Jak to jest z Ubuntu 64-bity
- skandyn
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Jak to jest z Ubuntu 64-bity
Tak jak w temacie, prosiłbym o odpowiedź, ponieważ od niedawna używam wersję Ubuntu 11.10 32-bity (kilka dni). Dokładniej chodzi o to, czyli o plusy i minusy wersji 64-bitowej.
Jeszcze raz proszę o fachową odpowiedź, bo szukając w Google, czy też tutaj nie za bardzo mi to wiele dało.
Pozdrawiam.
Jeszcze raz proszę o fachową odpowiedź, bo szukając w Google, czy też tutaj nie za bardzo mi to wiele dało.
Pozdrawiam.
- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
Re: Jak to jest z Ubuntu 64-bity
Na chwile obecną minusem jest jedynie dostępność oprogramowania. Jeżeli wystarczają ci standardowe repozytoria Ubuntu, to nie ma problemu, tam wszystko jest na każdą obsługiwaną architekturę. Problemy teoretycznie zaczynają się w momencie instalacji z zewnątrz. O ile na 32bit jest wszystko, to w przypadku 64bit są pewne wyjątki. Czasem zdarzy trafić się na coś co jest dostępne tylko na 32bity.
Obecnie jest to bardzo rzadkie zjawisko, aby deweloper nie przygotował paczek 64bitowych. A nawet jeżeli, to zawsze pozostaje:
1. kompilacja ze źródeł
2. wymuszona instalacja paczki 32bitowej - wystarczy pakiet ia32-libs i w wielu przypadkach będzie działać
Problemem mogą być jakieś niesamowicie specjalistyczne, zamkniętoźródłowe aplikacje, które nie doczekały się aktualizacji (np z powodu braku zainteresowania)
Jeżeli masz 32bitowy system i wszystko u ciebie działa, to nie ma sensu na siłę zmieniać. Różnicę w wydajności zobaczysz co najwyżej w benchmarkach (a i to wątpliwe).
Obecnie jest to bardzo rzadkie zjawisko, aby deweloper nie przygotował paczek 64bitowych. A nawet jeżeli, to zawsze pozostaje:
1. kompilacja ze źródeł
2. wymuszona instalacja paczki 32bitowej - wystarczy pakiet ia32-libs i w wielu przypadkach będzie działać
Problemem mogą być jakieś niesamowicie specjalistyczne, zamkniętoźródłowe aplikacje, które nie doczekały się aktualizacji (np z powodu braku zainteresowania)
Jeżeli masz 32bitowy system i wszystko u ciebie działa, to nie ma sensu na siłę zmieniać. Różnicę w wydajności zobaczysz co najwyżej w benchmarkach (a i to wątpliwe).
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Moim zdaniem:
Jeśli masz mniej niż 4 GB RAM nie opłaca się wersja 64 bit.
Jeśli masz 4GB+ lepiej postawić 64 bit.
W każdym razie mam w domu 11.04 na 32 bitach (2 GB RAM), w robocie to samo na 64 bitach (4 GB RAM) i nie widzę problemów.
No, ale to moje zdanie.
Jeśli masz mniej niż 4 GB RAM nie opłaca się wersja 64 bit.
Jeśli masz 4GB+ lepiej postawić 64 bit.
W każdym razie mam w domu 11.04 na 32 bitach (2 GB RAM), w robocie to samo na 64 bitach (4 GB RAM) i nie widzę problemów.
No, ale to moje zdanie.
- skandyn
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Zostanę jednak przy Ubuntu 11.10 32-bity, a pytałem się o to, ponieważ nabyłem niedawno nowego notebooka o takich parametrach:
i5-2430M/4GB/GT540 2GB. Wskutek czego pomyślałem, że może bardziej optymalnie będzie przesiąść się na dystrybucję 64 bitową.
Dziękuję i pozdrawiam.
i5-2430M/4GB/GT540 2GB. Wskutek czego pomyślałem, że może bardziej optymalnie będzie przesiąść się na dystrybucję 64 bitową.
Dziękuję i pozdrawiam.
- Hwiparam
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Openbox
Ja na Twoim miejscu bym brał amd64. Sam co prawda mam u siebie 32 bitowy system, ale zważywszy na ilość RAM (4 GB) u Ciebie 64 bity byłyby wskazane. Ja mam trochę starszy już sprzęt z 2 GB i tylko dlatego cały czas korzystam z 32 bitów. I pewnie tak zostanie do czasu zakupu nowego kompai5-2430M/4GB/GT540 2GB

- Norbi01
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Witam, podepnę się pod temat. Mam w komputerze 12 GB DDR3 czyli rozumiem że instalacja 32-bit nie wchodzi w rachubę jeżeli system ma korzystać z całej pamięci? A może jest sposób w systemie 32-bit na to żeby jednak korzystał z całej pamięci a nie tylko z około 4GB na przykład po przez podmianę jądra systemu na inne obsługujące taką właśnie ilość pamięci?
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
system prawdopodobnie da sobie rade ale pojedyncza aplikacja dostanie max 2G o ile sie nie myle. lepiej instalowac 64.
- Norbi01
- Piegowaty Guziec
Zapytałem dlatego że mam przykre doświadczenia z obojętnie jakim Linuxem w wersji 64-bit a szczególnie z pracą Flasha. Jeszcze jedno, rozumiem że przy takiej ilości pamięci partycję /swap można sobie darować?
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
jeśli masz zamiar robić hibernację systemu to wypadałoby zrobić partycje swap o rozmiarze 2 gb
- Norbi01
- Piegowaty Guziec
Nie, nie mam zamiaru hibernować system - to komputer stacjonarny.
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
a teraz pomysl jak chcesz obraz 12GB ramu zmiescic na 2GB partycji. nie wiem co jarasz ale to musi byc zaj... zielsko!mucha090 pisze:jeśli masz zamiar robić hibernację systemu to wypadałoby zrobić partycje swap o rozmiarze 2 gb
@norbi01: instaluj 64bit i nie sluchaj durnych porad.
- Rafcio
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Xfce
System dobieramy bardziej pod architekture procesora niż pamięć ram np.Win.32 bit zaadresuje około 3GB z haczykiem z 4GB pamięci fizycznej ,
pytanie czy faktycznie potrzebujemy tyle ramu i system x64 . Pamięć jest by z niej korzystać
a nie żeby np: 4 GB leżało "odłogiem" , 1GB na górke
w zupełności wystarczy Forum Pure PC
Pozdrawiam...
pytanie czy faktycznie potrzebujemy tyle ramu i system x64 . Pamięć jest by z niej korzystać

w zupełności wystarczy Forum Pure PC
Pozdrawiam...
Debian Jessie
- soemtron
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 10.04
Co Wy macie z tym RAM-em?Ja mam jądro generic-pae,które obsługuje 4 G+ i wszyscy raczej maja takie jądro na Ubuntu.Eksperymentowałem z 64-bitami i nie ma żadnego sensu używanie go.Przy obróbce wideo czy grafiki nie widzę różnicy.Są tylko problemy na 64-bitach (jak wyżej ktoś wspomniał) z poszczególnymi programami.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
Jeśli 32-bitowa wersja Ubuntu wykryje ponad 3GB pamięci RAM, to automatycznie instaluje kernel z włączonym rozszerzeniem PAE, które pozwala zaadresować ponad 4GB pamięci (maksymalnie do 64GB), co oznacza, że nawet system z 12GB RAM-u będzie mógł w pełni z niego korzystać (tzn. ograniczenia 32-bitów w postaci 2GB na proces dalej obowiązuje). System w wersji 64-bitowej nie ma tych ograniczeń i teoretycznie może być szybszy w niektórych sytuacjach (niektórych obliczeniach). W praktyce w codziennym użytkowaniu wydajność jest podobna.
Wypada też dodać, że kernele 32-bitowe bez PAE miałby być porzucone w Ubuntu, ale oznaczałoby to utratę wsparcia dla starszych procesorów, które tego rozszerzenia nie obsługują i ostatecznie te kernele mają zostać jako opcjonalne dla starszego sprzętu. Kolejną ciekawostką jest to, że Ubuntu od przyszłej wersji 12.04 będzie promowało instalację 64-bitowego systemu (tzn. na stronie pobierania będzie sugerowało wybór tej właśnie wersji).
Na koniec napiszę jeszcze tyle, że programowanie w asemblerze na 64-bitowym systemie jest o wiele przyjemniejsze dzięki (poza większymi rejestrami) dostępowi do 8 dodatkowych rejestrów.
Wypada też dodać, że kernele 32-bitowe bez PAE miałby być porzucone w Ubuntu, ale oznaczałoby to utratę wsparcia dla starszych procesorów, które tego rozszerzenia nie obsługują i ostatecznie te kernele mają zostać jako opcjonalne dla starszego sprzętu. Kolejną ciekawostką jest to, że Ubuntu od przyszłej wersji 12.04 będzie promowało instalację 64-bitowego systemu (tzn. na stronie pobierania będzie sugerowało wybór tej właśnie wersji).
Na koniec napiszę jeszcze tyle, że programowanie w asemblerze na 64-bitowym systemie jest o wiele przyjemniejsze dzięki (poza większymi rejestrami) dostępowi do 8 dodatkowych rejestrów.

- Norbi01
- Piegowaty Guziec
Czyli wszystko jasne - dziękuję za rady 

- marcin_a
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Kontakt:
A czy spotkał się ktoś z was sytuacją taką że Ubuntu 64 bit wykrywa tylko 2.9 GB RAM na kompie na którym zainstalowane jest 4 GB RAM ??
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
nigdy dla mnie jedyne wyjaśnienie jest takie korzystasz z 32 bitówmarcin_a pisze:A czy spotkał się ktoś z was sytuacją taką że Ubuntu 64 bit wykrywa tylko 2.9 GB RAM na kompie na którym zainstalowane jest 4 GB RAM ??
ja mam laptop DELLa a w nim procesor i5 grafika nvidii i 4GB ramu i wykrywa 100%
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
- marcin_a
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Kontakt:
I masz rację, nie jest to możliwe, jednak nie chodzi tu ani o 64 ani o 32 bity. Musiała mi na dniach wysiąść jedna kość RAMU i nie zauważyłem tego po prostu. Mój błąd. Ale i tak dzięki za pomoc.linuxozaurus pisze:nigdy dla mnie jedyne wyjaśnienie jest takie korzystasz z 32 bitówmarcin_a pisze:A czy spotkał się ktoś z was sytuacją taką że Ubuntu 64 bit wykrywa tylko 2.9 GB RAM na kompie na którym zainstalowane jest 4 GB RAM ??
ja mam laptop DELLa a w nim procesor i5 grafika nvidii i 4GB ramu i wykrywa 100%
-
- Piegowaty Guziec
Mam 8 GB RAM i instalowałem Kubuntu 64 bit 12.04 beta1. Niestety szereg programów potrzebnych mi np. Acrobat jeszcze niema wersji 64 bit więc przeinstalowałem na Kubuntu 32 bit 12.04 beta2 i chodzi komp znacznie szybciej niż na 64 bitach. RAM jest widziany 8 GB a nie 3,2 GB jak we wszystkich systemach 32 bitowych. Lepiej też chodzi grafika NVidia 8400 512 MB choć nie mogę zmienić częstotliwości odświeżania jest tylko 60 Hz a pasowałoby conajmniej 70 Hz. Spotkałem się z opiniami, że Kubuntu 12.04 psuje komputery. Myślę, że piszący nie mają racji bo przeinstalowywałem wielokrotnie i bez problemów ze sprzętem.
- Hwiparam
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Openbox
Jesteś pewien, że musisz korzystać z tego Acrobata pod Linem? Nie może to być np. epdfview z repo?Acrobat