Samsung QX510 - system zawiesza się
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Samsung QX510 - system zawiesza się
Witam!
Mam laptopa Samsung QX510, od maja, z czego w lipcu był nie używany...
Mam na nim Windows 7 z tą śmieszną aktualką do Win 8 na partycji 28GB
partycje 410 GB na dokumenty
oraz Ubuntu na / - 10 GB, SWAP - 4,5 GB i /home - 45 GB
Wszystko pięknie śmiagało, ale Linux zaczął się zawieszać...
Cokolwiek robie (a sprawdzałem czy to oby nie wina ramu obciążając go) czy mam włączonego tylko Pidgina, czy włączone 12 progamów, kilka folderów, instalacje, Torrenta itd. system potrafi się zawiesić. W tedy nie odpowiada konsola (CTRL + ALT + F1), monitor systemu (ustawiony przeze mnie CTRL+ALT+DEL), ruchy myszą, klawiatura itd... Muzyka zacina się tj. powtasza się np. jedno słowo piosenki. Po resecie oczywiście utracone zostaje wszystko co robiłem...
Może być tak że cały wieczór przesiedze bez nieczego, ale może i tak że w ciągu 15 minut kilka razy go resetowałem.
Pierwszym podejrzeniem była aktualizacja. Przeinstalowałem system i wyłączyłęm ją, lecz za pare godzin to samo...
Drugie padło na dysk, więc sformatowałem partycje Linuxa z /home włącznie, ale to nie pomgło...
Później bawiłem się w tryby Ubuntu Klasyczne bez efektów itd...
Kolega podsunął mi coś o tym, że Windows (który chodzi bez problemów) i Linux korzystają z różnych ścieżek na płycie głównej, i kurz który dostał się do wnętrza laptopa tworzy spięcia na płycie kiedy Ubuntu korzysta z tych scieżek... Ale laptop jest z połowy maja! Lipiec przeleżał w plecaku (w pozycji pionowej, jesli to może coś podpowie).
Próbwałem także wypalenia nowego LiveCD, ale nic...
Raz spróbowałem także postawić Debiana. Ale gdy już stał okazało sie że nie ma sterowników do mojej karty siecowej, czyli nie ma neta, czyli nie ma nic... Odechciało mi się go, więc spowrotem postawiłem Ubuntu. I Uwaga! Działało dobre kilka dni, ale w tedy zaktualisowałem Windowsa, który nie aktualizuje Gruba, tylko go nadpisuje (kolejny minus dla Microsoftu), a więc postawiłem Ubuntu jeszcze raz, gdyż nie potrafie dopisac go do Gruba z poziomu Win (następny minus) - i tu pytanko na marginesie, czy ktoś wie jak to zrobić? I w tedy na nowo zaczął się zawieszać...
Druga próba z Debianem już tak nie wypaliła, i Ubuntu padło pare minut po instalacji...
Z góry dzięki, za nawet najbanalniejsze pomysły, może na coś trafimy...
Mam laptopa Samsung QX510, od maja, z czego w lipcu był nie używany...
Mam na nim Windows 7 z tą śmieszną aktualką do Win 8 na partycji 28GB
partycje 410 GB na dokumenty
oraz Ubuntu na / - 10 GB, SWAP - 4,5 GB i /home - 45 GB
Wszystko pięknie śmiagało, ale Linux zaczął się zawieszać...
Cokolwiek robie (a sprawdzałem czy to oby nie wina ramu obciążając go) czy mam włączonego tylko Pidgina, czy włączone 12 progamów, kilka folderów, instalacje, Torrenta itd. system potrafi się zawiesić. W tedy nie odpowiada konsola (CTRL + ALT + F1), monitor systemu (ustawiony przeze mnie CTRL+ALT+DEL), ruchy myszą, klawiatura itd... Muzyka zacina się tj. powtasza się np. jedno słowo piosenki. Po resecie oczywiście utracone zostaje wszystko co robiłem...
Może być tak że cały wieczór przesiedze bez nieczego, ale może i tak że w ciągu 15 minut kilka razy go resetowałem.
Pierwszym podejrzeniem była aktualizacja. Przeinstalowałem system i wyłączyłęm ją, lecz za pare godzin to samo...
Drugie padło na dysk, więc sformatowałem partycje Linuxa z /home włącznie, ale to nie pomgło...
Później bawiłem się w tryby Ubuntu Klasyczne bez efektów itd...
Kolega podsunął mi coś o tym, że Windows (który chodzi bez problemów) i Linux korzystają z różnych ścieżek na płycie głównej, i kurz który dostał się do wnętrza laptopa tworzy spięcia na płycie kiedy Ubuntu korzysta z tych scieżek... Ale laptop jest z połowy maja! Lipiec przeleżał w plecaku (w pozycji pionowej, jesli to może coś podpowie).
Próbwałem także wypalenia nowego LiveCD, ale nic...
Raz spróbowałem także postawić Debiana. Ale gdy już stał okazało sie że nie ma sterowników do mojej karty siecowej, czyli nie ma neta, czyli nie ma nic... Odechciało mi się go, więc spowrotem postawiłem Ubuntu. I Uwaga! Działało dobre kilka dni, ale w tedy zaktualisowałem Windowsa, który nie aktualizuje Gruba, tylko go nadpisuje (kolejny minus dla Microsoftu), a więc postawiłem Ubuntu jeszcze raz, gdyż nie potrafie dopisac go do Gruba z poziomu Win (następny minus) - i tu pytanko na marginesie, czy ktoś wie jak to zrobić? I w tedy na nowo zaczął się zawieszać...
Druga próba z Debianem już tak nie wypaliła, i Ubuntu padło pare minut po instalacji...
Z góry dzięki, za nawet najbanalniejsze pomysły, może na coś trafimy...
- monotonia
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Re: System zawiesza się
Jeśli nawet najbanalniejsze...
A są logi w katalogu /var/log?
Jeśli to laptop, to może się przegrzewa? Windows i Linux mogą korzystać z CPU w różny sposób. Co prawda z mojego doświadczenia Linux lepiej "ubija" płonący procesor, ale z drugiej strony kocha logować że procesor jest przegrzany co trzy milisekundy, obciążając go jeszcze gorzej.
A są logi w katalogu /var/log?
Jeśli to laptop, to może się przegrzewa? Windows i Linux mogą korzystać z CPU w różny sposób. Co prawda z mojego doświadczenia Linux lepiej "ubija" płonący procesor, ale z drugiej strony kocha logować że procesor jest przegrzany co trzy milisekundy, obciążając go jeszcze gorzej.
xterm-inate!
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
O! Ktoś odpowiedział...
Sprawdze logi i jutro odpowiem
Czytałem proponowane tematy na forum, ale chyba nic tam nie znalazłem... Sprawdze jeszcze serowniki, bo mam słynnego Optimusa
Sprawdze logi i jutro odpowiem
Czytałem proponowane tematy na forum, ale chyba nic tam nie znalazłem... Sprawdze jeszcze serowniki, bo mam słynnego Optimusa

- monotonia
- Piegowaty Guziec
Hmm... syslog jest od Sep 28 18:57:53 do 19:22, i 3 oct od 16 to 16:18... zawiesił sie przez ten czas? Ostatnie tchnienia październikowe to informacje o błędach bluetooth i wifi, 151 linijek w ciągu trzech sekund (co to tam dla komputera), 20 sekund później odłączenie USB i koniec. Znalazłam identyczny problem, łącznie z kernel panickami, tutaj: https://bugs.archlinux.org/task/23085 Najnowszy kernel, 2.6.39.3-1-i686 ponoć rozwiązuje problem. Jest jeszcze nie zaznaczony jako stabilny, ale można go zainstalować tak: http://www.ubuntu-pomoc.org/instalacja- ... ntu-11-04/
xterm-inate!
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Hmm... Nic nie rozumiem z tego co napisałas, ale zobaczymy 
Kumpel podsunął mi też pomysł zmniejszenia swapa...
A nie wiesz może czy w nowym Kernelu jest już obsługa Optimusa? Bo pisali że ma być...

Kumpel podsunął mi też pomysł zmniejszenia swapa...
A nie wiesz może czy w nowym Kernelu jest już obsługa Optimusa? Bo pisali że ma być...
- monotonia
- Piegowaty Guziec
E tam, zmniejszać swapa. Instaluj kernela i zobaczymy, jakby co starsze kernele zawsze są w grubie...
xterm-inate!
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
A więc...
Kernel postawiony...
Zdążyłem się zainstalować i padł... Potem drugi raz...
Ale zauważyłem że kiedy się zawiesił ostro ruszył wentylator...
Co proponujecie dalej?
Kernel postawiony...
Zdążyłem się zainstalować i padł... Potem drugi raz...
Ale zauważyłem że kiedy się zawiesił ostro ruszył wentylator...
Co proponujecie dalej?
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Re: Samsung QX510 - system zawiesza się
Może podaj jakieś sensowne informacje?
Wynik
a jeśli masz urządzenia USB to także
Pod Sevenem pracuje stabilnie? Masz Optimusa? Dwie karty graficzne? Wyłączyłeś jedną z nich? Albo może używasz wynalazku o nazwie Bumblebee?
Wynik
Kod: Zaznacz cały
lspci
Kod: Zaznacz cały
lsusb
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Re: Samsung QX510 - system zawiesza się
http://www.speedyshare.com/files/30597601/lspci
http://www.speedyshare.com/files/30597609/lsusb
Zechcesz odpowiedzieć na zadane pytania? Zechcesz wkleić wyniki komend, które podałem?
-- 4 paź 2011, o 21:25 --
A co to tych kart nie wiem o co biega...
Mam GeForce 420M i Intelsoką HD w Optimusie, ale przez co chodzi nie wiem...
Wyłączać próbwałem, bo na elektrodzie już o tym pisalem, ale zawsze wywalały mi serwery X
-- 7 paź 2011, o 15:39 --
Yyy... A czy to co podałem to nie są wyniki komend?
Ja to zaznaczyłem i przekleiłem z terminala...
-- 9 paź 2011, o 14:40 --
Hallo?
http://www.speedyshare.com/files/30597609/lsusb
Zechcesz odpowiedzieć na zadane pytania? Zechcesz wkleić wyniki komend, które podałem?
-- 4 paź 2011, o 21:25 --
A co to tych kart nie wiem o co biega...
Mam GeForce 420M i Intelsoką HD w Optimusie, ale przez co chodzi nie wiem...
Wyłączać próbwałem, bo na elektrodzie już o tym pisalem, ale zawsze wywalały mi serwery X
-- 7 paź 2011, o 15:39 --
Yyy... A czy to co podałem to nie są wyniki komend?
Ja to zaznaczyłem i przekleiłem z terminala...
-- 9 paź 2011, o 14:40 --
Hallo?