Na początek - z pliku który wstawiłeś na wrzucie wynika, że w /var/log/ masz kilka plików liczących sobie po około 7gb - kern.log, ufw.log, messages oraz syslog.
Żeby zrobić odrobinę miejsca dla komfortowej pracy - usunąłbym jeden z największych plików (może być "syslog" - i tak masz jeszcze "syslog.1", który przypuszczalnie będzie zawierał podobne informacje).
To jednak tylko działanie doraźne - system i tak zapcha Ci /var/log świeżymi logami. Kiedy tylko uda Ci się trochę "odetkać" partycję główną, sprawdź koniecznie, co zawierają te gigantyczne pliki logów. Przy takiej objętości plików podejrzewam, że to jakiś błąd (może istotny, może idiotyczny) powtarzający się z bardzo dużą częstotliwością.
Nie wiem, jak wygląda Twoje otoczenie sieciowe / jak łączysz się z Internetem. Jeśli uznasz, że te logi nie zawierają żadnych istotnych informacji - możesz je skasować.
Czy grzebałeś przy ustawieniach ufw? Szczególnie interesuje mnie, czy zmieniałeś domyślne ustawienia danych, które są zapisywane w logach (robi się to poleceniem ufw logging off/low/medium/high/full - zależnie od poziomu, jaki Cię interesuje)?
k2cl pisze:Nie wiem, jak wygląda Twoje otoczenie sieciowe / jak łączysz się z Internetem. Jeśli uznasz, że te logi nie zawierają żadnych istotnych informacji - możesz je skasować.
Czy grzebałeś przy ustawieniach ufw? Szczególnie interesuje mnie, czy zmieniałeś domyślne ustawienia danych, które są zapisywane w logach (robi się to poleceniem ufw logging off/low/medium/high/full - zależnie od poziomu, jaki Cię interesuje)?
Łącze stałe do tego router TL-WR1043N. Raczej nie było tam żadnych istotnych informacji.
Przy ustawieniach ufw nie grzebałem pierwszy raz coś takiego widzę. W ustawnieniach routera miałem aby wszystkie dane logował
Czyli jednak zmieniałeś ustawienia logowania ufw
Dobrze, zostaw w takim razie poziom zapisywania informacji do logów na "low" i zobacz, czy logi przestaną przyrastać w takim tempie.
Generalnie - starsze logi (te z cyferkami po rozszerzeniu .log) można co jakiś czas kasować.
Te "aktualne" ale nadmiernie przerośnięte, również możesz usunąć - jeśli poza nieszczęsnymi informacjami z ufw nie zawierają nic ciekawego.