net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

mooop12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Re: net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Post autor: mooop12 »

Hmm a da się jakoś prosto przerobić kernel 32-bit na 64-bit? Pewnie nie, ale wolę zapytać ;x Ogólnie to mam 4gb ramu, niby tylko 1gb tracę, ale to jednak coś...
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Post autor: e X t 7 3 »

pomyśle nad wdrożeniem PAT`u = 64 GB ram ... tylko muszę to tak przekonfigurować, aby to działało wydajnie i responsywnie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: makson »

A wiesz może jak twoje kernele współżyją z repozytorium xorg-edgers, gdyby ktoś chciał mieć najnowszą MESA i stery?
Garrappachc
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Garrappachc »

Na 2.6.38 Ubuntu nie potrafi mi się samo wyłączyć. Czasami się zawiesza jeszcze w xorgu, czasami w konsoli. Kilka sekund po kliknięciu przycisku "wyłącz" system po prostu się zawiesza. I nic nie idzie zrobić, tylko trzeba go hard resetem potraktować.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

ostatni kernel v13.2 + najnowsza mesa, x.org i sterowniki do intela skutkowałby nawet skokiem wydajności w stosunku do dzisiejszego "standardu" ok jakieś nawet ... 100 % [a czasem i więcej] ;) - obliczenia 3D, gry, filmy HD = wykorzystanie układu graficznego. Co do filmów przez sterownik gl.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Garrappachc pisze:Na 2.6.38 Ubuntu nie potrafi mi się samo wyłączyć. Czasami się zawiesza jeszcze w xorgu, czasami w konsoli. Kilka sekund po kliknięciu przycisku "wyłącz" system po prostu się zawiesza. I nic nie idzie zrobić, tylko trzeba go hard resetem potraktować.
jaka maszyna ? mój kernel ?
mooop12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Mam pytanko, jaka jest najnowsza wersja xorga?
Garrappachc
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

e X t 7 3 pisze:
Garrappachc pisze:Na 2.6.38 Ubuntu nie potrafi mi się samo wyłączyć. Czasami się zawiesza jeszcze w xorgu, czasami w konsoli. Kilka sekund po kliknięciu przycisku "wyłącz" system po prostu się zawiesza. I nic nie idzie zrobić, tylko trzeba go hard resetem potraktować.
jaka maszyna ? mój kernel ?
Tak, Twój kernel, 13.2. Netbook to MSI U135, z Atomem i 2GB ramu.

P.S. Właśnie zauważyłem, że na 12.6 udało mu się wyłączyć samemu raptem dwa razy. Obecnie również nie potrafi.

P.P.S. Poinstalowane wszystkie dodatki z wątku o stabilnych kernelach.
mooop12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

A działa Control-Alt-F1?
Awatar użytkownika
aniulka87
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Kontakt:

Post autor: aniulka87 »

Garrappachc, mam do Ciebie pytanko. Z opisu wnioskuję, że masz podobny lub nawet taki sprzęt jak ja. Masz kartę RaLinka RT3090? Jeśli tak, to jak u Ciebie z wifi na kernelach kolegi eXt73?
Awatar użytkownika
arkadiusz100
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: arkadiusz100 »

aniulka87 pisze:Garrappachc, mam do Ciebie pytanko. Z opisu wnioskuję, że masz podobny lub nawet taki sprzęt jak ja. Masz kartę RaLinka RT3090? Jeśli tak, to jak u Ciebie z wifi na kernelach kolegi eXt73?

Ja również mam RT3090 i zauważyłem, że problemy są na zasilaniu z bateri, jak jest zasilanie z sieci wszystko jest OK.
mooop12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Hmm problemy to znaczy? Bo też mam. W szkole jak jestem to się rzadko co do sieci mogę podłączyć. W domu zawsze ok jest, ale w domu jade na zasilaniu z sieci. Wcześniej myślałem że to coś w szkole jest nie tak, ale jak inni mają problemy też...
Awatar użytkownika
aniulka87
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Ja na kernelu 12.6 problemów nie mam. Natomiast na 13.2 sieć bezprzewodowa się traci. Z przewodem też to różnie jest. Natomiast nie ma u mnie różnicy jeśli chodzi o zasilanie z baterii, czy z sieci. Zobaczymy, jak to będzie z następnym kernelem, ale zauważyłam, że z tym moim MSI dzieją się czasem cuda;P
Garrappachc
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Dokładnie tak, RT3090. Na wcześniejszych kernelan (i na innych systemach) kompilowałem sobie po prostu ze źródełek, ale od 2.6.37 ten sterownik już się nie kompiluje. Ogólnie nie jest źle z siecią, chociaż ma problemy z połączeniem się jak nie ma zasilania sieciowego. Nie czuję różnicy pomiędzy .37 a .38, ale kompilowany sterownik działał zdecydowanie stabilniej. Czasami, jak jestem na baterii, to musi minąć kilka minut od połączenia się z siecią nim zacznie działać internet. Ale jak już się połączy, to raczej nie zrywa. Natomiast jak, załóżmy, chcę zmienić sieć, to NetworkManager już nie potrafi zmienić essid. Wtedy pozostaje tylko reboot.

P.S. Czy u Was działa szyfrowane WPA?
mooop12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

U mnie wszystko działa normalnie, może to jednak w szkole coś jest nie tak. A z kablami nie mam problemów.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

arkadiusz100 pisze:
aniulka87 pisze:Garrappachc, mam do Ciebie pytanko. Z opisu wnioskuję, że masz podobny lub nawet taki sprzęt jak ja. Masz kartę RaLinka RT3090? Jeśli tak, to jak u Ciebie z wifi na kernelach kolegi eXt73?

Ja również mam RT3090 i zauważyłem, że problemy są na zasilaniu z bateri, jak jest zasilanie z sieci wszystko jest OK.
Oki to wiem gdzie problem ;P ... hmm widać sterowniki dla tych układów (Ralinka) oraz Atheros`ów są spaprane ... po prostu to nie jest błąd, że Wam siec działa wolniej ma baterii ... tak ma być ;P. Po prostu nakazuje układom znacznie rzadsze odwołania do routerów celem oszczędzania energii. Widać tu ten proces jest jakoś zakłócony. Na Realtekach i Brodcomach, które mam problemu nie odnotowałem. Zatem prawdopodobniej znam przyczynę.

Pozdrawiam
Garrappachc
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Hm... To by się zgadzało. Czasami muszę czekać kilka sekund, aż się stronka zacznie wczytywać. Da się to jakoś wyłączyć? Jak miałem Moblina, to bateria trzymała dłużej niż na Ubu (przynajmniej takie odniosłem wrażenie), a nie było problemów z wifi.
Awatar użytkownika
J!nx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: J!nx »

Podpisuję się pod tym co poprzednicy napisali. Dopóki system na baterii działa w trybie "performance", sieć zachowuję się bez zarzutu, w chwili przełączenia się w tryb "power safe", radiówka głupieje, ping między lapkiem a acces pointem podnosi się ze średnio 2-3 ms do ponad 100-200. Transfer spada dramatycznie, i muszę dodać, iż mój sprzęt posiada karte broadcoma BCM4312, a nie wspomniane ralinki czy atheros, więc cuś jest na rzeczy. Dodam że to tylko dzieje się na kernelu 2.38, 2.37 nie było takich bajerów.

Gwoli przypomnienia, temat z akceleracja flasha widzę ucichł troszkę, to chciałbym go podnieść. Czy kolega E x t 7 3 ma jakiekolwiek doświadczenie z układem intela GMA3150?? czy wiadome jest, czy akceleracja flasha na owym układzie hulawszyć będzie??, próbowałem już chyba wszystkiego, i nie ma bata, filmy na YT przy jakości 360 z niewielkimi jump'ami, ale już 480 720 czy 1080 to nie ma takiej siły, rwie jak nic.

Jeszcze jedno pytanko mam, odnośnie glxgears, a mianowicie wynik:

Running synchronized to the vertical refresh. The framerate should be
approximately the same as the monitor refresh rate.
275 frames in 5.0 seconds = 54.879 FPS
295 frames in 5.0 seconds = 58.807 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.884 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.838 FPS
299 frames in 5.0 seconds = 59.778 FPS

Kilka wyników glxinfo:

OpenGL vendor string: Tungsten Graphics, Inc
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) IGD GEM 20100330 DEVELOPMENT
OpenGL version string: 2.0 Mesa 7.11-devel
OpenGL shading language version string: 1.20
Direct Rendering: Yes

Kilka tygodni temu bawiłem się najnowszym dzieckiem openSuse11.4 i tam wynik glxinfo był kilkukrotnie wyższy, a też używałem krnela 2.6.38, Chciałbym wiedziećz kąd te różnice, i czy można na to jakoś zaradzić.

Bardziej mnie interesuje włączenie akceleracji flash, jeśli ma Pan jakies sugestie, mam uszy szeroko otwarte :D
Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.10
Kontakt:

Post autor: pingwin114 »

glxinfo podaje Ci taki wyniki, bo synchronizacja pionowa jest włączona...60hz = max 60 fps

co do intela 3150, to sam posiadam i nie mam żadnego problemu z oglądanie yt (w każdej rozdzielczości, choć niekiedy w 1080p się przytnie)

z wi-fi na baterii u mnie po za pingiem x10 (Broadcom 4313, kernel 13.2) innych problemów nie zauważyłem
Awatar użytkownika
aniulka87
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

e X t 7 3 pisze:
arkadiusz100 pisze:

Oki to wiem gdzie problem ;P ... hmm widać sterowniki dla tych układów (Ralinka) oraz Atheros`ów są spaprane ... po prostu to nie jest błąd, że Wam siec działa wolniej ma baterii ... tak ma być ;P. Po prostu nakazuje układom znacznie rzadsze odwołania do routerów celem oszczędzania energii. Widać tu ten proces jest jakoś zakłócony. Na Realtekach i Brodcomach, które mam problemu nie odnotowałem. Zatem prawdopodobniej znam przyczynę.

Pozdrawiam
Hmmm, ale ja nie odczułam, żeby mi net działał wolniej na baterii. Jeżeli faktycznie tak jest, to musi to być nieznaczna różnica. Sprawdzałam Twój kernel 13.2 na baterii i przy podłączeniu do sieci. W obu przypadkach z Internetem bezprzewodowym jest tak samo.
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”