asus eee pc i niedziałający mikrofon i słuchawki
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
asus eee pc i niedziałający mikrofon i słuchawki
Część,
mam zainstalowany ubuntu 10.04 na asus eee pc. Niestety nie działa mi wbudowany mikrofon oraz wyjście słuchawkowe. Czy jest na to jakiś sposób? Zaznaczę tylko, że jestem nową użytkowniczką ubuntu (wcześniej miałam windowsa)
z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam:)
Justyna
mam zainstalowany ubuntu 10.04 na asus eee pc. Niestety nie działa mi wbudowany mikrofon oraz wyjście słuchawkowe. Czy jest na to jakiś sposób? Zaznaczę tylko, że jestem nową użytkowniczką ubuntu (wcześniej miałam windowsa)
Justyna
- kris55
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
Odp: asus eee pc i niedziałający mikrofon i słuchawki
Sprawdź w gnome alsa mixer czy nie masz wyłączonych lub ściszonych.
Jak nie masz Gnome Alsa Mixer, to zainstaluj gnome alsa mixer, jest w repo.
Jak nie masz Gnome Alsa Mixer, to zainstaluj gnome alsa mixer, jest w repo.
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Prosze podaj, jaka to dokąłdnie maszyna.justa128 pisze:Część,
Justyna
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Piegowaty Guziec
@kris55 - sprawdzę gnome alsa mixer jak wrócę do domu, ale nie wiem czy w tym tkwi problem, bo sprawdzałam w ustawieniach dźwięku i mam tam wszystko ok
@e X t 7 3 - dokładnie to jest ten model: http://www.morele.net/asus-1005px-wih005w-329519/
znalazłam Pana wypowiedzi o kernelach- czy powinnam zainstalować którąś z poniższych opcji?:
1. Nagłówki, kernel. Dla tych użytkowników, którzy używają otwartych sterowników sieciowych (wifi), zawartych w samym kernelu:
instalator-linux-imege-headres-v.11.1-atom
2. Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Broadcoma. Przykładowo dla Lenovo s10:
instalator-linux-imege-headres-broadcom-v.11.1-atom - nowa wersja sterownika 5.60.246.2
3. Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Realteka, dla układu rtl8192se. Przykładowo dla Asusa 1201n:
instalator-linux-imege-headres-realtek-v.11.1-atom - starsza ale stabilna wersja sterownika 0017. Obecna wersja 0018, posiada pewne błędy.
4. Nagłówki, kernel oraz środowisko ndiswrapper dla sterowników wifi przeznaczonych dla Windows. Wielu użytkowników MSI Wind korzysta z tego rozwiązania:
instalator-linux-imege-headres-ndiswrapper-v.11.1-atom
5. Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Ralinka, dla układu rt3090sta. Ten instalator tworzy odpowiedni katalog, plik .dat oraz dodaje do blacklisty rt2860sta:
instalator-linux-imege-headres-rt3090-v.11.1-atom
EDIT:
zainstalowałam gnome alsa mixer, ale nadal nie działa:(
zainstalowałam też powyższego kernela, działają mi już słuchawki, ale wbudowany mikrofon nadal nie działa:( możliwe, że coś źle zrobiłam przy instalacji- wyskakiwało mi przy niektórych komendach, że nie ma takiego folderu
@e X t 7 3 - dokładnie to jest ten model: http://www.morele.net/asus-1005px-wih005w-329519/
znalazłam Pana wypowiedzi o kernelach- czy powinnam zainstalować którąś z poniższych opcji?:
1. Nagłówki, kernel. Dla tych użytkowników, którzy używają otwartych sterowników sieciowych (wifi), zawartych w samym kernelu:
instalator-linux-imege-headres-v.11.1-atom
2. Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Broadcoma. Przykładowo dla Lenovo s10:
instalator-linux-imege-headres-broadcom-v.11.1-atom - nowa wersja sterownika 5.60.246.2
3. Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Realteka, dla układu rtl8192se. Przykładowo dla Asusa 1201n:
instalator-linux-imege-headres-realtek-v.11.1-atom - starsza ale stabilna wersja sterownika 0017. Obecna wersja 0018, posiada pewne błędy.
4. Nagłówki, kernel oraz środowisko ndiswrapper dla sterowników wifi przeznaczonych dla Windows. Wielu użytkowników MSI Wind korzysta z tego rozwiązania:
instalator-linux-imege-headres-ndiswrapper-v.11.1-atom
5. Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Ralinka, dla układu rt3090sta. Ten instalator tworzy odpowiedni katalog, plik .dat oraz dodaje do blacklisty rt2860sta:
instalator-linux-imege-headres-rt3090-v.11.1-atom
EDIT:
zainstalowałam gnome alsa mixer, ale nadal nie działa:(
zainstalowałam też powyższego kernela, działają mi już słuchawki, ale wbudowany mikrofon nadal nie działa:( możliwe, że coś źle zrobiłam przy instalacji- wyskakiwało mi przy niektórych komendach, że nie ma takiego folderu
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
Sprawdź czy w preferencjach dźwięku (wpisz w konsoli gnome-volume-control) masz w zakładce sprzęt Profil: Analog Stereo Duplex.
-
- Piegowaty Guziec
Mam analog stereo duplex, ale i tak nie działa.
Ma ktoś może jakiś pomysł co może pomóc?
Ma ktoś może jakiś pomysł co może pomóc?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
musisz wejść z konsoli na alsamixer i tam F5 i szukam mic i mic boost i wtedy zmieniaj kanału=y lewy prawy .... klawisze chyba Q, E i Z, C ... następnie Esc i sprawdź, czy działa 

Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 

-
- Piegowaty Guziec
weszłam, wcisnęłam f5 i mam wskaźniki: master, headphone, speaker, PCM, Mic Boost, Mic Boost, Capture. Nie mam samego Mic. Próbuję zmniejszać ze 100 zarówno mic boost jak i capture, ale nic to nie daje:-(
- elmagico
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: LXDE
- Kontakt:
dla mnie jedynym skutecznym rozwiązaniem było zainstalowanie sobie EasyPeasy 1.6 System działa stabilnie i co najważniejsze mikrofon nie sprawia żadnego problemu.
mam eee pc 1001px
mam eee pc 1001px
W 1001HA działa elegancko
viewtopic.php?t=135647
viewtopic.php?t=135647