Ja już nic nie kumamNa czym dokładnie polega problem ze współpracą 9500GT z tą płytą? PCI-E 4x nie powinno w żaden sposób hamować tej karty, zwłaszcza na samym pulpicie.

Moderator: e X t 7 3
Ja już nic nie kumamNa czym dokładnie polega problem ze współpracą 9500GT z tą płytą? PCI-E 4x nie powinno w żaden sposób hamować tej karty, zwłaszcza na samym pulpicie.
Witaj, tyle, ze Ja chciałem dmesg z pod mojego kernelagesio pisze:Witam ponownieMyślisz, że nie chciałem?woja płyta ma także PCI-Express, więc niezależnie od wszystkiego wymień tego zabytkowego Radeona na GeForce 8 lub nowszą (wystarczy jakiś low-end, typu 8500/8600/9500GT albo GT 220/420/430/520 - osobiście wziąłbym coś nowego, z gwarancją).Owszem. Niestety, mobo ma pci-e tylko w trybie x4 a karty graficzne zwykle są x16. Mam kupioną 9500GT już jakiś czas temu ale nie chce ona dobrze działać z moją płytą główną właśnie ze względu na te różnice w pci express. Asrock modyfikował bios tylko pod radeony, co można sprawdzić na ich stronie w historii zmina w biosie. Niedługo chcę wymienić płytę główną na inną to wtedy zobaczę.
Witaj, mam prośbę daj jeszcze wynik komendy: dmesg >dmesg-gesio.log. Zobaczymy, gdzie sie pojawia problem. Zauważyłem, że na starszych płytach z VIA są problemy
a teraz wiem co było tego przyczyną uszkodzona płyta gł w moim dellu wraz układem chłodzenia ( dzisiaj był u mnie serwisant i wymienił w ramach gwarancji ) i nie jest to wina owego genericanie wiem czemu laptop mi się grzeje na genericu (samoczynne resety) i coraz bardziej zaczynam mieć dosyć ubuntu
Witam ponownie.e X t 7 3 pisze: Witaj, tyle, ze Ja chciałem dmesg z pod mojego kernela.
Kod: Zaznacz cały
GRUB_DEFAULT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=0
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax"
Testowałem pod 280.x i 290.x i w zasadzie nie widać wielkich różnic. Co do maszyn to gdzieś początek - połowa stycznia.Galvatron pisze:Efekty pulpitu pod ION'em - nie mówię o grach - sprawdzałeś na najnowszych sterownikach nVidii (290.10)?
I kiedy najwcześniej można się pytać w sprawie laptopów?
Co do energii, tak da się jeszcze obniżyć - zobacz powyżej. Do gruba dodaj jeszcze pcie_aspm=force. Niedługo udostępnie skrypt, który w odczuwalny sposób powinien obniżyć pobór mocy.patrykos91 pisze:Cześć.
Jak mam zejść niżej ze zużyciem prądu / naprawić wszystkie bad w PowerTopie:
http://img248.imageshack.us/img248/345/ ... alacji.png
http://imageshack.us/f/88/powertoppoinstalacjibad.png/
Teraz tak mój sprzęt: Brazos E350 , 3gb ramu , HDD 320 , 12 cali. (msi u270)
Najnowszy bios, Kubuntu 11.10 + kernel v17.1 + catalysty 11.11
Grub:Dodatkowo wyłączone: Nepomuk , Anacondi , w Simple service managerze: anacron,apport,atd,cron, cryptdisks,irqbalance,apparmor,bootlogd,brltty,dns-clean,pppd-dnsKod: Zaznacz cały
GRUB_DEFAULT=0 GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0 GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true GRUB_TIMEOUT=0 GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian` GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax"
Brak compiza , w efektach: Wygladzanie gladkie , openGl, wyłączony Vsync itp.
Coś jeszcze moge zrobić? Albo może grub jest źle?
Ja testowałem wersje z GNOME 3 i "nakładką" MGSE i wrażenia pozytywne ... poza - w porównaniu do KDE 4.7.x - niezbyt dużą wydajnością i responsywnością oraz znacznie mniejszym poziomem konfigurowania środowiska - pomimo włączeniu m.in. GNOME Tweak, tu jako zaawansowanej konfiguracji. Jednak muszę przyznać, jest to znacznie lepsze od Unity i "gołego" GNOME 3 w Ubuntu.Galvatron pisze:Świetna wiadomość!
Linux Mint 12 "Lisa" dostał środowisko MATE!Co prawda, jak pisze w podlinkowanej informacji, nie jest ono jeszcze w pełni stabilne i nie wszystko działa, niemniej na pewno warto je przetestować (sam może jeszcze dzisiaj wezmę się do pracy).
Powinno to być odczuwalne już na etapie startu. Wszystko zależy od szybkości dysku, jego pamięci cache. Tu największe korzyści będą mieć tzw. "średniaki", czyli systemy, które są szybsze od atoma i mają dość dobre dyski 5400 obrotów, lub szybsze. Największą różnice w działaniu jednak powinieneś odczuć w czasie wczytywania programów. Tam gdzie było przykładowo poprzednio odczytywane jednorazowo np. 20 MB/s teraz możesz mieć nawet 60 MB/s - jeśli Twój dysk, kontroler i procesor na to pozwolą oczywiście.Galvatron pisze:Ten skrypt może tż miec wpływ na prędkość ładowania samego systemu, czy będzie się odpalał dopiero na późniejszym etapie?
Witaj, masz racje PM_DEBUG i cała jego "infrastruktura" jest wyłączona ... ale mimo to Powertop powinien pokazywać i zużycie i szacowany czas ... jakiej wersji Ubuntu i Powertop używasz ?Cieniek pisze:Właśnie testuję kernel 3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs, na laptopie fujitsu (GM965+RadeonX2100). Zastanawia mnie dlaczego powertop mówi, że szacowanie użycia energii jest niedostępne i sugeruje: Enable the CONFIG_PM_ADVANCED_DEBUG kernel configuration option?
Ubuntu 11.04 (Classic), powertop 1.13-1.1ubuntu1, ale sprawdzałem też wersję 1.97-2 z Ubu 11.10 i efekt ten sam.e X t 7 3 pisze:masz racje PM_DEBUG i cała jego "infrastruktura" jest wyłączona ... ale mimo to Powertop powinien pokazywać i zużycie i szacowany czas ... jakiej wersji Ubuntu i Powertop używasz ?
Cieniek pisze:Ubuntu 11.04 (Classic), powertop 1.13-1.1ubuntu1, ale sprawdzałem też wersję 1.97-2 z Ubu 11.10 i efekt ten sam.e X t 7 3 pisze:masz racje PM_DEBUG i cała jego "infrastruktura" jest wyłączona ... ale mimo to Powertop powinien pokazywać i zużycie i szacowany czas ... jakiej wersji Ubuntu i Powertop używasz ?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości