GeForce 9600GT - system uruchamia się tylko z parametrem "nomdeset", ale start trwa bardzo długo.

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
iksio
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

GeForce 9600GT - system uruchamia się tylko z parametrem "nomdeset", ale start trwa bardzo długo.

Post autor: iksio »

Witam,

mam mały problem, system zainstalował się bez najmniejszych problemów lecz gdy chciałem go pierwszy raz uruchomić nie wyskoczyło nawet okno ładowania systemu tylko jakieś dziwne paski. Myślałem, że padła karta graficzna ale z LiveCD się uruchomiło bez problemu. Gdy teraz uruchomiłem go w trybie "bezpiecznym" uruchamiał się bardzo długo, ale w końcu się uruchomił. Zainstalowałem sterowniki od karty graficznej za pomocą narzędzia systemowego, i teraz jak uruchamiam to jest tylko czarny ekran. Lecz gdy włożyłem płytę system się uruchomił lecz trwa to nadal bardzo długo.

Co mam zrobić, żeby system się uruchamiał bez takich akcji ?

System : Ubuntu 11.04PL x86

Grafika : Nvidia GeForce 9600GT

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

edit

Skorzystałem z tego poradnika :

viewtopic.php?f=146&t=147915

i komenda nomodeset pomogła, ale mam jeszcze jeden mały problem. System się bardzo długo uruchamia.

Mój sprzęt :

Procesor : core 2 duo 2,0
Ram : 2gb
Grafika : GF 9600GT
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE

Re: GeForce 9600GT - system uruchamia się tylko z parametrem "nomdeset", ale start trwa bardzo długo.

Post autor: k2cl »

Jakieś błędy w logach systemowych (mam na myśli głównie /var/log/messages oraz /var/log/Xorg.0.log)?
Jakiej wersji sterowników Nvidii używasz?
Dorzuć jeszcze proszę wynik polecenia

Kod: Zaznacz cały

lspci -k | grep -A4 VGA
iksio
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Re: GeForce 9600GT - system uruchamia się tylko z parametrem "nomdeset", ale start trwa bardzo długo.

Post autor: iksio »

Sprawa wygląda następująco, zaktualizowałem system do najnowszej wersji i wszystko jest OK :) Także problem rozwiązany.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”