Fujitsu-Siemens Espiro v5155 Ubuntu 10.10PL tylko tryb tekstowy
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 17.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Fujitsu-Siemens Espiro v5155 Ubuntu 10.10PL tylko tryb tekstowy
Mam pytanie co zorbić, kkedy zastosowałem komendę sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg po czym jest tylko tryb tekstowy i nic więcej, jak wrzucam stary xorg.conf to też nic nie zmienia Komputer Fujitsu-Siemens Esprimo V5515, dajcie proszę pomoc.. system Ubuntu 10.10PL
- gregorb612
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Odp: Fujitsu-Siemens Espiro v5155 Ubuntu 10.10PL tylko tryb tekstowy
Próbowałeś odinstalować w konsoli x'y i zaisntalować je ponownie?
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Napisz coś więcej o karcie graficznej, którą posiadasz.wojciechr pisze:Mam pytanie co zorbić, kkedy zastosowałem komendę sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg po czym jest tylko tryb tekstowy i nic więcej, jak wrzucam stary xorg.conf to też nic nie zmienia Komputer Fujitsu-Siemens Espiro V5155, dajcie proszę pomoc.. system Ubuntu 10.10PL
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 17.04
- Środowisko graficzne: Unity
SiS Mirage 3+ Graphics z 256 ramu na sobie, co można z tym zorbić, żeby przywrócić obraz.. prosze pomóżcie...
Komputer to Fujitsu-Siemens Esprimo V5515,
Komputer to Fujitsu-Siemens Esprimo V5515,
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Usuń xorg.conf. Ubuntu powinno wstać bez tego pliku.
Generalnie karty graficzne od SIS to najgorzej wspierane grafiki na Linuksa. Dużo jest kombinowania, żeby dało się na nich ustawić prawidłowo wysoką rozdzielczość. O 3d nie ma nawet mowy. Kiedyś grzebałem w jednym komputerze z SIS Mirage 3 i nawet Super Mario Chronicles straszliwie przycinało.
Jeżeli przejedziesz na Ubuntu 10.04 to możesz skorzystać z tego poradnika - uwaga sterowniki tam zamieszczone nie są kompatybilne z Ubuntu 10.10.
Generalnie karty graficzne od SIS to najgorzej wspierane grafiki na Linuksa. Dużo jest kombinowania, żeby dało się na nich ustawić prawidłowo wysoką rozdzielczość. O 3d nie ma nawet mowy. Kiedyś grzebałem w jednym komputerze z SIS Mirage 3 i nawet Super Mario Chronicles straszliwie przycinało.
Jeżeli przejedziesz na Ubuntu 10.04 to możesz skorzystać z tego poradnika - uwaga sterowniki tam zamieszczone nie są kompatybilne z Ubuntu 10.10.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Odpowiadam na wiadomość na priv:
Tu jest opisane jak i co (po brazylijsku) pod 10.10:
http://diversosassuntosbrasil.blogspot. ... -bits.html
Pobrać sterownik binarny, rozpakować, umieścić w odpowiednim katalogu i odpowiednio zmodyfikować plik xorg.conf.
Najpierw trzeba się dostać do systemu plików. Podczas uruchamiania systemu na grubie wciśnij klawisz E i dopisz na końcu linii zaczynającej się od kernel czy linux (w tej chwili zapomniałem jak jest w grubie2 Ubuntu:) ) parametr:
Usunięcie xorg.conf:
Pobrany plik rozpakowany o nazwie sisimedia_drv.so kopiujesz do katalogu /usr/lib/xorg/modules/drivers (oczywiście musisz mieć uprawnienia administratora czyli przy pomocy nautilusa uruchomionego np. przez sudo nautilus) Nie wiem dlaczego sterownik nosi nazwę sisimedia
, ale to szczegół...
Później tworzysz nowy xorg.conf:
To jest ten xorg.conf z tego artu:
Tu jest opisane jak i co (po brazylijsku) pod 10.10:
http://diversosassuntosbrasil.blogspot. ... -bits.html
Pobrać sterownik binarny, rozpakować, umieścić w odpowiednim katalogu i odpowiednio zmodyfikować plik xorg.conf.
Najpierw trzeba się dostać do systemu plików. Podczas uruchamiania systemu na grubie wciśnij klawisz E i dopisz na końcu linii zaczynającej się od kernel czy linux (w tej chwili zapomniałem jak jest w grubie2 Ubuntu:) ) parametr:
ewentualnie:text
Kombinacja Ctrl + X żeby zbootować. System powinien się jakoś uruchomić, a jak już będziesz miał linię poleceń to jesteś w domu. (Zaloguj się na swego użytkownika, ewentualnie Alt + F2 najpierw).xforcevesa
Usunięcie xorg.conf:
Kod: Zaznacz cały
sudo rm /etc/X11/xorg.conf

Później tworzysz nowy xorg.conf:
Kod: Zaznacz cały
sudo nano /etc/X11/xorg.conf
Tam jest jeszcze link paczki DEB do programu do zarządzania ustawieniami karty sis o nazwie sisctrl_0.0.20051202-1_i386.deb który instalujesz dwuklikiem.Section "Device"
Identifier "device1" #Tu zmień na Identifier "Device0" albo usuń całkiem
Driver "sisimedia"
Option "DPMS"
Option "EnableSiSCtrl" "yes"
Option "useROMData " "False"
Option "ForceCRT1Type" "NONE"
Option "ForceCRT2Type" "LCD"
Option "CRT1Gamma" "on"
Option "CRT2Gamma" "on" #Tu jest konfig na dwa monitory (wyjścia CRT) może zostaw tylko: Option "CRT0Gamma" "on" ewentualnie zostaw tak: Option "ForceCRT0Type" "LCD"
Option "Brightness" "0.000 0.000 0.000"
Option "Contrast" "0.000 0.000 0.000"
Option "CRT1Saturation" "1"
Option "XvOnCRT2" "yes" #Tu zostaw może tylko: Option "CRT0Saturation" "1" Option "XvOnCRT0" "yes"
Option "XvDefaultContrast" "64"
Option "XvDefaultBrightness" "10"
Option "XvDefaultHue" "1"
Option "XvDefaultSaturation" "1"
Option "XvDefaultDisableGfxLR" "no"
Option "XvGamma" "on"
VideoRam 262016
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
Option "DPMS"
HorizSync 30 - 63
VertRefresh 50 - 75 #Te wpisy na czerwono są dyskusyjne i może je pomiń, chyba, że wiesz jakie parametry odświeżania ma Twój monitor.
Gamma 1.000 1.000 1.000
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x800@75" "1280x800@60" "1280x720@60" "1280x768@60" "800x600@60" "800x600@56" Tu może pousuwaj wszystkie cyferki od zaczynające się od małpki @ i duplikaty
EndSubSection
Device "Configured Video Device"
EndSection
Section "Module"
Disable "dri"
Load "dbe"
Load "v4l"
Load "extmod"
Load "type1"
Load "freetype"
Load "glx"
Load "GLcore"