Apache nie dziala na kontach nowych uzytkownikow.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Blackbox
- Architektura: x86
Apache nie dziala na kontach nowych uzytkownikow.
Witam,
Kiedy utworze konto dla nowego uzytkownika i wrzuce do jego katalogu public_html pliki z rozszerzeniem 'php' to serwer ich nie czyta. Kiedy wrzuce do 'var/www/' wszystko dziala bez problemu.
Jak moge zrobic aby Apache dzialal na kontach uzytkownikow?
Dzieki za pomoc. Pozdro!
Kiedy utworze konto dla nowego uzytkownika i wrzuce do jego katalogu public_html pliki z rozszerzeniem 'php' to serwer ich nie czyta. Kiedy wrzuce do 'var/www/' wszystko dziala bez problemu.
Jak moge zrobic aby Apache dzialal na kontach uzytkownikow?
Dzieki za pomoc. Pozdro!
- brezniew
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Architektura: x86_64
Re: Apache nie dziala na kontach nowych uzytkownikow.
Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
viewtopic.php?f=170&t=137336&hilit=mod_userdir
viewtopic.php?f=170&t=137336&hilit=mod_userdir
-
- Piegowaty Guziec
Dzieki za linka.
Ja moge dostac sie na strone, tylko, ze serwer nie czyta plikow 'php'. Z plikami 'html' nie ma problemu.
Mam wszystko zainstalowane, wiec nie wiem co jest nie tak. Czy moze ktos mi podpowiedziec co zrobic?
Dzieki.
Ja moge dostac sie na strone, tylko, ze serwer nie czyta plikow 'php'. Z plikami 'html' nie ma problemu.
Mam wszystko zainstalowane, wiec nie wiem co jest nie tak. Czy moze ktos mi podpowiedziec co zrobic?
Dzieki.
-
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: GNOME
tu juz sie klania konfigurowanie apache.
BTW:
masz zainstalowane php ?
jak dojdziesz do perla czy masona to tez ci sie przyda ta wiedza. dotyczy nie tylko php.
BTW:
masz zainstalowane php ?
jak dojdziesz do perla czy masona to tez ci sie przyda ta wiedza. dotyczy nie tylko php.
-
- Piegowaty Guziec
Dzieki za odpowiedz.
Tak mam PHP zainstalowane bo kiedy wrzuce strone do 'var/www/' i ja odpale to wszystko dziala.
Generalnie jest to strona glownie zrobiona w HTML'u, ale music player dziala na skrypcie PHP. Kiedy odpale ta sama strone z http://adres/~uzytkownik, player nie dziala.
Mialem zainstalowany serwer ubuntu 9.04 i wszystko dzialalo (PHP) na kontach uzytkownikow. Ta sama strona z tym samym playerem dzialala bez problemu.
Generalnie serwer przeinstalowalem na 11.04 i teraz musze wszystko na nowo konfigurowac. Tamta wersje mialem przez 2 lata i duzo instalowalem rzeczy z roznych tutoriali i byc moze uruchomilem ta opcje nie bedac swiadomym o tym.
Czy moze ktos mi pomoc to zrobic?
Dzieki.
Tak mam PHP zainstalowane bo kiedy wrzuce strone do 'var/www/' i ja odpale to wszystko dziala.
Generalnie jest to strona glownie zrobiona w HTML'u, ale music player dziala na skrypcie PHP. Kiedy odpale ta sama strone z http://adres/~uzytkownik, player nie dziala.
Mialem zainstalowany serwer ubuntu 9.04 i wszystko dzialalo (PHP) na kontach uzytkownikow. Ta sama strona z tym samym playerem dzialala bez problemu.
Generalnie serwer przeinstalowalem na 11.04 i teraz musze wszystko na nowo konfigurowac. Tamta wersje mialem przez 2 lata i duzo instalowalem rzeczy z roznych tutoriali i byc moze uruchomilem ta opcje nie bedac swiadomym o tym.
Czy moze ktos mi pomoc to zrobic?
Dzieki.
- Smiecho
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
O ile dobrze pamiętam w Ubuntu PHP jest domyślnie wyłączony w katalogach public_html użytkowników. Zerknij na plik:
/etc/apache2/mods-available/php5.conf
Prawdopobnie masz tam taki wpis:
Zakomentuj powyższe linijki i zrestartuj Apacha.
/etc/apache2/mods-available/php5.conf
Prawdopobnie masz tam taki wpis:
Kod: Zaznacz cały
<IfModule mod_userdir.c>
<Directory /home/*/public_html>
php_admin_value engine Off
</Directory>
</IfModule>
-
- Piegowaty Guziec
Wiekie dzieki! Dziala!