ubuntu na netbooka 4GB dla świeżaka
-
- Piegowaty Guziec
ubuntu na netbooka 4GB dla świeżaka
Jestem świeżakiem, kiedyś z Ubuntu zaczynałam, ale mimo że mi się spodobał (potrzebowałam double boota z windowsem żeby pisać w bashu), to nie miałam czasu ani cierpliwości się w nim rozwijać, jako że wychowana jestem na Windowsie. teraz mam jeszcze mniej czasu, bo dwójka małych dzieci zajmuje mi 90% dnia, ale w tych 10% otwieram firmę i szlag mnie trafia jak pomyślę ile mam wydać na oprogramowanie, którego nawet nie lubię (office 2010 poukrywał wszystkie funkcje tak, że nie da się szybko i wydajnie pracować, wolałam open office'a, a win7 starter to jakaś porażka kompletna).
Dodatkowo rozszerzyłam ram do 4gb, bo było można, ale widzę, że win7 starter jest w stanie wykorzystać tylko 2.
i tu pytanie
nr 1: czy ubuntu wykorzysta 4gb?
2: jaka wersja będzie najlepsza dla zupełnego świeżaka bez czasu na naukę? na początek chciałabym coś, co obsługuje się jak najpodobniej do Win, żeby się wgryźć.
(netbook toshiba nb550d, proc. AMD c-50 1,0 GHz, 4GB ramu)
Dzięki za odpowiedź, albo linka jeśli już było
Aga
Dodatkowo rozszerzyłam ram do 4gb, bo było można, ale widzę, że win7 starter jest w stanie wykorzystać tylko 2.
i tu pytanie
nr 1: czy ubuntu wykorzysta 4gb?
2: jaka wersja będzie najlepsza dla zupełnego świeżaka bez czasu na naukę? na początek chciałabym coś, co obsługuje się jak najpodobniej do Win, żeby się wgryźć.
(netbook toshiba nb550d, proc. AMD c-50 1,0 GHz, 4GB ramu)
Dzięki za odpowiedź, albo linka jeśli już było
Aga
- frklin
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: ubuntu na netbooka 4GB dla świeżaka
proponuje ubuntu ale bez unity (standardowy gnome) albo linux mint - w obu przypadkach najnowsze wersje
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
1. Wykorzysta. A myślałem, że Win7, tak jak Vista - wykorzystuje tyle pamięci, ile znajdzie, jak głosi pewna plotka 
2. Jeśli ma się obsługiwać "najpodobniej" do Windowsa, to proponuję Mandrivę, OpenSuse, albo PCLinuxOS - w ich "panelu sterowania" moim zdaniem najłatwiej się odnaleźć po przesiadce z "domyślnego systemu".

2. Jeśli ma się obsługiwać "najpodobniej" do Windowsa, to proponuję Mandrivę, OpenSuse, albo PCLinuxOS - w ich "panelu sterowania" moim zdaniem najłatwiej się odnaleźć po przesiadce z "domyślnego systemu".
- brezniew
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Mandrivy bym nie pakował na netbooka (OpenSUSE i Ubuntu również).Jeśli ma się obsługiwać "najpodobniej" do Windowsa, to proponuję Mandrivę, OpenSuse, albo PCLinuxOS
Ale skoro musi być łatwo to Mint/PCLinuxOS/Ubuntu z Xfce.
-
- Piegowaty Guziec
dzięki, w Waszych odpowiedziach powtarza się Mint, zacznę więc chyba googlanie od niego.
A co do Windowsa i RAMu, to z tego co wyczytałam, to 7 wykorzysta do 4gb, ale 7starter tylko do 2. a w sumie jeśli mogę mieć 4 to czemu mam ich nie wykorzystać?
Jak znam życie to będę tu częstym gościem (przynajmniej czytając)
Do zobaczenia zatem!
A co do Windowsa i RAMu, to z tego co wyczytałam, to 7 wykorzysta do 4gb, ale 7starter tylko do 2. a w sumie jeśli mogę mieć 4 to czemu mam ich nie wykorzystać?
Jak znam życie to będę tu częstym gościem (przynajmniej czytając)
Do zobaczenia zatem!
- lucky06
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Dodam jeszcze, że aby system wykorzystał 4GB RAM i więcej potrzebna jest 64 bitowa wersja systemu.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Nie rozumiem czemu wszyscy są tak wrogo nastawieni do unity. Jest bez wątpienia ładne, również dosyć intuicyjne, jak na początek to chyba nienajgorsze. Inną kwestią jest "humorzastość" tego środowiska, ale z moich doświadczeń z linuxami wynika, że nigdy wszystko nie bedzie działało od razu pięknie. Zawsze trzeba poustawiać, pozmieniać i pogooglać. Ja uważam ze Unity jest w pełni przystosowane do usera początkującego.
- socrates
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Xfce
To proste.
1. Dlatego ze od poczatku uzywalem gnome, ktore jest proste, latwe, intuicyjne, no i ladne. Zeby w gnome wykonac jaks operacje wystarcza 2-3 kliki myszka. W unity na ta sama opreacje trzeba 6-8 klikow...
2. Drugi powod jest taki ze to ja sam wybieram co chce miec. A unity zostalo narzucone uzytkownikom ubuntu. A ja nie lubie jak jestem do czegos zmuszany...
Dla nowych uzytkownikow zaczynajacych przygode z linuksem czy tez w ogole z komputerem, unity moze byc OK. Dla mnie jednak nie jest i nie bedzie.
1. Dlatego ze od poczatku uzywalem gnome, ktore jest proste, latwe, intuicyjne, no i ladne. Zeby w gnome wykonac jaks operacje wystarcza 2-3 kliki myszka. W unity na ta sama opreacje trzeba 6-8 klikow...
2. Drugi powod jest taki ze to ja sam wybieram co chce miec. A unity zostalo narzucone uzytkownikom ubuntu. A ja nie lubie jak jestem do czegos zmuszany...
Dla nowych uzytkownikow zaczynajacych przygode z linuksem czy tez w ogole z komputerem, unity moze byc OK. Dla mnie jednak nie jest i nie bedzie.
Gentoo + XFCE
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
[OT}.
RAM to nie dysk twardy, jest albo wykorzystany, albo zmarnowany.
MS w Viscie wprowadził taki system zarządzania pamięcią, jaki od lat jest stsowany w Linuxie.
To że WinXP nie potrafił zarządzać pamięcią, i potrafił się wieszać, kiedy RAm był pełny, to nie znaczy, że wszystkie systemy operacyjne świata po wsze czasy będą miały spieprzony system zarządzania pamięcią RAM
Po zakończeniu dowolnego programu kernel nie usuwa tego programu i bibliotek z pamięci, ale oznacza miejsce,które zajmują jako możliwe do nadpisania.
Kiedy ten sam program za chwilę wląązy się ponownie, a pliki, z których korzystał wcześniej z pamięci ram, to uruchomi się bez uruchamiania dysku.
Przyklad:
W dodatku przy powtórzeniu polecenia system w ogóle nie potrzebował zaglądać na dysk twardy, bo wszystkie potrzebne składniki programu miał w pamięci RAM.
W ten sposób oszczędza się zużycie dysków twardych, a zwiększenie ilości RAM przekłada się na wzrost szybkości komputera (dysk jest najwolnieszym elementem pamieći).
Przyklad 2:
hdparm -tT /dev/sda
Dlaczego szybkosć cache (sdram) jest 36 razy większa od szybkości zapisu lub odczytu z dysku?
A sdram na cache dysku jest kilka(naście) razy wolniejszy od współczesnych kości DDR*
np SDram miały (i mają - te w dyskach twadych) częstotliwości pracy max 133 Mhz, - pamięć DDR2 u mnie ma tylko 1333Mhz - zaledwie 10 razy więcej.
A to oznacza zaledwie 10 razy większą przepustowość takiej pamięci.
[/OT]
To by było na tyle

Ile razy jeszcze przeczytam tą bzdurę o zajmowaniu pamięci RAM?john_clock pisze:1. Wykorzysta. A myślałem, że Win7, tak jak Vista - wykorzystuje tyle pamięci, ile znajdzie, jak głosi pewna plotka![]()
RAM to nie dysk twardy, jest albo wykorzystany, albo zmarnowany.
MS w Viscie wprowadził taki system zarządzania pamięcią, jaki od lat jest stsowany w Linuxie.
To że WinXP nie potrafił zarządzać pamięcią, i potrafił się wieszać, kiedy RAm był pełny, to nie znaczy, że wszystkie systemy operacyjne świata po wsze czasy będą miały spieprzony system zarządzania pamięcią RAM
Po zakończeniu dowolnego programu kernel nie usuwa tego programu i bibliotek z pamięci, ale oznacza miejsce,które zajmują jako możliwe do nadpisania.
Kiedy ten sam program za chwilę wląązy się ponownie, a pliki, z których korzystał wcześniej z pamięci ram, to uruchomi się bez uruchamiania dysku.
Przyklad:
To samo polecenie, 1 wykonanie trwa 0,0031 sekundy, 2 wykonanie (powtórzenie) tego samego polecenia trwa 0,002s - czyli zostało wykonane 15 razy szybciej, niż za pierwszym razem.time ping -c1 localhost
.......
real 0m0.031s
user 0m0.000s
sys 0m0.001s
time ping -c1 localhost
................
real 0m0.002s
user 0m0.002s
sys 0m0.000s
W dodatku przy powtórzeniu polecenia system w ogóle nie potrzebował zaglądać na dysk twardy, bo wszystkie potrzebne składniki programu miał w pamięci RAM.
W ten sposób oszczędza się zużycie dysków twardych, a zwiększenie ilości RAM przekłada się na wzrost szybkości komputera (dysk jest najwolnieszym elementem pamieći).
Przyklad 2:
hdparm -tT /dev/sda
Kod: Zaznacz cały
/dev/sda:
Timing cached reads: 5376 MB in 2.00 seconds = 2691.17 MB/sec
Timing buffered disk reads: 224 MB in 3.01 seconds = 74.51 MB/sec
A sdram na cache dysku jest kilka(naście) razy wolniejszy od współczesnych kości DDR*
np SDram miały (i mają - te w dyskach twadych) częstotliwości pracy max 133 Mhz, - pamięć DDR2 u mnie ma tylko 1333Mhz - zaledwie 10 razy więcej.
A to oznacza zaledwie 10 razy większą przepustowość takiej pamięci.

To by było na tyle

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

-
- Piegowaty Guziec
może nie zrozumiałam, ale tu nie chodziło o zajmowanie, tylko o umiejętność wykorzystania. założone mam 4gb, a win7 starter umie wykorzystac 2, dlatego chcę linuxa.właśnie po to, żeby miał możliwość działać szybciej skoro technicznie ma do tego warunki.
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Kontakt:
(z Wikipedii)W odniesieniu do możliwości adresowania pamięci, 32 bity określają ilość możliwych do zaadresowania komórek. Istnieje 2 ^32 wariacji 32-bitowego adresu, czyli bezpośrednio można adresować 4 294 967 296 (4 G) komórek pamięci.
A 32-bitowy Linuks działa jak każdy 32-bitowy system, jeżeli chodzio adresowanie pamięci... itd., itp., 64 bit z kolei.... itd. itp.
W Linuksie nie ma wersji starter. Wszystko działa tak, na jakie wygląda.
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
-
- Piegowaty Guziec
dobra, odpaliłam minta 11, na razie z płyty. na forum minta cisza, więc spytam tu, może jest tak samo, a może ktoś będzie wiedział. w układach klawiatury nie ma mojego netbooka, a z uniwersalnym nie działa mi menu pod Fn (czyli włączanie/wył wifi, bluetootha, głośność itd.). gdzie szukać i jak zainstalować sterownik do mojej klawiatury, tak, żeby czytał wszystkie klawisze? czy może w wersji instalowanej jest taka opcja (dodaj...)?
- brezniew
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Takich typowych sterowników do tego nie ma. Albo jest obsługiwany przez jądro Linuksa albo nie i wtedy można jakoś kombinować po partyzancku. Zazwyczaj podstawowe skróty działają od razu (zależy od konkretnego sprzętu).
A tak w ogóle to netbooki zazwyczaj obsługują do 2 GB RAMu. Jesteś pewna że jest technicznie w stanie obsłużyć 4? Trzeba by sprawdzić w specyfikacji.
A tak w ogóle to netbooki zazwyczaj obsługują do 2 GB RAMu. Jesteś pewna że jest technicznie w stanie obsłużyć 4? Trzeba by sprawdzić w specyfikacji.
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
Wersja 32bitowa ma ograniczenie obsługi ramu do 3 gb aby obsłużyć 4 trzeba mieć 64 bitowa wersję os. A pozatym jestem64 bitowe wydanie jest szybsze od 32 bitowej.
-
- Piegowaty Guziec
zainstalowałam minta 11 32bity, po zainstalowaniu 64 co chwila się wieszał.
monitor systemu pisze 3,5GB ramu, więc chyba jest ok. no i działa o niebo szybciej niż na windowsie.
mam jednak kilka problemów, i jeśli nie znajdę odpowiedzi to się pewnie przeniosę na inne distro.
po kilku godzinach pracy wysiadł mi touchpad, bluetooth nie działa od początku, jest tez problem z wyświetlaniem stanu baterii i wiatrakiem. jest program to naprawiający dla Toshiby, ale wywala mi błąd wersji kernela.
na forum minta bardzo mi pomogli, ale chyba spróbuję z czystym ubuntu, jest bardziej powszechny, więc i o pomoc będzie łatwiej.
dzięki za pomysły i za pomoc.
monitor systemu pisze 3,5GB ramu, więc chyba jest ok. no i działa o niebo szybciej niż na windowsie.
mam jednak kilka problemów, i jeśli nie znajdę odpowiedzi to się pewnie przeniosę na inne distro.
po kilku godzinach pracy wysiadł mi touchpad, bluetooth nie działa od początku, jest tez problem z wyświetlaniem stanu baterii i wiatrakiem. jest program to naprawiający dla Toshiby, ale wywala mi błąd wersji kernela.
na forum minta bardzo mi pomogli, ale chyba spróbuję z czystym ubuntu, jest bardziej powszechny, więc i o pomoc będzie łatwiej.
dzięki za pomysły i za pomoc.