Formatowanie pamięci USB w Ubuntu 11.10
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Formatowanie pamięci USB w Ubuntu 11.10
Witam,
Mimo początkowych oporów wobec Unity, aktualizowałem moje Ubuntu. Na razie (odpukać), hula fajnie.
Mam jednak problem (pewnie nie ostatni): jak sformatować pamięć USB ?
Ikonka pamięci pojawia mi się na bocznym panelu Unity. Jak ją klikam prawym przyciskiem, pokazuje mi się tylko
"wysuń" i "bezpiecznie usuń napęd". Może trzeba coś doinstalować ?
Pozdrawiam
Mimo początkowych oporów wobec Unity, aktualizowałem moje Ubuntu. Na razie (odpukać), hula fajnie.
Mam jednak problem (pewnie nie ostatni): jak sformatować pamięć USB ?
Ikonka pamięci pojawia mi się na bocznym panelu Unity. Jak ją klikam prawym przyciskiem, pokazuje mi się tylko
"wysuń" i "bezpiecznie usuń napęd". Może trzeba coś doinstalować ?
Pozdrawiam
- Chupacabra
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Re: Formatowanie pamięci USB w Ubuntu 11.10
programem gparted, powinien być dostępny w menu system
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 16.04
Dzięki za szybka odpowiedź.
Mam zainstalowany gparted. I w końcu go użyłem do formatowania.
Myślałem, ze można zrobić to np. tak jak w "starym" 10.04 - klikając prawym przyciskiem i wybierając z menu. Szybko i łatwo.
W gparted, trzeba się trochę więcej naklikać. A przede wszystkim znaleźć je w "przepastnych" zasobach listy wyszukiwania Unity.
Pozdrawiam
Mam zainstalowany gparted. I w końcu go użyłem do formatowania.
Myślałem, ze można zrobić to np. tak jak w "starym" 10.04 - klikając prawym przyciskiem i wybierając z menu. Szybko i łatwo.
W gparted, trzeba się trochę więcej naklikać. A przede wszystkim znaleźć je w "przepastnych" zasobach listy wyszukiwania Unity.
Pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Architektura: x86
- Kontakt:
Witajcie
Postanowiłem się podłączyć do postu. Mianowicie nie chodzi mi tyle o formatowanie pamięci USB co dysku wrzuconego w obudowę (ale połączone poprzez USB). Dodam że na owym dysku był zainstalowany Ubuntu i niestety nawet w w/w programie nie ma możliwości sformatowania czy choćby nawet zmiany rozmiaru.
Z góry dzięki za pomoc.
Postanowiłem się podłączyć do postu. Mianowicie nie chodzi mi tyle o formatowanie pamięci USB co dysku wrzuconego w obudowę (ale połączone poprzez USB). Dodam że na owym dysku był zainstalowany Ubuntu i niestety nawet w w/w programie nie ma możliwości sformatowania czy choćby nawet zmiany rozmiaru.
Z góry dzięki za pomoc.
- HydeFromT70s
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Pierwsze słyszę żeby gparted nie mógł czegoś zrobić
Jak dysk jest na USB i montuje ci go automatycznie to odmontuj go najpierw bo przy zamontowanym to za wiele nie zrobisz....

Jak dysk jest na USB i montuje ci go automatycznie to odmontuj go najpierw bo przy zamontowanym to za wiele nie zrobisz....

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
Moim zdaniem najwygodniejsze do formatowania dysków jest „Narzędzie do obsługi dysków”. Można je znależć w : System – Administracja oraz w panelu głównym Unity.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Kontakt:
Dzięki wielkie najprostsze rzeczy najtrudniej zauważyć. Odmontowanie dysku pomogło formacik poszedł bez problemu.HydeFromT70s pisze:........
Pozdrawiam