Kernele testowe/stabilne wersja 15.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Linkas
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: vdpau jak uruchomić. EEE 1201N. Ubuntu 11.04 2.6.39-ext73-f1-15.0-atom-ags-cfs

Post autor: Linkas »

Zainstalowany już był.

Kod: Zaznacz cały

libvdpau1 jest już w najnowszej wersji.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: vdpau jak uruchomić. EEE 1201N. Ubuntu 11.04 2.6.39-ext73-f1-15.0-atom-ags-cfs

Post autor: e X t 7 3 »

Linkas pisze:Witam
Jak uruchomić wyjście vdpau w mplayerze? Pamiętam, że na 10.04 oglądałem coś w hd na vdpau. Próba uruchomienia w terminalu:
Failed to open VDPAU backend libvdpau_nvidia.so: cannot open shared object file: No such file or directory
[vdpau] Error when calling vdp_device_create_x11: 1
Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device.
Szukałem na forach, rozwiązaniem jest zrezygnowanie z vdpau :-x
Mplayer/Smplayer musi mieć wkompilowaną obsługę vdpau - zainstaluj SMplayer z repozytoriów Ubuntu Tweak = parę kliknięć i masz działającą akceleracje.

Pozdrawiam
Linkas
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Re: Kernele testowe wersja 15.x - atom oraz K8

Próbuje zaktualizować repozytorium (chyba o to chodziło) ale niestety apt-get nie może takiego znaleźć.

Nie udało się pobrać http://ppa.launchpad.net/nvidia-vdpau/ppa/ubuntu/dists/natty/main/source/Sources  404  Not Found
Nie udało się pobrać http://ppa.launchpad.net/nvidia-vdpau/ppa/ubuntu/dists/natty/main/binary-i386/Packages  404  Not Found
Awatar użytkownika
Thomas_PL
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: Thomas_PL »

zainstaluj SMplayer z repozytoriów Ubuntu Tweak
Mplayer/smplayer z zwykłego repa ubuntu oferuje wsparcie vdpau od dawna.
Linkas
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Thomas_PL pisze:
zainstaluj SMplayer z repozytoriów Ubuntu Tweak
Mplayer/smplayer z zwykłego repa ubuntu oferuje wsparcie vdpau od dawna.
Przeinstalowałem (S)Mplayer ze standardowego repo i dalej nie działa.
Wersje:
SMplayer 0.6.9-1
Mplayer 2:1.0~rc4.dfsg1-1ubuntu3
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Na pewno masz GF8 lub nowszą? Bo jeśli nie, to nici z vdpau, gdyż starsze karty nVidii zwyczajnie tego nie obsługują.

Jeśli tak, to trzeba by sprawdzić sterowniki. Wywal to co masz z repozytoriów Ubuntu i zainstaluj najnowsze ze strony NV: http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us

Paczkę ściągnij do katalogu domowego, a następnie:

1. Przeloguj się do terminala (Alt + F1).

2. Wyłącz X-server:

sudo service gdm stop
3. Odpal pobrany instalator:

sudo sh ./NVIDIA-Linux-x86-275.09.07.run
4. Zrestartuj X-server:

sudo service gdm start
5. Aby usunąć zainstalowane w ten sposób sterowniki trzeba powtórzyć całą procedurę, tylko komendy z podpunktu 3 dodać flagę --uninstall:

sudo sh ./NVIDIA-Linux-x86-275.09.07.run --uninstall
Ostatnio zmieniony 05 lip 2011, 23:27 przez Galvatron, łącznie zmieniany 1 raz.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Linkas
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Mam NVidię ION pierwszej generacji czyli 9400. Ona podobno obsługuje vdpau. Nawet kiedyś działało (jak miałem 10.04)- przynajmniej tak mi się wydaje.
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

A co się dzieje gdy w preferencjach SMplayer'a ustawiasz wyjście obrazu na vdpau? Wyskakuje może jakiś komunikat?
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Linkas
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Taki komunikat:

MPlayer nieoczekiwanie zakończył pracę. Kod wyjścia 1
Taki log:

/usr/bin/mplayer -noquiet -nofs -nomouseinput -vc ffh264vdpau,ffmpeg12vdpau,ffwmv3vdpau,ffvc1vdpau, -sub-fuzziness 1 -identify -slave -vo vdpau -ao pulse -nokeepaspect -framedrop -nodr -double -input nodefault-bindings:conf=/dev/null -stop-xscreensaver -wid 65012059 -monitorpixelaspect 1 -ass -embeddedfonts -ass-line-spacing 0 -ass-font-scale 1 -ass-styles /home/lukas/.config/smplayer/styles.ass -fontconfig -font Arial -subfont-autoscale 0 -subfont-osd-scale 20 -subfont-text-scale 20 -subcp CP1250 -vid 0 -aid 1 -subpos 100 -subdelay 0.8 -volume 100 -nocache -ss 5935 -osdlevel 0 -vf-add screenshot -slices -channels 2 -af scaletempo,equalizer=0:0:0:0:0:0:0:0:0:0 -softvol -softvol-max 110 /home/lukas/Wideo/The Adjustment Bureau (2011) DVDRip XviD-MAXSPEED/The Adjustment Bureau (2011) DVDRip XviD-MAXSPEED www.torentz.3xforum.ro.avi

MPlayer 1.0rc4-4.5.2 (C) 2000-2010 MPlayer Team
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.
Terminal type `unknown' is not defined.

Playing /home/lukas/Wideo/The Adjustment Bureau (2011) DVDRip XviD-MAXSPEED/The Adjustment Bureau (2011) DVDRip XviD-MAXSPEED www.torentz.3xforum.ro.avi.
AVI file format detected.
ID_VIDEO_ID=0
[aviheader] Video stream found, -vid 0
ID_AUDIO_ID=1
[aviheader] Audio stream found, -aid 1
AVI: ODML: Building ODML index (2 superindexchunks).
VIDEO:  [XVID]  720x384  12bpp  23.976 fps  1537.0 kbps (187.6 kbyte/s)
Clip info:
 Software: AVI-Mux GUI 1.17.8, Aug 30 2008  12:36:58
ID_CLIP_INFO_NAME0=Software
ID_CLIP_INFO_VALUE0=AVI-Mux GUI 1.17.8, Aug 30 2008  12:36:58
ID_CLIP_INFO_N=1
ID_FILE_SUB_ID=0
ID_FILE_SUB_FILENAME=/home/lukas/Wideo/The Adjustment Bureau (2011) DVDRip XviD-MAXSPEED/The Adjustment Bureau (2011) DVDRip XviD-MAXSPEED www.torentz.3xforum.ro.txt
SUB: Added subtitle file (1): /home/lukas/Wideo/The Adjustment Bureau (2011) DVDRip XviD-MAXSPEED/The Adjustment Bureau (2011) DVDRip XviD-MAXSPEED www.torentz.3xforum.ro.txt
ID_FILENAME=/home/lukas/Wideo/The Adjustment Bureau (2011) DVDRip XviD-MAXSPEED/The Adjustment Bureau (2011) DVDRip XviD-MAXSPEED www.torentz.3xforum.ro.avi
ID_DEMUXER=avi
ID_VIDEO_FORMAT=XVID
ID_VIDEO_BITRATE=1536960
ID_VIDEO_WIDTH=720
ID_VIDEO_HEIGHT=384
ID_VIDEO_FPS=23.976
ID_VIDEO_ASPECT=0.0000
ID_AUDIO_FORMAT=8192
ID_AUDIO_BITRATE=448000
ID_AUDIO_RATE=0
ID_AUDIO_NCH=0
ID_START_TIME=0.00
ID_LENGTH=6350.34
ID_SEEKABLE=1
ID_CHAPTERS=0
Failed to open VDPAU backend libvdpau_nvidia.so: cannot open shared object file: No such file or directory
[vdpau] Error when calling vdp_device_create_x11: 1
Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device.
==========================================================================
Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders
AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 448.0 kbit/29.17% (ratio: 56000->192000)
ID_AUDIO_BITRATE=448000
ID_AUDIO_RATE=48000
ID_AUDIO_NCH=2
Selected audio codec: [ffac3] afm: ffmpeg (FFmpeg AC-3)
==========================================================================
AO: [pulse] 48000Hz 2ch floatle (4 bytes per sample)
ID_AUDIO_CODEC=ffac3
[Mixer] No hardware mixing, inserting volume filter.
Video: no video
Starting playback...

MPlayer interrupted by signal 11 in module: seek
ID_SIGNAL=11
- MPlayer crashed by bad usage of CPU/FPU/RAM.
  Recompile MPlayer with --enable-debug and make a 'gdb' backtrace and
  disassembly. Details in DOCS/HTML/en/bugreports_what.html#bugreports_crash.
- MPlayer crashed. This shouldn't happen.
  It can be a bug in the MPlayer code _or_ in your drivers _or_ in your
  gcc version. If you think it's MPlayer's fault, please read
  DOCS/HTML/en/bugreports.html and follow the instructions there. We can't and
  won't help unless you provide this information when reporting a possible bug.
 [ This binary of MPlayer in Debian is currently compiled with
   '--enable-debug'; the debugging symbols are in the package
   'mplayer-dbg'.]
Awatar użytkownika
cierzniak
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: cierzniak »

Dzieje się coś z tymi jajkami? Bo ja mam ostatnio taki drain baterii... i takie temperatury.. chyba, że to wina brudu? Jak będę w sklepie i nie zapomnę kupię sprężone powietrze i psiknę w dziurki laptopka :)
MacBook Pro 2011 13" (Intel i5 2415 2,3GHz (Turbo 2,9GHz) + Intel HD 3000 + Patriot 16GB DDR3 1333MHz + Seagate 750GB 7200rpm 16MB cache)

Raspberry Pi (700MHz ARM + 256MB shared RAM)

SOLD: Asus 1215n [ION2 on/off by bubblebee]
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Nowy kernel v15.8-atom już czeka na serwerze. Natrafiłem jednak na błąd instalatorów. Sądzę,z e naprawie jeszcze dziś i dziś tez kernel będzie dostępny.

Pozdrawiam

-- 06 lip 2011 09:49 --

Udostępniłem nowy kernel 2.6.39.2-ext73-f1-15.8-atom-ags-cfs.W tej wersji instalatora nie dodałem jeszcze aktywowania automatycznego standardowych, ale wyłączonych repozytoriów Ubuntu. Zatem zanim przystąpicie do instalacji - osoby, które robią to pierwszy raz, konieczne jest ich aktywowanie - zgodnie ze screenami, które udostępniłem w watku z kernelami.

Pozdrawiam
wojciechr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 17.04

Post autor: wojciechr »

Zainstalowałem 15.8 i... nic z tego nie mam go , mam tylko 15.6 :( czemu tak jest a repo ustawienia wg screenów. podajcie jakąś podpowiedź proszę.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

wojciechr pisze:Zainstalowałem 15.8 i... nic z tego nie mam go , mam tylko 15.6 :( czemu tak jest a repo ustawienia wg screenów. podajcie jakąś podpowiedź proszę.
Witaj, a powiedź, czy w Synaptiku widać kernel, nagłówki i ewentualnie sterownik wifi ?

Pozdrawiam

-- 07 lip 2011 08:06 --

Jeszcze mały off topic ... ostatnio analizuje poziom rozwoju poszczególnych środowisk graficznych, przede wszystkim GNOME, Unity, KDE i powiem, m.in. testuje KDE 4.6.x ... i jestem bardzo MILE zaskoczony ... konieczne są pewne poprawki w konfiguracji, ale to środowisko naprawdę ma olbrzymi potencjał. Wcześniej używałem długo KDE od 2.9 do 3.6 ... KDE od 4.0 do 4.3 było według mnie słabe i zacząłem używać GNOME ... ale dobre jest GNOME 2.x.x ... natomiast GNOME 3.x jest dość ociężały, a Compiz - jak na razie z nim nie współpracuje, co jak dla mnie go skreśla. Unity mogło by być oki, ale nie trawie jak Ktoś za mnie decyduje = czy mam mieć panele, czy nie. Zatem uważam, że KDE od 4.6.x jest naprawdę niezły, ładnie współpracuje z Compizem i jest niewiarygodnie wydajne i responsywne. Myślę, że po pewnych poprawkach w konfiguracji, będzie to środowisko, które chyba stanie się moim domyślnym od Ubuntu 11.10 ;). Proszę o wasze spostrzeżenia ...

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
wojciechr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

W Synapticu nie ma kernela 15.8, a reszty o którą pytasz, nie umiem sprawdzić :) napisz proszę nazwy to sprawdzę czy są :) co dalej z tym?

Dodatkowo poznikały mi belki, nie wiem co jest czy to oznaka niewspółpracowania compiza o której piszesz?
Ostatnio zmieniony 07 lip 2011, 11:47 przez wojciechr, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

wojciechr pisze:W Synapticu nie ma kernela 15.8, a reszty o którą pytasz, nie umiem sprawdzić :) napisz proszę nazwy to sprawdzę czy są :) co dalej z tym?
Spróbuj może ponownie wykonać skrypt.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
wojciechr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

ok, dam znać wieczorem co z tego wyszło. a zmieniłeś go?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

wojciechr pisze:ok, dam znać wieczorem co z tego wyszło. a zmieniłeś go?
Zmodyfikowałem jedynie kolejność instalacji pakietów ... po prostu pakiet odpowiadający za możliwość wyświetlania teksu przez notify ("dymki" z informacjami), zbyt późno był odświeżany i w trakcie instalacji nie było widać informacji jakie skrypt miał wyświetlić.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Popraw linki w sygnaturze, tak żeby dało się w nie klikać i były bardziej widoczne.
e X t 7 3 pisze:
wojciechr pisze:Zainstalowałem 15.8 i... nic z tego nie mam go , mam tylko 15.6 :( czemu tak jest a repo ustawienia wg screenów. podajcie jakąś podpowiedź proszę.
Witaj, a powiedź, czy w Synaptiku widać kernel, nagłówki i ewentualnie sterownik wifi ?

Pozdrawiam

-- 07 lip 2011 08:06 --

Jeszcze mały off topic ... ostatnio analizuje poziom rozwoju poszczególnych środowisk graficznych, przede wszystkim GNOME, Unity, KDE i powiem, m.in. testuje KDE 4.6.x ... i jestem bardzo MILE zaskoczony ... konieczne są pewne poprawki w konfiguracji, ale to środowisko naprawdę ma olbrzymi potencjał. Wcześniej używałem długo KDE od 2.9 do 3.6 ... KDE od 4.0 do 4.3 było według mnie słabe i zacząłem używać GNOME ... ale dobre jest GNOME 2.x.x ... natomiast GNOME 3.x jest dość ociężały, a Compiz - jak na razie z nim nie współpracuje, co jak dla mnie go skreśla. Unity mogło by być oki, ale nie trawie jak Ktoś za mnie decyduje = czy mam mieć panele, czy nie. Zatem uważam, że KDE od 4.6.x jest naprawdę niezły, ładnie współpracuje z Compizem i jest niewiarygodnie wydajne i responsywne. Myślę, że po pewnych poprawkach w konfiguracji, będzie to środowisko, które chyba stanie się moim domyślnym od Ubuntu 11.10 ;). Proszę o wasze spostrzeżenia ...

Pozdrawiam
Sam kiedyś używałem KDE 4.x + Compiz, jeszcze w czasach Ubuntu 9.xx i uważałem że nie ma lepszego interfejsu dla Linuksa. Niestety gdzieś tak od wersji 4.4 chyba coś zmienili w metodzie renderowania i środowisko zrobiło się strasznie mulaste, ale ostatnio chyba w końcu to poprawili, bo w ostatnich dniach zainstalowałem Kubuntu Desktop i chodziło całkiem dobrze.

Niestety problem jest w czym innym: 2 lata temu KDE 4.x brało raptem 250-290MB RAM, tylko trochę więcej niż GNOME. Przez ten czas jego apetyt na RAM wzrósł dwukrotnie i w czasie testów najnowszego 4.6.4 z przerażeniem stwierdziłem, że teraz ta kobyła bierze na czysto aż 550MB, oferując niewiele więcej niż GNOME + Compiz, które na czysto mieszczą się w 200-250MB (u mnie ok. 300MB, ale to przez sterowniki nVidii, oraz Cairo Dock i inne dodatki). Moim zdaniem na ten moment nie warto sobie zawracać głowy KDE, zwłaszcza na netbooku, tym bardziej że dla GNOME jest świetna nakładka, udająca Windows 7: http://gnome-look.org/content/show.php/ ... ent=113264 i nic nie stoi na przeszkodzie żeby zmodyfikować ją pod swoje upodobania (np. przerobić na KDE).

Mam takie dziwne wrażenie, że twórcy KDE zaczynają naśladować Microsoft także w kategorii "bloatware".
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Popraw linki w sygnaturze, tak żeby dało się w nie klikać i były bardziej widoczne.

...

Sam kiedyś używałem KDE 4.x + Compiz, jeszcze w czasach Ubuntu 9.xx i uważałem że nie ma lepszego interfejsu dla Linuksa. Niestety gdzieś tak od wersji 4.4 chyba coś zmienili w metodzie renderowania i środowisko zrobiło się strasznie mulaste, ale ostatnio chyba w końcu to poprawili, bo w ostatnich dniach zainstalowałem Kubuntu Desktop i chodziło całkiem dobrze.

Niestety problem jest w czym innym: 2 lata temu KDE 4.x brało raptem 250-290MB RAM, tylko trochę więcej niż GNOME. Przez ten czas jego apetyt na RAM wzrósł dwukrotnie i w czasie testów najnowszego 4.6.4 z przerażeniem stwierdziłem, że teraz ta kobyła bierze na czysto aż 550MB, oferując niewiele więcej niż GNOME + Compiz, które na czysto mieszczą się w 200-250MB (u mnie ok. 300MB, ale to przez sterowniki nVidii, oraz Cairo Dock i inne dodatki). Moim zdaniem na ten moment nie warto sobie zawracać głowy KDE, zwłaszcza na netbooku, tym bardziej że dla GNOME jest świetna nakładka, udająca Windows 7: http://gnome-look.org/content/show.php/ ... ent=113264 i nic nie stoi na przeszkodzie żeby zmodyfikować ją pod swoje upodobania (np. przerobić na KDE).

Mam takie dziwne wrażenie, że twórcy KDE zaczynają naśladować Microsoft także w kategorii "bloatware".

Co do linków ... też bym chciał, ale pisze mi że akurat w tym aspekcie podpisy nie obsługuje BBCode i ... niestety nie mogę dynamicznego linka zrobić.

Co do KDE i innych środowisk ... to temat na przyszłość, oczywiście teraz najbardziej ergonomicznym/wydajnym i responsywny środowiskiem jest GNOME 2.3.x + Compiz. Jednakże on już nie będzie rozwijany, Canonical będzie go ... hmm delikatnie to ujmując "ignorował", a środowiska takie jak Unity i GNOME 3 mają wiele wad, które mnie do nich na tę chwilę zrażają. Po prostu wskazuje, ze za jakieś pół roku staniemy "na rozdrożu" i już należy się zastanowić w jakim kierunku iść jeśli chodzi o środowisko GUI. Zresztą userzy Windows to dopiero będą mieli jazdę bez trzymanki ... widziałam build win 8 i powiem szczerze dla "Pani Jadzi" z urzędu Gminy to będzie poważne wyzwanie ;P

Pozdrawiam

PS. nie mam odzewu odnośnie kernela ... jak się sprawuje ?

-- 07 lip 2011 14:24 --

Choć muszę przyznać, że w tym przypadku GNOME 3 prezentuje sie i działa nieźle i chyba ma panel u góry - są ikony uruchomieniowe ... tak to wygląda ;)

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

Gdzie jest jajko 15.8 k8?
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”