Virtualbox jak wczytać zainstalowanego xp
- maku151
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Virtualbox jak wczytać zainstalowanego xp
Mam pytania, mam zinstalowanego xp i linuxa ale przy uruchomieniu virtualbox na linuxie nie wiem jak wczytać zainstalowanego xp. Z góry thx..
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Odp: Virtualbox jak wczytać zainstalowanego xp
To tak nie działa. VirtualBox nie uruchomi Windowsa zainstalowanego na innej, osobnej partycji.
Żeby korzystać z "wirtualnego xp" musisz stworzyć maszynę wirtualną (kreator w VB), ale ona będzie widoczna tylko z poziomu linuksa. To wtedy będzie trzeci system na komputerze.
Co do uruchamiania windowsa zainstalowanego na innej partycji, to gdzieś czytałem, że jest taka możliwość, ale nie przychodzi mi teraz do głowy żadna nazwa. Poszukaj.
Żeby korzystać z "wirtualnego xp" musisz stworzyć maszynę wirtualną (kreator w VB), ale ona będzie widoczna tylko z poziomu linuksa. To wtedy będzie trzeci system na komputerze.
Co do uruchamiania windowsa zainstalowanego na innej partycji, to gdzieś czytałem, że jest taka możliwość, ale nie przychodzi mi teraz do głowy żadna nazwa. Poszukaj.
-
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: LXDE
Windows musisz jeszcze raz zainstalować na Virtualbox.
- maku151
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
dzięki jak coś ci się przypomni to napisz...
-
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Inne
Słowo klucz to: Xen
Kiedyś próbowałem coś takiego zrobić, podobno się da, ale nie mogłem znaleźć sensownych informacji na ten temat. Ostrzegam od razu, że to jest wyższa szkoła jazdy i wymaga też sensownego sprzętu
Edit:
http://www.mycomputingart.com/linux/Z24 ... ition.html tu jest co nieco informacji.
Kiedyś próbowałem coś takiego zrobić, podobno się da, ale nie mogłem znaleźć sensownych informacji na ten temat. Ostrzegam od razu, że to jest wyższa szkoła jazdy i wymaga też sensownego sprzętu

Edit:
http://www.mycomputingart.com/linux/Z24 ... ition.html tu jest co nieco informacji.
- maku151
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
a znacie jakieś inne programy w których można wczytać winde...
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
chłopie słuchaj, najpierw powiedz do czego miałby ten xpek służyć, tzn. gry? programy?...
||| główny OS: Linux Mint Debian Edition 2 64-bit || zapasowy OS: Crunchbang Linux 32-bit |||
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
Odpalenie w ten sposób jakiegokolwiek systemu może być kłopotliwe, a w przypadku systemu klasy Windows NT nawet niemożliwe. Wiem, bo próbowałem z DOSem. 
Istnieje też ryzyko uszkodzenia sobie dysku (bo VirtualBox będzie traktował dysk fizyczny jako swój dysk wirtualny, a przynajmniej jakąś jego część). Nie ryzykowałbym zanadto, bo pewnie nie warto.

Istnieje też ryzyko uszkodzenia sobie dysku (bo VirtualBox będzie traktował dysk fizyczny jako swój dysk wirtualny, a przynajmniej jakąś jego część). Nie ryzykowałbym zanadto, bo pewnie nie warto.
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
mnie bardziej by chodziło o i to aby stworzyć taki dysk wirtualny i na niego przenieść system a potem uruchomić na vbox`ie, kłopot jaki może wystąpić w takim wypadku to stery i tyle.
||| główny OS: Linux Mint Debian Edition 2 64-bit || zapasowy OS: Crunchbang Linux 32-bit |||
- zet120
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Openbox
Mnie taka sztuczka na Ubuntu lub szerzej na Linuksie jeszcze się nie udała.'[r4 pisze:]Odpalenie w ten sposób jakiegokolwiek systemu może być kłopotliwe, a w przypadku systemu klasy Windows NT nawet niemożliwe.
Niemniej istnieją cywilizowane systemy na których owa operacja to przysłowiowa bułka z masłem.
Parallels zainstalowany na MacOSX bez problemu uruchamia Win7 zainstalowany na fizycznej partycji i to wszystko na klasycznym PC.

-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
Dżizus, xc, przecież nie o tym my tu rozprawiamy...
http://www.virtualbox.org/manual/ch09.html#rawdisk
to tłumaczy definitywnie, czego można się spodziewać po tego rodzaju "emulacji". Życzę powodzenia
http://www.virtualbox.org/manual/ch09.html#rawdisk
to tłumaczy definitywnie, czego można się spodziewać po tego rodzaju "emulacji". Życzę powodzenia

I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.