Modem do korzystania z bezpłatnego internetu AERO2
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Modem do korzystania z bezpłatnego internetu AERO2
Mam kartę sim do darmowego internetu AREO2 i nie mam jeszcze pożądanego modemu GSM
Czy wy znacie dobre modemy GSM (instalowany w laptopie) działające w linuxie?
Czy ktoś korzystał z AREO2?
Czy są problemy z korzystaniem z AREO2?
nie mam doświadczenia z korzystania z modemów GSM i nie kupiłabym niczego z produkcji nokii.
Czy wy znacie dobre modemy GSM (instalowany w laptopie) działające w linuxie?
Czy ktoś korzystał z AREO2?
Czy są problemy z korzystaniem z AREO2?
nie mam doświadczenia z korzystania z modemów GSM i nie kupiłabym niczego z produkcji nokii.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Internet Aero2
Chcę kupić modem do bezpłatnego internetu Aero2, lecz pierw chciałbym się poradzić jaki wybrać modem abym nie miał z nim kłopotów z instalacją na moim ubuntu 11.10.
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Internet Aero2
Ozzy_666 pisze:Chcę kupić modem do bezpłatnego internetu Aero2, lecz pierw chciałbym się poradzić jaki wybrać modem abym nie miał z nim kłopotów z instalacją na moim ubuntu 11.10.
Możesz kupić każdy, czy aero ma jakieś określoną ofertę modemów?
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
Re: Modem do korzystania z bezpłatnego internetu AERO2
Proponuję poczytać istniejące na forum wątki o Aero2, chociażby:
viewtopic.php?f=137&t=151782
viewtopic.php?f=145&t=153288
viewtopic.php?f=145&t=151340
Wynika z nich, że tanie Huawei'e (na przykład e169 czy e180) działają bez najmniejszego problemu.
viewtopic.php?f=137&t=151782
viewtopic.php?f=145&t=153288
viewtopic.php?f=145&t=151340
Wynika z nich, że tanie Huawei'e (na przykład e169 czy e180) działają bez najmniejszego problemu.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Możesz kupić Huawei E173-u2 z Play. Będzie Ci potrzebny na kilka chwil Windows, żeby wgrać do niego nowszy firmware http://jdtech.pl/2011/10/aero2-i-huawei ... mware.html Konfiguracja wvdiala i wszystko działa bardzo dobrze.
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
Zważywszy na to, że bezpłatny dostęp do internetu kończy się 21.12.2014r. ja bym wybrał lepszy modem z pełną obsługą LTE, co by móc korzystać później z płatnego dostępu oferowanego przez tą sieć z większymi prędkościami. U mnie to potęguje obecny brak zasięgu w mojej lokalizacji, no i sam nie korzystam.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Właśnie z tego powodu, że do końca 2014 roku będzie darmowy dostęp do Internetu (od maja br. z prędkością do 512Kbps) wybrałbym najtańszy możliwy modem, bo do tego czasu modemy LTE najprawdopodobniej stanieją. Bez sensu jest kupowanie sprzętu na zapas, gdy ten zapas to ponad dwa lata...luk1don pisze:Zważywszy na to, że bezpłatny dostęp do internetu kończy się 21.12.2014r. ja bym wybrał lepszy modem z pełną obsługą LTE, co by móc korzystać później z płatnego dostępu oferowanego przez tą sieć z większymi prędkościami. U mnie to potęguje obecny brak zasięgu w mojej lokalizacji, no i sam nie korzystam.
A co do modemu - AERO2 z prędkościami nie szaleje (jak wspomniałem - od maja będzie to max pół megabita), więc jako modem może nadać się również jakaś starsza komórka lub smartfon z obsługą 3G.
-
- Serdeczny Borsuk
Wskaż mi modem na LTE 2500 TDD.luk1don pisze:Zważywszy na to, że bezpłatny dostęp do internetu kończy się 21.12.2014r. ja bym wybrał lepszy modem z pełną obsługą LTE, co by móc korzystać później z płatnego dostępu oferowanego przez tą sieć z większymi prędkościami. U mnie to potęguje obecny brak zasięgu w mojej lokalizacji, no i sam nie korzystam.
-- 3 mar 2012, o 18:20 --
Urządzenie musi obsługiwać UMTS na 900 MHz.mario_7 pisze:A co do modemu - AERO2 z prędkościami nie szaleje (jak wspomniałem - od maja będzie to max pół megabita), więc jako modem może nadać się również jakaś starsza komórka lub smartfon z obsługą 3G.
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
No i też właśnie mówię jak to by było w mojej sytuacji: żadnego BTSa sieci Aero2 w pobliżu, a więc nie składam w ogóle wniosku na kartę. Modem co najwyżej mógłby leżeć, a używałbym jak postawią więcej nadajników, dochodzi do tego czas oczekiwania na kartę, no i czas użytkowania przeze mnie tej darmowej usługi internetu się skraca, a ja myślę o użytkowaniu z większymi prędkościami w przyszłości, co więcej modem mógłby nie spełniać tych ich wymogów właśnie i np. wkrótce "zblaklistowany" i kolejny raz leżałby na półce.mario_7 pisze:Właśnie z tego powodu, że do końca 2014 roku będzie darmowy dostęp do Internetu (od maja br. z prędkością do 512Kbps) wybrałbym najtańszy możliwy modem, bo do tego czasu modemy LTE najprawdopodobniej stanieją. Bez sensu jest kupowanie sprzętu na zapas, gdy ten zapas to ponad dwa lata...luk1don pisze:Zważywszy na to, że bezpłatny dostęp do internetu kończy się 21.12.2014r. ja bym wybrał lepszy modem z pełną obsługą LTE, co by móc korzystać później z płatnego dostępu oferowanego przez tą sieć z większymi prędkościami. U mnie to potęguje obecny brak zasięgu w mojej lokalizacji, no i sam nie korzystam.
A co do modemu - AERO2 z prędkościami nie szaleje (jak wspomniałem - od maja będzie to max pół megabita), więc jako modem może nadać się również jakaś starsza komórka lub smartfon z obsługą 3G.
-- sobota, 3 marca 2012, 20:46 --
No ten słynny "mosiężny" modem LTE, wyprodukowany na specjalne zamówienie PolsatuChris1507 pisze:Wskaż mi modem na LTE 2500 TDD.luk1don pisze:Zważywszy na to, że bezpłatny dostęp do internetu kończy się 21.12.2014r. ja bym wybrał lepszy modem z pełną obsługą LTE, co by móc korzystać później z płatnego dostępu oferowanego przez tą sieć z większymi prędkościami. U mnie to potęguje obecny brak zasięgu w mojej lokalizacji, no i sam nie korzystam.
-
- Serdeczny Borsuk
CP ma teraz LTE na 1800 MHz (darmowy Internet będzie na 2500 MHz, więc podaj model modemu).luk1don pisze:No ten słynny "mosiężny" modem LTE, wyprodukowany na specjalne zamówienie Polsatu