Witam,
Zainstalowałem Ubuntu 11.10 i chciałbym zostać z nim dłużej niż z wcześniejszymi wersjami, czyli ok tygodnia.
Działa w miarę OK, lecz nie ma wspomagania graficznego - przycina się czasem kursor. Jak już zacznie to nie sposób korzystać z komputera.
Laptop jest całkiem mocny: Intel P8400, 4GB RAM i karta graficzna GMA X4500 Intela.
Jedyne czego nie umiem zrobić to zainstalować sterowników Intela lub jakichkolwiek innych dla tej karty. System pracuje jak ze zwykłą nieznaną sobie kartą VGA, czyli słabo.
Proszę o pomoc Krok Po Kroku co i jak mam zrobić, bo to są już zmarnowane z niewiedzy dziesiątki godzin. Zdążyłem uszkodzić sobie Unity, całe szczęście zabezpieczając się wcześniej instalacją Gnome. Im dalej szukam tym więcej jest dziwnej literatury, kodów, wersji. Można zwariować. Chciałbym tylko godnie używać Ubuntu...
Pozdrawiam
[11.10] sterowniki graficzne Intel X4500
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Re: [11.10] sterowniki graficzne Intel X4500
Drogi 2po2.
Sterowniki do kart graficznych intela są opensource i dlatego się ich nie instaluje, a są już dostępne w systemie od początku.
Żeby jednak sprawdzić czy wszystko działa, to zainstaluj pakiet mesa-utlis:
I podaj wynik następującej komendy:
Sterowniki do kart graficznych intela są opensource i dlatego się ich nie instaluje, a są już dostępne w systemie od początku.
Żeby jednak sprawdzić czy wszystko działa, to zainstaluj pakiet mesa-utlis:
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install mesa-utils
Kod: Zaznacz cały
glxinfo | grep OpenGL
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.