Jak aktualnie wygląda sprawa ze sterami ATI na Linuksa?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Re: Jak aktualnie wygląda sprawa ze sterami ATI na Linuksa?

Post autor: makson »

jacekalex pisze:Na 3.0.0-rc2 nie mogłem zainstalować steru Nvidii 270.*.* - ale na 3.0.0-rc5 wersja 275.19.06 działa prawidłowo.

Fajnie byłoby, gdyby ATI/AMD zbliżyła się do tego tempa i jakości sterów :craz:
Ale to już jest chyba jakiś żart.

Jaki zwykły użytkownik lub poważna firma stosuje jądra w wersji rc?

Wraz z wydaniem każdej kolejnej wersji Ubuntu, czy jakiejkolwiek innej poważnej dystrybucji już na starcie dostępne są kompatybilne sterowniki AMD.

Jądra rc to zabawki dla geeków i wcale mnie nie dziwi, że AMD nie przejmuje się kompatybilnością z nimi. Nie specjalnie mnie też to rusza. Zapewne tak samo jak wszystkie firmy oczekujące wsparcia AMD na Linuksa, jak i zwykłych użytkowników tego systemu.

Pozdrawiam
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
Awatar użytkownika
Rafskix
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Rafskix »

Od niedawna używam sterowników w wersji 8.861 i muszę powiedzieć,że na moim HD 4870 jest poprawa w porównaniu do starszych wersji.Filmy w hd da się już oglądać,chociaż do ideału jeszcze troszeczkę brakuje.Ogólnie cieszy mnie,że coś się rusza w tym temacie.
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Admc »

Odradzam wszystkie karty ATI które nie są już wspierane przez producenta. Możecie mieć problemy z uruchomieniem wielu gier wykorzystujących OpenGL w tym gry przez wine (Directx jest emulowany za pomocą OpenGL).
Przykład, Need For Speed Ungerground na otwartym sterowniku r300 (Radeon Xpress 200M):
Obrazek
A tutaj na sterowniku Nvidia 280.13 (GeForce GTX 550Ti):
Obrazek

Gra jest na tyle stara że powinna działać płynnie na obu kartach, chociaż dzieli je przepaść czasowa (Radeon - 2004, GeForce - 2011).

Podobne problemy były grą Crayon Physics Deluxe, na radeonie były wyświetlane zielone paski, na Nvidii wszystko działało.

Jeśli chcecie kupić komputer z Radeonem, upewnijcie się że na ten model jest dostępny sterownik własnościowy fglrx.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Jaka bzdura. Aż brak mi słów. Czy ty mówisz, że najnowszy wypasiony GeForce ma lepiej zaimplementowane OpneGL, niż niskobudżetowy Radeon sprzed 7 lat? To jest o tyleż oczywiste, co absurdalne. Porównaj implementację OpenGL najnowszych Radeonów, z NVIDIAmi sprzed 7 lat, a dostaniesz dokładnie odwrotne rezultaty.

Wypadałoby też wspomnieć, że niewspieranych kart od AMD/ATI już nigdzie się od dawna nie kupi (chyba, że na Allegro w zakładce antyki).

I już tylko na marginesie. Otwarte sterowniki r300g (obsługujące niewspierane Radeony od chipsetu r300 wzwyż) w najnowszej Mesie obsługują około 50 rozszerzeń OpenGL więcej niż Catalyst 9.3 (ostatni, który dało się zainstalować). Więc jeżeli chodzi o implementację OpenGL to jest o wiele lepsza niż na zamkniętych sterownikach, czy NVIDIAch z tego okresu. Zainteresuj się może S3TC i floating-point textures. Wydajnością niestety jednak ciągle nie dorównują Catalystom.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Gra z 2003 roku powinna działać prawidłowo na karcie z 2004 jak i 2011. Przeczytaj poprzedni post dokładnie zanim napiszesz. Poza tym GTX 550Ti to karta średnia a nie wypasiona.

Niewspieraną kartę ATI można łatwo kupić, wystarczy poszukać używanych laptopów na allegro.
makson pisze:Porównaj implementację OpenGL najnowszych Radeonów, z NVIDIAmi sprzed 7 lat, a dostaniesz dokładnie odwrotne rezultaty.
Bzdura, grałem w tego Need For Speeda na GeForce 2 (32 MB) z 1999 roku, gra chodziła bardzo dobrze i wszystkie tekstury się wyświetlały w przeciwieństwie do Radeona którego wydali 5 lat później.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
Krzysio2p
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Krzysio2p »

Przy aktualnej wersji 11.10, na moim desktopie, sterownik ATI działa poprawnie.
Rzeczywistość dnia codziennego jest bogatsza o nowe technologie.
Awatar użytkownika
anemus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: anemus »

Rozumiem, że dual graphics nie działa ale w notebookach da się puścić integrę i dedykowaną w cf "ręcznie"?
Ponificator
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Post autor: Ponificator »

W swoim laptopie mam właśnie zintegrowaną kartę ATI XPRESS 200M (a system: ubuntu 10.04). Czy mam rozumieć, Admc, że najlepiej byłoby, gdybym zainstalował sterownik
Nvidia 280.13
o którym napisałeś (ale jak i skąd?)? Jak narazie nie mam akceleracji 3D, więc m.in. PlayOnLinux wywala mi błąd, a Stellarium i Google Earth nie działają wcale, nie działają też: hibernacja, uśpienie, przełączanie użytkownika, przy przełączaniu na tryb gościa trochę muli, a grafika startowa jest niższej rozdzielczości i jakości. Nie wiem, na czym działam obecnie, ze względu na moją (jak narazie) niewielką wiedzę na temat systemu. Wiem, że SWAPu mam więcej niż RAMu (1 GB SWAP i 768 MB RAM, z czego 128 MB na grafę).
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Sterownik Nvidia działa tylko na kartach Nvidii. Ty masz starego radeona, ta karta to szrot który ledwo co nadaje się do wyświetlania pulpitu.
Ponificator
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wiem, że do niczego się nie nadaje. :) Nie mogę nawet włączyć efektów wizualnych pulpitu (czy jakoś tak się to nazywa). Za to na XP mam akcelerację 3D i w GTA:SA czy NFS:U2 daję radę grać.
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: pioruns »

Ta karta tylko na Linuksie jest "szrotem", przez to, że jej producent (AMD) olał jej użytkowników i nie wydaje do niej sterowników. A sterownik otwarty jest w opłakanym stanie - takie realia.
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Ponificator spróbuj zainstalować Ubuntu 11.10 i nic nie grzebać w sterach. Powinno być dużo lepiej.

Dla wszystkich, którzy używają Ubuntu 11.10 i mają grafiki HD XXXX. Próbowaliście już Catalyst 11.10? Ponoć wspiera już Ubuntu 11.10 i GNOME 3 Shell.
Ponificator
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Żadne aktualizacje nie wchodzą w grę. 10.10 nie pójdzie, a gdzie tam 11. Wystarczy, że ostatnio sam nie wiem czego, ale czegoś sporą dawkę aktualizacji zainstalowałem w ubuntu i start ma już jakieś pół minuty dłuższy, a korzystałem dotąd z myślą o właśnie szybkim działaniu (lepiej niż XP).
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Ja bym na twoim miejscu spróbował. Ubuntu to nie Windows, żeby wymagania drastycznie rosły (możesz np. użyć Xubuntu x Xfce), a jeżeli to sterowniki do grafiki są u Ciebie wąskim gardłem, to w najnowszej wersji w tych sterach wiele zmieniło się na lepsze.

P.S. Z twojego opisu zresztą wynika, że żadne sterowniki się nie ładują...
Awatar użytkownika
pcz_07
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: pcz_07 »

Radeon 9550 - co na niego obecnie proponujecie?? :roll: wszystko z serii 10.04 muli czyli każde środowisko :-x
Nowe 11.10 będzie lepsze?? :razz:
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

pcz_07 świetnie się składa. Właśnie porobiłem serię benchmarków na Ubuntu 10.04 na Radeon X300 (ten sam sterownik, co w twoim przypadku). Porównałem wydajność sterowników, które domyślnie przychodzą z systemem z tymi, które samemu skompilowałem:
Wyniki
Jak widać wydajność Nexuize podskoczyła ponad 6 krotnie, a OpenArena ponad 3 krotnie.
Ponadto udało mi się podnieść obsługiwaną wersję OpenGL z 1.5 do prawie 3.0.
Wszystkich zainteresowanych moimi sterami, które tchną w wasze stare Radeony nowe życie zapraszam tutaj.
Awatar użytkownika
pcz_07
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: pcz_07 »

Już zaczytuje ;-)
Awatar użytkownika
Melisa
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: LXDE
Kontakt:

Post autor: Melisa »

W sprawie sterowników do ATI RADEON 9550 sprawia przedstawia się po prostu żałośnie. Miałam w domu dwie takie karty, na różnych komputerach i próbowałam różnych sterowników nawet dla Windowsa, a i tak wszystko się sypało! Co z tego, że ich karty są dobre skoro potrafią spartaczyć sterownik także dla Windowsa (czyli systemu, który jest główny, wiodący i niby ma najlepsze wsparcie ze strony firmy). 9550 na linuxa nie ma już chyba nawet minimalnego wsparcia ;/ Kartę tę mam jeszcze na komputerze brata i na debianie wszystko nawet daje radę oprócz częstotliwości odświeżania - niezmiennie 60, a ponieważ monitor jest crt uniemożliwia to całkiem pracę. makson spojrzę na te sterowniki, a nuż coś puści. Pójdą na debianie? Czy instalować ubuntu?
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Pójdą na każdym distrze, które ma paczki dla ATi. Karty ATi serii Legacy mają wsparcie ze strony społeczności i firm zaangażowanych w tworzenie otwartych driverów ATi (pozbawione są jednak wsparcia producenta, nawet dla Windows). Jakość ich jest jednak jaka jest. Powoli jest lepiej, bez rewelki ale lepiej - szkoda tylko, że rozwijają się w raczej powolnie.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Melisa pisze:makson spojrzę na te sterowniki, a nuż coś puści. Pójdą na debianie? Czy instalować ubuntu?
Na razie porzuciłem tamte sterowniki, więc lepiej je zostaw. Jak chcesz wyciągnąć maksa ze swojej grafiki to polecam Ubuntu 11.10 i to ppa:
https://launchpad.net/~oibaf/+archive/graphics-drivers/

Dla nadchodzącego Ubuntu 12.04 planuję przygotować coś super ekstra dla starych ATI, więc trzymajcie rękę na pulsie :) .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”