Tlen wysłał obraźliwą wiadomość bez mojego udziału

Jak się dogadać?
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Tlen wysłał obraźliwą wiadomość bez mojego udziału

Post autor: Foka0111 »

Dzisiaj wysłałem parę wiadomości na GG (klient Tlen) i po paru minutach ostatnią wiadomością było : "jesteś gejem,gejówą ?"
Z początku myślałem,że to odpowiedź gościa (poważny sprzedawca na Allegro) jednak w nagłówku byłem ja,czyli wychodzi na to,że wyszło to ode mnie.
Macie pytania.
Jeśli ktoś ma moje hasło,i robi mi takie rzeczy z innego kompa,to bym tego raczej nie widział na swojej maszynie,chyba,że coś się zmieniło w protokole GG.
Na 100% z mojego kompa poprzez klawiaturę nic takiego nie wyszło,jestem sam w domu.
Mam się zacząć bać ducha ? czy ktoś może ma zdalny dostęp do mojego kompa.
Jestem za routerem z NAT i firewallem(sprzętowym),firewallem systemowym,do routera podpięte są jeszcze 2 maszyny (komp i tuner sat).
Czy może to jakaś kretyńska wtyczka Tlena ma takie zadanie.
W powerGG było kiedyś coś takiego

Zauważyłem,że znowu nie musiałem podawać hasła przy np.odpaleniu synaptica.Dziś zrestartowałem system.
Acer Aspire 6930G - intel P 7450/GF 9600 GS/4GB DDR2/
Archon24
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Tlen wysłał obraźliwą wiadomość bez mojego udziału

Post autor: Archon24 »

próbowałem pisać na gg ale nic z tego, pisząc od razu jest auto-odpowiedź albo jakiś bot. Sprawdź w ustawianiach czy ktoś nie zrobił sobie żartu i wpisał tą treść, bo raczej wątpię byś instalował tlen z nieznanego źródła. Nie wiem jak w tlenie taka wtyczka ma nazwę ale pewnie coś autoresponder albo firewall
archon :: 18:24:29
test
ubuntu rokit :: 18:24:29
Jesteś gejem,gejówą ?

jak nie wyrzuć tlen(całkowicie z dysku) i zainstaluj odnowa, pamiętam o backupie kontaktów ;)
compbatant
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: compbatant »

Foka0111 pisze:Dzisiaj wysłałem parę wiadomości na GG (klient Tlen) i po paru minutach ostatnią wiadomością było : "jesteś gejem,gejówą ?"
Z początku myślałem,że to odpowiedź gościa (poważny sprzedawca na Allegro) jednak w nagłówku byłem ja,czyli wychodzi na to,że wyszło to ode mnie.
Macie pytania.
Jeśli ktoś ma moje hasło,i robi mi takie rzeczy z innego kompa,to bym tego raczej nie widział na swojej maszynie,chyba,że coś się zmieniło w protokole GG.
Tak, zmienilo sie w protokole gg.
Ktos jest najpawdopodobniej zalogowany jako druga sesja na twoim koncie. Tlen to wykrywa i przekazuje kopie wysylanych wiadomosci przez tego goscia i wyswietla na twojej sesji takze.
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

compbatant pisze:Tak, zmienilo sie w protokole gg.
Ktos jest najpawdopodobniej zalogowany jako druga sesja na twoim koncie. Tlen to wykrywa i przekazuje kopie wysylanych wiadomosci przez tego goscia i wyswietla na twojej sesji takze.
Ostatnia wiadomość pojawiła się kilka minut później więc to nie autoresponder.Power GG miało kiedyś taką wtyczkę - co któraś wiadomość była z automatu np. "jesteś głupi" ale nie sądzę,żeby to było to.Raz ,że to nie mod GG a 2 to nie Windows
Czyli zmienić hasło do GG najlepiej.
Zmienione zobaczymy.
Chociaż protokół GG dziurawy jest jak sito.Sam kiedyś na próbę przechwyciłem swoją korespondencję :) z innej maszyny.
Archon24
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

a sprawdź jak to nie problem na kadu. Może ktoś znajomy zrobił sobie jaja, bo takie przypadki na windowsie to by mnie nie dziwiły.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

Archon24 pisze:a sprawdź jak to nie problem na kadu. Może ktoś znajomy zrobił sobie jaja, bo takie przypadki na windowsie to by mnie nie dziwily.
Mało prawdopodobna jest wina kadu (kupę lat używam kadu i nigdy nie było niespodzianek )
Archon24
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

linuxozaurus pisze:Mało prawdopodobna jest wina kadu (kupę lat używam kadu i nigdy nie było niespodzianek )
też używam kadu od lat ;) "a sprawdź jak to nie problem na kadu" napisze to samo innym zdaniem "Sprawdź czy podobny efekt będzie na kadu, może to wina tylko i wyłączenie tlena"
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

A więc tlen ma jakiś błąd,
Zrzut z ekranu - odpalony na raz tlen i kadu (zsynchronizowałem korespondencję w linii prostej w poziomie)
http://dl.dropbox.com/u/18287771/zrzut_ekranu.png
O co chodzi.Mam info od mojego rozmówcy,że nie otrzymał tego obraźliwego tekstu
"jesteś gejem,gejówką ? "
natomiast na tlenie nie dochodzi do mnie korespondencja od niego.
Archon24
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Kadu :"Mam info od mojego rozmówcy,że nie otrzymał tego obraźliwego tekstu" u mnie gdy jest załadowany moduł "cenzor" i gdy ktoś mi napisze coś obraźliwego od razu dostaje autoodpowiedź "Cenzor: Licz się ze słowami!! <nonono>" wszystko da się zmienić. Ale może jest coś wbudowane. Też synchronizacja dwóch komunikatorów nie jest najlepsza, nie mówię że zła ale np sprawdzić z jakimś kumplem na chwile.

ten Tlen serio jakiś dziwny, może daj info na stronie tlena na linuxa"chyba tu" że coś takiego masz, bo jak się okaże że jest dziurawy jak sito i można go edytować to aż strach go posiadać
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Archon24 pisze:Kadu :" Też synchronizacja dwóch komunikatorów nie jest najlepsza, nie mówię że zła ale np sprawdzić z jakimś kumplem na chwile.
Pisząc o synchronizacji miałem na myśli ustawienie dwóch okien na pulpicie do zdjęcia i pokazanie wam na forum :)
Z kontaktami gadam normalnie,choć nie mogę wykluczyć,że ileś osób pisało do mnie i tlen mi tego nie pokazał.
Zauważyłem,że obaj (jak dotychczas) rozmówcy mają nagłówek (firmowy)
Ze zdjęcia wynika,że to rozmówca odpisuje a Tlen zamienia jego słowa w "jesteś gejem,gejówką ? i w takiej postaci nam wyświetla,pomimo,że w nagłówku jest informacja,jakoby to z naszego klienta wyszło
Wychodzi na to,że twórcy tlena,choć nie chce mi się wierzyć , w komponowali w kod te słowa.
Sprawdźcie sami (kto używa tlena) te numery GG pisząc coś na próbę.
Z kadu korespondencja idzie normalnie.
Swoją drogą poinformuję ich o tym.
Jednak przestałem wierzyć tej firmie.GG jest dziś na równi z telefonem i takie numery są żałosne i gówniarskie

są to numery do sprzedawców na Allegro
936545
5639751
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”