Kernele testowe/stabilne wersja 15.x - atom oraz K8
Moderator: e X t 7 3
- cierzniak
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Kernele testowe wersja 15.x - atom oraz K8
Jeżeli o RAM chodzi, to ostatnio w ogóle zauważyłem duży wzrost zużycia, nie wiem czy to libcario, czy coś innego.. ale po prostu ram i swap zajęte jak nigdy. swap teraz ma po 150-200MB zajęte, a jeszcze miesiąc temu trudno było mi tak zajać kompa by tak wydusić 10MB.
A wracając to GDM to komp pracuje już 6 godzinek, muzyczka, word, chromium, wifi i jest ok
A wracając to GDM to komp pracuje już 6 godzinek, muzyczka, word, chromium, wifi i jest ok
MacBook Pro 2011 13" (Intel i5 2415 2,3GHz (Turbo 2,9GHz) + Intel HD 3000 + Patriot 16GB DDR3 1333MHz + Seagate 750GB 7200rpm 16MB cache)
Raspberry Pi (700MHz ARM + 256MB shared RAM)
SOLD: Asus 1215n [ION2 on/off by bubblebee]
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Kontakt:
Zatem problem przepełnienia pamięci leży w libcairo - u mnie skok zużycia ramu to z ok. 300 MB do ... 1 GB !!!!!! = się system po stracie , a z np. LibreOffice + kadu + Chromium = zajętego 1.5 GB ramu, w stosunku do wcześniejszego ok 420 MB !!!!! - tu następuje jakiś "wyciek" w kodzie biblioteki cairo i następuje zajęcie ponad 3 krotnie wyższej ilości pamięci niż system powinien robić. Mam już rozwiązanie i za chwilę opiszę.
Zatem jeśli w trakcie aktualizacji nastąpiła instalacja bibliotek libcairo2 oraz libcairo-object2 w wersji 1.10.2-6ubuntu1.1 ... prawdopodobnie macie problem = nadmiarowe zużycie ramu (proszę sprawdzić). W takiej sytuacji należy przywrócić poprzednia wersje biblioteki 1.10.2-2ubuntu2. Realizujemy to w Synaptiku - zgodnie z poniższymi screenami. Wybieramy Pakiet -> Wymuś wersje i następnie zgodnie z poniższym:
Synaptik 1
Synaptik 2
Synaptik 3
Pozdrawiam
Zatem jeśli w trakcie aktualizacji nastąpiła instalacja bibliotek libcairo2 oraz libcairo-object2 w wersji 1.10.2-6ubuntu1.1 ... prawdopodobnie macie problem = nadmiarowe zużycie ramu (proszę sprawdzić). W takiej sytuacji należy przywrócić poprzednia wersje biblioteki 1.10.2-2ubuntu2. Realizujemy to w Synaptiku - zgodnie z poniższymi screenami. Wybieramy Pakiet -> Wymuś wersje i następnie zgodnie z poniższym:
Synaptik 1
Synaptik 2
Synaptik 3
Pozdrawiam
- d3v4
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Architektura: x86
Znowu powrot do okna logowania na 14.8, tym razem otwierajac Chrome'a, przy temperaturze 48*C. Probowalem na 10.1 odtworzyc warunki crashy pod nowszymi kernelami od Ciebie i nigdy se "nie udawalo". Przed chwila go rozgrzalem flashem do 65*C otwierajac przy tym mase programow jednoczesnie - nic. To na pewno nie jest problem temperatury...
- pingwin114
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
jeśli chodzi o wymuszenie wersji libcairo za pomocą synaptica, to ma to jeden minus....bo wystarczy apt-get upgrade i owe biblioteki się aktualizują
dlatego po wymuszeniu odpowiednich wersji za pomocą synaptica, polecam wykonać (spod root'a, nie sudo)
dlatego po wymuszeniu odpowiednich wersji za pomocą synaptica, polecam wykonać (spod root'a, nie sudo)
Kod: Zaznacz cały
echo libcairo2 hold | dpkg --set-selections
echo libcairo-gobject2 hold | dpkg --set-selections
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Z jakiej wersji Dystrybucji korzystasz ?d3v4 pisze:Znowu powrot do okna logowania na 14.8, tym razem otwierajac Chrome'a, przy temperaturze 48*C. Probowalem na 10.1 odtworzyc warunki crashy pod nowszymi kernelami od Ciebie i nigdy se "nie udawalo". Przed chwila go rozgrzalem flashem do 65*C otwierajac przy tym mase programow jednoczesnie - nic. To na pewno nie jest problem temperatury...
Pozdrawiam
- d3v4
- Sędziwy Jeż
Ubuntu 10.04, pisalem tam na poprzedniej stronie tematu wiecej detali. ; )
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Wybaczd3v4 pisze:Ubuntu 10.04, pisalem tam na poprzedniej stronie tematu wiecej detali. ; )

Pozdrawiam
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
hmm ale Ja je w synaptiku blokuje i nie następuje aktualziacjapingwin114 pisze:jeśli chodzi o wymuszenie wersji libcairo za pomocą synaptica, to ma to jeden minus....bo wystarczy apt-get upgrade i owe biblioteki się aktualizują
Kod: Zaznacz cały
echo libcairo2 hold | dpkg --set-selections echo libcairo-gobject2 hold | dpkg --set-selections

Pozdrawiam
- d3v4
- Sędziwy Jeż
Nie chce robic za duzego offtopa wiec postaram sie strescic.e X t 7 3 pisze:Proszę o testy pod 11.04.
11.04... Hm, od 8.04 jedyne ubu ktore mi smigalo i z ktorym nie bylo dziwnych problemow to wlasnie 10.04, pozniej wyprobowalem 10.10 - totalna tragedia. Jak to jest z 11.04? Nie chce sobie zainstalowac kota w worku.
PS: Nie sadze zeby problem lezal w wersji dystrybucji, bo to sie zaczelo jeszcze jak wydawales kernele wylacznie dla 10.04 (ktore o ile dobrze pamietam dzialaly tez na 10.10).
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Witam, mam takie pytanie: czy nie dałoby sie wypuscic kolejnego kernela z serii 14.8 ( z jakims malym numerkiem np 14.8.2) tylko z poprawkami pod gps-a, narazie wole jeszcze pozostac przy 10.04 a kernele z linii 15 chyba juz sa bardziej dedykowane po 11.04 niz pod 10.04, a jak dla mnie 10.04 plus kernel 14.8 to zupelnie wystarczajaca i satysfakcjonujaca mnie konfiguracja komputera. Mam jeszcze pytnie czy i jak przebiegaja testy na platformie brazos? zaciekawila mnie ta propozycja AMD. Pozdrawiam i dziekuje za pomoc
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
2 temperatura w sensors jest wyższa niż pierwsza, druga komenda nie działa (same errory) a sudo update-grub nie zadziałało. Czy wyższa temperatura procesora wpływa negatywnie na długość pracy na baterii?
- pingwin114
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Kontakt:
co do felernego libcairo2 i libcairo-gobject2, to z tego co widzę wersje 1.10.2-6ubuntu1.1 już wyleciały z repo
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
Nie jestem pewien czy to wina twojego kernela, ale, po podłączeniu jakiejś pamięci masowej na usb (dysk, pendrive) jest niby ok, ale jak chcę ją odłączyć (ubuntowskie bezpiecznie usuń urządzenie, albo odmontuj) to system się wiesza. Nic nie działa, nawet do konsoli nie można przełączyć.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Witammooop12 pisze:Nie jestem pewien czy to wina twojego kernela, ale, po podłączeniu jakiejś pamięci masowej na usb (dysk, pendrive) jest niby ok, ale jak chcę ją odłączyć (ubuntowskie bezpiecznie usuń urządzenie, albo odmontuj) to system się wiesza. Nic nie działa, nawet do konsoli nie można przełączyć.
Co do reszty pytań i poruszonych kwestii odniosę się później. natomiast, co do odmontowywania ... właśnie też ten problem stwierdziłem i analizuje przyczyny. Co ciekawe występuje u mnie tylko pod 11.04 i tylko z dyskami przenośnymi na usb, ale już nie z modemami, pamięciami USB (stickami), czy też napędami optycznymi ... Jest coś w nowej wersji Ubuntu, co powoduje taki efekt - pod 10.04 jest wszystko idealnie. Szukam przyczyny.
Pozdrawiam
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
e X t 7 3,
2 temperatura w sensors jest wyższa niż pierwsza, druga komenda nie działa (same errory) a sudo update-grub nie zadziałało. Czy wyższa temperatura procesora wpływa negatywnie na długość pracy na baterii?
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
Ja siedzę dalej na 10.04.e X t 7 3 pisze:Witammooop12 pisze:Nie jestem pewien czy to wina twojego kernela, ale, po podłączeniu jakiejś pamięci masowej na usb (dysk, pendrive) jest niby ok, ale jak chcę ją odłączyć (ubuntowskie bezpiecznie usuń urządzenie, albo odmontuj) to system się wiesza. Nic nie działa, nawet do konsoli nie można przełączyć.
Co do reszty pytań i poruszonych kwestii odniosę się później. natomiast, co do odmontowywania ... właśnie też ten problem stwierdziłem i analizuje przyczyny. Co ciekawe występuje u mnie tylko pod 11.04 i tylko z dyskami przenośnymi na usb, ale już nie z modemami, pamięciami USB (stickami), czy też napędami optycznymi ... Jest coś w nowej wersji Ubuntu, co powoduje taki efekt - pod 10.04 jest wszystko idealnie. Szukam przyczyny.
Pozdrawiam
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Taki problem pojawia Ci się pod 10.04 ?!? ... hmm dziwne. zatem widzę, że to jest totalnie losowe. Musze to przeanalizować.mooop12 pisze:Ja siedzę dalej na 10.04.e X t 7 3 pisze:Witammooop12 pisze:Nie jestem pewien czy to wina twojego kernela, ale, po podłączeniu jakiejś pamięci masowej na usb (dysk, pendrive) jest niby ok, ale jak chcę ją odłączyć (ubuntowskie bezpiecznie usuń urządzenie, albo odmontuj) to system się wiesza. Nic nie działa, nawet do konsoli nie można przełączyć.
Pozdrawiam
UWAGA jestem już pewien to NIE jest wina mojego kernela ... to samo jest z genericami. Coś jest namieszane albo w kodzie kernela, albo któreś z bibliotek systemowych. Będę badał sprawę nadal.
Pozdrawiam
- cierzniak
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Wy mówicie o pendrive itd. a ja takie coś mam TYLKO z czytnikiem kart SD i TYLKO z moją kartą Kingston 16GB cl4, żadna inna karta/pendrive/dysk nie wrzuca mi takiego błędu, tak samo ta karta zamontowana przez modem 3g albo telefon nie zwraca błędu.
MacBook Pro 2011 13" (Intel i5 2415 2,3GHz (Turbo 2,9GHz) + Intel HD 3000 + Patriot 16GB DDR3 1333MHz + Seagate 750GB 7200rpm 16MB cache)
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Kontakt:
Wcześniej pisałeś o jakichś "cudnych" poprawkach w sterownikach Intela. Jak się ma ta sprawa?
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
Jakieś szanse na kernel skąpilowany tym nowym kompilatorem co to o nim piszą na phoronix.com że taki szybki?
A i jeszcze takie pytanie w tematach z testowymi kernelami nie ma linkòw do twojego xconfig dla nvidi to dlatego że go już nie polecasz czy poprostu nie przekleiłeś linkòw?
A i jeszcze takie pytanie w tematach z testowymi kernelami nie ma linkòw do twojego xconfig dla nvidi to dlatego że go już nie polecasz czy poprostu nie przekleiłeś linkòw?