net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych mas

Post autor: e X t 7 3 »

Loup pisze:... Dodam, że komunikaty o cpufreqd "not found" pojawiały się już podczas startu systemu, jeszcze przed instalacją skryptu od cpufreqd (wersja statyczna)

Maszyna do Asus 1215n
Wydaje się, jak by nie było w katalogu /etc pliku cpufreqd.conf ... sprawdź.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Loup
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych mas

Post autor: Loup »

Jest, oto jego zawartość:

Kod: Zaznacz cały

# this is a comment
# see CPUFREQD.CONF(5) manpage for a complete reference
#
# Note: ondemand/conservative Profiles are disabled because
#       they are not available on many platforms.

[General]
pidfile=/var/run/cpufreqd.pid
poll_interval=2
verbosity=4
#enable_remote=1
#remote_group=root
[/General]

#[acpi]
#acpid_socket=/var/run/acpid.socket
#[/acpi]

#[nforce2_atxp1]
#vcore_path=/some/path
#vcore_default=1500
#[/nforce2_atxp1]

#[sensors_plugin]
#sensors_conf=/some/file
#[/sensors_plugin]

[Profile]
name=Performance High
minfreq=100%
maxfreq=100%
policy=performance
#exec_post=echo 8 > /proc/acpi/sony/brightness
[/Profile]

[Profile]
name=Performance Low
minfreq=60%
maxfreq=60%
policy=performance
[/Profile]

##
# Basic states
##
# when AC use performance mode
[Rule]
name=AC Rule
ac=on                    # (on/off)
profile=Performance High
[/Rule]

# stay in performance mode for the first minutes
[Rule]
name=AC Off
ac=off                   # (on/off)
battery_interval=0-100
#exec_post=echo 5 > /proc/acpi/sony/brightness
profile=Performance Low
[/Rule]

# use performance mode if I'm watching a movie
# I don't care for batteries! 
# But don't heat too much.
[Rule]
name=Movie Watcher
programs=xine,mplayer,gmplayer,smplayer,totem,firefox-bin,chromium-browser
battery_interval=0-100
acpi_temperature=0-80
cpu_interval=0-100
profile=Performance High
[/Rule]
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

wygląda, ze wszystko jest ok ... spróbuj przeinstalować cpufreqd.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Loup
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: Loup »

Odinsalowałem, zainstalowałem od nowa i to samo.

O ile dobrze sprawdziłem, że mój Asus 1215n nie obsługuje "speedstep", to nie wiem co jest nie tak
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Loup pisze:Odinsalowałem, zainstalowałem od nowa i to samo.

O ile dobrze sprawdziłem, że mój Asus 1215n nie obsługuje "speedstep", to nie wiem co jest nie tak
hmm dziwne ... zastanowię się nad tym.

Co do kerneli, do niedzieli udostępnię testowe kernele z linii 2.6.38 - zarówno atom, jak i K8. Będą one bazowały na CFS (autogrupowanie) i ... CFQ. Jednak nawet na tym planiście I/O udało mi się uzyskać bardzo wysokie i oczekiwane wyniki. Cóż na razie koresponduje z Paolo Valente (twórca BFQ), nad ewentualnymi przyczynami stwierdzonych przeze mnie problemów z schedulerem I/O BFQ. Poprosił o kilka testów, co zajmie mi trochę czasu. Mam nadzieje, że uda się wyjaśnić stwierdzone problemy, usunąć je i ponownie korzystać z w/w scheduler`a ;). Najgorsze, że nie mam czasu zrealizować testów o jakie mnie prosił Con Kolivas odnośnie stwierdzonych problemów z BFS ... cóż niestety nie mogę w tej chili poświecić Linuksowi tyle czasu ile bym chciał ;/.

Zatem, tak czy siak nowe kernele są bardzo wydajne i bardzo responsywne i mam nadzieje, że podzielicie moje opinie ;)

Pozdrawiam

Gnome
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Gnome »

Obiekt: ASUS 1215n
Czas pracy na baterii: 3:30 i pokazuje, że zostało jeszcze około 20 min.
Kernel: ext73 12.6 + statyczne cpufreq + grub z acpi + wyłączony apparmor
Zastosowanie: Normalna praca, przeglądanie Internetu, czyli włączone wifi. Odpalony cały czas firefox na jednym z pulpitów, obejrzany 45 min. serial w Mplayerze.

Co sądzicie, dobry wynik czy taki sobie?
Awatar użytkownika
pax0r
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: pax0r »

ja na 1201n dochodzilem do 4h na tym jajku, kiedy pod windą dobrze było jak 3h złamał
Awatar użytkownika
aniulka87
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Kontakt:

Post autor: aniulka87 »

Witam!
Mam mały problem z hibernacją. Gdy próbuje uruchomić kompa, to ładnie pojawia się grub, czarny ekran, po którym powinno "wyskoczyć" okienko logowania, a tu nagle komp uruchamia się ponownie;/
Przez to muszę mieć cały czas kompa na wstrzymaniu;/
MSI U135DX
Gnome
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

pax0r pisze:ja na 1201n dochodzilem do 4h na tym jajku, kiedy pod windą dobrze było jak 3h złamał
Pod windą trzyma mi dłużej. Aha i w linuxie mam wyłączoną opcję wyłączania dysków jak to możliwe.. Myślę, że podczas normalnej pracy spokojnie pociągnie ponad 4h. Jak naładuje baterię to sprawdzę w ten sposób.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

aniulka87 pisze:Witam!
Mam mały problem z hibernacją. Gdy próbuje uruchomić kompa, to ładnie pojawia się grub, czarny ekran, po którym powinno "wyskoczyć" okienko logowania, a tu nagle komp uruchamia się ponownie;/
Przez to muszę mieć cały czas kompa na wstrzymaniu;/
Być moze należałoby updatować BIOS.

Pozdrawiam

EDIT:
Gnome pisze:Pod windą trzyma mi dłużej. Aha i w linuxie mam wyłączoną opcję wyłączania dysków jak to możliwe.. Myślę, że podczas normalnej pracy spokojnie pociągnie ponad 4h. Jak naładuje baterię to sprawdzę w ten sposób.
Przy 1215n - bez wyłączenia Nvidii to akurat w pełni normalne ... jeśli nie wyłączysz ION2 naturalnie będziesz tracił o wiele więcej energii niż pod Windows jeśli działa Optimus. Oczywiście jeśli dałoby sie uruchomić nvidię i zaaplikować np. mój xorg,.conf dla tegoż układu, zużycie energii znaczenie by spadło (w przypadku pracy na baterii).

Co do zużycia energii w ogólności - pod moim kernelem może być ono mniejsze nawet o 1/3 w stosunku do Windows. Przy założeniu, ze wszystkie elementy działają prawidłowo.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
aniulka87
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Być moze należałoby updatować BIOS.
A jak to się robi??;)
MSI U135DX
Gnome
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

eXt73, nie da się chyba jej wyłączyć w 1215n, prawda? Ale Twój kernel chyba coś tam z nią robi, nie?
Linkas
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: Linkas »

aniulka87 pisze:A jak to się robi??;)
Jeśli masz Asusa to istnieje ich firmowe narzędzie pod Windows (niestety), które zajmuje się aktualizacją biosu- proste w obsłudze. Na ubuntu chyba nie ma jakiś narzędzi do aktualizacji biosu.
Suchy_szper
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Kontakt:

Post autor: Suchy_szper »

Witam, mam Toshibe Satellite l500, Ubuntu 10.04 32bit i wywala mi błąd przy starcie:

Kod: Zaznacz cały

drm:intel_panel_get_max_backlight] *ERROR* fixme: max PWM is zero 
Ma ktoś pomysł co to może byc?
Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: pingwin114 »

Gnome pisze:eXt73, nie da się chyba jej wyłączyć w 1215n, prawda? Ale Twój kernel chyba coś tam z nią robi, nie?
da się wyłączyć, było na forum -> viewtopic.php?p=801858#p801858
Linkas pisze:Jeśli masz Asusa to istnieje ich firmowe narzędzie pod Windows (niestety), które zajmuje się aktualizacją biosu- proste w obsłudze. Na ubuntu chyba nie ma jakiś narzędzi do aktualizacji biosu.
istnieje też dosowe narzędzie do aktualizacji biosu, wystarczy wrzucić obraz Ms Dos na pendrive, program do aktualizacji oraz sam bios i wystartować z niego netbooka, sam tak aktualizuje w swoim asusie 1215n
Awatar użytkownika
aniulka87
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Jeśli masz Asusa to istnieje ich firmowe narzędzie pod Windows (niestety), które zajmuje się aktualizacją biosu- proste w obsłudze. Na ubuntu chyba nie ma jakiś narzędzi do aktualizacji biosu.
Nie mam Asusa. Mam MSI:P I niestety z tego co patrzyłam na ich strone live update wymaga windowsa:(
MSI U135DX
Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

aniulka87 pisze:Nie mam Asusa. Mam MSI:P I niestety z tego co patrzyłam na ich strone live update wymaga windowsa:(
nie widzę problemu :) i odsyłam tu -> http://www.msi-polska.pl/index.php?func ... od_no=2099
Awatar użytkownika
aniulka87
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Patrzyłam już wcześniej na tą stronę:) Boję się, że coś namieszam jak ściągnę plik i to sama zrobię. Myślisz, że wszystko będzie ok, jak to zrobię Live Update?
MSI U135DX
Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

aniulka87 pisze:Patrzyłam już wcześniej na tą stronę:) Boję się, że coś namieszam jak ściągnę plik i to sama zrobię. Myślisz, że wszystko będzie ok, jak to zrobię Live Update?
tzn. wiesz, np. ja u siebie ostro grzebałem z biosem, upgradowałem, downgradowałem itd. kilkadziesiąt razy (naturalnie wszystko spod Dos'a) i nic się nie posypało...ale że tak powiem "wszystko jest możliwe" ;p

wiadomo, że lepiej mieć zawsze aktualną wersję biosu, jakby nie było zawsze coś tam poprawią itd. , ale zdarza się tak, że naprawią jedno, a spaprają drugie (z czym sam się już spotkałem w różnych laptopach, netbookach i desktopach)
Awatar użytkownika
aniulka87
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

W sumie teraz tak patrzyłam na swoją wersję BIOSA, to mam taką samą, jak tak która jest aktualnie na stronie MSI. Ostatnia aktualizacja była jeszcze przed kupnem mojego netbooka. Ma to sens, żebym cokolwiek z tym robiła?
MSI U135DX
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”