Instalacja Ubuntu na Acer Aspire One

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Emilianuff
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Instalacja Ubuntu na Acer Aspire One

Post autor: Emilianuff »

Ja już jestem niemal pewny dodania Ubuntu do Win 7, ale mam parę pytań.

Po pierwsze - mam netbooka Acer Aspire One z 250 gb hdd, 2 gb ram-u (fabrycznie - 1 gb, ale wymieniłem kość pamięci na większą), i ubuntu 10.10 malinowa mandarynka netbook edition chodzi z pendrivea jak marzenie:)

Więc chciałbym mieć go na stałe na dysku, jak juz pisałęm - obok fabrycznie zainstalowanego win 7.

I od razu dodam, że nie robię tego ze względów ideologicznych, ale praktycznych - po prostu ubuntu jest szybsze, ładniejsze od win 7 starter, ale ze względów czysto praktycznych (niekompatybilność programowa, w tym gry:P, i użytki), wolę mieć i ubuntu, i win 7.

Poza tym, skoro kupiłem i zapłaciłem za win 7( co prawda w cenie netbooka), to po co mam marnować pieniądze?

I nie oczekuję odpowiedzi na powyższy wywód, to tylko mój manifest:)

Ubuntu jest mi potrzebne do szybkiej i sprawnej pracy - póki co na pakiecie biurowym (tak, tak - jako szybsza nakladka na maszyne do pisania:P), a później - kto wie, tym bardziej że na desktopie mam oryginalnego win xp, a jak wiadomo po 2014 r. kończy się wsparcie Microsoft dla tej edycji windy, więc pewnie wrzucę wtedy jakiegoś linucha na neta, a do grania będZIE OFLINOWA WINDA XP.

Ale do rzeczy - jedyne, co mnie niepokoi w łaczeniu ubuntu z win 7 to brak informacji o trybie i możliwości wywalenia ubuntu i powrotu do czystego windowsa i androida - bo tez takim cudem, do niczego nie potrzebnym uraczyl mnie acer.

Tak wiec moje pytanie sa takie:

1. czy mozna odinstalowac ubuntu i ja kto zrobic, aby powrocic do stanu wyjsciowego - tylko win 7 i android?

2. czy lepiej jest wczesniej spartycjonowac dysk z win 7 i dodac partycje dla ubuntu, czy tez mozna ubuntu sadzac obok win 7 na tym samym dysku - jak to wyglada pod katem bezpieczenstwa danych przy deinstalacji ubuntu?

3. czy wogole na ww. sprzecie pojdzie mi najnowsze ubuntu 11.04 niebianska nimfa, czy tez lepiej poczekac na edycje netbookowa, zoptymalizowana? Bedzie wogole taka?

I tyle, z gory dzieki za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
mucha090
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Piewsza instalacja ubuntu. Proszę o pomoc?

Post autor: mucha090 »

a pokaż wyniki polecenia na ubuntu, w terminalu wpisując to:

Kod: Zaznacz cały

sudo fdisk -l 
( to l to małe L) i jeszcze winik skryptu boot_info_script
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Instalacja Ubuntu na Acer Aspire One

Post autor: mario_7 »

Od wersji 11.04 nie ma już podziału na wersje netbook i desktop.
"Odinstalować" Ubuntu da się - było to opisywane nie raz na forum - poszukaj.
O partycjonowaniu też było nie raz. Generalnie lepiej wydzielić osobne partycje dla Linuksa, gdyż jest to najwydajniejsze i na dłuższą metę najwygodniejsze rozwiązanie.

Polecenie o których pisze mucha090 pomogą ustalić jak wygląda obecny podział Twojego dysku twardego.
Emilianuff
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ok, póki co dzięki za odp.

Faktycznie, znalazłem post informujący o U. 11.04 jako systemie równoważnym dla desktopów i netbooków.

Jeżeli chodzi o spr. struktury dysku, jeszcze tego nie robiłem, ale dzisiaj po powrocie z pracy (ok. 17) sprawdzę i nie omieszkam pochwalić się rezultatami:P

Raz jeszcze dzięki za wsparcie.

Pzdr,

EMILIANUFF

-- 24 lis 2011, o 16:28 --
zrzut_ekranu.png
to jest wynik komendy 1
(213.01 KiB) Nie pobierany
-- 24 lis 2011, o 16:31 --
zrzut_ekranu-1.png
a to jest wynik komendy 2
(232.53 KiB) Nie pobierany
-- 24 lis 2011, o 17:35 --

heh, widzę że jednak jestem przedszkolakiem:P

tzn jak sprawdzić wynik skryptu boot_info-script?

nie wiem, gdzie mam to sprawdzić.

bo to, co wrzucilem z "automatu" to nie jest właściwy wynik..
Awatar użytkownika
GizmoOS
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Post autor: GizmoOS »

MSwin7 ma wsparcie do roku 2020 , więc nie pisz bzdur i innych mitów jak ten netbook z kiepskim procesorem służy Ci do gier i innych... już lepszym modelem jest Acer One 722 z MSwin7 Prof. za podobne pieniądze.
MSwin and Linux / HP Pavilion dv6153
SGSII/I9100 (Android 4.0.3)
ST-S5570(Android 2.3.6)
Emilianuff
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

A coż to za cenzura myśli? Po pierwsze, celem mojego postu nie była pochwała mojego sprzętu jako jedynie słusznego wyboru dla gracza, a jedynie okreslenie platformy sprzętowej dla OS. Po drugie, gram na nim w gry stare, z sentymentu, w które nie gram na desktopie z braku czasu, bo gorzej na nim wyglądają, a na moim netbooku daja rade. A poza tym, zgodnie ze swoja nazwa, netbook sluzy mi głownie jako sprzet do energooszczednego przegladania internetu, i do pisania, jako maszyna do pisania. Po trzecie, kolego, twoj wywod myslowy nie trzyma sie kupy, jest nielogiczny. Jak to sie mowi - co ma piernik do wiatraka w twojej wypowiedzi? Gdybys nie pojal, nie widze zaleznosci miedzy twoja wypowiedzia o wsparciu do roku 2020 dla mswin7 w odniesieniu do problemu grania na netbooku "i innych", na sprzecie ze slabym procesorem. Naucz sie precyzowac mysli, kolego. Celem mojego postu nie byla reklama jakiegokolwiek sprzetu, a o tym, ze ponad rok po zakupie mozna kupic sprzet o klase lepszy w tej samej cenie, nie trzeba nikogo przekonywac, bo to "oczywista oczywistosc, cytujac klasyka. Mniej krzyku, wiecej nauki czytania ze zrozumieniem, do tego precyzyjne wyrazanie mysli, oto cnoty bezcenne na kazdym forum. Koledze do sztambucha niniejszym wpisuje, nie liczac jednakze na zrozumienie, niestety.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”