlaczeniu kompa pokazuje mi sie komunikat "grub loading please wait error 22" nie wiem jak sobie z tym poradzic nic nie dziala , xp tez nie chce sie odpalic , jedynie jak wloze plyte bootujaca od xp to moge dostac sie do trybu awaryjnego ( cmd) ale co dalej tam zrobic , jakich komend uzyc zeby ruszyc dalej postawic jakos system lub w jakis sposob wyczyscic calkiem dysk twardy do zera. prosze pomozcie
aha probowalem wpisac "fixmbr" ale nie dzialalo
Mam klopot z laptopem marki acer, otoz mam wgrane dwa systemy xp na dysku "C" i ubuntu na "d" oba dyski maja po 20GB , chodzi o to ze usunolem ubuntu poprzez narzedzia administracyjne - zarzadzanie komputerm , wybralem partycje gdzie jest ubuntu czyli "d" klikajac prawym myszy po prostu ja usunelem na dobre. teraz przy wlaczeniu kompa pokazuje mi sie komunikat "grub loading please wait error 22" nie wiem jak sobie z tym poradzic nic nie dziala , xp tez nie chce sie odpalic , jedynie jak wloze plyte bootujaca od xp to moge dostac sie do trybu awaryjnego ( cmd) ale co dalej tam zrobic , jakich komend uzyc zeby ruszyc dalej postawic jakos system lub w jakis sposob wyczyscic calkiem dysk twardy do zera. prosze pomozcie
aha probowalem wpisac "fixmbr" ale nie dzialalo
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: grub error 22
w trybie odzyskiwania:
Kod: Zaznacz cały
fixboot
fixmbr
exit
- Canis Lupus
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
A) Nie napisałeś dokładnie o co Ci chodzi: czy o postawienie XP od zera, czy o przywrócenie Grub, czy działać mają 2 systemy, czy tylko jeden.
B) Nie wyjaśniłeś, co dokładnie zrobiłeś z Ubuntu - sformatowałeś partycję, czy usunąłeś pliki. Chociaż tutaj podejrzewam, że to był format.
C) Nie napisałeś, jaki dokładnie komp, z iloma i jakimi dyskami (Twoje C i D to mogą być partycje, nie fizyczne dyski).
Jeżeli ma działać tylko XP z normalnym managerem uruchomieniowym (nie Grub); może nie zadzaiałać, jeżeli masz jakiś dziwny dysk, nie typową instalację Win:
1) Włóż dysk CD systemu Windows XP do stacji dysków CD i ponownie uruchom komputer. Jeśli zostanie wyświetlony monit, wybierz opcje wymagane do uruchomienia (rozruchu) systemu z dysku CD.
2) Gdy zostanie wyświetlona tekstowa część Instalatora, postępuj zgodnie z wyświetlanymi monitami. Wybierz opcję naprawy lub odzyskiwania, naciskając klawisz R.
3) W przypadku komputera z konfiguracją uruchamiania dwóch lub wielu systemów operacyjnych wybierz instalację, do której chcesz uzyskać dostęp za pomocą konsoli odzyskiwania. U Ciebie powinien być tylko Win.
4) Gdy pojawi się monit, wpisz hasło administratora. Jeżeli nie masz = enter. To nie jest hasło użytkownika.
5) W wierszu polecenia wpisz polecenia konsoli odzyskiwania - czyli. To polecenie pozwala naprawić główny rekord rozruchowy partycji rozruchowej.Według mnie powinno zadziałać samo . W składni polecenia jest opcjonalną nazwą urządzenia wymagającego nowego rekordu MBR. Tego polecenia używa się, jeżeli np. wirus uszkodził rekord MBR i nie można uruchomić systemu Windows. Ostrzeżenie: To polecenie może spowodować uszkodzenie tabel partycji w przypadku obecności wirusa lub problemu ze sprzętem. Korzystając z tego polecenia, można utworzyć partycje, które będą niedostępne. Firma Microsoft zaleca, aby przed użyciem tego polecenia uruchomić program antywirusowy. Nazwę urządzenia można uzyskać z danych wyjściowych polecenia map. Jeśli nie zostanie określona nazwa urządzenia, zostanie naprawiony główny rekord rozruchowy urządzenia rozruchowego, na przykład: Jeśli polecenie fixmbr wykryje nieprawidłową lub niestandardową sygnaturę tabeli partycji, polecenie fixmbr wyświetli monit o zezwolenie przed zastąpieniem głównego rekordu rozruchowego. Polecenie fixmbr jest obsługiwane tylko na komputerach z procesorami x86.
Tekst źródłowy do powyższej instrujkcji pochodzi ze strony http://support.microsoft.com/kb/314058//pl
Zawsze jeszcze pozostaje format dysku i postawienie systemu (systemów) od zera...
Chyba ktoś mnie ubiegł
Oczywiście fixboot nie powinien zaszkodzić.
B) Nie wyjaśniłeś, co dokładnie zrobiłeś z Ubuntu - sformatowałeś partycję, czy usunąłeś pliki. Chociaż tutaj podejrzewam, że to był format.
C) Nie napisałeś, jaki dokładnie komp, z iloma i jakimi dyskami (Twoje C i D to mogą być partycje, nie fizyczne dyski).
Jeżeli ma działać tylko XP z normalnym managerem uruchomieniowym (nie Grub); może nie zadzaiałać, jeżeli masz jakiś dziwny dysk, nie typową instalację Win:
1) Włóż dysk CD systemu Windows XP do stacji dysków CD i ponownie uruchom komputer. Jeśli zostanie wyświetlony monit, wybierz opcje wymagane do uruchomienia (rozruchu) systemu z dysku CD.
2) Gdy zostanie wyświetlona tekstowa część Instalatora, postępuj zgodnie z wyświetlanymi monitami. Wybierz opcję naprawy lub odzyskiwania, naciskając klawisz R.
3) W przypadku komputera z konfiguracją uruchamiania dwóch lub wielu systemów operacyjnych wybierz instalację, do której chcesz uzyskać dostęp za pomocą konsoli odzyskiwania. U Ciebie powinien być tylko Win.
4) Gdy pojawi się monit, wpisz hasło administratora. Jeżeli nie masz = enter. To nie jest hasło użytkownika.
5) W wierszu polecenia wpisz polecenia konsoli odzyskiwania - czyli
fixmbr nazwa_urządzenia
fixmbr
nazwa_urządzenia
fixmbr \urządzenie\dysk_twardy_2
Tekst źródłowy do powyższej instrujkcji pochodzi ze strony http://support.microsoft.com/kb/314058//pl
Zawsze jeszcze pozostaje format dysku i postawienie systemu (systemów) od zera...
Chyba ktoś mnie ubiegł

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.04
- Środowisko graficzne: GNOME
a) narazie chcialbym tylko xp postawic zeby cokolwiek dzialalo czyli jeden i jak najbardziej chcialbym postawic go od zera tylko jak????ten error mi nie pozwala, xp jest zainstalowany ale nie startuje tylko pojawia sie grub loading please wait error 22, nie ma mozliwosci przejscia na niego.
b)usunolem ubuntu tzn cala partycje w narzedziach administracyjnych wchodzac tam przez xp
c) jest tylko jeden dysk i dwie partycje c systemowa z xp no i na drugiej czyli d byl ubuntu
Komendy sprawdzilem nie dzialaja. plytki mam oryginalne z xp robilem tak jak podales :
5) W wierszu polecenia wpisz polecenia konsoli odzyskiwania -
nic to nie pomoglo, tzn xp jest zainstalowany zreszta on caly czas byl tylko po usunieciu ubuntu nie staruje wogole blokuje go wlasnie error 22. chcialem zrobic format calkowity ale nie moge....
jak sie z tym uporac????
b)usunolem ubuntu tzn cala partycje w narzedziach administracyjnych wchodzac tam przez xp
c) jest tylko jeden dysk i dwie partycje c systemowa z xp no i na drugiej czyli d byl ubuntu
Komendy sprawdzilem nie dzialaja. plytki mam oryginalne z xp robilem tak jak podales :
5) W wierszu polecenia wpisz polecenia konsoli odzyskiwania -
nic to nie pomoglo, tzn xp jest zainstalowany zreszta on caly czas byl tylko po usunieciu ubuntu nie staruje wogole blokuje go wlasnie error 22. chcialem zrobic format calkowity ale nie moge....
jak sie z tym uporac????
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Witam wszystkich. Mam ten sam problem error 22 z tym że jak wyjmę dysk z laptopa system z płyty startowej wystartuje jak dysk jest włożony to error 22 i płyta nie startuje. Też mam ACERA jeden dysk był podzielony na dwie partycje. Teraz jest jedna .
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: LXDE
- Kontakt:
Poprostu Grub jest obecnie zainstalowany w MBR Twojego dysku. Po usunięciu partycji z linuxem nie odnajduje folderu /boot, który był na partycji linuxa (najprawdopodobniej, bo istnieje też możliwość, żeby /boot był na oddzielnej partycji). W Windows XP jest opcja zainstalowania bootloadera tegoż systemu w MBR, ale musisz wykonać to co napisał Canis Lupus. Wystartuj komputer z płyty, instalator XP będzie się pytał czy się zgadzasz na warunki umowy, potwierdzasz F8 i następnie będziesz miał opcję przejścia do "Konsoli Odzyskiwania System", żeby tam wejść wciskasz "R". Wykryje Ci, że masz zainstalowanego XP jako pozycja (prawdopodobnie "1"), więc wciśnij "1", następnie pojawi się pytanie o hasło administratora; wciskasz Enter nie podając żadnego hasła jeżeli nie masz i Twoim oczom ukarze się linijka tekstu C:\WINDOWS. Wtedy musisz wpisać fixmbr (nazwa urządzenia jest opcjonalna, jeżeli masz jeden dysk) oraz fixboot c: Wydaj jeszcze polecenie bootcfg /list, to zobaczysz zawartość pliku boot.ini. Do każdego polecenia możesz dodać /? żeby zobaczyć pomoc do tego właśnie polecenia, np. fixboot /? No, niestety musisz trochę poklikać w tej konsoli.