Partycje w ubuntu i windows 7
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Partycje w ubuntu i windows 7
Zacznę od przedstawienia układu moich partycji:
http://imageshack.us/photo/my-images/40 ... parted.png
I chciałbym jeszcze z tego nieprzydzielonego miejsca utworzyć partycje wymiany dla ubuntu ale nie mogę bo mam już cztery partycje podstawowe. Jakaś rada bo nie usune windy a i tak kombinowałem z partycją logiczną ale to nic nie dało
http://imageshack.us/photo/my-images/40 ... parted.png
I chciałbym jeszcze z tego nieprzydzielonego miejsca utworzyć partycje wymiany dla ubuntu ale nie mogę bo mam już cztery partycje podstawowe. Jakaś rada bo nie usune windy a i tak kombinowałem z partycją logiczną ale to nic nie dało
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Re: Partycje w ubuntu i windows 7
Najłatwiej:
Spod Live CD powiększyć sda4 o miejsce nieprzydzielone, żeby się nie marnowało (chociaż przy takim dysku to żadna strata).
Pomniejszyć sda5 i obok utworzyć sobie partycje logiczne według potrzeb. Wcześniej wypadałoby zdefragmentować tę partycję spod Windowsa, a nawet przenieść najważniejsze rzeczy w inne miejsce. Zapobiegnie to utracie danych i przyśpieszy proces defragmentacji.
Spod Live CD powiększyć sda4 o miejsce nieprzydzielone, żeby się nie marnowało (chociaż przy takim dysku to żadna strata).
Pomniejszyć sda5 i obok utworzyć sobie partycje logiczne według potrzeb. Wcześniej wypadałoby zdefragmentować tę partycję spod Windowsa, a nawet przenieść najważniejsze rzeczy w inne miejsce. Zapobiegnie to utracie danych i przyśpieszy proces defragmentacji.
-
- Piegowaty Guziec
To nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie?? Dodam tylko jeszcze że ta partycja 323 Gb jest widziany pod windows i EaseUS Partition Master Home Edition widziany jest jako dysk logiczny.
- Althorion
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
rom Ci już odpowiedział. BIOS obsługuje tylko cztery partycje i nic więcej z tym nie zrobisz. Możesz oczywiście zakładać partycje rozszerzone, ale do tego celu musisz najpierw usunąć jakąś podstawową.
„Jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie dobro czyni.”
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Masz 3 podstawowe, jedną rozszerzoną sda3 a w niej logiczną sda5.
-
- Piegowaty Guziec
ogarniam to ale czy mogę usunąć albo przeżucić] jakoś tą partycje podstawową co utwożył windows 7 o wielkości 100mb??
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Lepiej tego nie ruszaj.
Jeśli cały problem leży w utworzeniu swapa, to możesz to zrobić także bez partycjonowania, używając pliku swap zamiast partycji swap.
Przeczytaj SwapFaq, a szczególnie For Adding a 512 MB swap albo tu wersję skróconą.
Zainstaluj słownik do przeglądarki.

Jeśli cały problem leży w utworzeniu swapa, to możesz to zrobić także bez partycjonowania, używając pliku swap zamiast partycji swap.
Przeczytaj SwapFaq, a szczególnie For Adding a 512 MB swap albo tu wersję skróconą.
Zainstaluj słownik do przeglądarki.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Piegowaty Guziec
o to mi chodziło!!! Dzięki igotit4free. nie wiedziałem ,że można zrobić taki plik. Jeszcze raz dziękuje