Robur pisze:No to w skrócie jeszcze raz :
1. w etc/modprobe.d w pliku alsa-base.conf dopisać na końcu:
options snd-hda-intel enable=1 index=0 model=lenovo-sky
2. W katalogu home/użytkownik utworzyć plik .asoundrc o treści :
pcm.!default {
type plug
slave.pcm "surround51"
slave.channels 6
route_policy duplicate
}
3. Otworzyć regulację głośnoci (mixer), nacisnąć przycisk "preferencje" i zaznaczyć : główny, pcm , front, surround, center, lfe, wejście liniowe, cd, mikrofon, przechwytywanie, headphone, iec958, iec958 default pcm, caller id, ispeaker, channel mode (nie wiem czy wszystko potrzebne, ale ja tak mam i działa). W zakładce "odtwarzanie" poprzygłaszać :główny,pcm,front, surround, center, lfe.W zakładce "przełączniki" zaznaczyć :headphone, iec958 default pcm,ispeaker.W zakładce "opcje" wybrać "6ch".
4. Wykonać restart.
Po wykonaniu takich czynności u mnie działają wszystkie głośniki, a po podłączeniu słuchawek dźwięk jest słyszany tylko w słuchawkach.
to co robur napsal jest w miare jasne, tylko różne wpisy proboj dokonywć w alsa-base.conf, mi np na kubuntu 10.10 nic nie pomaga z dźwiękiem i cały czas dobywa sie 2.0 zamias 4.1...
jesli nie wiesz jak edytować alsa-base to zeby to zrobić to w terminalu wpisz np
sudo nano /etc/modprobe.d/alsa-base-conf
na końcu wklej linijke i zapisz plik, jeśli nie masz edytora nano sprobuj gedit albo jakiś którego uzywasz.