Ubuntu wiesza mi się czasami bez powodu

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
hufca
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Ubuntu wiesza mi się czasami bez powodu

Post autor: hufca »

Witam,
Zdarza się co kilka dni, że zawiesza mi się system, gdy coś robię. Np, kiedy leci muzyka, nagle ni stąd ni zowąd zaczyna się zapętlać lecący w danej chwili urywek o dł. 2 sekund, i nie można ruszać myszką. Nic się nie da zrobić, muszę dopiero zresetować i odpalić na nowo. Bardzo mnie to drażni, bo nieraz tracę niezapisane dokumenty, lub w trakcie rozmowy z kimś np. na gg przerywa. Czy da się temu zapobiec, bez przeinstalowywania systemu od nowa? Mam zainstalowane i skonfigurowane wiele programów na tym systemie i nie chcę tego ustawiać/instalować na nowo po instalce nowego ubuntu.
proszę o jakąś rade
Ostatnio zmieniony 31 sie 2011, 21:03 przez hufca, łącznie zmieniany 1 raz.
Szubi

Re: Ubuntu 10.04 wiesza się czasami

Post autor: Szubi »

Dobrze by było, jakbyś podał konfigurację komputera. Ja takie problemy na starym komputerze miałem przez procesor, ponieważ czasami nie dawał sobie rady z Ubuntu :P
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 10.04 wiesza się czasami

Post autor: igotit4free »

hufca pisze:...
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEMTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Opis problemu jest niewystarczający bądź sens istnienia tematu jest znikomyW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
hufca
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Re: Ubuntu wiesza mi się czasami bez powodu

Konfiguracja to raczej nie problem, bo system mi działał wcześniej bez problemów na tym kompie.
W razie czego: Procesor t2400 intel core duo 1,83ghz , grafika: ATI Radeon X300, 2GB RAM, chipset firmy Intel. Wolne miejsce na dysku z systemem: ponad 10GB ;)
Szubi

Post autor: Szubi »

OK. No cóż, ja mam tylko o 0.10 GHz słabszy procek, ale wszystko działa dobrze. Nie mogę ci powiedzieć co ci dolega. Może jakaś złośliwa aplikacja, która zainstalowałeś, a działa niestabilnie. Mi się przynajmniej tak wydaje, ale pewien nie jestem. Może bardziej doświadczeni ci pomogą.
ŁubuntuUser
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: ŁubuntuUser »

Mi system wieszał się dlatego ze miałem starego/uszkodzonego biosa. Xp chodził normalnie. Przy instalacji win Se7en wywala błedy. po instalacji ubutu wieszał się przy byle czym. Poszukaj sobie jak zaktualizować bios. Tylko ostrożnie. Ew. sprawdź czy inna dystrybucja też sie tak wiesza
Mały 1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

Post autor: Mały 1 »

Sprawdzałeś wersję Ubuntu 10.10? W moim przypadku właśnie zainstalowanie tej wersji rozwiązało problem zwiech.
Awatar użytkownika
hufca
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Ogólnie to nie mogę używać starszych wersji ubuntu, bo mam wtedy problem taki, że mi dźwięk nie działa w kompie. Zgłaszałem to w launchpadzie, ale nic z tym nie zrobili, ja jestem początkowym użytkownikiem linuxów i nie znam się zbyt dobrze jeszcze na wszystkim. Tylko w wersjach młodszych od 10.04 (włącznie), działa mi dźwięk.
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/712150

Wcześniej nie wieszał mi się ten 10.04 a problem zawieszania pojawił się po którejś z aktualizacji lub instalacji programów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”