Ładowanie systemu zatrzymuje się na logu Ubuntu

Jeśli już na pewno nie da się umieścić posta wyżej.
Tux3000
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Ładowanie systemu zatrzymuje się na logu Ubuntu

Post autor: Tux3000 »

Mam problem z Ubuntu. Gdy włączam komputer, system w pewnym miejscu przestaje się ładować. Pokazuje się fioletowy ekran, potem na nim napis Ubuntu z czterema kropkami, uspokajają się wiatraczki i... nic. Nie widać menadżera logowania, toteż nie można się zalogować. System jest zainstalowany przez Wubi (to laptop brata, sam umiem zainstalować Ubuntu, a nawet Debiana na osobnej partycji; nie zbijcie mnie za to :D ), przez co nie mogę nic wykombinować. Dodam, że na ostatniej sesji zaktualizowałem pakiety (apt-get upgrade), a komputer nie został wyłączony pomyślnie (podczas gry, na ekranie pojawiły się paski; nie jest to problem związany z Linuksem, ponieważ to samo dzieje się na Windzie, a nawet częściej). Wersja Ubuntu to 11.10.

Można jakoś odratować system?
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: Ładowanie systemu zatrzymuje się na logu Ubuntu

Post autor: marcin1982 »

Trzeba wyłączyć opcję quiet w opcjach jądra i zobaczyć po jakim komunikacie staje uruchamianie systemu. Podczas uruchamiania systemu - Gruba wciśnij Shift to zatrzyma odliczanie. Edytuj linię (tam będziesz miał napisane co i jak) opcji jądra i skasuj wyraz quiet. Ctrl+X uruchomi to dane jądro ze zmodyfikowanymi opcjami.
Tux3000
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Usunięcie quiet nie pozwoliło mi zobaczyć więcej. Wszystko przesłania fioletowy ekran. Jedyne co się zmieniło, to to, że nie widać loga Ubuntu. Nie znam się na GRUB-ie i opcjach jądra. Wywalić też dalszy fragment o splashu?
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Wywalić też dalszy fragment o splashu?
Ano właśnie ... wywal wszystko - ma zostać tylko coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

/boot/vmlinuz-3.1.0-1-486 root=UUID=08c91f56-75e0-47a8-919f-d1da30810817 ro
Tux3000
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Na chwilę mignęła konsola i pojawił się czarny ekran. Po następnym uruchomieniu (bez zmian opcji, bo nie zdążyłem wcisnąć shifta) pojawiło się sprawdzanie dysków. Po sprawdzaniu, wszystko przestało się ładować.
Wywaliłem jeszcze loop=cośtam; znowu nie działa.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

A dopisz tam opcję:

nomodeset
Może grafika trzodzi?
Tux3000
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nomodeset nic nie daje. Ale przypomniało mi się, że moja stara komórka nagrywa w 120fps. Mało co widać (QVGA), ale tuż przed czarnym ekranem jest napisane

ubuntu login:
, więc podejrzewam, że to coś z serwerem X-ów, albo Gnomem.

EDIT

Uruchomiłem recorvery mode. Wiesz jak można włączyć z poziomu konsoli Gnome w Ubuntu? W Debianie siedzi w /etc/init.d . Nie mam pojęcia gdzie w Ubuntu.
arrgh
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: arrgh »

Witam, mam ten sam problem. Pojawił się po upgradzie z 11.04 do 11.10. Generalnie zawsze się biję z myślami przed upgradem, bo w 75% przypadków system się po nim rozkłada, ale poprzednie dwa poszły sprawnie (zawsze przez menadżera aktualizacji, nie umiem inaczej i nie chcę stracić danych). Przy aktualizacji były komunikaty o małej ilości miejsca na dysku, jednak aktualizacja szła dalej. Na koniec się wyłożyła i w terminalu widać było, że coś nowego usuwa i wraca do poprzedniej wersji. Po włączeniu mam tylko splash screen i cisza. W wersji starszej coś takiego działo się tylko przy opcji pae (co to jest?).

Chciałabym uruchomić jakiś starszy kernel, bodajże najnowszy z 11.04 (bez pae w nazwie), ustawić sobie wyświetlanie pełnej listy kerneli w grubie i zmienić wielkość nieużywanych partycji (pierwsza instalacja była już kilka lat temu i wtedy ustawiałam je na oko, bo nie wiedziałam, do czego służą (teraz oprócz home nadal nie wiem)), a następnie dopiero zaktualizować.

Ktoś wie może, jak to zrobić? Te wypadki po aktualizacjach już nie są irytujące, po prostu wszystko mi opada.

-------------------------------------
EDIT:
Naprawione. Musiałam ściągnąć obraz 11.10, nagrać na płytę (pendrive się nie bootował mimo dobrych ustawień), potem wybrać instalację i tam była opcja instalowania 11.10 z zachowaniem swoich plików (wcześniej widziałam tylko instalację obok innego systemu albo tylko ubuntu). Naprawiło się podczas tej instalacji, wszystko działa.
Mareusz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Brak

Post autor: Mareusz »

Miałem na lapku jakiś czas temu podobny problem ale z wyłączaniem systemu pokazywał się problem związany z sektorami dysku. Może u Was też to występuje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ostatnia deska ratunku”