Kernele testowe/stabilne wersja 17.x - atom oraz K8
Moderator: e X t 7 3
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Re: Kernele testowe wersja 17.x - atom oraz K8
kiedyś chciałem spróbować xfce, ale na moim netbooku wogóle nie wstawało. 

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Masz racje najszybsze z tej grupy jest XFCE - pod względem samego działania środowiska bo już, np. w grach nie ma szans do KDE. Jednak, jak dla mnie jego funkcjonalność nawet się nie zbliża do KDE. Moim zdaniem to KDE niedługo znowu zacznie święcić triumfy. Jeśli zrealizowane zostaną zapowiedzi dotyczące wersji 4.8 i 4.9, to jest jak najbardziej prawdopodobne.Sepirio pisze:z moich obserwacji, jako laika wynika, że KDE działa lepiej niż Unity czy Gnome3, jednak do XFCE się nie umywa.e X t 7 3 pisze: aha jeszcze kwestia KDE na atomie ... moim zdaniem Kubuntu 11.10 na Lenovo s10 działa sporo szybciej niż Ubuntu 11.10 z Unity, czy tez Gnome 3 i wcale nie wolniej niż pod 10.04 ze zoptymalizowanym Compizem. Jedynym clue w przypadku wydajności KDE na słabszych maszynach jest ilość pamieci ram ... bez 2 GB bym raczej uważał.
Pozdrawiam
a może po prostu nie potrafiłem odpowiednio tego KDE skonfigurować
Pozdrawiam
-- 27 lis 2011 14:33 --
Kernel w wersji v17.1 dostępnie dopiero jutro lub pojutrze. Chcę go bowiem oprzeć już nie na Linux =3.1.2, ale na źródłach Linux-3.1.3, które zaigrają bardzo dużo poprawek, m.in. dla USB, i915 (sterownik kart graficznych intela), czy też alsy i wiele innych. Jednak pomimo anonsu na kernel.org, nadal nie ma dostępnych źródeł. Dlatego myślałem, że zdołam dziś, a to raczej będzie nie realne.
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
W sumie wersja 17.0 działa nieźle, ale zdarza mi się jeszcze, że ładowanie systemu zamiera po wyświetleniu komunikatu o inicjalizacji /scripts/init-bottom (dysk przestaje pracować, a czerwona dioda świecić). Miałem także wypadek, że przy ładowaniu zawiesił w taki sposób, że dioda ciągle świeciła, ale dysk nie pracował. W obydwu wypadkach pozostawał reset.
EDIT:
Czy nadchodzący kernel 3.2 niesie coś szczególnie interesującego z naszego punktu widzenia?
EDIT:
Czy nadchodzący kernel 3.2 niesie coś szczególnie interesującego z naszego punktu widzenia?
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Cóż masz chipset via prawda ... wiem, że tu były jakieś błędy. Zobaczymy, co kolejna wersja kernela przyniesie.Galvatron pisze:W sumie wersja 17.0 działa nieźle, ale zdarza mi się jeszcze, że ładowanie systemu zamiera po wyświetleniu komunikatu o inicjalizacji /scripts/init-bottom (dysk przestaje pracować, a czerwona dioda świecić). Miałem także wypadek, że przy ładowaniu zawiesił w taki sposób, że dioda ciągle świeciła, ale dysk nie pracował. W obydwu wypadkach pozostawał reset.
EDIT:
Co do 3.2, to tu sporo zmian w otwartych sterownikach drm/radeon/, drm/nouveau, drm/i915, a także brtfs, xfs, alsa oraz poprawki wielu błędów. Ponadto sporo nowych sterowników: czujniki, wifi, kamery, czytniki wszelakie, etc. Odnośnie szybkości, to powinna ona być większa na otwartych sterownikach ATi, nouveau i intela. Poprawki też dotyczą zarządzania energią. Zobaczymy, jak się w akcji będzie sprawował.
Ps. mam już źródła Linux-3.1.3 i na nich zbuduje v17.1. Jak wspomniałem sporo poprawek do USB, alsy, etc.
Pozdrawiam

- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Tak z ciekawości, jak można zdobyć rozwojowe KDE 4.8, żeby samemu się przekonać co ono zaoferuje?
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Enlightenment
prosba o info apropo libtinfo5 dla Minta. Mozecie wskazac repo z jakiego to mozna zaciagnac... albo ja slepy albo nie wiem... nie moge namierzyc..
ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N
- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
http://packages.ubuntu.com/oneiric/libtinfo5
Oprócz tego jest już nowa wersja skryptu, która automatycznie instaluje ten pakiet.
Oprócz tego jest już nowa wersja skryptu, która automatycznie instaluje ten pakiet.
-
- Sędziwy Jeż
Dziekuje.
Dostal ktos taki error podczas instalacji?
Asus 1215N.
Dostal ktos taki error podczas instalacji?
Kod: Zaznacz cały
Warning: No support for locale: pl_PL.utf8
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/nvidia-common 3.1.1-ext73-f1-17.0-atom-ags-cfs /boot/vmlinuz-3.1.1-ext73-f1-17.0-atom-ags-cfs
run-parts: /etc/kernel/postinst.d/nvidia-common exited with return code 20
Failed to process /etc/kernel/postinst.d at /var/lib/dpkg/info/linux-image-3.1.1-ext73-f1-17.0-atom-ags-cfs.postinst line 346.
dpkg: błąd przetwarzania linux-image-3.1.1-ext73-f1-17.0-atom-ags-cfs (--install):
podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 2
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
linux-image-3.1.1-ext73-f1-17.0-atom-ags-cfs
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Witajulvhedin pisze:Dziekuje.
Dostal ktos taki error podczas instalacji?Asus 1215N.Kod: Zaznacz cały
Warning: No support for locale: pl_PL.utf8 run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/nvidia-common 3.1.1-ext73-f1-17.0-atom-ags-cfs /boot/vmlinuz-3.1.1-ext73-f1-17.0-atom-ags-cfs run-parts: /etc/kernel/postinst.d/nvidia-common exited with return code 20 Failed to process /etc/kernel/postinst.d at /var/lib/dpkg/info/linux-image-3.1.1-ext73-f1-17.0-atom-ags-cfs.postinst line 346. dpkg: błąd przetwarzania linux-image-3.1.1-ext73-f1-17.0-atom-ags-cfs (--install): podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 2 Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: linux-image-3.1.1-ext73-f1-17.0-atom-ags-cfs
Widać, ze na Mintcie nadal zależności są dziwnie skonstruowane i problem leży w nvidia-common, odinstaluj przez sudo dkms -P nvidia-common i ponownie instalacja kernela.
Pozdrawiam

-
- Sędziwy Jeż
pakiet nvidia-common usuniety mialem.. to wlasnie dziwne... pogooglowalem, wyglada na to ze nie jeden mam taki problem.
skladnia tego dkms chyba nie taka jest? ogolnie pakietu nie mam..
czy konieczne jest stosowanie przez Ciebie konfiguracji apropo notify, service manager i dodatkowych repo przy tworzeniu nowych kerneli? Nie powinno byc to czyms oddzielnym instalownaym opcjonalnie? Moze dzieki temu bylo by mniej zabaw z zaleznosciami i kernel bylby bardziej... uniwersalny dla roznych dystro..
czy konieczne jest stosowanie przez Ciebie konfiguracji apropo notify, service manager i dodatkowych repo przy tworzeniu nowych kerneli? Nie powinno byc to czyms oddzielnym instalownaym opcjonalnie? Moze dzieki temu bylo by mniej zabaw z zaleznosciami i kernel bylby bardziej... uniwersalny dla roznych dystro..
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Witaj, o ile na wcześniejszych przez Ubuntu 11.10 distrach, problem zależności z nvidia-common istniej, o tyle od w/w już nie. Jako, że kieruje kernele przede wszystkim do userów Ubuntu i jego odmian - Kubuntu, Xubuntu, etc. nie uwzględniałem jego usunięcia przez instalacją. Natomiast kwestia dodatkowych pakietów ... tu nie ma moim zdaniem problemu. W sytuacji, gdy tych pakietów nie ma ... system po prostu ich nie zainstaluje i nie będzie problemy, po prostu nie będziesz miał tych pakietów.ulvhedin pisze:pakiet nvidia-common usuniety mialem.. to wlasnie dziwne... pogooglowalem, wyglada na to ze nie jeden mam taki problem.
Pozdrawiam

- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Dziwna sprawa, gdyż, jak już pisałem, "Mint" to tylko "nakładka" na Ubuntu, składająca się z motywów wizualnych i kilku programów (w sumie nic istotnego).ulvhedin pisze:pakiet nvidia-common usuniety mialem.. to wlasnie dziwne... pogooglowalem, wyglada na to ze nie jeden mam taki problem.
Masz najnowszego Minta (Ubu 11.04)? Co to za wersja KDE?
Próbowałeś pobrać i zainstalować kernel bez użycia skryptu?
-
- Sędziwy Jeż
W sumie ciekawa sprawa bo identyczny efekt mam po wlasnorecznej kompilacji kernela (ze zbudowaniem paczki) i po instalacji ze skryptu ext73 i.. i po instalacji z palca debów.
Dodam ze pod arch nie mialem takich "efektow".
Pozniej skompiluje i zainstaluje z palca.. moze make-dpkg cos broi...
Dodam ze pod arch nie mialem takich "efektow".
Pozniej skompiluje i zainstaluje z palca.. moze make-dpkg cos broi...
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Kontakt:
Nawiązując do tego postu, zmodyfikowałem GRUB-a i wykonałem testy i z przykrością muszę napisać, że zużycie energii pod kernelem 17.0 i pod generic 2.6.38.12 jest porównywalne. Jakie jeszcze wpisy dotyczące układu Intela muszą się znaleźć, co jeszcze jest nie take X t 7 3 pisze:Kwestia ACPI ... zatem w minimalnym ustawieniu bez wywołania dla układów intela i podświetlania powinien wyglądać tak (do testów z wymuszanym i bez wymuszanego aspm):
Natomiast kwestia ewentualny seg faultów pod KDE ... jeśli się tak dzieje i jeśli macie kubuntu-low-fat-settings odinstalujcie ten pakiet:Kod: Zaznacz cały
GRUB_DEFAULT=0 #GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0 GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true GRUB_TIMEOUT=10 GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian` GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax"
PozdrawiamKod: Zaznacz cały
sudo dpkg -P kubuntu-low-fat-settings

-
- Sędziwy Jeż
pod Asus 1215N nie udalo mi sie na ostatnich kernelach zejsc ponizej 14W. Wczesniej to nawet 9W widzialem..
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Zobaczymy, jak będzie się sprawował v17.1. Miałem go dziś udostępnić, ale natrafiłem własnie 2 godziny temu na błąd związany z /dev/video. Polega on na tym, ze strumień video z kamery zostaje zbity do ... 1 piksela
i uznany zostaje przez system jako 'pusty' = brak wolnego ramu dla urządzenia /dev/video. Tak się dzieje pod kernelem opartym o Linux-3.1.3, tego efektu nie ma pod wersją v17.1 oparta o Linux-3.1.2. Zatem jutro jeszcze poszukam rozwiązania, jeśli nie da się tego naprawić w wersji 3.1.3, wydam kernel oparty o 3.1.2.
Co do zużycia energii, Ja odnotowuje spadki, zarówno pod Brazaso - X370, jak i np. pod Leno s10 - atom. Wiele też zależy m.in. od konfiguracji usług. Poza tym obecnie w systemie nie jest aktywowane na dzień dobry pełny runtime-pm, a także autosuspend USB, etc. Może jutro dam skrypt.
Pozdrawiam
-- 29 lis 2011 06:16 --
oki zatem mamy wersje Linux-3.1.4, która prawdopodobnie naprawia stwierdzony, przeze mnie błąd
. Sprawdzę.
Pozdrawiam
-- 29 lis 2011 12:00 --
Zatem nowa wersja oparta o Linux-3.1.4 już jest pozbawiona błędu o jakim była mowa i najprawdopodobniej albo dziś wieczorem albo jutro wypuszczę kernel v17.1.
Przy okazji testowałem Minta 12 i powiem szczerze, ma potencjał. Pod tak modyfikowanym GNOME 3 pracuje sie o niebo lepiej - niż pod Unity, czy GNOME 3 pod Ubuntu. Na dzień dobry mamy konieczne narzędzia, np. GNOME tweak, zwany tu ustawieniami zaawansowanymi. Testowałem wersje DVD. Pomimo pozytywnego odbioru, system jest jednak na etapie który określiłbym - ze względu na GNOME 3, jako wstępny. To etap na jakim było KDE 4.x, jakieś 3-4 lata temu. Poziom konfiguracji zarządzania energią to wręcz żenada. Dlatego nie polecałbym tego systemu (w wersji z włączonym GNOME 3 - bo z mate = GNOME 2.3.x to już całkiem inna sprawa) na komputery przenośne. Jednak dla testów i na stacjonarne to może być ciekawa alternatywa. Poniżej parę screenów z wersji live:
Mint 12-1
Mint 12-2
Mint 12-3
Mint 12-4
Mint 12-5
Pozdrawiam
-- 29 lis 2011 13:00 --
Zbudowałem i testuje paczki z nowymi Catalystami 11.11. Musze powiedzieć, ze na pewno poprawiono dekodowanie video. Widać to w szczególności pod vlc, gdzie dekodowane filmu HD, czy Full HD oznacza teraz obciążenie procesora mniejsze ok. 30-40 % w stosunku do Catalystów 11.8 - dostępnych w repozytoriach Ubuntu 11.10. Zastawiam się, czy byli by zainteresowani wersją skompilowaną pod kernel K8 ?
Pozdrawiam

Co do zużycia energii, Ja odnotowuje spadki, zarówno pod Brazaso - X370, jak i np. pod Leno s10 - atom. Wiele też zależy m.in. od konfiguracji usług. Poza tym obecnie w systemie nie jest aktywowane na dzień dobry pełny runtime-pm, a także autosuspend USB, etc. Może jutro dam skrypt.
Pozdrawiam
-- 29 lis 2011 06:16 --
oki zatem mamy wersje Linux-3.1.4, która prawdopodobnie naprawia stwierdzony, przeze mnie błąd

Pozdrawiam
-- 29 lis 2011 12:00 --
Zatem nowa wersja oparta o Linux-3.1.4 już jest pozbawiona błędu o jakim była mowa i najprawdopodobniej albo dziś wieczorem albo jutro wypuszczę kernel v17.1.
Przy okazji testowałem Minta 12 i powiem szczerze, ma potencjał. Pod tak modyfikowanym GNOME 3 pracuje sie o niebo lepiej - niż pod Unity, czy GNOME 3 pod Ubuntu. Na dzień dobry mamy konieczne narzędzia, np. GNOME tweak, zwany tu ustawieniami zaawansowanymi. Testowałem wersje DVD. Pomimo pozytywnego odbioru, system jest jednak na etapie który określiłbym - ze względu na GNOME 3, jako wstępny. To etap na jakim było KDE 4.x, jakieś 3-4 lata temu. Poziom konfiguracji zarządzania energią to wręcz żenada. Dlatego nie polecałbym tego systemu (w wersji z włączonym GNOME 3 - bo z mate = GNOME 2.3.x to już całkiem inna sprawa) na komputery przenośne. Jednak dla testów i na stacjonarne to może być ciekawa alternatywa. Poniżej parę screenów z wersji live:
Mint 12-1
Mint 12-2
Mint 12-3
Mint 12-4
Mint 12-5
Pozdrawiam
-- 29 lis 2011 13:00 --
Zbudowałem i testuje paczki z nowymi Catalystami 11.11. Musze powiedzieć, ze na pewno poprawiono dekodowanie video. Widać to w szczególności pod vlc, gdzie dekodowane filmu HD, czy Full HD oznacza teraz obciążenie procesora mniejsze ok. 30-40 % w stosunku do Catalystów 11.8 - dostępnych w repozytoriach Ubuntu 11.10. Zastawiam się, czy byli by zainteresowani wersją skompilowaną pod kernel K8 ?
Pozdrawiam

- jacekz
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Openbox
Witam,
Tak więc śmiało.
Myślę, że kilka osób by się znalazło... np jae X t 7 3 pisze:Zastawiam się, czy byli by zainteresowani wersją skompilowaną pod kernel K8?

-
- Sędziwy Jeż
Radeon X1200 - wiec mnei nie urzadza raczej.. 

- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Co dokładnie daje taka specjalnie skompilowana paczka względem zwykłej?
Czy coś takiego byłoby możliwe również w wypadku Nvidii? Tutaj pytam ogólnie, bo np. GF7, w tym mój 7300GT, nie obsługuje akceleracji video.
Czy coś takiego byłoby możliwe również w wypadku Nvidii? Tutaj pytam ogólnie, bo np. GF7, w tym mój 7300GT, nie obsługuje akceleracji video.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Takie paczki nie będą się różnic od standardowych niczym specjalnym, poza: zbudowanie pod kernel 17.1 oraz tym, że takich (wersji 11.11) w repozytoriach nie ma. Poza tym będą składać się z 3 elementów: sterownika fglrx, plików dev pozwalających na budowanie kolejnych modułów przez dkms i Catalyst Control Center.Galvatron pisze:Co dokładnie daje taka specjalnie skompilowana paczka względem zwykłej?
Pozdrawiam
-- 29 lis 2011 20:09 --
aha i tego, ze są szybsze od w wielu aspektach od starszych wersji