laptop nie uruchamia sie ponownie:(

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
blazejg85
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

laptop nie uruchamia sie ponownie:(

Post autor: blazejg85 »

Witam mam problem dzis zainstalowałem Ubuntu.10.10 , zaznacze ze jestem początkującym użytkownikiem tego systemu ,nigdy wcześniej nie pracowałem na nim.moj problem jest taki ze wszystko zainstalowało sie ok smiga ladnie ale,nie moge ponownie uruchomic laptopa.wciskam uruchom ponownie ekran sie wylacza i nicc jak by sie zawiesil,dioda sie sweci kaputer chodzi i nic sie nie dzieje,czarny ekran i nic,prosze o pomoc.dodam ze akualizowalem wszystko co mozliwe
Awatar użytkownika
valdi74
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Re: laptop nie uruchamia sie ponownie:(

Post autor: valdi74 »

Być może winien jest splash. Przynajmniej na lapku mojej znajomej tak było. Spróbuj zrobić tak: po restarcie, gdy na ekranie masz menu z wyborem systemów i wersji jądra naciśnij klawisz "e". Uruchomi się mini edytor. Wejdź do linii zaczynającej się od słowa "linux", na jej końcu powinny być słowa "quiet" i "splash". Wykasuj to drugie a najlepiej oba. I potem wciśnij Crtl+x. Powinien się normalnie uruchomić system wypluwając dużo (nie)zrozumiałych napisów. Zobacz czy po tych zabiegach uda się go normalnie wyłączyć.
wojtastytus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86

Post autor: wojtastytus »

Witam, Ja mam pytanko do valdi74 mam taki problem z laptopem ACER Aspire a mianowicie gdy zainstaluję Ubuntu przy windows to co pewien czas laptop ma problem z wystartowaniem do biosu, czyli czarny ekran i słychać jak dysk startuje i się wyłącza i tak kilka razy i cisza. Muszę w tedy wyłączyć zasilacz, wyjąc baterię włączyć zasilacz i uruchomić laptopa i w tedy startuje. Proszę o pomoc. Jeszcze jedno działo się to też przy nowym akumulatorze, a teraz jest już kiepski.
Pozdrawiam.
Wojtek
Awatar użytkownika
socrates
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: socrates »

wojtastytus - to jest oznaka ze zaczyna padac plyta glowna dosc powszechna przypadlosc acerow. Bedzie sie tak dziac coraz czesciej az pewnego dnia w ogole nie uruchomisz juz systemu.
Gentoo + XFCE
lucKO
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: lucKO »

Mam też tego laptopa , dwa razy wymieniałem w nim płytę główną ,dawał takie objawy o których piszesz , aż w końcu w ogóle się nie włączył (nawet z zasilacza) .Tkażde jeśli jest na gwarancji , to pakuj go i wysyłaj do serwisu , lub reklamuj u sprzedawcy jako towar niezgody z umową ( bardziej korzystne , bo po dwóch takich reklamacjach muszą wydać Ci nowy sprzęt lub oddać kasę )
wojtastytus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No to pięknie, tylko gdy nie ma zainstalowanego UBUNTU sam WIN XP to ten problem nie występuje!, trochę potestowałem: zainstalowałem Ubuntu 9.10 pełna aktualizacja i problem zniknął. Może się mylę ale problem chyba występuje w " Linux Kernel" itp. teraz obecnie mam Ubuntu 10.10 Remix PL pełna aktualizacja i zobaczymy.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2011, 10:30 przez wojtastytus, łącznie zmieniany 1 raz.
wojtastytus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

wojtastytus pisze:No to pięknie, tylko gdy nie ma zainstalowanego UBUNTU sam WIN XP to ten problem nie występuje!, trochę potestowałem: zainstalowałem Ubuntu 9.10 pełna aktualizacja i problem zniknął. Może się mylę ale problem chyba wytępuje w " Linux Kernel" itp. teraz obecnie mam Ubuntu 10.10 Remix PL pełna aktualizacja i zobaczymy.
No i problem wyłączyłem laptopa na jakieś 30minut i nie wystartował :( , co robic z tym problemem bo nie chce wracać na win xp.
wojtastytus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

wojtastytus pisze:
wojtastytus pisze:No to pięknie, tylko gdy nie ma zainstalowanego UBUNTU sam WIN XP to ten problem nie występuje!, trochę potestowałem: zainstalowałem Ubuntu 9.10 pełna aktualizacja i problem zniknął. Może się mylę ale problem chyba wytępuje w " Linux Kernel" itp. teraz obecnie mam Ubuntu 10.10 Remix PL pełna aktualizacja i zobaczymy.
No i problem wyłączyłem laptopa na jakieś 30minut i nie wystartował :( , co robic z tym problemem bo nie chce wracać na win xp.
Jeszcze spróbuję na Kubuntu 11.04, bronię się jak mogę żeby nie przejść na win xp ale coś czuję że to nastąpi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”