Wolne licencje, a reklama w filmie

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
niemamnicku
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Wolne licencje, a reklama w filmie

Post autor: niemamnicku »

Witam. W swojej szkole zostałem poproszony o nagranie filmu dla konkursu na temat wolnych licencji. Chciałbym się Was zapytać, czy pokazywanie logo, jak i wyglądu całego wyglądu np. Ubuntu, gimpa bądź innych programów w filmie jest zabronione? Jeżeli nie wyrazi na to zgody autor/autorzy danej aplikacji/systemu i czy takową zgodę trzeba posiadać? Proszę o wyjaśnienie mi, jak to z tym jest :razz:
Konkurs jest konkursem ogólnopolskim.
Dziękuje za odpowiedzi ;-)
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Architektura: x86_64

Re: Wolne licencje, a reklama w filmie

Post autor: mario_7 »

O ile nie będziesz świadczył nieprawdy związanej z autorstwem lub powiązaniami z tymi firmami/projektami, to nie powinno być problemów. Wszystko zależy o jakich programach i licencjach piszesz. Czasem dochodzi też zakaz wykorzystania komercyjnego (nie wiem, czy ten konkurs się do tego zalicza, jeśli jest czysto "akademicki", to pewnie nie) - to jednak najczęściej dotyczy logo i nazw własnych.

Tutaj znajdziesz szczegóły na temat zasad wykorzystania logo Ubuntu: http://www.ubuntu.com/aboutus/trademarkpolicy

Jeśli chodzi i wykorzystanie wizerunku całego systemu wraz z uruchomionymi programami, to wydaje mi się, że tutaj żadnego problemu nie będzie. Nie przypominam sobie zapisu w licencjach GPL i podobnych, który zakazywałby filmowania/fotografowania. ;)
niemamnicku
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Wolne licencje, a reklama w filmie

Post autor: niemamnicku »

jeśli jest czysto "akademicki"
, bardziej "licealny".
Wszystko zależy o jakich programach i licencjach piszesz.

Programy jakie chcę pokazać to:
-FF z włączoną stroną szkoły
- GIMP
- Pakiet Open/Libre Office
Gdzie będą pokazani uczniowie, którzy z wyżej wymienionych aplikacji będą korzystać (pisać dokumenty, rysować).
Myślę, iż problemu z prawem nie będzie.
Dziękuje za odpowiedź ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”