Acer Aspire One 722 - kilka pytań.
-
- Piegowaty Guziec
Acer Aspire One 722 - kilka pytań.
Witam. Zastanawiałem się nad instalacja Ubuntu w najnowszej wersji (11.10) na w/w netbook-u, mam kilka pytań w związku z tym:
1. Jak sprawdza się nowy system z układem APU (wsparcie)?
2. Czy bateria dłużej będzie trzymać w spoczynku niż w Windows 7?
3. Jak wygląda sprawa wsparcia ze strony sterowników?
Najbardziej zalezy mi na 1 i 2 pytaniu, ponieważ czytałem gdzieś że mimo iż Linux jest lekki to nie jest dopracowany i zużywa nie potrzebnie procesor przez co daje gorsze wyniki na baterii, czy to prawda?
Jeśli ktoś na taki sam komputer i ma na nim Ubuntu to prosiłby o opinie.
-------
Acer Aspire One 722
Procesor C-50 (APU)
4Gb Ram
500 Gb dysk
-------
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
1. Jak sprawdza się nowy system z układem APU (wsparcie)?
2. Czy bateria dłużej będzie trzymać w spoczynku niż w Windows 7?
3. Jak wygląda sprawa wsparcia ze strony sterowników?
Najbardziej zalezy mi na 1 i 2 pytaniu, ponieważ czytałem gdzieś że mimo iż Linux jest lekki to nie jest dopracowany i zużywa nie potrzebnie procesor przez co daje gorsze wyniki na baterii, czy to prawda?
Jeśli ktoś na taki sam komputer i ma na nim Ubuntu to prosiłby o opinie.
-------
Acer Aspire One 722
Procesor C-50 (APU)
4Gb Ram
500 Gb dysk
-------
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
- soemtron
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Re: Acer Aspire One 722 - kilka pytań.
Najprościej zbotować płytę Live CD z Ubuntu i zobaczyć jak jest.Można też użyć pendriva.Garfika AMD nie wróży niczego dobrego.Są ludzie,którzy dają sobie radę z grafiką AMD/ATI,ale Ty chyba jesteś raczej zielony w Linuksie?Gdybyś maił Grafikę Intela lub Nvidii,to nie byłoby problemu.
-
- Piegowaty Guziec
Stworzyłem pendrive z najnowszą wersją, odpaliłem i teraz tak, grafika wygląda ok, zero problemów jednak tak jak przypuszczałem wykorzystywanie procesora jest dość spore, kiedy nic nie robiłem 1 rdzeń miał ok. 8% a drugi ok.20% wykorzystania. Teraz nie wiem czy to jest wina po prostu systemu, czy tego iż działał on z pendrive? Fakt jest jeszcze jeden, że wykrył i chciał pobierać sterowniki jakieś i aktualizacje więc może to by coś poprawiło, ale sam nie wiem. Prosiłbym o konkretną opinie kompetentne osoby, ponieważ fakt mogę postawić ten system obok Windowsa ale nie chce mi się kombinować na próżno kiedy nie mam najmniejszej pewności jak się ma Ubuntu 11.10 do AAO722.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Gwarantuje Ci, ze Brazos + Ubuntu, a lepiej Kubuntu 11.10 to idealne połączenie. Oczywiście po odpowiedniej konfiguracji. Mój MSi X370 na baterii 4 komorowej 2150 mha działa pod moim kernelem ok.4.5 h, rekord w spoczynku - włączone i połączone wifi to 6.25 h. Standardowe zużycie energii to ok.7.30 watta.Poczytaj w moim wątku - kernele testowe.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Piegowaty Guziec
Mam pytanie, o trochę odłożyłem temat przejścia na Ubuntu, czy po miesiącu zmieniło się coś odnośnie wsparcia dla APU ? Jak wygląda sprawa działania wszystkie w tym samym komputerze który jest tematem sprawy?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Witaj, działa idealnie. Przykładowo pod moim MSi X370 udało mi się zejść ze zużyciem energii (bateria 4 komorowa 2150 mAh !) - tryb "bezczynności" - nawet do 3.8. Watta (mój kernel v17.1[wersja Brazos - ale takie same efekty osiągniesz na K8] + mój skrypt apm + włączanie ASPM i ACPI w Grubie). Zobacz do wątków - działu z moimi kernelami.Yetizwierz pisze:Mam pytanie, o trochę odłożyłem temat przejścia na Ubuntu, czy po miesiącu zmieniło się coś odnośnie wsparcia dla APU ? Jak wygląda sprawa działania wszystkie w tym samym komputerze który jest tematem sprawy?
MSi X370 + kernel v17.1-Brazos + skrypt advanced_power_management_by_ext73 =3.8 Watta

Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
Czyli przykładowo biorę Ubuntu 11.10, instaluje na komputerze z USB (bo napędu brak) i co dalej należy zrobić żeby zainstalować to jak trzeba, żeby dobrze działało jak należy? I czy z najnowszą wersją Debiana też się uda? Bo tylko te dwie dystrybucje mnie interesują.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Instalujesz Ubuntu 11.10, choć Ja wole Kubuntu, następnie mój kernel v17.1-K8, a jeśli zależy ci na dodatkowym obniżeniu zużycia energii mój skrypt o jakim wspominałem, kolejno wyłączenie zbędnych usług o jakich pisze, instalacja cpufreqd i w zasadzie tyle, oczywiście nie zapominając o konfiguracji samego środowiska - Unity, KDE, czy też GNOME. MATE, LXDE, etc.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
Brzmi hmm....latwo ale jedyne co wiem jak zrobic to pkt.1 zainstalowac Ubuntu 11.10 ze srodowiskiem tym ktore jest dane czyli GNOME zapewne. A dalej to juz nie za bardzo
Coz nie powiem, fajnie wyglada Ubuntu itd. ale jeszcze musi byc funkcjonalne (bo na teraz ma prawie 13 W poboru energii a to za duzo, jak na mobliny sprzet (odpalone z USB)) i pobic Windowsa 7 :] A wlasnie i warto wersje x64 instalowac czy jednak x86? Wielkie dzieki za odpowiedzi.

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
To o czym piszeszesz to dla mnie aż "dziwne". Pod opisaną wyżej konfiguracją mam zużycie średnio ok 6.5 do 8 Watt. W czasie bezczynności nawet 3.8 Watt - nieosiągalne dla win 7Yetizwierz pisze:Brzmi hmm....latwo ale jedyne co wiem jak zrobic to pkt.1 zainstalowac Ubuntu 11.10 ze srodowiskiem tym ktore jest dane czyli GNOME zapewne. A dalej to juz nie za bardzoCoz nie powiem, fajnie wyglada Ubuntu itd. ale jeszcze musi byc funkcjonalne (bo na teraz ma prawie 13 W poboru energii a to za Oduzo, jak na mobliny sprzet (odpalone z USB)) i pobic Windowsa 7 :] A wlasnie i warto wersje x64 instalowac czy jednak x86? Wielkie dzieki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
Wielkie dzięki jeszcze raz za zainteresowanie 
Udało mi się chyba wszystko zrobić ok bo w spoczynku, bez Wi-Fi i 0% podświetlania miałem 5.99 W :]
http://imageshack.us/photo/my-images/24 ... 11510.png/
Więc wszystko fajnie tylko teraz sprawa, a nawet kilka:
1. Czy jeśli zainstalowałbym Ubuntu w wersji x64 to tak samo będzie kernel jak i ten skrypt od zasilania działać?
2. Co zrobić żeby dioda od Wi-Fi świeciła się?
3. Czemu w spoczynku nawet, procesor "szaleje" pokazuje np. 20% na pierwszy i 7% na drugim rdzeniu? W W7 w spoczynku miał 0-3%. Czyżby wsparcie było nie halo dla niego od strony Ubuntu?
4. Jak i czy bezproblemowo mogę wyrzucić programy typu FF, te których nie będę używać?
5. Po świeżej instalacji od razu ładować Twój kernel czy najpierw aktualizacje?
6. System wykrył sterowniki, wygląda to tak:
http://imageshack.us/photo/my-images/22 ... 11523.png/
Dwa się zainstalowały ok, a ten od góry nie dał rady, co jest nie tak?
7. Po instalacji tych serowników, później był Twój kernel i Twoje sterowniki dla AMD/ATI wywalił jakoś komunikat po czym przeprowadził częściową aktualizacje, co jest nie tak, obraz wyświetla i działa ok tylko że taki komunikat był?
8. Co zrobić żeby mój Touchpad miał wszystkie funkcje tj. np. przybliżanie itp.?
To tyle pytań, w sumie jestem zadowolony z możliwości tego sprzętu tylko właśnie jeszcze tych kilka pytań
Z góry jeszcze raz wielkie dzięki.

Udało mi się chyba wszystko zrobić ok bo w spoczynku, bez Wi-Fi i 0% podświetlania miałem 5.99 W :]
http://imageshack.us/photo/my-images/24 ... 11510.png/
Więc wszystko fajnie tylko teraz sprawa, a nawet kilka:
1. Czy jeśli zainstalowałbym Ubuntu w wersji x64 to tak samo będzie kernel jak i ten skrypt od zasilania działać?
2. Co zrobić żeby dioda od Wi-Fi świeciła się?
3. Czemu w spoczynku nawet, procesor "szaleje" pokazuje np. 20% na pierwszy i 7% na drugim rdzeniu? W W7 w spoczynku miał 0-3%. Czyżby wsparcie było nie halo dla niego od strony Ubuntu?
4. Jak i czy bezproblemowo mogę wyrzucić programy typu FF, te których nie będę używać?
5. Po świeżej instalacji od razu ładować Twój kernel czy najpierw aktualizacje?
6. System wykrył sterowniki, wygląda to tak:
http://imageshack.us/photo/my-images/22 ... 11523.png/
Dwa się zainstalowały ok, a ten od góry nie dał rady, co jest nie tak?
7. Po instalacji tych serowników, później był Twój kernel i Twoje sterowniki dla AMD/ATI wywalił jakoś komunikat po czym przeprowadził częściową aktualizacje, co jest nie tak, obraz wyświetla i działa ok tylko że taki komunikat był?
8. Co zrobić żeby mój Touchpad miał wszystkie funkcje tj. np. przybliżanie itp.?
To tyle pytań, w sumie jestem zadowolony z możliwości tego sprzętu tylko właśnie jeszcze tych kilka pytań

Z góry jeszcze raz wielkie dzięki.