Podświetlenie matrycy w Samsungu N130 gwałtownie zmienia poziom
- mateopoznan
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Podświetlenie matrycy w Samsungu N130 gwałtownie zmienia poziom
Mój netbook Samsung N130 ma dziwny problem z Ubunciakiem (11.04). Sprawa wygląda tak, generalnie jest wszystko OK, podświetlenie działa - można je regulować. Jednak co jakiś czas - najczęściej kiedy netbook stoi nie używany - system łapie zwieszkę (muzyka gra, jednak nie można np. ruszyć kursorem), a podświetlenie miga od najniższego do najwyższego poziomu (właściwe to nawet inaczej - zupełnie losowy poziom, raz 30 potem 90 potem 50 potem 10 procent - zmiana co sekunde). Pomaga (zazwyczaj) kliknięcie myszką, lub kliknięcie Alt, Ctrl, Super lub innego "funkcyjnego" klawisza. Nie ma reguły ile razy i który, czy w jakiej kolejności. Czasem pomaga tylko twardy reset. Czasem przechodzi samo po kilku sekundach...
Pytanie oczywiste - co można zmajstrować by żyło się lepiej?
UPDATE: Po reinstalacji systemu sprawa się minimalnie zmieniła. Wszystko tak samo; jedynie dwie kwestie:
- "pomaga zazwyczaj" ogranicza się teraz jedynie to kliknięcia Super
- przy uruchamianiu w momencie pojawienia się logowania ZAWSZE występuje to zjawisko i tu pomaga klikniecie w użytkownika.
Pytanie oczywiste - co można zmajstrować by żyło się lepiej?
UPDATE: Po reinstalacji systemu sprawa się minimalnie zmieniła. Wszystko tak samo; jedynie dwie kwestie:
- "pomaga zazwyczaj" ogranicza się teraz jedynie to kliknięcia Super
- przy uruchamianiu w momencie pojawienia się logowania ZAWSZE występuje to zjawisko i tu pomaga klikniecie w użytkownika.
Ostatnio zmieniony 09 cze 2011, 18:45 przez mateopoznan, łącznie zmieniany 7 razy.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: Podświetlenie matrycy w Samsungu N130 gwałtownie zmienia poziom
Witam mam identyczny problem na identycznym sprzęcie... masz może już jakieś rozwiązanie tego tematu?
pozdrawiam!

- brezniew
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Architektura: x86_64
Pokaż wynik:
Wcześniej instalowałeś coś do obsługi sterowania jasnością?
Miałem taki sam model i problem nie występował.
Kod: Zaznacz cały
lsmod
ls /etc/modprobe.d/
Miałem taki sam model i problem nie występował.
-
- Piegowaty Guziec
witam, komp po formacie , problem migania pojawił się już w trakcie instalacji 11.10 sprawdzałem 2 x ... to samo. na 10.4 było ok
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
Już kiedyś widziałem taki problem na netbooku z 11.10 (występował tylko przy automatycznym ściemnianiu ekranu) i po prostu wyłączyłem przyciemnianie monitora po chwili nieużywania.
Na launchpadzie są już zgłoszone bugi:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/768809
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/784523
Na launchpadzie są już zgłoszone bugi:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/768809
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/784523
-
- Piegowaty Guziec
ok poradziłem
tu odpowiedz
viewtopic.php?f=149&t=150932
pozdr.
ps Rozwiązanie dla netbooków firmy Samsung serie :NF110,NF210,NF310
na N130 też działa;)

viewtopic.php?f=149&t=150932
pozdr.
ps Rozwiązanie dla netbooków firmy Samsung serie :NF110,NF210,NF310
na N130 też działa;)
- brezniew
- Przyjaciel
Problem wynikał z dość słabego działania na tym notebooku modułu samsung_laptop w jądrach 2.6.38 - 3.0.
Przy użyciu 3.2.1 problem nie występuje i nie ma potrzeby dodawania żadnych lewych repozytoriów.
Przy kolejnym wydaniu Ubuntu powinno już działać bez ingerencji ze strony użytkownika.
Przy użyciu 3.2.1 problem nie występuje i nie ma potrzeby dodawania żadnych lewych repozytoriów.
Przy kolejnym wydaniu Ubuntu powinno już działać bez ingerencji ze strony użytkownika.
- eloaders
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Dokładnie jak kolega wyżej napisał.
Kernel od ext73 nie ma problemów ewentualnie można z repo voria samsung-backlight zainstalować lub naprawiony moduł samsung-laptop i to także z tego samego repo.
Jednak na kernelu 3.1 wszystko działa, wystarczy przejrzeć changelog tej wersji kernela
Kernel od ext73 nie ma problemów ewentualnie można z repo voria samsung-backlight zainstalować lub naprawiony moduł samsung-laptop i to także z tego samego repo.
Jednak na kernelu 3.1 wszystko działa, wystarczy przejrzeć changelog tej wersji kernela
- brezniew
- Przyjaciel
Na 3.1 wprawdzie nie było widać migotania, ale przy próbie płynnej regulacji jasności problem często powracał. Lista zmian czasem nijak ma się do rzeczywistego działania i często daje odmienne od oczekiwanych spostrzeżenia.eloaders pisze:Dokładnie jak kolega wyżej napisał.
- eloaders
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Zgadzam się z tobą.brezniew pisze: Na 3.1 wprawdzie nie było widać migotania, ale przy próbie płynnej regulacji jasności problem często powracał. Lista zmian czasem nijak ma się do rzeczywistego działania i często daje odmienne od oczekiwanych spostrzeżenia.
Jednak mam ten sam model netbooka. Cały czas jadę na modułach z ppa voria dlatego że po prostu ustawiłem sobie max skalę na 36 co mi się bardzo podoba.
Jednak, testowałem także bez tych modułów i pod Gnome Shell 3.2 nie ma problemów na ubuntu 11.10.