net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych mas

Post autor: e X t 7 3 »

taedoju pisze:... co powinienem zrobić? może powodem jest to że mam lubuntu ? (przy instalacji pojawia się zapytanie o nakładke gnome,ale później następuje kontynuacja, pyta o lib 2 coś tam czy jest zainstalowany)

problemowy
taedoju.;)
Proszę podaj dokładnie , jakie błędy zgłasza.

Pozdrawiam

EDIT:
Ethefor pisze:Witam. Mam Acer Apire One D255 z Intelem Atom N450, jak wyczytałem w tym temacie i na stronie intela ten procesor obsługuje speedstep, zatem zainstalowałem twoje ustawienia dynamiczne cpufreq. I mam takie pytanie, jeżeli mój netbook chodzi na baterii i mam włączony dajmy na to firefoxa z filmikiem hd z youtube'a no to wtedy procesor powinien chodzić na pełnej mocy i tak jest mimo, że cpufreq-info podaje 1000MHz a nie 1666MHz?
dla każdego rdzenia podaje 1000 ?

Pozdrawiam

EDIT:
aniulka87 pisze:Już nowy kernel? No to trzeba wypróbować;) Ściągniemy i przetestujemy;)
A tak przy okazji mam takie pytanko. Gdy uruchamiam kompa, to na czarnym ekranie pojawia mi się cały spis errorów. Teraz jest ich dużo, bo każde nowe uruchomienie, nawet z uśpienia, dodaje nowy wpis. Z tego co udało mi się zobaczyć, to są to te same błędy lub bardzo podobne. W nazwie mają render error i jakieś 0x...., dalej nie pamiętam. Szybko to znika. Postaram się następnym razem zapisać to co widzę. Nie przeszkadza mi to w niczym, ale wolałabym aby nie wyświetlały mi się jakieś errory;) Może komuś się to z czym skojarzy:)
Oczywiście Koleżanka musi dokładniej opisać wyskakujące errory ;).

Pozdrawiam

EDIT:
manfred2632 pisze:Panie Ext ja mam jeszcze jedno pytanie. Mianowicie mój kolega posiada laptopa Fujitsu Siemens Amilo li 1705, która ma dość problematyczną grafikę VIA chrome 9 HC IGP VN896. Ja wiem, że o włączaniu akcelaracji na kartach VIA pisało się już całkeim sporo, ale większość z nich raczej nie działa. Może się panu coś o uszy obiło odnośnie tych grafik i ewentualnie konfiguracji xorg.confa pod nie.
Pozdrawiam
hmm niestety nie dysponuje komputerem z takim układem - abym mógł przeprowadzić testy ... a nie mam teraz wystarczające ilości czasu aby studiować jego specyfikacje.

Pozdrawiam

EDIT:
Ribelo pisze:Jest szansa byś zamiast gotowego jądra wypuścił patcha na jądro? Albo chociaż napisał z czego korzystasz bym mógł wykorzystać Twojego configa. Zrezygnowałem z ubuntu na rzecz wgryzania się powoli w gentoo(Sabayon) i tęsknie za Twoim kernelem;P

Pozdrawiam
Ribelo.
Witaj, wiesz jak pisałem stosuje czyste źródła Vanilla ("czysty" kernel), a także patch Mike`a Galbraith`a [RFC/RFT PATCH v3] sched: automated per tty task groups oraz patche (od 0001-0003) BFQ by Paolo Valente. Zatem nie ma potrzeby wydawania sumarycznego patch`a na kernel ;).

Pozdrawiam

EDIT:
mooop12 pisze:@eXt73
Masz jakieś pomysły co do nowego kernela? 12.6 jak na razie sprawuje się u mnie super, bardzo szybki, zero "namysłu", wystarczy że kliknę, a system od razu robi co chcę.
Ciesze się ;) ... oczywiście myślę nad różnymi rozwiązaniami, ale na chwile obecną chciałem "ustabilizować" zmiany jakie poczyniłem = przejście na auto-grupowanie pod CFS. Na chwile obecną kernele 12.6 i jego kontynuacja 12.7, tu nowe wersje patcha BFQ (12.6 ma wersje 1.0, a 12.7 ma 2.0), są wydajniejsze i praktycznie tak samo responsywne, jak te budowane przeze mnie z użyciem BFS + patch-set ZEN.

Zatem proszę wszystkich testujących 12.6 o opinie. Jeśli sprawuje się dobrze to wypuszczę jeszcze testowy 12.7 (zmiana jedynie wersji BFQ) i po krótkich testach zostanie on uznany za stabilny i zamieni, jako taki wersje 12.2.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Ethefor
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych mas

Post autor: Ethefor »

e X t 7 3 pisze: EDIT:

dla każdego rdzenia podaje 1000 ?

Pozdrawiam
Tak, dla każdego "rdzenia" podaje 1000MHz. I faktycznie jak robię na baterii to niestety wszelkie większe strony i filmiki działają skokowo. Ale to nie są rdzenie w prawdziwym tego słowa znaczeniu, prawda? Bo ten procesor jest tylko dwuwątkowy a nie dwurdzeniowy.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Tak ten procesora ma 1 rdzeń i dwa watki. Zatem, przy obciążeniu nie podnosi Ci taktowania do maksymalnej częstotliwości ? Perzy założeniu, że stosujesz mój dynamiczny model zarządzania częstotliwością via cpufreqd (ten procesor obsługuje SpeedStep). Jeszcze ciekawą rzecz stwierdziłem - zgodnie ze specyfikacją ten procesor pobiera 2x więcej mocy w stosunku do swojego poprzednika N270 ... ciekawe.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
NoYes
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: NoYes »

Mistrzu, po wgraniu Twojego kernela zakrecilo mi z rozdzielczością 800x600

idea na rozwiazanie tej sprawy ? potestowalbym Twoje kernele, ale ta rozdzielczosc...

wiem ze mozna edytowac xorg.conf, ale to bedzie dot. tylko X'ow, a co z konsolą oraz ekranem logowania i bootsplash'em ?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Proszę podaj model maszyny i chipset graficzny.

Pozdrawiam

NoYes
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Asus 1015pn

grafika:

NVIDIA ION 2 dodatkowo Intel GMA 3150
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

działał na Nvidii, czy na Intelu ?

NoYes
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

domyslnie kreci mi na intel'u bo to bardzo mobilny netbook ;)

z nvidii korzystam jedynie na podłączonym AC

podczas uruchamiania na Twoim kernelu ruszal na intelu. nie pomyslalem i nie sprawdzalem jak sie ma sprawa na nvidii..

czytam teraz przyklejony watek i widze ze sa tez Twoje XORG'i - tych nie wgrywalem, zrobie to jak bede w domu..
Ethefor
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

e X t 7 3 pisze:Tak ten procesora ma 1 rdzeń i dwa watki. Zatem, przy obciążeniu nie podnosi Ci taktowania do maksymalnej częstotliwości ? Perzy założeniu, że stosujesz mój dynamiczny model zarządzania częstotliwością via cpufreqd (ten procesor obsługuje SpeedStep). Jeszcze ciekawą rzecz stwierdziłem - zgodnie ze specyfikacją ten procesor pobiera 2x więcej mocy w stosunku do swojego poprzednika N270 ... ciekawe.

Pozdrawiam
Dokładnie tak. Miałem wcześniej statyczny model cpufreqd tzn. ten jedyny który był wcześniej, a jak został dodany ten dynamiczny to go zainstalowałem no i nie podnosi mi częstotliwości przy obciążeniu niestety.
Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: pingwin114 »

co do opinii o kernelu 12.6, to...jest on bardzo dobry, o wiele płynniej system na nim pracuje, tak więc czekam na 12.7 i zobaczymy jak to będzie dalej :)

btw. 12.7 będzie oparty na źródłach kernela w wersji 2.6.37.3 ?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

pingwin114 pisze:co do opinii o kernelu 12.6, to...jest on bardzo dobry, o wiele płynniej system na nim pracuje, tak więc czekam na 12.7 i zobaczymy jak to będzie dalej :)

btw. 12.7 będzie oparty na źródłach kernela w wersji 2.6.37.3 ?
Ciesze się, ze udało mi się znaleźć już bliską optymalnej konfiguracje nowej linii w budowanych przeze mnie kernelach i ustabilizować to na zakładanym poziomie ;) ... co do źródeł 12.7 ... no właśnie chyba nie będzie w oparciu o patch x.x.x.3 ... są tu konflikty z patchem Mike`a Galbraith`a [RFC/RFT PATCH v3] sched: automated per tty task groups. O ile w przypadku patchy x.x.37.1 oraz x.x.37.2 na kernel, udało mi się usunąć niezgodności w źródłach patcha Mike`a Galbraith`a, o tyle teraz nie udaje mi się znaleźć miejsca konfliktu. Na chwile obecną 2.6.37 działa w oparciu o patch x.x.x.2 ... zobaczymy, już niedługo przejście na 2.6.38,a atm już w/w patch będzie "w standardzie".

Pozdrawiam

EDIT:
Ethefor pisze:Dokładnie tak. Miałem wcześniej statyczny model cpufreqd tzn. ten jedyny który był wcześniej, a jak został dodany ten dynamiczny to go zainstalowałem no i nie podnosi mi częstotliwości przy obciążeniu niestety.
a co podaje aplet monitora częstotliwości procesora nie pokazuje skoków do 1.66 GHz ?

Pozdrawiam

EDIT:
PS. Chyba znalazłem miejsce konfliktu ;P ... zobaczymy ;)

Zatem kernele 12.7 będą bazować już na źródłach 2.6.37.3 ;) udało mi się znaleźć przyczynę konfliktu ;)

Pozdrawiam

Ivn
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: Ivn »

Moja opinia o 12.6 jak najbardziej pozytywna, system włącza się i wyłącza szybciej niż na 12.5, jest podobnie lub może nawet nieco bardziej responsywny. Co do czasu działania na baterii, nie jestem w stanie się wypowiedzieć, 12.5 miałem zainstalowany tylko kila godzin, na 12.6 bateria trzyma dłużej, tyle że prawdopodobnie jest to bardziej kwestia dynamicznych nastawów cpufreqd niż zmian w kernelu, tym bardziej, że na netbooku głównie przeglądam internet, więc procek i tak działał na cały czas na 1,66 GHz.
Samsung N210: kernel-2.6.37.2-ext73-f1-12.6-atom-ags-bfq-cfs+grub-acpi+cpufreqd+Xorg.conf-Intel+compiz-ext73-ubu-10.04-Intel+emerald-ext73-2010
Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: pingwin114 »

e X t 7 3 pisze:Zatem kernele 12.7 będą bazować już na źródłach 2.6.37.3 udało mi się znaleźć przyczynę konfliktu
świetnie ! brawa !

e X t 7 3, a tak ogólnie, to jak u Ciebie z temperaturą procesora na 12.6 ?

mój Atom bez szczególnego wysiłku ma 52 stopnie (i nie mówię tu o "virtual temp"), ta temperatura wydaje mi się ciut za wysoka
Awatar użytkownika
pax0r
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: pax0r »

A kiedy tego 12.7 można się spodziewać, bo zastanawiam się czy instalować dzis 12.6 czy już dać sobie spokój i poczekać, zwłaszcza, że i tak teraz nie będe miał bardzo czasu testować cokolwiek
taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: taedoju »

błąd jaki mi wyrzuca(nie dałem rady tego skopiować ...ale zapisałem;))

"nie udało się zainicjowac zakłądki GNOME
czy libgnome2-pearl jest zainstalowany ?"
później instalacja kontynuuje normalnie bez zakłóceń,musze uzupełnić to z synaptica?

EDIT:
doinstalowałem brakujący element, niestety skutków to nie przyniosło (prócz braku błędów w trakcie instalacji paczki..) =/ tu wykazuje że jest zainstalowany jednak na liście nadal go nie ma

Kod: Zaznacz cały

Searching for GRUB installation directory ... found: /boot/grub
Searching for default file ... found: /boot/grub/default
Testing for an existing GRUB menu.lst file ... found: /boot/grub/menu.lst
Searching for splash image ... none found, skipping ...
Found kernel: /boot/vmlinuz-2.6.37.2-ext73-f1-12.6-atom-ags-bfq-cfs
Found kernel: /boot/vmlinuz-2.6.37-ck1-ext73-f1-12.2-atom-bfq-cfs
Found GRUB 2: /boot/grub/core.img
Found kernel: /boot/memtest86+.bin
Updating /boot/grub/menu.lst ... done
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

a spróbuj wykonać: sudo update-grub

aha a masz jeszcze jedną wersje Ubuntu gdzieś zainstalowaną ?

taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: taedoju »

w sensie na innym komputerze czy na tym netbooku ?

na tym mam lubuntu 10.10(np stosując Twoje pigułki na lubuntu nie włącza się terminal i nigdy nie wiem czy mi to zaskoczy czy nie, np po kliknieciu na plik sciagajacy paczki deb poprostu sie sciagaja bez wywoływania terminala(co w ubuntu normalnym się nie działo) podobnie po zastosowaniu cpu etc, log który wkleiłem własnie po updajcie gruba,nie przynosi efektu. Podejrzewam że to związane jest z lubuntu w jakiś sposób, choć nie wiem czemu w takim razie nie miałem problemów 12.2...który chodzi świetnie ;) i zainstalował się bez problemów.

EDIT:
może ktoś kto ma lubuntu mógłby się wypowiedzieć czy wszystko u niego chodzi ?
Ethefor
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

e X t 7 3 pisze: EDIT:

a co podaje aplet monitora częstotliwości procesora nie pokazuje skoków do 1.66 GHz ?

Pozdrawiam
Jaki aplet monitora częstotliwości procesora? Sprawdzałem to wpisując cat /proc/cpuinfo oraz cpufreq-info
No i nawet jak włączam filmik HD, to na obu "rdzeniach" jest 1000MHz. Na baterii oczywiście, bo na zasilaczu oczywiście jest na maksa.
maciek78
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: maciek78 »

Witam,
Wydaje mi sie ze 12.2 ma najmniejszy pobor pradu ze wszystkich kerneli, 12.6 nie jest tak energooszczedny. Poza tym wydaje byc sie ok
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

maciek78 pisze:Witam,
Wydaje mi sie ze 12.2 ma najmniejszy pobor pradu ze wszystkich kerneli, 12.6 nie jest tak energooszczedny. Poza tym wydaje byc sie ok
Pozdrawiam
hmm ciekawe z moich testów na 5 maszynach przez tydzień wynika, że jednak 12.6 jest bardziej energooszczędny. Przykładowo Asus 1201n na 12.6 + oczywiscie inne moje modyfikacje pracuje ok. 4 h 30 min., jeśli korzystam z sieci przez wifi lub sticka HSDPA (do 2 godzin) i redaguje jakiś tekst pod OpenOffice. Pod 12.2 dochodziłem do 4 h 10 min.

Co do stabilnego kernela uznaje, ze będzie nim na tę chwilę 12.6. Pojawiły się spore problemy przy 12.7. Wynikają one z nowej wersji BFQ (v2.0). Otóż przy jego zastosowaniu start maszyny jest słabszy niż pod 12.6 od 20-50 % !!!! Właśnie pisze do Paolo Valente celem wyjaśnienia tej sytuacji. Teoretycznie nowe BFQ powinno zapewniać bardzo wysoki wzrost responsywności ... co rzeczywiście jest odczuwalne (ale nie wkazałbym jako wielkie). Jednakże problem związany z wczytywaniem systemu jest dość poważny. Przykładowo na stacjonarce z dyskami Samsunga F2 i F3 przy kernelu 12.6 dioda praktycznie nie gaśnie podczas startu. W przypadku 12.7 z nowym BFQ widać wprost przerwy w odczycie ... cóż zobaczymy. Zatem na chwilę obecną uznaje 12.6 za kernel stabilny. Oczywiście dokonam odpowiednich zmian w watku przyklejonym - najdalej do jutra.

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”