net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: e X t 7 3 »

Możesz usunąć nic się nie stanie ... poza m.in. brakiem pełnego wsparcia dla ACPI - oczywiście po usunięciu w/w musisz wykonać: sudo update-grub.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
elmer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: elmer »

e X t 7 3 pisze:teoretycznie tak ... ale konfiguracja, tematy, etc. może być na tyle różna ze powstanie "bajzel" ;)
Zgadza sie. Bajzel powstal nieprzecietny :) Zrobilem zatem pelny format /home i postawilem na nowo Minta. Fajna ta dystrybucja musze przyznac. Doinstalowalem co chcialem, Twoj najnowszy kernel i dodatki i... akceleracja we flashu rowniez nie dziala a obciazenie procka przy yt to 90%-100%...
Myslalem ze wczesniej cos namieszalem ale jak widac na nowym w miare czystym systemie tez nie daje rady... Czyzby felerny asus1201n mi sie trafil?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

elmer pisze:Zgadza sie. Bajzel powstal nieprzecietny :) Zrobilem zatem pelny format /home i postawilem na nowo Minta. Fajna ta dystrybucja musze przyznac. Doinstalowalem co chcialem, Twoj najnowszy kernel i dodatki i... akceleracja we flashu rowniez nie dziala a obciazenie procka przy yt to 90%-100%...
Myslalem ze wczesniej cos namieszalem ale jak widac na nowym w miare czystym systemie tez nie daje rady... Czyzby felerny asus1201n mi sie trafil?
Pozdrawiam.
Najgorsze, że nie mam pomysłu, na to ;/ ... cóż muszę poczekać na tzw.. "Bang!" ... co mi się czasem zdarza ... szczególnie, jak myślę o zmianach w kernelu ... myślę, myślę 1,2,3 tygodnie i nic ... jadę autem pomyśle i w 2 sekundy znam odpowiedź hehe ;)

Teraz z innej beczki ... backlight dla układów GMA950 i innych korzystających ze sterownika i915 ... cóż od chyba Ubuntu 9.04 (i nowej wersji kernela i sterownika i915 via KMS) przestał system kontrolować automatycznie zmianę podświetlenia = w przypadku przejścia na baterię, czy też bezczynności = brak reakcji, tzn. obniżenia podświetlenia, co przyznam mnie mocno wnerwiało. Zatem mój nowy kernel 12.1 + przebudowany gnome-power-manager ... pozwala na automatyczną zmianę podświetlania (testowane na Lenovo s10) ! ... ale na razie jest to sukces połowiczny ;P, gdyż każdorazowa zmiana podświetlenia wymaga potwierdzenia via superuser ... zatem jeszcze tą kwestię muszę rozwiązać ... jak się uda, to po raz pierwszy od 1.5-2 lat i po raz pierwszy pod KMS, na i915 będzie działało sterownie podświetleniem w pełnym zakresie (ACPI) ;).

Pozdrawiam

EDIT:
reavenek pisze:... moduł rt3090sta nie ładuje się lub poprostu nie ma sterowników do tej karty wifi i tego nie wiem jak stwierdzić ... Czytając ten wątek wyczytałem że najlepiej było by zainstalować nowego kernela(jądro) ale jak to zrobić nie mam zielonego pojęcia ;/
Dodam że pierwszy raz mam styczność z linuxem.
Za zdublowanie wątku przepraszam.
Pomóżcie nie chce znowu wracać do billa ;/
Zatem proszę wykonać mój skrypt dla kernela 12.0 + ralink ... najlepiej cały post przejrzeć.

PS. jak dobrze pójdzie (co oznacza znajdę czas) pod koniec tygodnia/weekend wyodrębniony zostanie watek (przyklejony) mający charakter tylko i wyłączenie tutoriala + linki - tu będzie nowy kernel 12.1 dla atoma i K8 + nowe wersje skryptów o jakich pisałem... mam już na to zgodę "Najwyższych Władz" Ubuntu.pl ;)

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

co zrobić żeby regulacja jasności działa (Nvidia GT218 [GeForce 310M) sterowniki zamknięte
xbacklight nie działa a poza tym mnie nie bawi ciągłe korzystanie z xgamma mam jadro z tuxonice i jajko phc
i korzystałam z porad
g
rub-acpi - NOWY !

Powyższy skrypt zastępuje oryginalny plik grub, na zmodyfikowany przeze mnie. Wprowadza on zmiany, polegające na dodaniu wpisów wymuszających włączenie obsługi ACPI. Oryginalny plik zostaje zapisay do /var/backups/, jako grub-oryginał. Skrypt ten szczególnie polecam wszystkim użytkownikom maszyn z rodziny eeepc. Jednakże, jeśli nie działają wam skróty klawiszowe, wentylator na procesorze "szaleje", zalecam wykonanie skryptu, także na innych maszynach.
Poniżej skrypt instalacyjny cpufreqd. Skrypt ten wyłącza oraz usuwa usługę ondemand. Kopiuje oryginalny plik cpureqd.conf do katalogu /var/backups/, jako cpufreqd.conf-oryginał. Skrypt ten automatycznie zainstaluje mój cpufreqd.conf oraz zrestartuje usługę, po czym od razu będą działać nowe nastawy.

Działanie cpufreqd – w trybie pracy na baterii przełączenie częstotliwości procesora do 60 % wartości standardowej. Ponadto w przypadku uruchomienia przeglądarki oraz odtwarzania wideo dodałem zasadę ustawiania na ten czas procesora na 100 %, a po wyłączeniu w/w ponownie na ok. 60 %.

instalator-cpufreqd
instalator-xorg.conf-Nvidia - poprawiony ! Jeśli już Ktoś próbował wykonać, proszę ponowić próbę.
i niewiele z tego wynika po za tym podświetlenie nie działa
jadro linux generic phc
jadro linux-generic tuxonice
jądro linux-generic

wersja 26.35.24
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

dla Ciebie jest przeznaczony skrypt "ładny splash" ... może też być potrzebny moduł nvidia_bl. Możesz tu albo spróbować gotowej paczki dksm, albo sam zbudować moduł, lub też jeśli używałbyś mojego kernela Ja zbuduje taki moduł.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

lub też jeśli używałbyś mojego kernela Ja zbuduje taki moduł.
to poproszę o jajko
Ja mam 64 bitowy os
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

ooo to na razie nie będzie dla Ciebie ... nie mam teraz czasu na 64-bit ... myślę, że dopiero pod koniec lutego będzie to możliwe ... choć przyznam, że taką wersje wstepną mam ... ale nie mam czasu na testowanie, a nie wypuszczę czegoś, co nie działa tak jak bym tego oczekiwał ;).

Pozdrawiam

reavenek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Post autor: reavenek »

Wszystko ładnie i do przodu ale ;/
po zainstalowaniu wykrywał sieci nawet tą moją ;D ale tu koniec gdyż mam WPA2 a tam nie szło dobrać żadnego szyfrowania, myślałem że jak zrestartuje może coś pomoże - przyzwyczajenie windows ;/ ale niestety stało się jeszcze gorzej teraz to na górze ekranu jak wejdę w sieci to nawet nie pisze czy jest sieć bezprzewodowa ;/
czy 10.10 ma te sterowniki i nie trza nic robić? wtedy bym się przesiadł na wersję wyżej ;)
chyba że pomożesz eXt73 ;D
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

reavenek pisze:Wszystko ładnie i do przodu ale ;/
po zainstalowaniu wykrywał sieci nawet tą moją ;D ale tu koniec gdyż mam WPA2 a tam nie szło dobrać żadnego szyfrowania, myślałem że jak zrestartuje może coś pomoże - przyzwyczajenie windows ;/ ale niestety stało się jeszcze gorzej teraz to na górze ekranu jak wejdę w sieci to nawet nie pisze czy jest sieć bezprzewodowa ;/
czy 10.10 ma te sterowniki i nie trza nic robić? wtedy bym się przesiadł na wersję wyżej ;)
chyba że pomożesz eXt73 ;D
ale jaka maszyna i chipset wifi ... jak nie wiadomo to proszę sprawdzić przez lspci

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

trudno weżnę z paczki nie mam ochoty kompilować jajka

edit

po zainstalowaniu tego sterownika xserwer mi nie wstał
reavenek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

pamiętaj że dopiero zaczynam więc jedynie wpisuje co mi napiszesz ;)
samo lscpi wpisuje i nic ;/
oto co polecenie wypluło:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GME Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GME Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation N10/ICH 7 Family High Definition Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 4 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7 Family) SATA AHCI Controller (rev 02)
01:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Atheros AR8132 / L1c Gigabit Ethernet Adapter (rev c0)
02:00.0 Network controller: RaLink RT3090 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe
Ivn
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: Ivn »

Problem z podświetleniem rozwiązany, pomogły do spółki zmiana wpisu i... reinstalacja pakietów acpid, acpi-support, powermgmt-base oraz instalacja pakietów acpi i acpi-tools.

Może warto dodać do skryptów w kolejnej wersji, komendy na instalację wszystkich potrzebnych pakietów do działania acpi, bo wychodzi na to, że w ubuntu 10.04 i 10.10 nie wszystko instaluje się domyślnie.

EDIT:

A jednak nie, wesoło miga dalej, trochę się jednak pospieszyłem ze stwierdzeniem, że jest dobrze, bo 2-krotnie obniżył stopień podświetlenia bez migotania, za 3 razem już migotanie wróciło :/
Samsung N210: kernel-2.6.37.2-ext73-f1-12.6-atom-ags-bfq-cfs+grub-acpi+cpufreqd+Xorg.conf-Intel+compiz-ext73-ubu-10.04-Intel+emerald-ext73-2010
Awatar użytkownika
arkadiusz100
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: arkadiusz100 »

reavenek pisze:pamiętaj że dopiero zaczynam więc jedynie wpisuje co mi napiszesz ;)
samo lscpi wpisuje i nic ;/
oto co polecenie wypluło:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GME Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GME Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation N10/ICH 7 Family High Definition Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 4 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7 Family) SATA AHCI Controller (rev 02)
01:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Atheros AR8132 / L1c Gigabit Ethernet Adapter (rev c0)
02:00.0 Network controller: RaLink RT3090 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe
Widzę że masz RaLink RT3090 czyli taki sam jak ja. Na kernelu 10.1 wszystko działa prawidłowo, niestety na kolejnych jest problem i podobnie jak u ciebie nie wykrywa mi karty wifi w systemie.
Asus EEE 1001ha

Kubuntu 12.04 + Kernel 3.2.16-ext73-f1-18.4-atom-ags-cfs
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

chyba podejrzewam co jest nie tak ... znajdę chwilę to spróbuje wspólnie w Wami Panowie to rozwiązać.

Pozdrawiam

reavenek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

a ja powiem tak jak załączę kompa i wybiorę z listy jakiego linuxa zainstalować bo tak to wygląda to wybieram tego bez paczki od ext73 i co najważniejsze ma tą paczkę tak jakby i widzi sieci oraz da się połączyć ;D tylko pytanko co zrobić żeby on był na górze listy żeby sam bez wybierania ten linux się odpalał? strasznie to zakręcone ;/
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: sir_herrbatka »

http://maketecheasier.com/mastering-gru ... 2009/11/19

Krótki artykulik w którym to wszystko jest opisane.
Wolność wyboru to mit, bo zawsze znajdzie się argument, dlaczego źle wybrałeś nie wybierając Linuksa.
Brambor3
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Brambor3 »

sokarsg-1 pisze:Kolego mam to samo dokładnie na tym sprzęcie co ty (konkretnie z dyskiem 320GB). Pocieszę cię z tym, że próbnie zainstalowałem W7 i działo się niestety to samo. Wypada, że to wina biosu ewentualnie kontrolera Ethernet.

A co do wydajności w glxgears na 1201n to pamiętam, że zaczynałem z wynikiem 6300 (compiz on), a teraz przeszło 8000 więc ile to samym systemem można zdziałać, jedna trzecia lepsza wydajność. Naprawdę gratulacje dla autora modyfikacji jestem pod ogromnym wrażeniem wykonanej pracy.
Powiem Ci kolego że tez na win7 sprawdzałem i u mnie problem nie występuje najdziniejsze jest to że czasami podczas ogladania filmiku na youtube też zamarznie wszędzie tam gdzie wchodzi w gre jakikolwiek transfer danych z udziałem karty eth przez wifi ładnie idzie i to mnie zastanawia.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Poniżej wyniki glxgeras dla kernela 12.1-atom pod Asusuem 1201n. Prawdopodobnie tę wersje udostępnię. Oczywiście, jak pisałem obrazuje to jedynie możliwości jakimi dysponuje dane środowisko ... nie jest to benchmark ;):

1201n - compiz + screenlety + gkrellm

1201n - compiz - czysty pulpit

Pozdrawiam

drosk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: drosk »

Mam asusa 1201n, postawiłem na nim UBU 10.10 obok Win7, doinstalowany najnowszy kernel i patche eXt73, nie działa mi hibernacja...

Jestem newbie, częściej czytam forum niż się wypowiadam, zazwyczaj radzę sobie z konfiguracją, ale teraz niestety nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyn...

Pomoże ktoś? :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Witaj, zatem wykonałeś skrypt ładny splash ? musi działać w pełni ACPI, aby hibernacja działała prawidłowo. Jeśli tak i są problemy wykonaj: sudo update-grub

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”