Lefthand Mała Księgowość - instalacja (solved)
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Środowisko graficzne: Unity
Lefthand Mała Księgowość - instalacja (solved)
Czy komuś udało się zainstalować na ubuntu 11.10 (unity) program księgowy Lefthand Mała Księgowość?
Program do pobrania w tym miejscu:
http://www.lefthand.com.pl/pl/users/fil ... ogram_id=1
Niby jest wersja na linuxa, ale mimo to jakoś mi nie idzie. Jest to plik bin, któremu nadałem uprawnienia do wykonywania jako program. Niestety nie wiele to dało. Odpala się tylko wine, a dokładniej przeglądarka internet explorer z wpisanym adresem internetowym strony wine. Nawet nie wiedziałem, że mam internet explorer.
Program do pobrania w tym miejscu:
http://www.lefthand.com.pl/pl/users/fil ... ogram_id=1
Niby jest wersja na linuxa, ale mimo to jakoś mi nie idzie. Jest to plik bin, któremu nadałem uprawnienia do wykonywania jako program. Niestety nie wiele to dało. Odpala się tylko wine, a dokładniej przeglądarka internet explorer z wpisanym adresem internetowym strony wine. Nawet nie wiedziałem, że mam internet explorer.
Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, 11:26 przez prezes19, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Lefthand Mała Księgowość - instalacja
A do tego się zastosowałeś:
Jeżeli instalujemy program na systemie Ubuntu, to należy przed instalacją
aktywować konto użytkownika ROOT, które domyślnie jest wyłączone. Aby
dowiedzieć się więcej należy skorzystać z opisu na naszym FAQ,
-
- Serdeczny Borsuk
Wydaje mi się, że jest aktywowane. Jak mogę to sprawdzić?
-
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
prezes19 pisze:Wydaje mi się, że jest aktywowane. Jak mogę to sprawdzić?
namok pisze:Jeżeli instalujemy program na systemie Ubuntu, to należy przed instalacją
aktywować konto użytkownika ROOT, które domyślnie jest wyłączone. Aby
dowiedzieć się więcej należy skorzystać z opisu na naszym FAQ,
-
- Serdeczny Borsuk
FAQ mówi:
W Unity niestety w oknie użytkownicy nie mam opcji aktywowania konta root. Jakim sposobem mogę to zrobić? Gdzie szukać takich ustawień?
Widzę tylko moje konto oznaczone jako konto - administrator.
-- 19 gru 2011 13:41 --
Ok.Udało mi się zainstalować program. Nadałem uprawnienia "graficznie", a zainstalowałem przez terminal.
Teraz widzę, że jest jakiś problem z firebird'em tzn. jak uruchama się skrytp poinstalacyjny i próbuje uruchomić instalację firebirda pyta mnie o hasło. Wpisuje hasło dla root. Wpisuje hasło po czym wyskakuje komunikat, że hasło jest nieprawidłowe. I koniec. Hasło z pewnościa jest dobre. Wpisywałem je już milion razy. Chyba, że hasło dla root faktycznie jest jakieś inne, ale nie wiem jak to sprawdzić.
-- 19 gru 2011 14:08 --
Ufff. Rozwiązałem również problem z hasłem.
Pomogła zmiana hasła za pomocą polecenia
Ciekawe co czeka mnie teraz 
Kod: Zaznacz cały
Do poprawnego zainstalowania i skonfigurowania programów serii LeftHand na systemach Linuxowych wymagane jest istnienie konta użytkownika "root". Po zainstalowaniu dystrybucji Ubuntu domyślnie użytkownik "root" nie jest aktywny. Należy zatem pod Ubuntu wejść do menu "System->Administracja->Użytkownicy i grupy", podać hasło dla użytkownika utworzonego podczas instalacji, zaznaczyć opcję "Wyświetlanie wszystkich użytkowników i grup", a następnie zaznaczyć pozycję użytkownika "root" i nacisnąć przycisk "Ustawienia". Na zakładce "Konto" należy zmienić hasło na własne, a na zakładce "Uprawnienia użytkownika" zaznaczyć wszystkie pozyje. Aby móc poprawnie uruchomić program LeftHand wymagane jest dodatkowo zainstalowanie w systemie biblioteki "libstdc++5".
Widzę tylko moje konto oznaczone jako konto - administrator.
-- 19 gru 2011 13:41 --
Ok.Udało mi się zainstalować program. Nadałem uprawnienia "graficznie", a zainstalowałem przez terminal.
Teraz widzę, że jest jakiś problem z firebird'em tzn. jak uruchama się skrytp poinstalacyjny i próbuje uruchomić instalację firebirda pyta mnie o hasło. Wpisuje hasło dla root. Wpisuje hasło po czym wyskakuje komunikat, że hasło jest nieprawidłowe. I koniec. Hasło z pewnościa jest dobre. Wpisywałem je już milion razy. Chyba, że hasło dla root faktycznie jest jakieś inne, ale nie wiem jak to sprawdzić.
-- 19 gru 2011 14:08 --
Ufff. Rozwiązałem również problem z hasłem.
Pomogła zmiana hasła za pomocą polecenia
Kod: Zaznacz cały
passwd

-
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Nim zaczniesz pytać na forum przejrzyj dokładnie dokumentację i FAQ ze strony projektu. Myślę że znajdziesz tam odpowiedzi na większość problemów z którymi się spotkasz.
-
- Serdeczny Borsuk
Możliwe, że tak, ale myślę, że powyższa korespondencja może przydać się potomnym.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Re: Lefthand Mała Księgowość - instalacja (solved)
Witam, o drogę pytam...
Podpinam się pod ten watek, może uda się.
jestem facetem w średnim wieku, niestety mało informatycznym. Postawiłem sobie Ubuntu mając mgliste pojęcie o Linuxie. Napotkałem problem próbując zainstalowć program "lefthand-st-adv-1.2-1.i386.rpm" .Niestety standardowe próby nie powiodły się. Używam Mysiego Remixa 11.04 (cały tydzień...)i mam prośbę, czy ktoś może mi pomóc jak to zainstalować, żeby sprawdzić czy działa. Jest to program do inwentaryzacji. Jeżeli mi się to powiedzie, może uda mi się zachęcić dyrektora w mojej szkole do rozpoczęcia przymiarek na przechodzenie na linux. Póki nie uda mi się rozgryźć jak mu zaprezentować ten darmowy program (to do niego przemówi), mam małe szanse na rozmowę.Najlepiej działa dobry przykład.

jestem facetem w średnim wieku, niestety mało informatycznym. Postawiłem sobie Ubuntu mając mgliste pojęcie o Linuxie. Napotkałem problem próbując zainstalowć program "lefthand-st-adv-1.2-1.i386.rpm" .Niestety standardowe próby nie powiodły się. Używam Mysiego Remixa 11.04 (cały tydzień...)i mam prośbę, czy ktoś może mi pomóc jak to zainstalować, żeby sprawdzić czy działa. Jest to program do inwentaryzacji. Jeżeli mi się to powiedzie, może uda mi się zachęcić dyrektora w mojej szkole do rozpoczęcia przymiarek na przechodzenie na linux. Póki nie uda mi się rozgryźć jak mu zaprezentować ten darmowy program (to do niego przemówi), mam małe szanse na rozmowę.Najlepiej działa dobry przykład.
- brezniew
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Ubuntu używa pakietów .deb a nie .rpm.lefthand-st-adv-1.2-1.i386.rpm
Skąd pobierałeś ten program? Nie było w wersji dla Debiana/Ubuntu lub jakiegoś uniwersalnego instalatora?
-
- Piegowaty Guziec
Pobrałem z : http://www.idg.pl/ftp/linux_1181/leftha ... 21.pl.html
Czyli czegoś nie doczytałem. W książce mówi się o instalacji rpm na linuxie, bez wyjątków.Albo pominąłem.Czy to oznacza, że z tego pakietu nic się nie da zrobić?
Czyli czegoś nie doczytałem. W książce mówi się o instalacji rpm na linuxie, bez wyjątków.Albo pominąłem.Czy to oznacza, że z tego pakietu nic się nie da zrobić?
-
- Piegowaty Guziec
Dzięki za próby pomocy, zdecydowaliśmy niestety "tradycyjnie". Ale broni nie składam 

-
- Serdeczny Borsuk
Słuchajcie program chodzi super na Ubuntu. Dla księgowych warto dodać, że jest to chyba aktualnie jedyny poważny program na rynku oferujący takie możliwości.