ATI Radeon Xpress 1100 - Problem z wydajnością.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
ATI Radeon Xpress 1100 - Problem z wydajnością.
Witam. Wpisując w google nie zauważyłem nic o tym, toteż postanowiłem zasięgnąć Waszej pomocy. Czy karta graficzna ATI Radeon Xpress 1100 nadaje się jeszcze do czegoś? (wpisując tutył tematu natrafiłem na temat "Wydajność ATI Xpress 1100 w Kubuntu 10.10", zrobiłem to, co ktoś tam napisał, i zmiana jest taka, że w glxgears miałem 295 frames = 49-50 FPS, a po tym zabiegu mam 1777 frames = 355 FPS. Czy to cokolwiek zmieniło w szybkości tej grafiki?)
Oraz sprawa aplikacji ipla-lite: obraz na full screenie szarpie. Chciałem pokonać tą przeszkodę dawną metodą, tj. z katalogu tmp wybrać plik Flash***** (dowolne znaki) i otworzyć go w VLCplayer. I co? Fail - nie tworzy mi się już ten plik, kiedyś się tworzył.
System to Linux Mint 10 "Julia", jest oparty o Ubuntu 10.10, toteż postanowiłem poprosić Was o pomoc. Pozdrawiam i oczekuję odpowiedzi.
#EDIT
Główny problem zawarty w poście numer 4, powyższe nie są już ważne !
Oraz sprawa aplikacji ipla-lite: obraz na full screenie szarpie. Chciałem pokonać tą przeszkodę dawną metodą, tj. z katalogu tmp wybrać plik Flash***** (dowolne znaki) i otworzyć go w VLCplayer. I co? Fail - nie tworzy mi się już ten plik, kiedyś się tworzył.
System to Linux Mint 10 "Julia", jest oparty o Ubuntu 10.10, toteż postanowiłem poprosić Was o pomoc. Pozdrawiam i oczekuję odpowiedzi.
#EDIT
Główny problem zawarty w poście numer 4, powyższe nie są już ważne !
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2011, 13:00 przez funcek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: ATI Radeon Xpress 1100 oraz ipla - pytań parę.
Odnośnie Radeona:
Co Ty jeszcze chcesz? Obraz jest, 3D działa, wydajność w glxgers poprawna, a więc używasz zapewne sterownika zamkniętego. Nie napisałeś, do czego zamierzasz jej użyć, to nie wiem, co Ci mam odpowiedzieć.
Odnośnie Ipla:
Obraz na full screen szarpie, bo nie wyrabia CPU. Zobacz sam w gnome-system-monitor. Przełącz w Eco mode, może coś pomoże. I wyłącz wszystkie inne aplikacje, przeglądarki, odtwarzacz muzyki itp. Ipla Lite na Linuksa jest cholernie słabo zoptymalizowana, razem z tym swoim Adobe Air. Ja nie mam potrzeby wygrzebywać pliki Flash z /tmp, więc z tym nie pomogę.
Co Ty jeszcze chcesz? Obraz jest, 3D działa, wydajność w glxgers poprawna, a więc używasz zapewne sterownika zamkniętego. Nie napisałeś, do czego zamierzasz jej użyć, to nie wiem, co Ci mam odpowiedzieć.
Odnośnie Ipla:
Obraz na full screen szarpie, bo nie wyrabia CPU. Zobacz sam w gnome-system-monitor. Przełącz w Eco mode, może coś pomoże. I wyłącz wszystkie inne aplikacje, przeglądarki, odtwarzacz muzyki itp. Ipla Lite na Linuksa jest cholernie słabo zoptymalizowana, razem z tym swoim Adobe Air. Ja nie mam potrzeby wygrzebywać pliki Flash z /tmp, więc z tym nie pomogę.
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
-
- Piegowaty Guziec
Nie nie, nie żebym chciał grać, wykluczone! Chciałem się upewnić, czy to jest optymalna wydajność.
Co do Ipli i CPU - zaobserwowałem zasobożerność na procka. Conky pokazuje zajętość 100%, a sam wentylator przyspiesza. Jakość ECO nie zmienia nic. Toteż pytałem się o tego flasha, bo kiedyś ten sposób działał. Dlatego zadam teraz pytanie:
1. Czy, tak jak uwzględniłem, są to optymalne osiągi karty graficznej? Mi tam oczywiście absolutnie pasują, bo różnica jest ogromna (przypominam - z 295 frames na 1777-2100).
2. I ten nieszczęsny plik Flash. Czy ktoś wie może czy ten sposób nadal działa? Bo szczerze mówiąc Windowsa 7 trzymam na dysku jedynie dla ipli - całą resztę wykonuję na Linuksie i - rzecz jasna - tak się do niego przyzwyczaiłem, że teraz nie wyobrażam sobie codziennej pracy na Windowsie.
Co do Ipli i CPU - zaobserwowałem zasobożerność na procka. Conky pokazuje zajętość 100%, a sam wentylator przyspiesza. Jakość ECO nie zmienia nic. Toteż pytałem się o tego flasha, bo kiedyś ten sposób działał. Dlatego zadam teraz pytanie:
1. Czy, tak jak uwzględniłem, są to optymalne osiągi karty graficznej? Mi tam oczywiście absolutnie pasują, bo różnica jest ogromna (przypominam - z 295 frames na 1777-2100).
2. I ten nieszczęsny plik Flash. Czy ktoś wie może czy ten sposób nadal działa? Bo szczerze mówiąc Windowsa 7 trzymam na dysku jedynie dla ipli - całą resztę wykonuję na Linuksie i - rzecz jasna - tak się do niego przyzwyczaiłem, że teraz nie wyobrażam sobie codziennej pracy na Windowsie.
-
- Piegowaty Guziec
Aargh, następny problem... Gdy wczoraj zainstalowałem te sterowniki o których mowa w pierwszym poście wyłączyły się wszystkie efekty graficzne, i gdy próbuję je włączyć wyskakuje komunikat "Efekty pulpitu nie mogły zostać włączone", Conky zamiast być przeźroczystym teraz jest czarny a obramowania okien są podstawowe zamiast Emeralda.
#EDIT
Ups, niechcący wysłałem następnego posta...
#EDIT
Ups, niechcący wysłałem następnego posta...
- ka_o_3991
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
Na Forum panuje zasada:
jeden temat = jeden problem
Zastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomości
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.jeden temat = jeden problem
Zastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomości
zdecyduj się na jeden problem, inne porusz w innych tematach.
-
- Piegowaty Guziec
Re: ATI Radeon Xpress 1100 - Problem z wydajnością.
Zmieniłem zatem tytuł tematu na "ATI Radeon Xpress 1100 - Problem z wydajnością." Ten problem teraz jest najważniejszy. Odinstalowałem pakiet libgl1-mesa-swx11-dbg oraz libgl1-mesa-swx1 i efekty ruszyły, jednak drastycznie spadła wydajność karty, bo w glxgears znów widnieją wpisy "286 frames - 290 frames". Stąd pytanie - czy ten pakiet da się zastąpić czym innym? Bo po zainstalowaniu efekty nie zniknęły, zniknęły dopiero po restarcie systemu.
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Człowieku musisz być bardziej konkretny. Tak to Ci nic nie wywróżymy. Po pierwsze w poście 1 nie dałeś, żadnego linka do instrukcji, którą stosowałeś. Skąd mam wiedzieć co zrobiłeś? Poza tym szczerze wątpię, żebyś umiał przeinstalować otwarte sterowniki (chyba, że chodzi o dodanie repozytorium xorg-edgers...). Poza tym odinstalowywanie fragmentów mesy na pewno nie poprawi stanu otwartych sterowników.
Wbrew temu co napisał pioruns do twojej karty nie ma zamkniętych sterowników.
glxgears nie jest benchmarkiem - wzrost ilości klatek wcale nie oznacza, że karta działa wydajniej.
I na koniec jak przeczytasz regulamin, to odkryjesz, że w tytule tematów nie wstawia się słów 'Problem', 'Błąd'.
Pozdrawiam
P.S.
Wyniki komend:
są zawsze pomocne w takich przypadkach.
Wbrew temu co napisał pioruns do twojej karty nie ma zamkniętych sterowników.
glxgears nie jest benchmarkiem - wzrost ilości klatek wcale nie oznacza, że karta działa wydajniej.
I na koniec jak przeczytasz regulamin, to odkryjesz, że w tytule tematów nie wstawia się słów 'Problem', 'Błąd'.
Pozdrawiam
P.S.
Wyniki komend:
Kod: Zaznacz cały
glxinfo | grep direct\ r
glxinfo | grep OpenGL
lspci -k | grep VGA -2
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
-
- Piegowaty Guziec
Linka owszem nie dałem - ale napisałem to:makson pisze:Człowieku musisz być bardziej konkretny. Tak to Ci nic nie wywróżymy. Po pierwsze w poście 1 nie dałeś, żadnego linka do instrukcji, którą stosowałeś. Skąd mam wiedzieć co zrobiłeś?
Więc nic prostszego - zjechać na dół forum i wybrać temat o tej nazwie, ewentualnie jak nie będzie to wpisać w szukajkę. Nie sugeruję, że ktoś tu nie umie z niej korzystać, jednak piszę, że tu kłania się czytanie ze zrozumieniem!!!funcek pisze:(wpisując tutył tematu natrafiłem na temat "Wydajność ATI Xpress 1100 w Kubuntu 10.10", zrobiłem to, co ktoś tam napisał
A skoro tam są jedynie 3 posty (jeden z zapytaniem, drugi żartobliwy a trzeci z rozwiązaniem) to chyba nie trudno zgadnąć o który chodzi, prawda?
Owszem masz rację - nie potrafię tego. Nie przypominam sobie jednak bym wspomniał coś o tym, że przeinstalowywałem otwarte sterowniki.makson pisze: Poza tym szczerze wątpię, żebyś umiał przeinstalować otwarte sterowniki (chyba, że chodzi o dodanie repozytorium xorg-edgers...)
Odinstalowałem jedynie to, co doinstalowałem. Kosztem spadku wydajności oczywiście.makson pisze: Poza tym odinstalowywanie fragmentów mesy na pewno nie poprawi stanu otwartych sterowników.
Doskonale o tym wiem, nawet do tej karty trudno znaleźć sterowniki pod Windowsa.makson pisze:Wbrew temu co napisał pioruns do twojej karty nie ma zamkniętych sterowników.
Nie sugerowałem się tym - był widoczny skok w górę i spadek tej wydajności.makson pisze:glxgears nie jest benchmarkiem - wzrost ilości klatek wcale nie oznacza, że karta działa wydajniej.
Tak jest... Pamiętałem o tym rok temu, kiedy miałem jeszcze sprawny dysk w stacjonarnym i mogłem zainstalować Linuksa. Przez okres tego roku przewinąłem się przez sporą ilość for, i łatwo jest się zgubić we wszystkich regulaminach. To tak, jakbyś musiał pamiętać, że od godziny 8.00 - 10.00 masz nosić skarpety białe, a od 10.00 do 14.00 kolorowe, potem dowolne. Tak wiem, zły przykładmakson pisze:I na koniec jak przeczytasz regulamin, to odkryjesz, że w tytule tematów nie wstawia się słów 'Problem', 'Błąd'.

W tej chwili nie mam już Mint'a - postanowiłem go przeinstalować, gdyż zaobserwowałem inne problemy. Lecz o tym już w innym temacie - choć tego pewien nie jestem, bo problem również dotyczy grafiki. Gdy tylko postawię Debiana (właśnie go pobieram), wówczas wykonam test wydajności, wkleję Xorg'a, wyniki tych komend co podałeś na górze i wszystko inne, co mogłoby być przydatne.
Pozdrawiam.