Testujemy 12.04 LTS Precise

Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Testujemy 12.04 LTS Precise

Post autor: Funnykris »

Mi czasami lubi wywalić jakiś bug :) Ale działa ok

-- 3 mar 2012, o 22:14 --

Niestety muszę stwierdzić że Unity w wersji 5 na notebookach w dalszym ciągu nie jest dla mnie lepsze niż Gnome Shell. Jest wolniejsze, mniej intuicyjne. Cóż Ale mamy lepszą oszczędność energii, już teraz dobrą stabilność, najnowsze oprogramowanie etc. Także ogólnie system na + ale Unity wg mnie jednak... po paru dniach użytkowania... na - :/
Awatar użytkownika
7ed
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: 7ed »

I ja postanowiłem przetestować najnowszą wersję. Na dzień dobry Ubuntu + Xface czyli Xubuntu ;]
Zainstalował się bardzo szybko (czysta instalacja z nośnika USB) na Belinea B.Book 1xs (Atom N270, 1GB DDR2 667, HDD SATA 160GB).
Ładnie sprawnie chodzi. Firefox nie przymula itp. Mam tylko jeden problem z nim. Mianowicie po podłączeniu pendrive do USB się zawiesza (pendrive, nie system) i nie jest wykrywany. Nie ma oznak odczytywania zawartości, nie ma oznak trybu oczekiwania (odczyt miga, oczekuje powoli pulsuje od jasnego do ciemnego kontrolka). Nie montuje się automatycznie. Aktualizacje (około 140 już do wersji Beta 1) zainstalowały się bardzo szybko.
Jak na razie innych problemów nie stwierdzam (ale pewnie coś się znajdzie po dłuższym użytkowaniu).
Jeżeli ktoś miał podobny problem nich da znać ;]

A co do OT wcześniej. W7 jest dość stabilne lecz nie zawsze. Wersja nie ma znaczenia aż (tak, swego czasu używałem wersji z neta typowo, później pobranej od M$ i legalnej już), komp czasem po prostu ma swoje wizje świata. Instalacja/deinstalacja/aktualizacja programów - to mu często szkodzi. Prawie nie gram więc mało gier instaluje (jak już to jakieś indyki okazyjnie zakupione ;]). Najczęściej siada po aktualizacjach pakietu Adobe. Zazwyczaj pierwsze objawy to dziwnie działający net i wówczas stabilność spada.
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: pioruns »

7ed pisze:A co do OT wcześniej. W7 jest dość stabilne lecz nie zawsze. Wersja nie ma znaczenia aż (tak, swego czasu używałem wersji z neta typowo, później pobranej od M$ i legalnej już), komp czasem po prostu ma swoje wizje świata. Instalacja/deinstalacja/aktualizacja programów - to mu często szkodzi. Prawie nie gram więc mało gier instaluje (jak już to jakieś indyki okazyjnie zakupione ;]). Najczęściej siada po aktualizacjach pakietu Adobe. Zazwyczaj pierwsze objawy to dziwnie działający net i wówczas stabilność spada.
Chyba tylko u Ciebie takie cuda. Nie wiedziałem, że aktualizacje do programów firmy Adobe spowalniają neta albo pogarszają stabilność systemu operacyjnego :pt36:
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
Awatar użytkownika
7ed
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: 7ed »

Wiem, że to krzywe ale jakoś tak śmiesznie wychodzi xD chyba, że po prostu adobe się nie lubi z moim kompem ;]
Pracuję na co dzień na pakiecie CS4 + dreamweaver cs5 co w sumie też może konflikty powodować (różne wersje softu).

A swoją drogą. Miał już ktoś problemy z pamięcią na USB? Urządzenie jest sprawne, używane na co dzień. Z niego był instalowany system nawet a pod lubuntu 11.10 wykrywa go momentalnie.
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Post autor: pioruns »

7ed pisze:Wiem, że to krzywe ale jakoś tak śmiesznie wychodzi xD chyba, że po prostu adobe się nie lubi z moim kompem ;]
Pracuję na co dzień na pakiecie CS4 + dreamweaver cs5 co w sumie też może konflikty powodować (różne wersje softu).

A swoją drogą. Miał już ktoś problemy z pamięcią na USB? Urządzenie jest sprawne, używane na co dzień. Z niego był instalowany system nawet a pod lubuntu 11.10 wykrywa go momentalnie.
Może to problem w tej becie i poprawią go w aktulizacjach, zobacz wyniki z dmesg i innych logów kernela.
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: Shimmy »

U Was też po aktualizacji do bety sypie błędami na każdym kroku?

Zauważyłem również, że flashplayer nie chce współpracować z większością stron, zaś youtube tnie niemiłosiernie, dziwne, bo sterowniki są zainstalowane i gry działają wydajniej niż na 11.10.

Start systemu przynajmniej u mnie skrócił się do ~15 sekund, cud! Na Kubuntu 11.10 dalej sobie czekam około minuty.

Mam jeszcze pytanie z innej beczki, ma ktoś namiary na paczkę deb z ikonkami Faenza? W ich repozytorium są paczki z zeszłego roku tylko dla 11.04 i 11.10
Awatar użytkownika
radius
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: radius »

Shimmy pisze:U Was też po aktualizacji do bety sypie błędami na każdym kroku?
U mnie tak samo ;)
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Shevchenko1987 »

Shimmy pisze:U Was też po aktualizacji do bety sypie błędami na każdym kroku?
Kubuntu, zero problemów. Nie wiem jak na oryginalnym kernelu, bo używam tego od ext73.
Shimmy pisze:Zauważyłem również, że flashplayer nie chce współpracować z większością stron, zaś youtube tnie niemiłosiernie, dziwne, bo sterowniki są zainstalowane i gry działają wydajniej niż na 11.10.
Tego też nie potwierdzam. Działa na Firefoxie oraz Operze.
Shimmy pisze:Start systemu przynajmniej u mnie skrócił się do ~15 sekund, cud! Na Kubuntu 11.10 dalej sobie czekam około minuty.
Tutaj podobnie.
Shimmy pisze:Mam jeszcze pytanie z innej beczki, ma ktoś namiary na paczkę deb z ikonkami Faenza? W ich repozytorium są paczki z zeszłego roku tylko dla 11.04 i 11.10
Może warto spróbować ściągnać paczkę i zainstalować ręcznie. Powinno pójść w końcu to tylko ikony ;)
Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Ja miałem kilka problemów.
1. COU - jakieś zbugowane jest. Wywala mi błędy w trakcie używania.
2. Flash, który nie chciał działać.
3. Ograniczone dodatki Ubuntu nie chciały się zainstalować.
Ostatecznie odinstalowałem Ogr.dot.ubu i flasha i zainstalowałem jeszcze raz i już zadziałało.
4. pliki *.deb nie działają
5. Gnome 3.4 a właściwie powłoka Shell. Są problemy z wyświetlanie faktycznego stanu naładowania baterii. Źle pokazuje.
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: Shimmy »

Shevchenko1987 pisze:
Shimmy pisze:Mam jeszcze pytanie z innej beczki, ma ktoś namiary na paczkę deb z ikonkami Faenza? W ich repozytorium są paczki z zeszłego roku tylko dla 11.04 i 11.10
Może warto spróbować ściągnać paczkę i zainstalować ręcznie. Powinno pójść w końcu to tylko ikony ;)
Zainstalowałem, tylko w razie czego chciałem liczyć na aktualizacje ikon :D Taki mój fetysz.
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Kolego ja zainstalowałem Faenza-icon-theme następująco :)

Kod: Zaznacz cały

sudo add-apt-repository ppa:tiheum/equinox
sudo apt-get update
sudo apt-get install faenza-icon-theme
Masz tu paczkę ikon z wariantami dla Ambiance, Radiance, Adwaita :)
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Funnykris pisze:Ja miałem kilka problemów.
1. COU - jakieś zbugowane jest. Wywala mi błędy w trakcie używania.
2. Flash, który nie chciał działać.
3. Ograniczone dodatki Ubuntu nie chciały się zainstalować.
Ostatecznie odinstalowałem Ogr.dot.ubu i flasha i zainstalowałem jeszcze raz i już zadziałało.
4. pliki *.deb nie działają
5. Gnome 3.4 a właściwie powłoka Shell. Są problemy z wyświetlanie faktycznego stanu naładowania baterii. Źle pokazuje.
1. Nie używam COU to się nie wypowiadam. Synaptic czasem lubi się wywalić, ale jest w wersji testowej, więc nic dziwnego. ;)
2. U mnie na razie działa.
3. Spoko.
4. Rozumiem, że chodzi Ci o instalator tych plików? Teraz pewnie COU się tym zajmuje. Zawsze możesz zainstalować przez konsolę.
5. Używam KDE, więc nie pomogę.
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Cóż Gnome 3.4 Beta działa zaskakująco dobrze z motywamidla 3.2 (chociaż z niektórymi są problemy, nie wiem od czego to zależy). Działają też paczki dla 11.10 :)
http://images50.fotosik.pl/1418/cec531e32795cbd4.jpg
http://images46.fotosik.pl/1366/3197e81c79b3bf81.jpg
http://images40.fotosik.pl/1400/aafa54fd40a7c98a.jpg
patrixon78
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: patrixon78 »

Testowałem parę dni na VM 12.04 beta 1 i system wydaje się być w tym stadium dosyć stabilny. Czy warto się przesiąść z 11.10 już całkowicie na 12.04 beta 1? Co o tym myślicie? Lepiej zrobić upgrade czy zrobić kopię bezpieczeństwa danych i wykonać świeżą instalację 12.04?
Awatar użytkownika
arthulus
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: arthulus »

Nie warto bo jak ci przyjdzie aktułalizacja co wywali system to będziesz miał zabawę z odzyskaniem, natomiast warto postawić 12.04 na drugiej partycji bo od przybytku głowa nie boli
patrixon78
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

To nie dziękuję. Pozostanę te parę miesięcy przy VM. Już wytrzymam tę chwilkę. Na innych partycjach siedzi Windows 7 bo musi ze względu na moje zajęcie i związane z tym uzywanie pakietu Adobe CS5, którego nie da się uruchomić przez Wine niestety, a w VM stron WWW itp robić nie będę. Dziekuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Mógłbyś np. zainstalować betę (zakładam wersję, że dobrze Ci działa na twoim sprzęcie), a później nie robić codziennych aktualizacji tylko do większych wersji tzn. do bety 2 i już później do finalnej. ;)
patrixon78
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

@Shevchenko1987 nie odnotowałem żadnych problemów jeszcze, ale wolę mieć w pełni stabilny systemik. Znudziło mnie ciągłe przeinstalowywanie Linuksa i teraz już chcę skupić się na spokojnym testowaniu oprogramowania. Reinstalka nie jest żadnym problemem, ale pochłania jednak dosyć dużo cennego czasu. Zostały niespełna 2 miesiące więc myślę, że Oneric na chwilę obecną wstarczy. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Lozohcum
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: Lozohcum »

Wczoraj niechcący zaktualizowałem ubuntu z 10.4 do 12.04 LTS ;] Pierwsze wrażenie dość dobre. System działa szybko. Fajne rozwiązanie z belką górną, która się zamienia w zależności jaki program mamy aktywny. Mam błąd z pidginem,działa nie chce mi się otworzyć okno z kontaktami ale może reinstalacja pomoże. Jest jakiś sposób żeby utworzyć gdzieś takie rozwijane menu z aplikacjami jakie było w starczym ubuntu?
Awatar użytkownika
Klusek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: Klusek »

arthulus pisze:Nie warto bo jak ci przyjdzie aktułalizacja co wywali system to będziesz miał zabawę z odzyskaniem, natomiast warto postawić 12.04 na drugiej partycji bo od przybytku głowa nie boli
Oj tam, oj tam. Mam Ubu zainstalowane jeszcze przed pierwszą α, aktualizacje robione codziennie a czasami nawet kilka razy dziennie i jak do tej pory nie stało się nic takiego (odpukać) co wyłożyło by system na łopatki tak, że stał by się niezdatny do użytku. Poza tym wystarczy mieć / na jednej partycji a /home na innej i nie większego stresu przy ewentualnym padzie systemu.
Zablokowany

Wróć do „Precise Pangolin”