Ubuntu a USB Audio 2.0

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
Darth Artorius
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Ubuntu a USB Audio 2.0

Post autor: Darth Artorius »

Witam !

Właśnie instaluję Ubuntu 11.10. Przedtem miałem 11.4 . Z moim komputerkiem linuksowym (Acer Revo 3610) współpracuje DAC (Digital Analog Converter) połączony z nim kablem USB. O ile w trybie USB Audio 1.0 nie ma problemów (system widział DACa, grał pliki FLAC 24 bity/96 kHz) to po przełączeniu DACa w tryb USB Audio 2.0 (który umożliwia obsługę plików 24 bity/192 kHz), system (11.04) nie widzi DACa. Znalazłem w sieci,ze nowe kernele obsługują tryb USB Audio 2.0.

Czy Ktoś z Was zetknąl się z podobnym problemem ? Jest sposób aby Linux Ubuntu widział urządzenie pracujące w modzie USB Audio 2.0 ? Posługuję się odtwarzaczem DeadBeef i driverem ALSA.
http://www.xmos.com/products/development-kits/usbaudio2
"USB Audio Class 2 standard (2009)
It is downwards compatible with class 1.
USB Audio Class 2 additionally supports 24 and 32 bit and all common sample rates.
Class 2 uses High Speed (480 MHz). This requires USB 2 or 3.
As the data rate of High Speed is 40 X Full speed, recording a 60 channel using 24 bits at 96 kHz (132 Mbit/s) is not a problem.
From mid-2010 on USB audio class 2 drivers are available in OSX 10.6.4 and Linux.
Both support sample rates up to 384 kHz.
It is unclear if Microsoft is going to support USB Audio 2.
You need a third party USB class 2 driver on Windows.
Companies like Thesycon or Centrance have developed a USB Class 2 Audio driver for Windows.
Using High Speed USB for playback there are no limits in resolution."

(http://thewelltemperedcomputer.com/KB/USB.html)

Pozdrawiam

-- 20 lut 2012 08:19 --

Sam sobie odpowiem - Nowe Ubuntu odnalazło mojego DACa jako USB Audio 2.0. Szkoda tylko,ze takie ociężałe jest...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”